Ultimile știri 4

CIDDC solicită oferte de prețuri ale materialelor pentru activități cu copii, cum ar fi: inventar sportiv, papetărie, birotică, jocuri de masă etc.

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/.

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru materiale pentru activități cu copii, cum ar fi: inventar sportiv, birotică, jocuri de masă etc. Achiziția are loc în cadrul proiectului „Susținerea integrării în sistemul educațional primar și secundar din Republica Moldova a copiilor refugiați”, finanțat de către organizația Consiliul Norvegian pentru Refugiați (Norway Refugee Council - NRC). Vor fi procurate materiale în valoare de aproximativ 156000 MDL.

Materialele procurate vor fi distribuite în instituții de învățământ din raioanele Căușeni, Cimișlia, Sângerei și Drochia, în care sunt înmatriculați copii refugiați.

Papetărie, birotică:
1. Hârtie A4
2. Hârtie color pentru imprimantă
3. Hârtie A1
4. Hârtie A3
5. Hârtie colorată
6. Hârtie flipchart
7. Album de desen
8. Mape de desen A4
9. Mape de desen A3
10. Desene după numere
11. Carton colorat
12. Set de mărgele cu desen
13. Clei PVA
14. Clei creion
15. Markere colorate
16. Carioci
17. Creioane colorate
18. Creion simplu cu radieră
19. Markere pentru tablă flipchart magnetică
20. Glob pământesc educaţional (harta politică)
21. Foarfece
22. Caiete
23. Pixuri
24. Cărţi cu poveşti
25. Tablă flipchart magnetică
26. Pensule
27. Plastilină
28. Guaș
29. Acuarelă
30. Vopsea acrilică
31. Cretă colorată
32. Adeziv pentru papetărie
33. Bandă adezivă (lată și îngustă)
34. Corector
35. Agrafe
36. Piuneze
37. Radieră
38. Ascuțitoare
39. Capsator+capse
40. Mapă din plastic
41. Mapă-dosar din plastic cu șină
42. Ghiozdan
43. Folii
44. Calculator de buzunar
45. Dicționar român-ucrainean
46. Evantai cu cifre
47. Evantai cu vocale

Inventar sportiv:

1. Minge de fotbal
2. Minge de volei
3. Minge de baschet
4. Minge de handbal
5. Minge medicinală 150 gr
6. Minge de cauciuc (culori şi dimensiuni diferite)
7. Coardă
8. Saltea de gimnastică
9. Cerc hula-hoop pentru gimnastică
10. Con (jalon) sportiv
11. Set badminton
12. Palete pentru tenis de masă
13. Mingi de tenis de masă
14. Fileu tenis de masa Donic Classic
15. Skittles cu minge
16. Săgeți cu velcro
17. Plasă volei
18. Plasă handbal
19. Covoraș sportiv
20. Ruletă pentru măsurare
21. Odgon
22. Scară de coordonare 6m

Jocuri de masă:

1. Masă de desen pe nisip cu lumini
2. Mulaj Fructe și legume
3. Masă de tennis dimensiunile 274*152*76
4. Joc de dame
5. Joc de şah
6. Șah sport 3 în1
7. Joc educativ de masă Twister
8. Joc educativ de masă Loto
9. Joc educativ de masă Mozaic
10. Joc educativ „cunosc toate profesiile”
11. Monopoly
12. Joc cu Regulile de Circulație
13. Joc de masă „Sea Battle”
14. Joc X și 0
15. Constructor
16. Puzzle
17. Corpuri geometrice
18. Domino CHESS joc 4 în 1 Șah, dame, ludo, Șarpe
19. Pictură cu diamante 40x50
20. Fotbal de masă

Alte materiale:

1. Panou informativ
2. Kit robotică pentru avansați RB-331| V-5
3. Kit robotică pentru începători RB-| V-5
4. Kit-robot urmăritor de linie RB 160/ V-2
5. Magnet pentru tablă magnetică
6. Stativ pentru desene
7. Magneți colorați
8. Panou black board
9. Stativ pentru telefon

Oferta trebuie să includă:

• Prețul în MDL, denumirea produsului, denumirea producătorului;
• Certificatul de calitate al produsului;
• Termenul de livrare a produselor;
• Costul cutiilor, ambalării acestora și al adezivului de pe cutii (logourile NRC și CIDDC);
• Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, e-mailul și telefonul de contact;
• Datele bancare ale companiei;
• Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Plată:
• Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 3 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Data-limită de transmitere a ofertelor: vineri, 2 septembrie 2022, ora 17.00.

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data-limită de transmitere a ofertelor, vor fi expediate pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău.

Persoana de contact: Vasile Coroi, tel. 060931284.

Va fi selectată compania care va oferi cel mai bun raport calitate-preț și termen de livrare rezonabil.

Read more... 

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) solicită oferte comerciale de cazare, alimentare, săli de conferință

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md.

În cadrul proiectelor implementate, CIDDC organizează ateliere de lucru cu copii și/adulți, de obicei de 2-3 zile, grupuri de 30-40 de persoane, în care avem nevoie de cazare, alimentare și utilizarea sălilor de conferință.

În acest context, solicităm oferte de preţ pentru cazare în dormitoare comune, camere duble și single, alimentație (mic dejun, prânz, cină, pauze de cafea) și utilizarea sălilor de conferință dotate cu echipament corespunzător (videoproiector, flipchart, boxe etc.).

Preţurile indicate în alte valute decât MDL vor fi convertite în MDL conform cursului de schimb al Băncii Naţionale din ziua evaluăriii ofertelor.

Vor fi selectați furnizorii care vor oferi cel mai mic preţ, calitate corespunzătoare, inclusiv prin prisma conformității cu Politica CIDDC de Protecție a Copilului.

Ofertele vor fi transmise la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   sau depuse la sediul CIDDC din str. E. Coca nr. 15, mun. Chişinău.

Persoana de contact: Vasile Coroi, tel. 060931284

Termenul-limită de prezentare a ofertelor la adresa indicată este: luni, 25 iulie 2022, ora 17.00.

Read more... 

Un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova a discutat cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului, despre participarea copiilor în elaborarea legii cu privire la apărătorii drepturilor omului

Un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului (CADO) din Republica Moldova a discutat joi, 7 aprilie curent, cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului, despre conținutul legii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO) ce va fi dedicat copiilor apărători ai drepturilor omului și despre participarea copiilor în elaborarea acestuia. Întâlnilrea a avut loc online și a fost organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) la inițiativa Platformei Copiilor.

În cadrul întrunirii, copiii și tinerii au vorbit despre experiențele lor în calitate de apărători ai drepturilor omului, despre dificultățile pe care le întâmpină copiii atunci când acționează în baza drepturilor și despre nevoia lor de a beneficia de mecanisme clare de prevenire a riscurilor și de protecție din partea statului, a autorităților.
Astfel, copiii și tinerii au menționat că este necesar ca statul să recunoască prin lege copiii în calitate de apărători ai drepturilor omului, fapt care ar încuraja mai mulți copii să ceară respectarea drepturilor acestora. Totodată, ei au menționat că este necesar ca statul, autoritățile să pună accent pe informarea copiilor despre drepturile lor atunci când realizează acțiuni de apărare a drepturilor omului și pe prevenirea riscurilor față de CADO.

Principalele aspecte discutate în cadrul întrunirii, cu referire la viitoarea lege:

Libertatea CADO de a acționa individual, nu neapărat ca parte a unei organizații.
Modul prin care Avocatul poporului poate oferi protecție CADO.
Consultarea CADO în procesul de elaborare a noii legi cu privire la ADO.
Elaborarea acestei legi în baza experiențelor împărtășite de CADO.
Metode de prevenire și soluționare a riscurilor pentru CADO.
Specificări clare cine sunt persoanele/instituțiile responsabile de implementarea legii, la fiecare nivel local, regional, național.

În context, Maia Bănărescu a menționat că susține CADO și recunoașterea statutului de CADO prin lege.

„Mulțumim Platformei Copiilor și CIDDC că au venit cu propunerea de a îmbunătăți conceptul de lege pe care l-am lansat la începutul acestui an, prin elaborarea unui capitol separat dedicat copiilor apărători ai drepturilor omului, pentru a atribui un statut legal CADO. Propunerile voastre vor fi incluse. Despre viitorul acestei legi, urmează să desfășurăm noi ședințe de consultare cu mai multe ONG-uri și cu copiii”, a spus Maia Bănărescu.

La rândul său, Irina Gușan, coordonatoarea Programului participarea copilului din cadrul CIDDC, a venit cu un mesaj de mulțumire.

„Mulțumim Oficiului Avocatului Poporului pentru că susține inițiativele CADO, ale Platformei Copiilor și acțiunile CIDDC de a împuternici și proteja copiii apărători ai drepturilor omului. Urmează să gândim împreună următorii pași pentru obiectivele noastre comune”, a menționat Irina Gușan.

Amintim că în iunie 2021, CIDDC și un grup de ONG-uri au inițiat discuțiile despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova. Ei s-au întrunit în mai multe sesiuni de lucru în care s-au familiarizat cu conceptul de copil apărător al drepturilor omului; cu modul în care acționează CADO; au abordat drepturile civile și politice, precum și oportunitățile și dificultățile pe care le întâmpină copiii apărători ai drepturilor omului în țara noastră. O parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri din cadrul Platformei Copiilor au contribuit în același timp la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale.

În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului. Comentariul comun a fost consultat cu tinerii apărători ai drepturilor omului și include sugestiile acestora.

Pentru a sensibiliza societatea cu privire la riscurile pe care le întâmpină CADO, Platforma Copiilor, ghidată de CIDDC, a lansat, în februarie 2022, campania de conștientizare „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”. Inițiativa CADO a fost susținută de societatea civilă națională și internațională, precum și de peste 200 de profesori și profesoare.

Recunoașterea drepturilor CADO în Legea cu privire la ADO va ajuta la abordarea principalelor probleme și la îmbunătățirea situației acestora.

Read more... 

Cum relatezi despre drame umane respectând demnitatea umană

Ne bucurăm că societatea din Republica Moldova se mobilizează să ofere sprijin persoanelor refugiate din Ucraina, inclusiv suport informațional, iar mass-media luptă cu dezinformarea și informează cu regularitate publicul despre tragedia pe care aceste persoane o trăiesc.
Însă ne înstristează să observăm în spațiul virtual și la TV fotografii și relatări cu și despre refugiați în care aceștia sunt prezentați fie în ipostaze ce le lezează demnitatea, fie dintr-o perspectivă predominant emoțională/senzațională.

Credem că următoarele recomandări, prezentate de Claudia Liuțe Byrne, ofițeră de comunicare la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, România, pot ajuta atât fotografii/fotografele de război, cât și jurnaliștii/jurnalistele să relateze despre dramele umane respectând normele etice.

Le împărtășim cu voi și vă rugăm să le dați mai departe:

- Este important ca publicul să fie informat, dar NU cu riscul retraumatizarii refugiaților și a copiilor.

- Nu faceți fotografii oamenilor fără a le cere consimțământul.

- Nu le puneți microfoane sub nas, cu atât mai mult atunci când îi vedeți obosiți, stresați, afectați emoțional.

- Nu puneți întrebări menite să solicite un răspuns emoțional puternic (ex. „Ce simți când știi că soțul/tatăl tău a rămas să lupte? Ai văzut oameni morți?”)

- Manifestați respect pentru demnitatea umană! Nu înfățișați oamenii în posturi degradante sau nedemne. Voi ați vrea să fiți fotografiați în timp ce plângeți cu bebelușul în brațe, în timp ce sunteți înfometat/ă și mâncați?

- Evitați să prezentați opiniile drept fapte și evitați să creați panică.

- Încercați să nu incomodați persoanele care oferă asistență umanitară.

GALERIE FOTO:

Read more... 

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page