CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Ana-Maria, membră a Consiliului Elevilor: „Am înțeles că pot să contribui la schimbare în școală”

Ana-Maria este elevă în clasa a XI-a într-o școală din municipiul Bălți. În anul de studii 2023-2024, a devenit membră a Consiliului Elevilor și se implică, alături de eleve și elevi cu diverse experiențe de participare în procese decizionale, în cadrul unui program de formare privind guvernanța democratică a școlii.

Ce viziune are eleva asupra conceptului de guvernanță democratică a școlii, am discutat cu ea în urma unui atelier de reflecție și evaluare la care a participat atât Ana-Maria, cât și 35 de eleve și elevi din 40 de gimnazii și licee din 31 de raioane ale țării.

Cine sunt primele persoane cu care ți-ai împărtășit cunoștințele acumulate la acest atelier?

Primele persoane care au aflat despre guvernanța democratică a școlii sunt colegii mei și colegii din cadrul Consiliului Elevilor.

Ce înseamnă pentru tine guvernanța democratică a școlii?

Guvernanța democratică a școlii are o valoare-cheie și arată calitatea educației. Pentru a ne simți importanți în școală, pentru a ne simți auziți, respectați de către profesori, administrație, părinți, avem nevoie de guvernanță democratică.

Ce ai aflat nou la atelier?

Am învățat cum să vorbesc despre problemele din școală și unde să mă adresez pentru a fi auzită în cadrul școlii.Am o experiență nouă de participare în Consiliul Elevilor din școala mea. Am devenit membră a Consiliului Elevilor în anul de studii 2023-2024 și mă bucur de această oportunitate de a reprezenta vocea colegilor mei, vocea comunității de copii din școală.

Ce ți-a plăcut în mod special în timpul atelierului?

Cel mai mult mi-a plăcut că am abordat problemele pe care copiii le întâmpină în cadrul școlii, cum ar fi bullyingul ș.a. Pe parcursul atelierului m-am simțit liberă și bucuroasă de a mă exprima fără nicio rezervă. De asemenea, mi-am făcut prieteni noi, cunoștințe noi și am înțeles că pot să contribui la schimbare în școală.

Cum cele patru structuri școlare – Consiliul de administrație, Consiliul profesoral, Consiliul elevilor, Consiliul reprezentativ al părinților – pot schimba spre bine viața în școală?

Aceste structuri sunt importante pentru a îmbunătăți viața în școală și doar împreună, prin colaborare, pot crea un mediu în care copilul este ascultat.

Dacă ai descrie printr-un cuvânt atelierul la care ai participat, care ar fi acesta?

Un cuvânt-cheie ar fi „experiență”. Aici am acumulat foarte multă experiență de a vorbi în public, de a mă exprima, de a vorbi despre problemele din școală și de a vedea cu ce probleme se confruntă alți elevi din alte școli.

Menționăm că în programul de formare privind guvernanța democratică a școlii

participă atât elevi și eleve, cât și cadre didactice și de conducere, părinți din 40 de gimnazii și licee din 31 de raioane ale țării.

Acest interviu a fost realizat deCentrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Last modified onVineri, 07 Iunie 2024 21:23
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page