CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Ultimile știri 2

Concurs de selectare a consultanților-formatori/consultantelor-formatoare pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor/-istelor din sectorul educație în vederea sprijinirii integrării copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din RM

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md.

CIDDC sprijină profesioniștii din sectorul educație (cadre didactice și manageriale din învățământul preșcolar, primar și secundar general) să integreze copiii refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova prin:

  • dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a aborda tema războiului cu copiii și de a le gestiona emoțiile;
  • dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a preveni și răspunde la discriminarea și bullyingul copiilor refugiați și a altor copii;
  • dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a sprijini emoțional părinții, inclusiv pe cei refugiați, și de a le consolida abilitățile parentale prin sesiuni tematice de parenting.

Sarcini şi responsabilităţi:

  • Evaluarea nevoilor de formare;
  • Elaborarea conceptului și agendei de instruire;
  • Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;
  • Facilitarea atelierelor de formare și de follow-up;
  • Menţinerea comunicării cu beneficiarii instruiţi între sesiuni;
  • Elaborarea rapoartelor în urma desfăşurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up.

 

Calificare și abilități:

  • Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;
  • Studii universitare în domenii relevante;
  • Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și al drepturilor copilului;
  • Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;
  • Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire;
  • Bune abilităţi de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;
  • Abilități de lucru în echipă;
  • Spirit de inițiativă, profesionalism, punctualitate;
  • Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent pentru formatorii grupurilor de profesioniști din instituțiile de învățământ cu predare în rusă; mediu pentru formatorii grupurilor de profesioniști din instituțiile de învățământ cu predare în română).

Selectarea consultanților-formatori/consultantelor-formatoare se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului; formatorii/-oarele selectați/-te vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Persoanele interesate vor transmite CV-ul la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

Data-limită de depunere a dosarelor: 22 iulie 2022, ora 17.00.

Numai persoanele selectate vor fi contactate.

Read more... 

Lucia Scobioală, formatoare la Clubul Taților: „Ghidez viitorii tați spre o societate în care stereotipurile Nu mai există”

Din octombrie 2020, de când a început să-și consolideze capacitățile de facilitare a activităților cu viitori tați din comunitatea sa, Lucia Scobioală a acumulat multă experiență în promovarea egalității de gen. Este profesoară de limba engleză la un liceu din Strășeni, are șase ani de experiență profesională și, mai nou, un an și jumătate de experiență în ghidarea a zece adolescenți în procesul de conștientizare și diminuare a stereotipurilor de gen.

În fiecare lună, Lucia Scobioală desfășoară activități pentru tineri pe diverse teme: conflictul și metodele de prevenire a acestuia; stereotipurile de gen, egalitatea de gen în familie și societate, tipuri de violență și metode de prevenire a acestora, responsabilități în familie ș.a.

„De când sunt implicată în proiectul «Clubul Taților», am acumulat și continuu să acumulez multă experiență. Datorită participării mele în acest proiect, am devenit mult mai încrezătoare în propriile forțe. Pot spune că am progresat împreună cu băieții, dezvoltându-ne abilitățile de comunicare, înțelegere, acceptare.

Rolul meu în acest proiect este de a orienta tinerii într-un proces de conștientizare. Ghidez viitorii tați spre o societate în care stereotipurile Nu mai există”, ne-a spus formatoarea. Atmosfera emoțională din timpul activităților ghidate de către Lucia Scobioală poate fi urmărită în acest material video.

În calitate de formatoare, Lucia a descoperit că orice persoană, la un moment dat, ia decizii în funcție de anumite stereotipuri, întâmpinând dificultăți să renunțe la ele. De aceea, spune ea, este nevoie activități precum Cluburile. Ele îi ajută pe băieți să se descopere pe ei înșiși și să aleagă în mod conștient și responsabil cum să se comporte mai departe.

„Am observat că băieții acceptă și o altă opinie decât a lor, de aici pot deduce că modul lor de gândire se schimbă cu fiecare activitate de club”, a adăugat formatoarea.

Jocul de rol, prezentarea situațiilor exacte, brainstormingul, jocurile metodice, discuțiile libere ș.a. sunt metodele pe care Lucia le explorează în procesul de facilitare. Pentru a crea un cadru sănătos de învățare pentru participanți, formatoarea ține cont în mod special de faptul ca fiecare participant să fie acceptat, să se simtă valoros, iar coeziunea de grup o generează valorificând experiența fiecărui membru al grupului.

„Inspirați de ceea ce fac în cadrul Clubului, colegii mei sunt de părere că este nevoie de mai multe activități de diminuare a stereotipurilor în școală, unde băieții și fetele ar putea să facă schimb de experiență.

Și eu cred că este nevoie de mai multe activități de acest fel, pentru că ele contribuie la schimbările bune în societate”, a concluzionat Lucia Scobioală.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă pentru formatori și formatoare din Chișinău, din raioanele Glodeni, Dondușeni ș.a.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Read more... 

Elena Gorea, formatoare la Clubul Taților: „Mă simt împlinită și motivată – contribui la promovarea egalității de gen în comunitate”

Elena Gorea este profesoară de limba și literatura română și de limba franceză la Gimnaziul din Făleștii Noi, raionul Fălești și are peste cinci ani de experiență în pedagogie. Din decembrie 2020, organizează și coordonează activități de promovare a egalității de gen și de diminuare a stereotipurilor de gen în comunitate, facilitând un club al băieților și un club al bărbaților. La aceste cluburi participă în total 28 de adolescenți și bărbați.

Responsabilitatea pe care Elenei Gorea și-a asumat-o acum mai bine de un an îi oferă o deosebită satisfacție. „Primul an de lucru în cadrul proiectului «Clubul Taților» a fost provocator, extenuant și totuși motivațional. Mă simt împlinită și motivată, deoarece contribui la promovarea egalității de gen”, ne-a spus formatoarea.

În timpul activităților, cei 13 băieți și cei 15 tați abordează teme precum: o relație sănătoasă/ relația de cuplu; rolul tatălui în satisfacerea nevoilor copilului; prietenia băiat-băiat/ băiat-fată; violența în familie și violența față de copii; bune practici de educație a copilului; metode de protecție a copilului de riscurile mediului online; importanța jocului în viața copilului și în familie.

„Stereotipurile de gen sunt prezente în toate sferele vieții. Este nevoie de timp, de informare și formare pentru a le diminua”

Atât în timpul procesului de facilitare a Cluburilor, cât și până la desfășurarea acestei activități, Elena a constatat că „stereotipurile de gen sunt prezente în toate sferele vieții. Este nevoie de timp, de informare și formare pentru a le diminua”. „Am observat stereotipuri referitor la distribuirea rolurilor în familie, gestionarea emoțiilor, activitățile din timpul liber. Unii tați acordă mai mult timp copiilor, se implică în treburile casnice”, a adăugat ea.

Ca metode de învățare, formatoarea aplică observarea, studiul de caz, discuții în baza materialelor video, iar în procesul de creare a unui cadru sănătos de învățare pentru participanți/particiante, ține cont de mai multe aspecte. „Am grijă ca atmosfera din grup să fie una prietenoasă, degajată, participanții să se simtă liberi și cooperanți. De asemenea, țin cont de necesitățile/propunerile care vin din partea participanților”, a explicat Elena.

Atmosfera emoțională din timpul activităților ghidate de către Elena Gorea poate fi urmărită în acest material video.

Ea ne-a împărtășit că în urma desfășurării activităților din cadrul cluburilor, o parte dintre tați au devenit mai conștienți de rolul lor în creșterea și dezvoltare copiilor, interesându-se de activitatea școlară a acestora, iar tinerii ai căror tați sunt implicați în dezvoltarea clubului afirmă că relația copil – părinte s-a îmbunătățit.

Atât Elena, cât și colegii ei consideră că proiectul „Clubul Taților” este o experiență utilă pentru toate persoanele implicate, una ce contribuie la dezvoltarea personală și profesională atât a băieților, a taților, cât și a formatorilor, formatoarelor.

De aceea, formatoarea continuă să faciliteze aceste cluburi și să-și inspire colegii, comunitatea să participe la un proces amplu de conștientizare a beneficiilor implicării bărbaților în creșterea și îngrijirea copiilor, cu blândețe și fără prejudecăți.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă pentru formatori și formatoare din Chișinău, din raioanele Glodeni, Dondușeni ș.a.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Read more... 

Cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie și preșcolară din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă își consolidează capacitățile pentru cultură democratică

Cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie și preșcolară din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă participă într-un program de consolidare a capacităților pentru cultură democratică. Este pentru prima oară când un astfel de program este aplicat în grădinițele din Republica Moldova, fiind elaborat ca parte a proiectului „ABC: ACTIONS for the Rights of the Children. BUILDING relationships based on respect and cooperation. COMMUNICATION and documentation”.

Proiectul este finanțat de Organizația suedeză „#ERIKS Development Partner”, implementat de Direcția Generală Învățământ Ștefan Vodă și Direcția Educație Anenii Noi, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și CIDDC, în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2024. Scopul proiectului este crearea unui mediu de siguranță și încredere în școală, prin dezvoltarea profesională și personală a adulților, bazată pe construirea relațiilor și participarea în guvernanța democratică a școlii și procesele decizionale.

Programul a fost conceput în baza Ghidului privind Guvernanța Democratică (elaborat de Consiliul Europei) și a demarat în perioada 12-14 aprilie 2022. Programul este facilitat de psihologa Diana Postu-Blăjinu și la primele sesiuni de formare au participat aproape o sută de educatoare.

Participantele au făcut schimb de opinii, percepții despre guvernanța democratică și au reflectat asupra propriilor experiențe din copilărie în care opiniile lor au fost/nu au fost auzite de către adulți, precum și asupra propriilor experiențe în calitate de persoane adulte în care au luat în considerare opinia copilului pe parcursul activității lor profesionale.

Facilitatoarea le-a ghidat în procesul de descriere a atitudinilor și comportamentelor ce încurajează și, pe de altă parte, inhibă libertatea de exprimare a copilului.

La final, educatoarele au împărtășit ce au învățat în urma celor două zile de discuții și reflecții și ce vor aplica în procesul educațional: „Am devenit mai deschisă de a vedea aspectele pozitive ale diverselor situații, pentru starea mea de bine”, „Voi fi mai atentă la emoțiile copiilor”, „Orice opinie merită a fi auzită”, „Starea de bine a copiilor depinde de starea de bine a adulților”, „M-am simțit liberă în comunicare, mi-am exprimat liber opiniile în timpul atelierului”, „Voi fi mai atentă la nevoile copiilor”, „Voi evita etichetele în comunicarea cu copiii”.

„Noi, maturii, avem obligația să manifestăm comportamente încurajatoare, astfel încât copiii de azi, adulții de mâine, să-și amintească doar comportamentele noastre de încurajare a opiniilor lor, așa cum îmi amintesc eu de educatoarea mea dragă, care mereu manifesta blândețe. Mi-aș dori ca și de mine să-și amintească cu blândețe”, a împărtășit Lucia Costin, participantă.

„Deci, să auzim mai des copiii, să le creăm posibilitatea să-și exprime opiniile despre orice prezintă interes pentru ei. Vă mulțumesc mult pentru experiența de a participa la aceste sesiuni de formare”, a concluzionat Veronica Chihai, o altă participantă.

Diana Postu-Blăjinu a încurajat grupul să continue reflecțiile în baza celor discutate pe parcursul sesiunilor și le-a mulțumit pentru participare.

„Mă bucur că v-ați implicat în discuții și reflecții. Scopul acestor două zile de formare a fost o introducere în conceptul de guvernanță democratică și să vă încurajez să faceți schimb de bune practici despre cum fiecare dintre voi reușește să ancoreze conceptul de guvernanță democratică în procesul de interacțiune cu copiii și părinții/îngrijitorii acestora”, a menționat facilitatoarea.

Următoarele sesiuni din cadrul programului se vor desfășura în perioada 3-17 mai 2022.

Read more... 

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page