Ultimile știri 1

Pentru prima dată, Mary Lawlor, Raportoare Specială a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe situația apărătorilor drepturilor omului, include pe agendă copiii apărători ai drepturilor omului

Chișinău, 14 aprilie 2022 – zi istorică pentru apărătorii drepturilor omului. Pentru prima dată, Mary Lawlor, Raportoare Specială a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe situația apărătorilor drepturilor omului, s-a întâlnit cu un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului (CADO) din Republica Moldova, format de Platforma Copiilor, și a aflat despre dificultățile și riscurile pe care le întâmpină copiii și tinerii când acționează în baza drepturilor.

Întâlnirea a avut loc online și a fost ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul rețelei globale Child Rights Connect.

Mary Lawlor a invitat Platforma Copiilor să împărtășească experiențele CADO după ce a citit Raportul privind Copiii și Tinerii Apărători ai Drepturilor Omului din Republica Moldova, prezentat în cadrul Evaluării Periodice Universale – un mecanism creat de ONU pentru a evalua situația drepturilor omului în cele 193 de state membre, inclusiv Republica Moldova.

Astfel, Raportoarea a aflat că în țara noastră tot mai mulți copii (și alte grupuri) apără drepturile omului și au nevoie de recunoaștere, vizibilitate, protecție și împuternicire și, deci, se dorește elaborarea unei legi comprehensive și incluzive cu privire la Apărătorii Drepturilor Omului.

„Atât timp cât copii și tineri ca voi vor continua să acționeze în calitate de apărători ai drepturilor omului, eu sunt deschisă să ofer suport societății civile în împuternicirea CADO. [...] Sunt cu adevărat impresionată de calitatea detaliilor pe care le-ați prezentat și de eforturile pe care le depuneți în calitate de apărători ai drepturilor omului. Ați reușit să aduceți acest concept în Moldova. Eu vă îndemn să continuați să creșteți gradul de sensibilizare prin intermediul campaniilor de informare pe care le desfășurați în Moldova. Astfel, profesorii, funcționarii publici vor învăța/afla despre acest concept de la voi”, a declarat Mary Lawlor.

De asemenea, raportoarea a îndemnat CADO și tinerii ADO să raporteze anonim direct ei sau echipei sale (fără a indica nume sau instituții) despre dificultățile sau situațiile de abuz la care sunt supuși copiii în calitate de apărători ai drepturilor omului și le-a comunicat că este deschisă să-i susțină în continuare.

„Noi putem să asigurăm comunicarea cu ambasadorii moldoveni în Geneva și să analizăm dificultățile care creează mai multe probleme în calitate de CADO. Sunt deschisă să vă ajut în legătură cu introducerea conceptului CADO în proiectul de lege cu privire la apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova”, a completat experta ONU.

Rodica Caimac, coordonatoare de proiect în cadrul CIDDC, a vorbit despre conceptul de lege privind apărătorii drepturilor omului și despre contribuția societății civile la introducerea conceptului CADO în proiectul inițiativei legislative:

„CADO este un concept total nou pentru Republica Moldova. CIDDC, în colaborare cu alte organizații, contribuie la promovarea acestuia la nivel național. În acest sens, am susținut inițiativa Avocatei Poporului privind drepturile copilului de a include în conceptul de lege cu privire la apărătorii drepturilor omului un capitol referitor la conceptul CADO.

În general, în Moldova avem nevoie de susținere în prevenirea riscurilor și împuternicirea copiilor care acționează în calitate de apărători ai drepturilor omului. Este foarte important să susținem CADO atât noi, ca societate civilă, Ombudsmanul în calitate de autoritate publică, cât și să primim suportul organizațiilor internaționale.”

„Republica Moldova încă nu este suficient de pregătită pentru ca să implice copiii în activități sociale în țară. Odată ce copiii și tinerii sunt viitorul acestei țări și avem acces liber la informație, am putea schimba foarte multe în țară, dacă ni s-ar permite să ne implicăm mai mult și să acționăm. Din păcate, acest orizont de idei este nou pentru o parte din populație, care încă trăiește cu ideile învechite. Aceste idei împiedică procesul de dezvoltare și acceptare a noilor concepte, precum este și conceptul CADO. Respectiv, asta creează dificultăți și copiilor, fiindcă adulții nu îi susțin ca să meargă înainte”, a concluzionat Natalia Pîrciu, membră a grupului CADO din cadrul Platformei Copiilor.

Includerea drepturilor CADO pe agendă de către Raportorul special pentru ADO va crește gradul de siguranță că Declarația cu privire la ADO este cunoscută și pusă în practică pentru toți apărătorii, inclusiv copiii și va contribui la crearea unei platforme incluzive pentru ADO pentru a-și putea împărtăși experiențele la nivelul ONU (un spațiu care, de obicei, este rezervat adulților) și pentru a căuta asistență/suport.

Mary Lawlor este o expertă independentă, selectată de ONU pentru a cerceta și a recomanda soluții pentru probleme specifice ale apărătorilor drepturilor omului. În special, ea este interesată de situația apărătorilor drepturilor comunității LGBTIQ, a persoanelor cu dizabilități sau a copiilor apărători ai drepturilor omului.

Pentru prima dată în acest mandat, Mary Lawlor consultă un grup de copii/tineri apărători ai drepturilor omului.

Amintim că până la acest eveniment, ultima vizită a Raportorului Special al ONU în Republica Moldova a avut loc în 2018.

Read more... 

Peste 80 de practicieni/e în educație, psihologie, voluntariat au participat la trainingul online „Intervenția în caz de criză acută: elemente de bază”

Împreună cu peste 80 de profesioniști/ste din diferite domenii, în special educație, psihologie și psihoterapie, voluntari/e, am participat, pe 10 martie 2022, la trainingul online „Intervenția în caz de criză acută: elemente de bază”, susținut de Barbara Preitler, psihoterapeută la Hemayat, Centrul de consiliere și supraveghere pentru supraviețuitorii/victimele situațiilor de război, tortură din Viena, Austria.

Evenimentul a fost organizat de Agenția Austriacă pentru Educație și Internaționalizare (OeAD) în numele Ministerului Federal al Educației, Științei și Cercetării din Austria ca răspuns la nevoile persoanelor care se refugiază din calea războiului din Ucraina în țările vecine, inclusiv în Republica Moldova.

De la Barbara Preitler, expertă cu o experiență de peste 30 de ani în consilierea și supravegherea victimele situațiilor de criză, am aflat 5 recomandări de îngrijire a copiilor în condiții de război. Le prezentăm și în galeria foto de mai jos.

- „Ora de aur”! Imediat după traversarea frontierei sau la sosire, liniști-i, lăudați-i! Reinterpretați experiența lor traumatizantă, lăudându-le punctele forte și puterea lor. După o astfel de faptă eroică, comunicați-le, atât prin cuvinte, cât și prin limbajul corpului că este în regulă să plângă.

- Jocurile sunt importante. Ele pot fi o pauză de la stres. E nevoie de jocuri fără câștigători și învinși.

- Încurajați-le imaginația! Spuneți-le povești, lăsați-i să inventeze propriile povești, de preferință cu final fericit.

- Sport sau mișcare! Sportul (pentru cei cărora le place sportul!) ajută la ameliorarea tensiunii și îi face să simtă bine propriul corp.

- Creativitate! Desen, pictură, lucru manual și alte activități creative îi pot ajuta pe copii să elimine stresul.

Pe lângă aceste recomandări, în cadrul trainingului „Intervenția în caz de criză acută: elemente de bază”, participanții, participantele au aflat informații de bază din punct de vedere psihologic, principiile intervenției în situații de criză acută și modul în care persoanele care oferă ajutor pot crea și mai multă siguranță pentru ele însele și pentru cele afectate în această situație (supra)solicitantă.

Experta a abordat următoarele aspecte: situația de criză acută – înțelegerea nevoilor de bază ale persoanelor afectate; educație psihologică – explicarea simptomelor traumei ca o reacție normală la evenimente anormale; interviul/discuția – principii; exerciții pentru a gestiona frica și îngrijorarea; exemple de „așa da” și „așa nu” în situații de criză.

OeAD anunță că acesta este primul training online dintr-o serie de webinare concentrate pe sprijin psiho-emoțional în situații traumatizante.

Echipa Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, formată inclusiv din psihologi/e, psihoterapeuți/te, va continua să participe la aceste webinare și să împărtășească practici de suport psiho-emoțional adaptate la nevoile persoanelor care au trecut/trec prin experiențe traumatizante.

Galerie Foto

 

Read more... 

Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova. Platforma Copiilor a lansat o campanie de sensibilizare a părinților, profesorilor, polițiștilor, funcționarilor publici

Chișinău, 10 februarie 2022: Un grup de tineri de la Platforma Copiilor a lansat campania online „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, pentru ca societatea să înțeleagă că fiecare copil are drepturi ale omului, iar atunci când copiii monitorizează, apără și promovează drepturile, ei contribuie la dezvoltarea comunității și, pentru asta, au nevoie de protecție din partea adulților și a statului.

Campania este ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), susținută de Amnesty International Moldova, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Child Rights Connect, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, GENDERDOC-M, Parteneriate Pentru Fiecare Copil, Terre des hommes Moldova, UPR Info, un grup de profesori și profesoare de Educație pentru societate și finanțată de OAK Foundation, Workshop for Civic Initiatives Foundation, ERIKS Development Partner.

Grupul de inițiativă al campaniei „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului” a fost creat de patru tineri – Aisu, Elvira, Gheorghe, Romana. Pe parcursul a mai multor ani, ei s-au format ca apărători ai drepturilor omului în cadrul Platformei Copiilor, iar acum contribuie la extinderea Platformei și ghidează noile persoane membre cum să influențeze deciziile în școală și comunitate.

Un mesaj important către părinți, profesori, polițiști, funcționari publici, societate

„Eu apăr drepturile omului și vreau să mă simt în siguranță” este mesajul pe care cei 4 tineri îl transmit către părinți, profesori, polițiști, funcționari publici, societate.

Copiii și tinerii din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, apără din ce în ce mai mult drepturile copilului și drepturile omului în general și acționează ca apărători ai drepturilor omului. Aceștia vorbesc despre multe probleme, de la mediu la discriminarea de gen, de la violență la îngrijire alternativă ș.a.

Totuși, activitățile lor și ale altor copii nu sunt vizibile și sunt rareori recunoscute sau susținute. Deseori, copiii nu sunt conștienți că au dreptul de a acționa, de a fi împuterniciți și protejați în calitate de copii apărători ai drepturilor omului (CADO) și se confruntă cu riscuri pentru siguranța lor.

De aceea, așa cum arată și mesajul campaniei, este nevoie de legi în care copiii să fie recunoscuți, protejați și împuternicți ca apărători ai drepturilor omului; de servicii și mecanisme de protecție și încurajare a acestor copii, funcționale în școli și în alte instituții; de educație bazată pe drepturile omului, acestea fiind integrate în toate disciplinele, nu doar la lecțiile de Educație pentru societate; de adulți care să se implice în dezvoltarea deprinderilor sănătoase de apărărare, monitorizare și promovare a drepturilor omului printre copii.

Tinerii au experiență națională și internațională în drepturile omului și campanii online, inclusiv prima campanie online a copiilor din Moldova de prevenire a hărțuirii în școli – „Școală fără bullying”

Romana și Aisu apără drepturile minorităților sexuale. Gheorghe activează pentru mediu și promovează dreptul copiilor la întruniri pașnice. Elvira este ambasadoare media pentru obiectivele de dezvoltare durabilă și promovează egalitatea de gen. Toți ei au experiență națională și internațională de participare în procese legate de monitorizarea, apărarea și promovarea drepturilor omului/copilului și de dezvoltare a diferitor campanii online, printre care prima campanie online din Moldova de prevenire a hărțuirii în școli – „Școală fără bullying” (2019/2020); campania de sensibilizare a autorităților cu privire la situația toaletelor din școli – „Salutări din școala mea” (2018). Tot ei au participat la elaborarea primei cercetări a elevilor/elevelor cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova (2021).

Până a lansa campania „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, Aisu, Romana, Gheorghe și Elvira au discutat despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, în octombrie 2021, în cadrul unei întruniri organizate de Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

În decembrie 2021, grupul a abordat acest subiect cu ambasadele/misiunile diplomatice la Geneva ale diferitor țări, în cadrul Presesiunii de Evaluare Periodică Universală (EPU) de la Geneva, organizată de UPR Info. Ulterior, tinerii s-au întâlnit din nou cu ambasadele/misiunile diplomatice de la Chișinău, precum și cu reprezentanți ai societății civile, ai Oficiului Avocatului Poporului, în cadrul altei Presesiuni EPU, desfășurate la nivel național de Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului.

Iar în ianuarie 2022, tinerii au discutat subiectul CADO și conceptul campaniei cu profesori de Educație pentru societate și alți reprezentanți ai societății civile naționale și internaționale.

Copiii apărători ai drepturilor omului – un concept inovator în Republica Moldova

Despre CADO s-a vorbit pentru prima oară în 2018, când Comitetul pentru Drepturile Copilului a constatat că este nevoie de o mai bună înțelegere a conceptului de copii apărători ai drepturilor omului și de protecție a acestror copii la toate nivelurile.

În 2019, o rețea globală a cărei parte este și CIDDC – Child Rights Connect –, împreună cu Comitetul și alți experți, au concluzionat că este nevoie de un ghid care să definească acest concept atât pe înțelesul adulților, cât și pe înțelesul copiilor. Versiunea prietenoasă copilului în limba română a Ghidului de implementare cu privire la drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului a fost realizată de CIDDC împreună cu Platforma Copiilor și urmează să apară pe www.drepturilecopilului.md.

Inițiativa grupului va aduce schimbări benefice în legislația națională

În iunie 2021, CIDDC, împreună cu un grup de ONG-uri, a creat un spațiu de comunicare, atât pentru adulți, cât și pentru copii, despre copiii apărători ai drepturilor omului. Ei s-au întrunit în mai multe sesiuni de lucru în care s-au familiarizat cu conceptul de copil apărător al drepturilor omului; cu modul în care acționează CADO; au abordat drepturile civile și politice, precum și oportunitățile și dificultățile pe care le întâmpină copiii apărători ai drepturilor omului în țara noastră.

În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului. Comentariul comun a fost consultat cu tinerii apărători ai drepturilor omului și include sugestiile acestora.

Platforma Copiilor (PC) este un grup de copii care monitorizează, apără și promovează drepturile copilului/omului și a fost lansată în 2017 de CIDDC. Din 2017 până în prezent, Platforma Copiilor a inițiat și a elaborat diverse cercetări și campanii privind drepturile copilului/omului în familie, școală, comunitate și, pentru prima oară în istoria drepturilor omului/copilului din țara noastră, a prezentat raportul Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova la Geneva. Iar acum, contribuie la elaborarea unei cercetări internaționale privind experiența de participare a copiilor la procesul de Evaluare Periodică Universală.

Pentru mai multe informații despre PC, accesați site-ul și paginile pe rețelele de socializare Facebook, Instagram.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 și cu experiență internațională, care cooperează cu adulții pentru a-i ajuta să înțeleagă ce nevoi are copilul și ce trebuie să întreprindă ei pentru a satisface nevoile acestuia.

CIDDC susține, pe de o parte, copiii să-și facă vocea auzită, să participe în luarea deciziilor, să influențeze deciziile adulților/autorităților și, pe de altă parte, susține adulții/autoritățile să ia în considerare opinia copiilor atunci când iau decizii pentru ei și pentru societate.

Pentru mai multe informații despre CIDDC, accesați site-ul organizației și pagina acesteia pe Facebook.

Teaserul campaniei: https://www.youtube.com/watch?v=63jkMPbBTpI

Versiunea în limba rusă a comunicatului.

Read more... 

Terms of Reference for Annual Audit of the Sida CSO 2017-2021 Programme

Introduction
The Child Rights Information Centre Moldova (CRIC), hereafter referred to as the ‘Cooperation partner’, is a non-governmental organization, set up in 1999. CRIC’s vision is a society with more care, understanding and respect for the human beings. We inspire adults to listen to the voice of every child and we work with children, families, authorities, public services and civil society in order to develop and apply solutions based on child rights. See more info on CRIC on drepturilecopilului.md. The Cooperation partner wishes to engage the services of an audit firm for the purpose of auditing the project ”Institutional support for the implementation of the CRIC strategy for 2016-2021”, as stipulated in the agreement between Save the Children Sweden and Sida. The audit shall be carried out in accordance with international audit standards issued by IAASB (The International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB)) . The audit shall be carried out by an external, independent and qualified auditor. In addition to auditing the financial report, the assignment also includes an assessment in accordance with a special agreement described under section II.

I. Objectives and scope of the audit

The objective is to audit the financial report for the period 1 January – 31 December 2021 (total budget – 73,244.41 EUR) and to express an audit opinion according to ISA 800/805 on whether the financial report of CRIC is in accordance with Sida’s requirements for financial reporting as stipulated in the agreement including appendix between Sida and Save the Children Sweden.

Sida emphasizes the importance that the auditor, as part of the assignment, reviews whether Save the Children Sweden has complied with applicable contractual provisions regarding payments to all subsequent partners. (Only applicable for the auditor of Save the Children Sweden)

Regardless of which material amount the auditor chooses and works on the basis of, all discrepancies detected by the auditor and unadjusted by Save the Children Sweden regarding funds disbursed to partners (either direct and/or subsequent partners) shall be stated in the report.

II. Additional assignment; according to agreed upon procedures ISRS 4400, review the following areas in accordance with the Terms of reference below (Assignments 1-9 shall apply to Cooperation partners that do not sub-grant funds, and assignments 1-13 shall apply to Cooperation partners that sub-grant funds.)

1. Follow up whether salary costs debited to the project/programme are recorded throughout the duration of the year in a systemized way and examine whether the salary costs can be verified by sufficient supporting documentation. (If the budget contains salary costs to be charged to the project, the auditor should always review these costs as stipulated here.)
2. Examine whether the financial report includes a comparison, for every budget item, between the actual costs/expenditures of activities and the budgeted costs/expenditures as approved by Sida for the period.
3. Based on materiality and risk the auditor shall examine whether there is supporting documentation related to incurred costs.
4. Follow up whether the cooperation partner complies with the applicable tax legislation with regard to taxes (e.g. Pay As You Earn (PAYE)) and social security fees.
5. Follow up whether the cooperation partner has adhered to the procurement guidelines annexed or referred to in the agreement.
6. Review if outgoing balance for previous period is the same as incoming balance for the current period.
7. If the cooperation partner applies modified cash basis as accounting principle, the auditor shall describe whether the chosen accounting principle is acceptable for the established financial report.
8. Verify the unspent balance at the end of the financial year.
9. Regardless of materiality of the findings, the auditor shall quantify the amount for costs lacking sufficient supporting documentation.
10. Review whether the cooperation partner has signed agreements with its subsequent partner organisations.
11. Review whether the audit requirements in agreements with the cooperation partner as well as subsequent partner organisations are in accordance with the audit requirements as stipulated in Save the Children Sweden’s agreement with Sida.
12. Review whether there is an unbroken chain of audited financial reports according to the requirements as stipulated in the agreement between the Save the Children Sweden and Sida, for funds disbursed the previous year. The review shall include whether the cooperation partner makes documented assessments of the audited financial reports submitted to the cooperation partner and whether these reports are followed-up by the cooperation partner. The review shall include verification of contributions equivalent of a minimum of 40% of the total of disbursed funds as well as 40% of the number of contributions. (The size of the selection in relation to sub-granting funds shall be determined in consultation with the cooperation partner and the auditor, and shall be stated in the ToR or at the latest in the assignment letter between the auditor and the cooperation partner.) The review shall also include any observations from auditors that Sida should be informed about.
13. Review whether the same requirements for reporting exchange rate gains and exchange rate losses as stipulated in the agreement between Save the Children Sweden and Sida is included in the agreements between the Cooperation partner and its subsequent partner organisations.

III. The reporting

The reporting shall be signed by the responsible auditor (not just the audit firm) and shall include the title of the responsible auditor.

The reporting from the auditor shall include an independent auditor’s report in accordance with the format in standard ISA 800/805 and the auditor’s opinion shall be clearly stated. The independent auditor’s report shall clearly stipulate that the audit has been conducted in accordance with ISA 800/805.

The reporting shall also include a Management Letter that discloses all audit findings and weaknesses identified during the audit process. The Management Letter shall include both significant and other findings. The auditor shall also make recommendations to address the identified findings and weaknesses. The recommendations shall be presented in priority order. The financial report that has been subject of the audit shall be attached to the audit reporting. If the auditor assesses that no findings or weaknesses have been identified during the audit that would result in a Management Letter, an explanation of this assessment must be disclosed in the audit reporting.

Measures taken by the organisation to address weaknesses identified in previous audits shall also be presented in the Management Letter.

The additional assignment according to agreed upon procedures ISRS 4400 under section II, shall be reported separately in a Report of Factual Findings. The size of the sample of reviewed audit reporting from subsequent partners (if applicable) shall be stated in the report.

If the auditor performs additional assignments and finds that the observations described in the Report of Factual Findings contain the information that would have been stated in the Management Letter, a Management Letter does not need to be issued. In such cases, it must be stated in the Report of Factual Findings that a Management Letter has not been issued for this reason.

The organisation shall produce a Management Response including an Action Plan to the findings in the Management Letter and/or Report of Factual Findings.

IV. Application procedure

Applications must be sent in English and entail the following:
• Expression of Interest and availability;
• CV/Organisation Profile should be presented;
• Two references from similar assignments.

Expression of Interest clearly marked “Audit of the project expenditures within the project Institutional support for the implementation of the CRIC strategy for 2016-2021” should be sent to: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . The application can also be submitted as hard copies at the address: 15 Coca str., Chisinau, Republic of Moldova.

The applications should be sent on or before 17:00 hours local time on December 28, 2021.

For any additional clarifications please call Vasile Coroi, 060931284.

Read more... 

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page