CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Apel către părinți, cadre didactice, personal școlar, autorități și alți titulari de obligații de a trata bullyingul multiaspectual, prin metode centrate pe copil

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) constată că bullyingul printre copii, atât în spațiul real, cât și în cel virtual, merită o atenție sporită și intervenții clare centrate pe copil, în orice mediu s-ar afla el: familie, școală, societate. Cazul de bullying mediatizat recent în țara noastră, cu implicarea câtorva adolescente, precum și modul în care persoanele au reacționat și continuă să reacționeze față de el pe rețelele de socializare, lansând mesaje de instigare la ură și rușinare în public, arată că este nevoie stringentă de acțiuni prin care societatea să conștientizeze fenomenul, precum și de proceduri legale de prevenire și combatere a acestuia la toate nivelurile societății.

Psihologii susțin că, în bullying, atât persoana agresată, atât persoana care asistă la acest fenomen, cât și persoana care agresează sunt victime. Fiecare dintre aceste persoane merită a fi tratată ca o ființă umană cu nevoi și drepturi. Deci, acțiunile de prevenire și combatere vizează fiecare actor social.

Un studiu publicat de UNICEF în 2019 arată că aproape 87% dintre elevii claselor a 6-a – a 12-a sunt afectați de bullying. Fenomenul este frecvent în mediul școlar, acolo unde copiii interacționează și își construiesc relații.

Înșiși elevii implicați în programele CIDDC au analizat acest studiu și au identificat bullyingul ca una dintre problemele cu care copiii se confruntă cel mai des în școală și despre care majoritatea lor preferă să discute cu părinții sau prietenii, mai puțin cu profesorii.

În septembrie 2019, adolescenții și adolescentele din Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT) au identificat bullyingul ca una dintre principalele probleme cu care se confruntă elevii, iar ulterior au inițiat prima campanie de prevenire a fenomenului printre elevi: „Școală fără bullying”.

Susținem inițiativele colegilor din societatea civilă de a lansa și implementa programe de prevenire a bullyingului atât pentru copii, cât și pentru titularii de obligații – adulții.

Pledăm pentru o abordare bazată pe respectul demnității umane, pe respectul diversității și relații prietenoase în familie, școală, societate.

Nevoia de respect pentru demnitatea umană copiii o exprimă de multe ori și în timpul atelierelor facilitate de CIDDC.

În acest context, reiterăm apelul nostru către toți titularii de obligații – părinți, cadre didactice, personal școlar, autorități, reprezentanți din mass-media, internauți și alți adulți – să trateze bullyingul ca pe un fenomen complex de violență ce necesită strategii de intervenție pe termen lung și parteneriate la toate nivelurile.

Îi îndemnăm pe părinți să comunice cu copiii lor despre orice subiect prezintă interes pentru ei și despre relațiile lor, îndemnăm cadrele didactice să fie deschise să-și dezvolte capacitățile pentru a identifica situațiile de bullying și de a trata cu obiectivitate, în parteneriat cu părinții.

Îndemnăm școlile să-și revizuiască politicile de protecție a copilului, iar autoritățile – să dezvolte politici antibullying în instituțiile educaționale.

Este un fenomen ce poate fi prevenit prin parteneriate între toți membrii societății și prin respect pentru diversitate.

Cum să intervină adulții, cadrele didactice în situații de bullying între elevi, aflați aici.

La cine pot apela copiii în situații de bullying, aflați aici.

Vedeți ce mesaje au lansat elevii, elevele în cadrul primei lor campanii de prevenire a fenomenului: Școală fără bullying.

Despre o nouă campanie antibullying, aflați aici.

Last modified onJoi, 11 Februarie 2021 20:16
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page