Peste 80 de practicieni/e în educație, psihologie, voluntariat au participat la trainingul online „Intervenția în caz de criză acută: elemente de bază”

Împreună cu peste 80 de profesioniști/ste din diferite domenii, în special educație, psihologie și psihoterapie, voluntari/e, am participat, pe 10 martie 2022, la trainingul online „Intervenția în caz de criză acută: elemente de bază”, susținut de Barbara Preitler, psihoterapeută la Hemayat, Centrul de consiliere și supraveghere pentru supraviețuitorii/victimele situațiilor de război, tortură din Viena, Austria.

Evenimentul a fost organizat de Agenția Austriacă pentru Educație și Internaționalizare (OeAD) în numele Ministerului Federal al Educației, Științei și Cercetării din Austria ca răspuns la nevoile persoanelor care se refugiază din calea războiului din Ucraina în țările vecine, inclusiv în Republica Moldova.

De la Barbara Preitler, expertă cu o experiență de peste 30 de ani în consilierea și supravegherea victimele situațiilor de criză, am aflat 5 recomandări de îngrijire a copiilor în condiții de război. Le prezentăm și în galeria foto de mai jos.

- „Ora de aur”! Imediat după traversarea frontierei sau la sosire, liniști-i, lăudați-i! Reinterpretați experiența lor traumatizantă, lăudându-le punctele forte și puterea lor. După o astfel de faptă eroică, comunicați-le, atât prin cuvinte, cât și prin limbajul corpului că este în regulă să plângă.

- Jocurile sunt importante. Ele pot fi o pauză de la stres. E nevoie de jocuri fără câștigători și învinși.

- Încurajați-le imaginația! Spuneți-le povești, lăsați-i să inventeze propriile povești, de preferință cu final fericit.

- Sport sau mișcare! Sportul (pentru cei cărora le place sportul!) ajută la ameliorarea tensiunii și îi face să simtă bine propriul corp.

- Creativitate! Desen, pictură, lucru manual și alte activități creative îi pot ajuta pe copii să elimine stresul.

Pe lângă aceste recomandări, în cadrul trainingului „Intervenția în caz de criză acută: elemente de bază”, participanții, participantele au aflat informații de bază din punct de vedere psihologic, principiile intervenției în situații de criză acută și modul în care persoanele care oferă ajutor pot crea și mai multă siguranță pentru ele însele și pentru cele afectate în această situație (supra)solicitantă.

Experta a abordat următoarele aspecte: situația de criză acută – înțelegerea nevoilor de bază ale persoanelor afectate; educație psihologică – explicarea simptomelor traumei ca o reacție normală la evenimente anormale; interviul/discuția – principii; exerciții pentru a gestiona frica și îngrijorarea; exemple de „așa da” și „așa nu” în situații de criză.

OeAD anunță că acesta este primul training online dintr-o serie de webinare concentrate pe sprijin psiho-emoțional în situații traumatizante.

Echipa Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, formată inclusiv din psihologi/e, psihoterapeuți/te, va continua să participe la aceste webinare și să împărtășească practici de suport psiho-emoțional adaptate la nevoile persoanelor care au trecut/trec prin experiențe traumatizante.

Galerie Foto

 

Last modified onЧетверг, 17 Март 2022 14:15
Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page