CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Lucia Scobioală, formatoare la Clubul Taților: „Ghidez viitorii tați spre o societate în care stereotipurile Nu mai există”

Din octombrie 2020, de când a început să-și consolideze capacitățile de facilitare a activităților cu viitori tați din comunitatea sa, Lucia Scobioală a acumulat multă experiență în promovarea egalității de gen. Este profesoară de limba engleză la un liceu din Strășeni, are șase ani de experiență profesională și, mai nou, un an și jumătate de experiență în ghidarea a zece adolescenți în procesul de conștientizare și diminuare a stereotipurilor de gen.

În fiecare lună, Lucia Scobioală desfășoară activități pentru tineri pe diverse teme: conflictul și metodele de prevenire a acestuia; stereotipurile de gen, egalitatea de gen în familie și societate, tipuri de violență și metode de prevenire a acestora, responsabilități în familie ș.a.

„De când sunt implicată în proiectul «Clubul Taților», am acumulat și continuu să acumulez multă experiență. Datorită participării mele în acest proiect, am devenit mult mai încrezătoare în propriile forțe. Pot spune că am progresat împreună cu băieții, dezvoltându-ne abilitățile de comunicare, înțelegere, acceptare.

Rolul meu în acest proiect este de a orienta tinerii într-un proces de conștientizare. Ghidez viitorii tați spre o societate în care stereotipurile Nu mai există”, ne-a spus formatoarea. Atmosfera emoțională din timpul activităților ghidate de către Lucia Scobioală poate fi urmărită în acest material video.

În calitate de formatoare, Lucia a descoperit că orice persoană, la un moment dat, ia decizii în funcție de anumite stereotipuri, întâmpinând dificultăți să renunțe la ele. De aceea, spune ea, este nevoie activități precum Cluburile. Ele îi ajută pe băieți să se descopere pe ei înșiși și să aleagă în mod conștient și responsabil cum să se comporte mai departe.

„Am observat că băieții acceptă și o altă opinie decât a lor, de aici pot deduce că modul lor de gândire se schimbă cu fiecare activitate de club”, a adăugat formatoarea.

Jocul de rol, prezentarea situațiilor exacte, brainstormingul, jocurile metodice, discuțiile libere ș.a. sunt metodele pe care Lucia le explorează în procesul de facilitare. Pentru a crea un cadru sănătos de învățare pentru participanți, formatoarea ține cont în mod special de faptul ca fiecare participant să fie acceptat, să se simtă valoros, iar coeziunea de grup o generează valorificând experiența fiecărui membru al grupului.

„Inspirați de ceea ce fac în cadrul Clubului, colegii mei sunt de părere că este nevoie de mai multe activități de diminuare a stereotipurilor în școală, unde băieții și fetele ar putea să facă schimb de experiență.

Și eu cred că este nevoie de mai multe activități de acest fel, pentru că ele contribuie la schimbările bune în societate”, a concluzionat Lucia Scobioală.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă pentru formatori și formatoare din Chișinău, din raioanele Glodeni, Dondușeni ș.a.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page