Sfatul psihologului: De ce plâng copiii și ce ar fi bine să facă părinții în aceste momente

Datele unui studiu publicat de UNICEF Moldova în 2010 arăta că 16% dintre părinți își bat copiii încă până la vârsta de un an. Unele crize de isterie ale maturilor au la bază plânsul copiilor. Neștiind cum să reacționeze, deseori, aceștia încearcă să-i liniștească într-un mod violent. Și asta, în timp ce plânsul este singura modalitate prin care cei mici pot să transmită părintelui că ceva nu este în regulă.

„Până ajunge să comunice, să folosească cuvinte și să poată verbaliza dorințele și nevoile, copiii nu au la îndemână decât plânsul. Un părinte, în momentul în care aude copilul plângând, primul gând care ar trebui să vină în minte este că copilul are nevoie de el și trebuie să se întrebe ce ar vrea să-i spună” explică Diana Stănculeanu, psiholog Salvați Copiii România.  

Plânsul - mod de depășire a stresului

La fel cum maturii au uneori nevoia de a plânge pentru a depăși o anumită durere, și cei mici au momente de tristețe și ar trebui susținuți în acest sens, e de părere experta în psihologia dezvoltării copiilor, Aletha Solter.

Potrivit expertei, plânsul ar fi chiar benefic, fiind un mecanism natural de vindecare. Însă, așa cum instinctele părintești ne fac să-i ferim pe copiii de orice durere, încercând să oprim suferința, oprim de fapt și procesul care îl ajută pe copil să depășească durerea - plânsul. Prin încercările de a-l face să nu plângă sau și mai grav, a-l obliga să înceteze, nu facem decât să-l ținem în acea tensiune internă.

Plânsul nu este durere, plânsul este tocmai procesul de a depăși durerea, susține Aletha Solter și ne îndeamnă să fim alături de copii când aceștia plâng, atât timp cât ei au nevoie. „Analize chimice au dovedit că lacrimile conțin hormonul stresului și dacă nu este suficient, amintiți-vă cum vă simțiți voi după un plâns bun. Există studii care arată că atunci când lăcrimăm, se elimină hormonii de stres, eliberând astfel corpul de substanțe care ne țin tensionați. Alte studii arată că după ce plângem, ne scade tensiunea, scade pulsul și temperatura corpului și atingem astfel o stare de relaxare”, explică Aletha Solter.


sursa video: youtube/Totul Despre Mame

sursa foto: academiaheidi.ro

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page