Particularităţile adolescenţei. Cum ar putea părinţii să sprijine copilul în perioada schimbărilor.

Unele studii arată că până la 15% dintre adolescenții care trec prin tulburări emoționale, devin rebeli sau au conflicte majore cu părinții. Acest lucru ar putea fi cauzat de emoțiile puternice pe care le trăiesc în această perioadă. Ar fi bine ca părinții să cunoască particularitățile vârstei, să știe la ce să se aștepte și cum ar putea sprijini copilul în perioada schimbărilor.

În timpul adolescenței, vei observa schimbări în modul în care copilul interacționează cu familia, prietenii și colegii. Dezvoltarea socială și emoțională este diferită pentru fiecare copil. Ea se formează și în dependență de gene, dezvoltarea creierului, experiența în familie, prietenii, comunitatea.

Schimbările sociale. Ați putea observa la copil următoarele lucruri:

Este în căutarea identității: tinerii sunt ocupați de cine sunt și care este locul lor în lume. Această căutare poate fi influențată de sex, grup, baza culturală și așteptările familiei. Dorește mai multă independență: acest lucru este de natură să influențeze deciziile pe care le ia copilul și relațiile pe care le are cu familia și prietenii.

Caută mai multă responsabilitate, atât acasă cât și la școală.

Este în căutarea de noi experiențe: adolescenții sunt predispuși să caute noi experiențe și să se angajeze în asumarea mai multor comportamente riscante. Dar, ei încă își mai dezvoltă controlul asupra impulsurilor lor.

Gândeşte mai multe despre „bine” și „rău”: adolescenții încep să învețe că sunt responsabili pentru propriile acțiuni, decizii și consecințe. Ei întrebă mai multe lucruri. Cuvintele și acțiunile tale, ca părinte, dau formă noțiunilor de „bine” sau „rău”.

Poate fi influenţat mai mult de prieteni, mai ales atunci când este vorba de comportament, sentimente și stima de sine.

Încep a dezvolta și explora o identitate sexuală: copilul ar putea începe să aibă relații romantice. Acestea nu sunt neapărat relații intime. Pentru unii tineri, relațiile sexuale apar mai târziu în viață.

Comunică în diferite moduri: internetul, telefoanele mobile și rețelele sociale pot influența în mod semnificativ modul în care copilul comunică cu prietenii și învață despre lume.

Schimbări emoționale

Ați putea observa următoarele schimbări la copil:

Trăiește sentimente puternice și emoții intense în momente diferite. Comportamentele ar putea părea imprevizibile. Aceste urcușuri și coborâșuri emoționale pot duce la conflicte. Creierul copilului încă învață a se controla și a exprima emoțiile într-un mod matur.

Este mai sensibil: tinerii observă și procesează mai bine emoțiile altora. În timp ce aceste abilități sunt în curs de dezvoltare, uneori, ei pot interpreta greșit expresii faciale sau limbajul corpului.

Este mai conștient de sine, în special cu privire la aspectul fizic și schimbările care apar. Stima de sine a adolescenților este adesea afectată de apariții sau despre cum cred ei că arată. Pe măsură ce se dezvoltă, ar putea compara trupurile lor cu cele ale prietenilor și colegilor.

Trece printr-o etapă „glonț” de a gândi și de a acționa ca și cum nimic rău nu se poate întâmpla. Abilitățile de luare a deciziilor sunt în curs de dezvoltare și copilul încă învață despre consecințele acțiunilor sale.

Modificări în relații

Ați putea observa că copilul:

Vrea să petreacă mai puțin timp cu familia și mai mult timp cu prietenii și colegii.

Are mai multe argumente: unele conflicte între părinți și copii în timpul adolescenței sunt normale. Ei caută mai multă independență. De fapt, acest lucru arată că copilul se maturizează. Conflictele tind să se înmulțească în adolescența timpurie. Acest lucru nu este de natură să afecteze relația cu copilul, pe termen lung.

Vede lucrurile diferit de tine: aceasta nu se întâmplă pentru că copilul vrea să te supăre. Este pentru că el începe să gândească mai mult abstract și să pună la îndoială diferite puncte de vedere. În același timp, pentru unii adolescenți este greu să înțeleagă efectele comportamentului lui și comentariile altor persoane. Aceste aptitudini se vor dezvolta în timp.

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page