Elevii învață cum să participe la administrarea școlii

Elevii din școala profesională Florești (ȘP Florești) doresc să îmbunătățească procesul de studii în instituția lor. Pentru aceasta, consiliul elevilor de la Florești a mers ieri într-o vizită de studiu la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrearea Alimentelor Bălți (CESPA Bălți), unde a organizat și o ședință comună cu membrii consiliului elevilor din CESPA Bălți.

Consiliul elevilor de la Florești a analizat metodele de predare a meseriilor și disciplinelor generale în cadrul CESPA Bălți. Membrii consiliului au examinat dotarea cu utilaj și echipament a laboratoarelor și sălilor de studii, condițiile de trai a elevilor din CESPA Bălți și organizarea internă a instituției. Ulterior, consilierii vor prezenta administrației ȘP Florești propuneri de îmbunătățire a pregătirii profesionale și a condițiilor de trai în cămin.

Nicolae Pegza, elev la școala profesională Florești, spune că vizita de studiu la Bălți l-a făcut să înțeleagă ce schimbări și-ar dori să vadă în școala lui. „Mi-a plăcut foarte tare cum lucrează grupele de bucătari. Am văzut că elevii de aici fac orele practice în laboratoare dotate, cu tehnică nouă. Cred că aceasta îi ajută pe elevi să învețe mai bine și să le placă ceea ce fac”, susține elevul.

Nicolae a mai adăugat că și-ar dori ca unii profesorii din școli să-și schimbe atitudinea față de elevi. „Aș vrea ca între profesori și elevi să fie o relație mai sinceră și de la egal la egal. Eu cred că în așa condiții, elevii vor însuși materialul mai ușor și nu vor exista situații în care ei nu vor merge la lecții pentru că au frică de profesor sau se simt jigniți de el”, explică tânărul.

Vizita de studiu face parte din programul de instruire și susținere a consililor elevilor din învățământul profesional tehnic din Moldova. Elevii și profesorii din 5 școli profesionale din raioanele Hâncești, Florești, Ungheni și municipiile Bălți și Chișinău sunt ghidați pe durata anului de studii 2015-2016 cum să creeze și să asigure funcționarea consiliilor elevilor astfel încât să reprezinte cu adevărat vocea elevilor.

Profesorii instruiți în cadrul programului ghidează consiliile și îi ajută pe elevi să-și organizeze activitatea. Aliona Goia este coordonatoarea consiliului elevilor din școala profesioanală Florești. Ea spune că prin intermediul consiliilor administrația și profesorii pot afla mai ușor care sunt problemele elevilor și ce ar trebui să facă adulții din instituție pentru a îmbunătăți calitatea studiilor.

Aliona Goia este convinsă că profesorii trebuie să ofere elevilor posibilitatea de a-și expune părerea. „Noi lucrăm pentru ei. Atât timp cât nu vom susține elevii să vorbească despre problemele pe care le au și schimbările care și le doresc, atât timp ei nu ne vor înțelege, nu vor avea încredere în noi. Ei sunt viitorul nostru și trebuie să-i susținem”, este de părere profesoara.

Activitățile au loc în cadrul unui program implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC). Programul are la bază rezultatele studiului Bunăstarea copiilor – studenți ai școlilor profesionale din Moldova, efectuat de CIDDC și Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în anul 2014.

Studiul a scos în evidență mai multe detalii despre nivelul de bunăstare și asigurare a necesităților de bază (financiare, educative, psiho-sociale), printre care și faptul că tinerii nu își cunosc drepturile în instituție.

Inițiativa reprezintă o componentă a proiectului „CONSEPT III – Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova”, implementată de CIDDC, în parteneriat cu Ministerul Educației. Suportul financiar este oferit de Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

 

Pentru mai multe detalii:

Irina Gușan, Comunicator CIDDC

Tel: 068 499746;

Email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  sau  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Last modified onSaturday, 26 March 2016 11:09
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page