Profesori de educație civică, instruiți să desfășoare activități bazate pe drepturile copilului

Deși Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile copilului cu peste 20 de ani în urmă, drepturile copiilor încă nu sunt bine cunoscute în Moldova. Potrivit unui studiu elaborat de copii în anul 2013, doar unul din patru copii cunoaște despre Convenție. Același studiu arată că informația pe care copiii o cunosc despre drepturile lor este incompletă sau selectivă, pentru că deseori adulții înțeleg greșit esența unui drept sau sunt cointeresați să ofere copiilor mesaje eronate. De exemplu, 70% au menționat dreptul la educație și doar 2% sau mai puțin au numit dreptul la viaţa privată, dreptul la acces la informaţie corespunzătoare sau dreptul la protecţie faţă de exploatare economică.

Pe 19 și 23 august, la Ștefan Vodă și, respectiv, la Strășeni, a demarat a doua fază de instruiri pentru profesorii de educație civică. Formările au loc în cadrul unui program de lungă durată, în care peste de 50 de profesori învață să desfășoare activități educaționale bazate pe drepturile copilului. Profesorii urmează să pună accent pe dreptul copilului de a nu fi discriminat, dreptul la identitate și dreptul la opinie.

Activitățile de instruire au loc în paralel cu subiectele stabilite în curriculum la disciplină. Astfel, profesorii au învățat cum să organizeze primele ore de educație civică din acest an școlar. Participanții și-au îmbunătățit abilitățile de a pune în valoare fiecare elev, indiferent de comportamentul acestuia și de identifica urmările pozitive și negative din partea semenilor.

Totodată, ca răspuns la solicitările profesorilor, în anul curent de studii, formările se vor pune accent pe metode de evaluare a elevilor și pe planificarea lecțiilor bazate pe nondiscriminare.

Instruirile au loc în cadrul programului „Educație civică participatorie și incluzivă”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în perioada 2015-2017,  în parteneriat  cu Direcțiile de Învățământ Ștefan Vodă și Strășeni. Programul este susținut de ERIKS Development Partner din Suedia. ­­­­­­­­

 

Last modified onThursday, 15 September 2016 12:09
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page