Violența asupra copiilor, în vizorul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Asigurarea unui mediu școlar sigur și protectiv, capabil să prevină violența și să intervină în identificarea, referirea și asistența copiilor victime ale violenței este unul din obiectivele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Astfel, pe 16 noiembrie 2017, ministerul a lansat două publicații referitoare la protecţia copilului faţă de violenţă în instituţia de învăţământ și a demarat o serie de instruiri în domeniul prevenirii violenței pentru specialiștii responsabili de protecția copiilor din organele locale de specialitate din domeniul învățământului din toate raioanele.

În debutul evenimentului, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a menționat că în procesul de prevenire a violenței este important ca fiecare persoană să fie responsabilă și să nu uite de unele calități umane pozitive, precum empatia, toleranța și blândețea.

„Este important să avem instrumente și metodologii, dar cred că ar trebui să identificăm niște autori care ar trebui să elaboreze un ghid al educării de bunătate în interiorul societății și a școlilor noastre”, a adăugat ministrul.

Monica Babuc a reiterat și faptul că MECC va continua cooperarea intersectorială în domeniul protecţiei faţă de violenţă a copiilor și va reacţiona prompt şi în conformitate cu legea la toate sesizările parvenite din partea copiilor, părinţilor, angajaţilor și comunităţii în general.

Despre asigurarea unui mediu școlar sigur au vorbit și specialiștii responsabili de protecția copiilor prezenți la eveniment. Liliana Grosu, psiholog școlar, a menționat că acțiunile de prevenire a violenței au un caracter de lungă durată și trebuie să fie constante.

Eu observ continuitatea ministerului în demersul de a asigura un mediu protector pentru copil prin intermediul formării și oferirii adulților a instrumentelor cu care ei să muncească. Asta îmi dă speranță că ceea ce am început cu puțin timp în urmă va avea succes”, a mai spus Liliana Grosu.

Cele două publicații lansate astăzi conţin cadrul metodologic de prevenire a violenţei faţă de copil şi tot pachetul de acte normative în domeniul protecţiei copilului faţă de violenţă în instituţia de învăţământ. Acestea urmează să fie folosite în instuirile profesioniștilor și distribuite în fiecare școală.

Ghidul metodologic „Prevenirea violenței în instituția de învățământ” are un caracter practic și propune angajaților instituției de învățământ un set de măsuri organizaționale și de informare în scopul prevenirii violenței, precum și algoritmi de acțiune pentru identificarea factorilor violenței, intervenția în situațiile de abuz și asistența părților implicate, în conformitate cu cadrul normativ în vigoare.

Culegerea de acte normative „Protecția copilului față de violență în instituția de învățământ” prezintă într-o singură publicație acte legislative relevante în domeniul protecției drepturilor copilului, scopul final al acesteia fiind buna cunoaștere și aplicare a normelor juridice. Evidențiem faptul că, pentru prima oară, publicăm Ghidul de implementare a Politicii de protecţie a copilului în instituţia de învățământ.

 

Publicațiile au fost elaborate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Organizația Internațională „Salvați Copiii” (Save the Children), și publicate cu susținerea Institutului UNESCO pentru tehnologii informaționale în educație.

 

Last modified onThursday, 16 November 2017 14:14
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page