Comunicat de presă: Copiii vorbesc despre cum li se respectă dreptul la opinie în școală, într-un raport public

La 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire Drepturile Copilului, un grup de adolescenți de la Platforma Copiilor, în cooperare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), va desfășura masa rotundă „Dreptul la opinie. Așa cum este învățat și practicat la școală”, la 29 noiembrie 2019, la Digital Park, sala Innovation Hall. În cadrul acesteia, copiii vor prezenta rezultatele unui raport privind participarea elevilor la luarea deciziilor în școală prin intermediul Consiliului Elevilor (CE). Acțiunea este susținută de Organizația Internațională „Salvați Copiii” și Suedia.

La eveniment sunt invitați elevi, profesori, reprezentanți ai mass-mediei, instituțiilor guvernamentale și organizațiilor neguvernamentale locale și naționale.

Participanții vor avea ocazia să reflecteze critic despre cum instituțiile școlare oferă oportunități de a învăța și practica dreptul la opinie prin prisma procedurii de creare și a modalităților de funcționare a Consiliului Elevilor și să identifice soluții pentru depășirea obstacolelor ce țin de respectarea și asigurarea drepturilor la participare ale elevilor.

Procesul de cercetare a durat timp de un an, perioadă în care adolescenții au:

  • realizat chestionare online și au discutat cu semenii lor, atât cu elevii ce fac parte din consilii, cât și cu cei care nu sunt consilieri, în cadrul unor focus-grupuri regionale;
  • au analizat rezultatele cercetării și au formulat constatări și recomandări;
  • au elaborat un instrument de lucru pentru a explica adulților care lucrează cu CE și semenilor una dintre funcțiile consiliului – cea de consultare și reprezentare a opiniei elevilor.

Pe tot parcursul cercetării, adolescenții au beneficiat de suportul CIDDC, organizație nonguvernamentală ce își desfășoară activitatea de 20 de ani în Republica Moldova și a cărei misiune este de a contribui la crearea unei societăți în care fiecare copil să se simtă o ființă umană respectată, cu drepturi depline.

„Dreptul la opinie. Așa cum este învățat și practicat la școală” este al treilea raport al acestui grup de adolescenți de la Platforma Copiilor, primele două rapoarte ale lui fiind despre respectarea dreptului copiilor la odihnă, timp liber și recreere; despre condițiile de igienă și sanitație în școli.

Platforma Copiilor este un spațiu sigur unde copiii pot să vorbească deschis despre experiențele și necesitățile lor și a fost lansată în 2017 de CIDDC. Centrul susține cercetările copiilor cu privire la drepturile lor începând din 2008. În același an, a fost publicat primul raport de monitorizare a drepturilor copiilor realizat de către copii, „Viața în ochii copiilor”, și a fost adresat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.

Cel mai recent raport urmează a fi publicat pe https://monitor.drepturilecopilului.md/ce-spun-copiii/.

Persoană de contact: Irina Gușan, CIDDC
tel: 068499746
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Document: CONCEPT ȘI AGENDĂ

Last modified onWednesday, 27 November 2019 15:44
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page