Istoria începe cu ei, membrii Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic 2019-2020
- Written by Admin
Cea de-a șasea promoție a Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT), cu siguranță, va rămâne în istorie. Pe parcursul anului de studii 2019-2020, un grup de elevi implicați civic a exersat mai conștient drepturile copilului în școală și le-a promovat printre semeni, a readus în atenția publică probleme ca discriminarea și bullyingul printre adolescenți, a dat culoare violet lunii mai și a mobilizat elevi, profesori, psihologi, autorități publice prin intermediul primei campanii de prevenire a bullyingului în școală, în cadrul unui eveniment online cu circa 16 000 de oameni distanțați fizic, dar conectați emoțional. Același grup a elaborat o cercetare despre cum a decurs procesul de educație la distanță în școli profesionale, colegii, centre de excelență în perioada pandemică și l-a prezentat în cadrul unor discuții live cu directori școlari, profesori, maiștri, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
Ce înseamnă a fi membră sau membru în CNE ÎPT, cum asumarea acestui angajament poate contribui la dezvoltarea personală și socială, au răspuns (vedeți galeria foto), în mod voluntar și autentic, conform abordării Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), câțiva dintre toți cei care pledează pentru ca vocea consiliilor elevilor să fie auzită în procesul de îmbunătățire a comunității. Tot ei sunt cei care deschid uși pentru o politică antibullying și studii online de calitate și accesibile pentru fiecare adolescent.
*Reamintim că CNE ÎPT este o platformă de consultare și de exprimare liberă a opiniei elevilor din colegii, școli profesionale, centre de excelență pe lângă MECC, susținută în cadrul unui proiect de Fundația Liechtenstein Development Service, Asociația „Educație pentru Dezvoltare”.
CIDDC susține această structură reprezentativă a elevilor, la fel ca și alte consilii ale elevilor, și încurajează toți copiii și tinerii să-și revendice drepturile la participare; informează și susține autoritățile, părinții, alți titulari de obligații în procesul de monitorizare a respectării drepturilor copilului.
Delegarea noilor membri în Consiliu este în plin proces. Până în prezent, 72 de elevi și-au depus dosarele la funcția de membră/membru în CNE ÎPT 2020-2021.
Opiniile au fost împărtășite la atelierul de evaluare a activității CNE ÎPT în 2019-2020, organizat online la 3 iunie curent. Fiecare participant a avut ocazia să spună ce progrese și dificultăți a întâmpinat și contribuie astfel, prin opiniile, ideile sale, la îmbunătățirea acestei structuri reprezentative a elevilor.
Text, fotografii de Tatiana Corcebaș-Onica
Design grafic de Inesa Papucciu
Galerie foto:
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- Concurs de selectare a unei experte/unui expert în comunicare
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a unui/-ei specialist/-e în domeniul protecției și salvgardării copilului
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a experților/-lor în domeniul drepturilor copilului
- Platforma Copiilor are un nou grup de tineri - CADO pentru drepturile copilului
- Dana Lichii, psihologă: „Comunitățile și clasele în care sunt incluși copiii refugiați ucraineni au nevoie de suport și dezvoltare pentru a sprijini integrarea acestora”