Participarea benevolă a copilului, subiect de reflecție pentru fiecare adult

Participarea benevolă a copilului este o cerință esențială pentru a asigura un proces continuu, conștient și asumat. Aplicarea acestui standard necesită din partea adultului luarea în considerare a capacităților în evoluție ale copilului, a experienței de participare, precum și a rolurilor sociale pe care le are copilul în familie, la școală și în alte contexte de viață. Despre acest subiect am reflectat cu reprezentanții și reprezentantele organizațiilor membre ale Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), la cea de-a treia sesiune online a programului de formare privind participarea copilului în procesul decizional.

Evenimentul este organizat lunar de APSCF în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului (OAP), Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu suportul Suediei prin intermediul Fundației „Save the Children”. Scopul atelierelor este de a înțelege mai bine standardele de participare adevărată și etică a copilului și, totodată, de a consolida o societate ce monitorizează, apără și promovează drepturile copilului.

La eveniment au participat circa 30 de persoane din cadrul a mai multor organizații, printre care Asociaţia Obştească Centrul International pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” , Terres des Hommes Moldova, Oficiul Avocatului Poporului (AOP), Keystone Moldova, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Concordia „Proiecte Sociale”, Partnership for Every Child, Caritas Moldova, Asociația Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin (FCPS), Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

Profesioniștii, profesionistele au reflectat asupra următoarelor aspecte: ce reprezintă participarea voluntară a copilului, inclusiv oferirea consimțământului informat, asigurarea echilibrului de putere dintre copii – copii și copii – adulți, refuzul sau retragerea copilului din proces la orice etapă a acestuia, implicarea copilului în moduri/ forme care sunt corespunzătoare vârstei, capacităților și intereselor acestuia, alegerea liberă și luarea deciziei de participare conștientă și asumată.

Olga Lîsenco, coordonatoare de program advocacy din cadrul Asociației „Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin”, a menționat că o decizie benevolă a copilului înseamnă o decizie pe care copiii o iau singuri, în mod conștient, fără a fi manipulați.

„Noi, adulții, avem tendința să influențăm deciziile copilului, invocând fie vârsta prea mică, fie starea lui sănătate. Lipsa de încredere a adultului în capacitățile copilului e una dintre provocările principale. E foarte important să lucrăm la acest aspect, astfel încât, pas cu pas, să schimbăm convingerile adulților despre capacitatea de decizie a copilului și astfel să-i cunoască mai bine”, a spus ea.

Liliana Astrahan, specialistă în protecția copilului din cadrul Terre des Hommes Moldova, a subliniat că „participarea benevolă este un proces autentic de conștientizare. Copilul are dreptul să fie informat despre proces, să se retragă la orice etapă din proces și să fie asigurat că indiferent de alegerea lui, el o să fie în afara oricăror riscuri.”

Parascovia Topada, psihologă la CNPAC, a completat că „este important ca organizația să evalueze aceste riscuri înainte de a începe activitatea. De asemenea, e important să se asigure că din partea copiilor există capacitate fizică, emoțională și mintală ca să conștientizeze informația ce le este oferită. Și să se asigure că ei au libertatea să ia decizii fără a fi constrânși de riscuri asupra lor, să le dea toate asigurările că decizia lor de a participa sau de a NU participa într-un anumit proiect nu va afecta relația lor cu organizația în general, cu servicile și profesioniștii din organizație, așa încât să fie oricând liberi să aleagă”.

Regina Golovatiuc, profesoară la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, a opiniat că „o participare benevolă a copilului se bazează pe propriul consimțământ, unul liber exprimat. În timpul activității, copiii trebuie să se simtă liberi să exprime ceea ce simt și ce cred”.

În viziunea Elvirei Drangoi, cofacilitatoare la Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, la Platforma Copiilor, „copilul participă benevol atunci când simte că are valoare, că este apreciat, respectat și își poate exprima în mod liber opinia”.

„Pentru mine, totuși cea mai mare dificultate rămâne cum să adun într-un anunț destul de scurt și succint toată informația de care are nevoie copilul, așa încât, în urma informării, să ia decizia potrivită pentru el”, a spus Victoria Gribineț, psihologă, specialistă în siguranța online din cadrul Centrului „La Strada”.

Dumitru Darea, consultant în Direcția protecția copilului din cadrul OAP și cofacilitator al atelierului, a menționat că împărtășirea acestor percepții arată că participarea benevolă a copilului e un concept pe cât de simplu, pe atât de complex în esență. „Mă bucur că la atelier am avut parte de exemple foarte bune și profunde de participare benevolă a copiilor, în strânsă relație cu participarea transparentă și informativă, analizată la atelierul precedent”, a adăugat el.

„Oamenii au percepții, convingeri, practici diferite în legătură cu participarea copilului. Iată de ce APSCF a elaborat un program de formare în colaborare cu CIDDC și Oficiul Avocatului Poporului. Ne-am propus să creăm, prin intermediul acestor ateliere, un spațiu în care să reflectăm, să împărtășim și să învățăm. Împreună, pas cu pas, în fiecare lună, vom parcurge toate cele nouă standarde cu privire la participarea copilului”, a menționat Irina Popușoi, coordonatoare de proiecte la APSCF.

Iosif Moldovanu, formator al CIDDC, a subliniat că procesul de conștientizare diferă de la o persoană la alta. „Copilul vine în organizație cu experiența lui de viață, cu propriile convingeri și valori, atitudini din familie, din școală sau din alte medii în care el se dezvoltă și, în acest proces de conștientizare, toate aceste lucruri îl influențează puternic. E foarte important să acceptăm și să respectăm experiența copilului, convingerile lui, mediul lui cultural, să analizăm ce stă în spatele refuzului de a participa. Și să ne asumăm ca organizație crearea condițiilor astfel încât fiecare copil să înțeleagă procesul prin care trece și să facă o alegere conștientă”, a concluzionat el.

Reamintim că CIDDC este organizație membră a APSCF și contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru ca fiecare copil să fie recunoscut ca o ființă umană cu drepturi depline. În acest scop, dezvoltă capacitățile adulților de a respecta, proteja și asigura drepturile copilului în orice mediu: familie, școală, organizație, societate.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page