Cum profesorii pot relaționa mai bine cu elevii în procesul educațional? Peste 30 de directori adjuncți, directoare adjuncte din raionul Anenii Noi analizează acest subiect

Profesorii pot relaționa mai bine cu elevii în procesul educațional, astfel încât fiecare elev să simtă că este valorizat ca ființă umană cu drepturi depline și se dezvoltă sub toate aspectele. Prin ce abordări și metode? Peste 30 de directori adjuncți/directoare adjuncte pentru educație din raionul Anenii Noi au reflectat pe acest subiect în timpul unui atelier online, desfășurat la 10 noiembrie 2020.

Atelierul face parte din proiectul INSPIRE „Școli inovatoare, nondiscriminatorii, sigure, participative, incluzive, respectuoase și eficiente”, elaborat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), finanțat de organizața suedeză „ERIKS Development Partner”. CIDDC implementează acest proiect în parteneriat cu Direcția Educație Anenii Noi, Direcția Generală Învățământ Ștefan Vodă, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Participantele, participanții au identificat problemele pe care le întâmpină în procesul de relaționare cu elevii și au reflectat asupra factorilor ce împiedică și favorizează acest proces. Totodată, au analizat propriile stiluri de abordare a elevilor în procesul educațional, au exersat competența de a relaționa mai bine cu elevii, distingând observarea de interpretarea comportamentelor, precum și delimitarea unei cerințe de pretenții.

Acest exercițiu i-a ajutat să înțeleagă mai bine impactul etichetelor în procesul de relaționare cu elevii și faptul că interpretările, prejudecățile împiedică descoperirea talentului nativ al fiecărui elev/al elevei, valorizarea lui/a ei ca individualitate, cu gânduri, emoții, nevoi și experiențe de viață unice.

„Fiecare elev este diferit, cu temperament, caracter, talent, capacități, pasiuni, emoții unice. De aceea, încerc să ofer spațiu de exprimare pentru fiecare”, a opinat Oxana Gapei, directoare adjunctă pentru educație la Liceul Teoretic "Olimp" din s. Puhăceni.

„O dificultate pentru unii profesori este că ei văd în stilul de predare democratic riscul de a șterge din propria imagine, riscul de a diminua autoritatea de profesor”, a menționat Olga Ignat, directoare adjunctă pentru educație la Gimnaziul Todirești.

„Ar fi bine ca atunci când profesorul predă materia, în inima lui să se întâlnească intelectul și emoția. Or, de obicei, conectăm numai rațiunea”, a menționat Tatiana Dumitriu, directoare adjunctă pentru educație la Gimnaziul Roşcani.

„Când conectăm numai o parte din corp, celelalte sunt trunchiate, astfel încât nu mai suntem noi înșine. Numai cu rațiunea e greu să ne conectăm cu oamenii, în cazul dat, să stabilim legături cu elevii, între ei și colegii lor, între ei și lumea înconjurătoare, apoi între ei și obiectul predat. Sunt mai multe tipuri de conexiuni. Toate acestea, prin prisma intelectului, emoției, spiritului și voinței.

Deci, când un profesor construiește relații prietenoase cu elevii, aceasta înseamnă că există un proces bazat pe respect, încredere și anumite limite stabilite de comun acord cu elevii. Înseamnă că acel profesor reușește să conecteze voința, spiritul, inima și intelectul în procesul educațional”, a concluzionat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului.

Prima sesiune online din acest an de studii cu directorii adjuncți, directoarele adjuncte pentru educație din raionul Anenii Noi s-a desfășurat la finele lunii septembrie 2020.

Proiectul INSPIRE valorizează demnitatea umană, drepturile omului, diversitatea și are scopul ca fiecare copil din Republica Moldova să se bucure de drepturile sale la și în educație. Acest scop este parte a misiunii CIDDC, organizație nonguvernamentală fondată în 1999: crearea unui mediu favorabil pentru realizarea drepturilor copilului.

Last modified onПонедельник, 16 Ноябрь 2020 10:58
Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page