Medicii de familie din raioanele Strășeni și Fălești își dezvoltă capacitățile de promovare a egalității de șanse între femei și bărbați în procesul de îngrijire a copiilor

Peste 40 de medici de familie din raioanele Strășeni și Fălești își dezvoltă capacitățile de promovare a egalității de șanse între femei și bărbați în procesul de creștere și educare sănătoasă a copiilor, prin intermediul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”.
Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women Moldova) în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în raioanele Strășeni și Fălești.

În cadrul programului, medicii de familie participă la ateliere de informare și formare, astfel încât, prin acțiunile lor, să pună în valoare drepturile copilului; să susțină în mod egal drepturile femeilor și ale bărbaților; să încurajeze bărbații să fie prezenți fizic și emoțional în timpul sarcinii partenerei, la nașterea copiilor și pe perioada întregii lor copilării; să promoveze paternitatea activă; să combată orice formă de violență.

Câțiva medici de familie beneficiari ai acestui program ne-au împărtășit experiența lor.

„Observ schimbări benefice în percepțiile bărbaților. Ei încep să se implice în creșterea și educarea sănătoasă a copiilor, să fie interesați de subiecte ca depresia după naștere.
Și mă bucur să văd că unii dintre ei le însoțesc pe partenerele lor de viață și pe copiii lor la vizitele medicale. Asta înseamnă că am reușit să-i conving cât de importantă este implicarea lor.

Cred că e nevoie de o muncă în strânsă colaborare cu familia, medicul de familie, centrele comunitare de sănătate mintală și societatea în general pentru ca bărbații și femeile să se implice în mod egal în creșterea și educarea copiilor”, a spus Nadejda Diaconu.

„Încurajez atât bărbații să se implice în creșterea copiilor, cât și femeile să ofere partenerilor lor șanse egale de a fi prezenți în viața copiilor.
Observ o implicare mai mare a taților în familiile tinere. Cred că ar fi bine să se desfășoare mai multe campanii de promovare a implicării bărbaților în educarea copiilor, iar personalul medical să fie și el activ în aceste campanii”, a menționat Irina Guriuc.

De asemenea, Dorina Savoschin, pediatră, cercetătoare științifică la Institutul Mamei și Copilului, Laboratorul Științific Pediatrie, încurajează medicii de familie să promoveze implicarea bărbaților în procesul de îngrijire a copiilor atât printr-o colaborare mai strânsă cu centrele comunitare de sănătate mintală, cu pediatrii și alți specialiști; prin aplicarea ghidurilor și protocoalelor mai clare despre cum să lucreze cu tații și bărbații care îngrijesc copii; cât și prin desfășurarea atelierelor de lucru cu îngrijitorii.

„Generația actuală de mame și tați împărtășește responsabilitățile casnice și cele legate de creșterea copiilor, pune la îndoială ideile tradiționale cu privire la creșterea diferită a fetelor și a băieților și are acces la mai multe informații datorită internetului.
Aceștia sunt pași importanți către eliminarea barierelor în calea egalității de șanse pentru băieți și fete și pentru stabilirea unui comportament bazat pe respect și echitate pentru generațiile viitoare.
Totuși, în majoritatea familiilor încă există diferențe în ceea ce privește creșterea fetelor și a băieților, inclusiv accesul inegal la educație și perspectivele viitoare de angajare, care limitează dezvoltarea acestora și perpetuează inegalitatea de gen până la maturitate”, a menționat ea în cadrul unui atelier online de formare pentru specialiștii și specialistele centrelor de sănătate.

Reamintim că în cadrul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen” specialiștii și specialistele centrelor de sănătate din raioanele Strășeni și Fălești, pe lângă ateliere de informare și formare, au beneficiat și de echipamente medicale pentru protecția personală. Mai multe informații pot fi găsite aici.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page