DECLARAȚIE: Copiii care se exprimă și acționează în baza drepturilor au nevoie de protecție față de orice abuz, inclusiv în mediul online
- Written by Admin
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) condamnă acțiunea fotojurnalistului Andrei Mardari care a fotografiat o adolescentă/tânără participantă la Marșul Feminist 2023: „Femeile între pace și război” și a publicat o imagine cu ea într-o ipostază ce-i lezează demnitatea.
Astfel, fotojurnalistul a exploatat o parte a corpului fetei asociind imaginea fetei cu conținutul unei pancarte pe care aceasta nu a utilizat-o, alimentând hărțuirea fetelor în mediul online.
Drept consecință, mai multe persoane adulte au adresat comentarii abuzive în spațiul public, pe care fotojurnalistul nu le-a moderat, iar alte persoane, inclusiv o comunicatoare din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, au distribuit imaginea fetei, încurajând insultarea, luarea în derâdere, hărțuirea și blamarea fetei în spațiul public. Vrem ca toate fetele, oriunde s-ar afla, indiferent de opiniile lor și indiferent de felul în care arată, să fie în siguranță și să fie tratate cu respect.
Prin publicarea și distribuirea acestei imagini, fotojurnalistul și alte persoane instigă la mesaje abuzive, degradante față de adolescente, încălcând prevederile Convenției cu privire la Drepturile Copilului (CDC).
Cu referire la acest caz, recomandăm titularilor de obligații să consulte CDC, în mod special Articolul 19 privind protecția față de abuz și neglijare; Articolul 34 privind dreptul copilului de a fi protejat față de exploatare sexuală; Articolul 36 privind protecția copilului față de alte forme de exploatare.
Reamintim că mass-media are un rol important în prevenirea și combaterea exploatării și a abuzurilor sexuale față de persoanele minore. Acest rol este reglementat inclusiv în Convenția de la Lanzarote.
Jurnaliștii, fotojurnaliștii, fotografii, atunci când abordează subiecte cu și despre copii, trebuie să respecte cele patru principii ale CDC: Nondiscriminarea, Interesul superior al copilului, Supraviețuirea și dezvoltarea, Opinia copilului. Deci, înaintea publicării materialelor cu și despre copii, adolescenți, să se întrebe: în ce măsură publicarea materialului ajută acest copil și în ce măsură materialul respectă onoarea și demnitatea copilului . Mass-media are și un rol important în promovarea incluziunii și a diversității indiferent de vârsta persoanelor despre care realizează materiale.
De asemenea, reamintim titularilor de obligații, fie părinți, îngrijitori, reprezentanți legali, fie profesioniști din diverse domenii, că adolescența este una dintre cele mai complicate perioade din viața copilului și este important să abordeze această vârstă cu înțelegere, respect și empatie, conform recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului din Comentariul General Nr.20 (2016) privind implementarea drepturilor copilului în perioada adolescenței .
COPIII AU DREPTUL SĂ PARTICIPE LA ÎNTRUNIRI PAȘNICE
În contextul în care fotografia a fost realizată și publicată în scopuri abuzive, pentru a distrage atenția de la esența Marșului Feminist – pledoaria pentru egalitatea de șanse între fete, femei și băieți, bărbați, CIDDC își exprimă îngrijorarea că adulții au cunoștințe insuficiente despre drepturile copilului la participare în luarea deciziilor, aceste drepturi fiind reglementate în CDC: Art.12, dreptul la opinie, Art.13, dreptul la libertatea de expresie, Art.15, dreptul la liberă asociere, deci dreptul de a participa la întruniri pașnice.
Atunci când își exercită drepturile civile și politice, fetele întâmpină mai multe dificultăți decât băieții, fiind hărțuite și amenințate, mai ales atunci când pledează pentru drepturile la educație sexuală comprehensivă, cu accent pe prevenirea abuzului sexual și a violenței sexuale, și atunci când pledează pentru dreptul la igienă menstruală în școală.
Despre drepturile civile și politice ale persoanelor sub 18 ani am vorbit în mod special pilotând Ghidul Punerea în practică a drepturilor copiilor apărători ai drepturilor omului (CADO), realizat de Child Rights Connect împreună cu un grup de copii din întreaga lume.
În cadrul campaniei „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, lansată în februarie 2022 de Platforma Copiilor, ghidată de CIDDC și susținută de un grup de ONG-uri naționale și internaționale, peste 210 profesori și profesoare de Educație civică și Educație pentru societate au aflat despre acest ghid și au participat la un atelier de informare despre CADO.
Reiterăm necesitatea unei legi comprehensive și incluzive privind apărătorii drepturilor omului în Republica Moldova, o lege care să menționeze în mod expres și copiii în calitate de apărători ai drepturilor omului.
Reamintim că, în ianuarie 2022, un grup de inițiativă al CADO de la Platforma Copiilor a propus Oficiului Avocatului Poporului sugestii pentru un capitol separat despre CADO , după ce OAP a înaintat spre consultări publice conceptul Proiectului de Lege cu privire la Apărătorii Drepturilor Omului.
Republica Moldova este prima țară cu o astfel de inițiativă legislativă cu privire la apărătorii și apărătoarele drepturilor omului ( ADO ), iar CIDDC pledează pentru o lege comprehensivă și incluzivă pentru persoanele sub 18 ani cu privire la ADO .
Deocamdată, nu cunoaștem vârsta reală a fetei fotografiate, dacă este copil sau dacă a atins vârsta de 18 ani, însă, indiferent de vârsta acesteia, condamnăm orice discurs care incită la ură atât în adresa ei, cât și a oricăror altor persoane care apără și promovează drepturile omului.
Așa cum prevede Convenția de la Istanbul, stereotipurile, prejudecățile și violența în bază de gen, la fel ca și orice alt tip de violență, nu-și au locul în societate și statul trebuie să intervină ca să le prevină și să le combată.
Admin
Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.Latest from Admin
- Copiii influențează legi - realizările Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului într-un proiect implementat de CIDDC timp de doi ani
- Dialog între Ministerul Educației și Cercetării, OLSDÎ-urile și instituțiile școlare
- Siguranța psihologică, încrederea și motivarea în serviciul sănătății organizaționale este în atenția managerilor instituțiilor educaționale din raionul Ștefan Vodă.
- Împreună creăm mecanisme de raportare a cazurilor suspecte de violență asupra copilului adaptate nevoilor acestuia în școală
- Înscrie-te la clubul Impact!