Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului începe un nou proces de cercetare. CIDDC îi acordă suportul necesar

Peste 20 de copii din Republica Moldova (inclusiv din UTA Găgăuzia și din stânga Nistrului) și din Ucraina, membri și membre în Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, încep o nouă cercetare. În acest scop, membrii și membrele Consiliului Copiilor s-au întrunit în cadrul unui atelier de lucru.

Atelierul a avut loc în perioada 9-12 iulie 2023 în afara orașului Chișinău și a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România.

În cadrul atelierului, copiii și-au reamintit ce a realizat Consiliul Copiilor de la începutul activității sale până în prezent, și-au împărtășit experiențele de membru și membră, au reflectat asupra fenomenului discriminării și asupra diverselor stereotipuri (de gen, etnie etc.); au analizat un raport privind respectarea drepturilor copiilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova, au formulat concluzii și recomandări; au reflectat individual asupra propriilor abilități, competențe și asupra modului în care ar puteacontribui la activitatea Consiliului Copiilor.

Totodată, membrii și membrele Consiliului Copiilor au reflectat despre rolul acestuia în identificarea dificultăților pe care le întâmpină copiii și în comunicarea acestor dificultăți către autorități, care sunt responsabile să ofere răspunsuri și să soluționeze probleme.

În context, participanții, participanele au identificat etapele, metodele și instrumentele de cercetare, precum și beneficiile și riscurile acestora.

Copiii au identificat mai multe probleme, au selectat un aspect mai îngust al problemei, au formulat întrebări și urmează să definitiveze versiunea în lucru a unui chestionar.

„Am avut parte de un atelier informativ și util. M-a impresionat în mod special subiectul discriminării față de copiii din Ucraina.

Dacă până a fi membră de Consiliu nu știam multe lucruri despre discriminare, cum se întâmplă ea, acum știu cum să explic acest fenomen și celor care, la fel ca și mine, nu știau despre asta”, a menționat Arina, membră a Consiliului Consultativ al Copiilor .

„Acest atelier este o experiență tare importantă pentru mine și cred că e necesară pentru fiecare copil. Cred că în urma acestui atelier voi face lumea mai bună. Aici discutăm subiecte pe care copiii ar dori să le discute și în familie, și la școală. Experianța de participare la acest atelier mă va ajuta să creez noi relații cu oamenii”, a opinat Maxim, membru al Consiliului Consultativ al Copiilor.

„Mă bucur că în Consiliu s-au alăturat noi membri. Acest atelier este, în opinia mea, cel mai interesant din câte am avut până acum, pentru că ne-am cunoscut mai bine, am lucrat intensiv, am tras concluzii, am planificat următoarele activități și deja am început să aplicăm unele acțiuni ale planului nostru. Am lucrat cu Convenția privind Drepturile Copilului, am citit-o mai demult, însă acum mi-am împrospătat cunoștințele despre drepturile copilului”, a adăugat Anastasia, membră a Consiliului Consultativ al Copiilor.

„Am remarcat datele din raportul privind drepturile copiilor din Ucraina în școlile din Republica Moldova. Aici învățăm să ne ascultăm reciproc, aflăm noutăți despre drepturile copilului și, apoi, ne informăm semenii. Am mulți prieteni și îmi doresc să împărtășesc cu ei experiența pe care am acumulat-o la acest atelier”, a adăugat Vladimir, membru al Consiliului Consultativ al Copiilor.

Elvira Drangoi, facilitatoarea atelierului , a menționat că pe parcursul atelierului a observat noi conștientizări ale copiilor.

„Sunt conștientizări legate de fenomenul discriminării în școală. Prima cercetare a Consiliului Consultativ al Copiilor s-a bazat pe acest fenomen. Alte conștientizări sunt legate de drepturile lor și exercitarea acestor drepturi. Prima cercetare a Consiliului a arătat că discriminarea continuă să fie o problemă în societatea și în școlile din Republica Moldova, în special discriminarea în bază de gen și etnie.

Observ că adolescenții, copiii devin din ce îm ce mai conștienți de drepturile lor. Ei utilizează în comunicare termeni precum Convenția privind Drepturile Copilului, apelează la ea ca la un instrument de reflecție și documentare.

Încet-încet, copiii încep să înțeleagă care este rolul unei structuri consultative privind opinia copilului: nu de a rezolva probleme, dar de a comunica autorităților despre aceste probleme, pentru ca autoritățile să ia atitudine și să întreprindă acțiuni.

Scopul nostru este să-i ajutăm și să-i ghidăm pe copii în acest proces de conștientizare, să aleagă un nou subiect de cercetare. Pe parcursul următoarelor luni, Consiliul Consultativ al Copiilor va elabora o nouă cercetare”, a explicat Elvira Drangoi.

La finele atelierului,Maia Bănărescu,Avocata Poporului pentru Drepturile Copilului, a încurajat copiii să-și continue activitatea în cadrul Consiliului și să contribuie, prin opiniile lor, la dezvoltarea instituției Avocatul Copilului, astfel încât această instituție să fie mai aproape de copii.

„Sunt recunoscătoare Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului pentru suport și parteneriat în procesul de creare a acestei structuri consultative. Îmi doresc ca instituția Ombudsmanului Copilului să fie mai aproape de copii. Primii pași s-au făcut. Mai este foarte mult de lucru. Este nevoie și de actualizarea legislației naționale privind drepturile copilului. Pentru mine contează foarte mult ca voi să rămâneți activi, să comunicați mereu Ombudsmanului Copilului ideile, opiniile voastre”, a concluzionat Maia Bănărescu.

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

Amintim că pe parcursul primului său mandat, Consiliul Copiilor a participat, cu suportul tehnic oferit de CIDDC, la mai multe activități de cercetare și la evenimente naționale și internaționale, printre care elaborarea cercetării privind Fenomenul discriminării în școli , Forumul Național al Copiilor „Respectarea drepturilor copiilor în și la educație”, ediția a șasea (19 noiembrie 2022), Conferința Științifică Internațională „Interesul superior al copilului: abordare socio-culturală, normativă și jurisprudențială” (30 septembrie – 1 octombrie 2022).

Din Consiliul Copiilor fac parte treizeci și cinci de fete și băieți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din diferite regiuni ale țării, inclusiv copii refugiați din Ucraina.

Activitatea acestei structuri consultative este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Consiliul Consultativ și-a început activitatea în septembrie 2022, acesta fiind creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului .

Pe lângă Consiliul Consultativ al Copiilor, CIDDC susține și alte ințiative de participare a copiilor: Platforma Copiilor , Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului etc.

GALERIE FOTO:

Last modified onFriday, 14 July 2023 08:31
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page