CIDDC a organizat prima școală de vară din Republica Moldova pentru cadrele didactice și manageriale, și alți profesioniști care susțin copiii apărători ai drepturilor omului

30 de cadre didactice, manageriale, psihologi școlari din diferite raioane ale țării, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului, au participat la prima Școală de vară „Practici educaționale de susținere a copiilor apărători ai drepturilor omului”.

Activitatea s-a desfășurat în perioada 19-22 iulie 2023 și a fost organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu suportul oferit de Salvați Copiii România.

Scopul școlii de vară este explorarea experiențelor didactice de formare a competențelor Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului (CADO), pe parcursul și la finalul școlii de vară participanții și participantele fiind capabili/e:să conștientizeze procesul de implicare a copiilor în apărarea drepturilor omului; să reflecteze critic asupra procesului didactic de formare a competențelor CADO;să analizeze critic rolul adulților în respectarea, protecția și împuternicirea CADO.

Timp de patru zile, participanții/tele au explorat mai multe aspecte și subiecte, inclusiv propriile comportamente, convingeri, atitudini și valori despre copil, copilărie, drepturile omului, violența asupra copilului, educație, care influențează și procesul de dezvoltare profesională.

Au explorat în profunzime conceptele de Demnitate Umană și de Copil Apărător al Drepturilor Omului, începând cu aspectele teoretice și încheind cu aspectele practice.

În context, participantele/ții au identificat trei abordări/strategii prin care profesioniștii/profesionistele din educație ar asigura un proces educațional compatibil cu demnitatea umană la nivelul clasei/școlii/ grădiniței, la nivelul relației dintre cadru didactic și elevi, la nivelul parteneriatului dintre profesor și părinți/îngrijitori.

În procesul de reflecție, participanții/ntele au aplicat diverse intrumente, printre care Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului (cu accent pe articolul 28, punctul 2), Conceptul Diversitate, Ghidul Punerea în practică a drepturilor Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului , Declarația privind apărătorii drepturilor omului, Valorizarea demnității umane și a drepturilor omului (Sursa:Cadrul de referință al competențelor pentru cultură democratică, vol. I.), campania „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului” , cunoscută cu hashtagurile #EuSusținCADO și #ÎmpreunăPentruCADO.

Totodată, participanții/tele au împărtășit activități de susținere a CADO și cazuri de implicare a adulților în recunoașterea, împuternicirea și protecția CADO, au aflat experiențe de CADO de la tineri apărători ai drepturilor omului, care au participat la școala de vară.

„Până la organizarea acestei școli de vară, nu știam despre CADO. Apoi am conectat acest concept cu activitatea mea, prin care susțin tinerii, tinerele în apărarea și monitorizarea drepturilor omului. Aici am clarificat conceptul, m-au impresionat activitățile de conștientizare. Am înțeles cum aș putea eu valorifica demnitatea umană printre elevi/e și cum aș putea să le formez o cultură pentru demnitatea umană. E un proces foarte profund, care mă inspiră”, ne-a spus Zinaida Cazacu, profesoară de psihologie și psihopedagogie .

„În cadrul școlii am înțeles cât de important este de a găsi cuvintele necesare pentru a formula întrebări; de a conștientiza ce stă în spatele întrebării. De asemenea, mi-am conștientizat propriile atitudini, convingeri, reacții, percepții față de persoanele din jur, atât acasă, cât și la școală.

Mi-am întărit convingerea că respectarea Demnității Umană este apriori, iar pedagogia fără suflet nu are sens”, a adăugat Petru Golban, profesor de istorie și educație pentru societate.

„Interesul cadrelor didactice de a împuternici și susține copiii apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova este în creștere”

La încheierea Școlii de vară, Corina Lungu, consultantă principală la Direcția învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării, a încurajat participanții/tele să susțină elevii și elevele în monitorizarea, apărarea și promovarea drepturilor omului, să le formeze competențe de valorizare a demnității umane și să ghideze elevii, elevele în procesul de conștientizare a rolului lor de Copii Apărători ai Drepturilor Omului.

„Participarea Dvs., inclusiv într-o zi de sâmbătă, la această școală de vară înseamnă un început de conștientizare personală și profesională.

CADO au deschiderea să-și împărtășească experiențele și așteaptă recunoaștere, împuternicire și protecție din partea cadrelor didactice și a celor de conducere. Am observat acest lucru la etapa națională a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului din anul 2022 . Important este ca profesioniștii din educație să ofere un mediu sigur în care CADO își exprimă opiniile și acționează.

Practicile, metodele și experiențele pe care le-ați împărtășit și aflat în cadrul acestei școli vă vor ajuta să răspundeți nevoilor, intereselor pe care le au copiii apărători ai drepturilor omului”, a declarat Corina Lungu, consultantă principală la Direcția învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării.

Iosif Moldovanu, facilitatorul Școlii de vară , a subliniat că este nevoie de o înțelegere clară din partea adulților că fiecare copil are drepturi ale omului și că copiii se pot implica doar în procesul de apărare și monitorizare a drepturilor omului ale semenilor, or CADO nu au rolul de a apăra drepturile adulților.

„Interesul cadrelor didactice de a împuternici și susține copiii apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova este în continuă creștere.

La eveniment au participat psihologi și manageri școlari, cadre didactice de la toate treptele de școlaritate și din toare ariile curriculare.

Dacă acum un an conceptul de Copii Apărători ai Drepturilor Omului prezenta interes doar pentru profesori și profesoare care predau disciplinele Istorie, Educație pentru societate, Dezvoltare personală, de data aceasta au venit în proces psihologi școlari, specialiști din centre pentru copii cu cerințe educaționale speciale, profesori de arte și matematică – fapt care ne face să reiterăm că Drepturile Omului sunt parte inerentă a unei instituții care lucrează cu și pentru copii, și nu se referă strict la o anumită persoană, disciplină sau arie curriculară.

Este pentru prima oară când observ un interes atât de mare, ceea ce este un semn îmbucurător, că profesioniștii din educație sunt într-un proces profund de conștientizare a propriilor drepturi și, din această stare, de susținere, împuternicire și protecție a CADO”, a adăugat Iosif Moldovanu, facilitatorul Școlii .

Menționăm că la această școală de vară s-au înscris aproape o sută de persoane, un număr de peste trei ori mai mare decât numărul de locuri disponibile în cadrul activității. Grupul de participanți și participante a fost format după criteriul diversității: regiuni diferite, genuri diferite, diverse arii curriculare, trepte de școlaritate, învățământ profesional-tehnic și învățământ general etc.

CIDDC urmează să desfășoare și alte școli despre CADO.

Reamintim că despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului înRepublica Moldova am început să discutăm în mod special în iunie 2021, când CIDDC, cu suportul tehnic oferit de Child Rights Connect, a creat un spațiu de reflecții și schimb de experiență pentru ONG-urile naționale interesate și Ombudsmanul Copilului. Totodată, o parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale.

Este vorba despre primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru drepturile CADO în procesul de Evaluare Periodică Universală (EPU).

În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului din Moldova a înaintat spre consultări publice conceptul proiectului de lege cu privire la apărătorii drepturilor omului.

Republica Moldova este prima țară cu o astfel de inițiativă legislativă cu privire la apărătorii și apărătoarele drepturilor omului.

În februarie 2022, un grup de tineri și copii apărători ai drepturilor omului de la Platforma Copiilor a inițiat campania online „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, pe care au susținut-o 210 profesori și profesoare care predau Istorie și Educație pentru societate; Avocata Copilului; o deputată și alți reprezentanți ai autorităților și ai societății civile.

În noiembrie 2022, 45 de CADO din Republica Moldova și Ucraina au participat la cea de-a șasea ediție a Forumului Național al Copiilor, „Respectarea drepturilor copiilor în și la educație”,unde au comunicat autorităților despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor în școală.

În decembrie 2022, 450 de fete și băieți din țară și-au făcut vocea auzită la etapa națională a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului 2022.

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.

GALERIE FOTO:

 

Last modified onSunday, 23 July 2023 19:23
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page