Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului s-a întâlnit cu noul ombudsman al copilului

Membrii și membrele Consiliului Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului s-au întâlnit cu Vasile Coroi, noul ombudsman al copilului, și i-au comunicat principalele probleme cu care se confruntă elevii și elevele în școli.

Întâlnirea a avut loc în cadrul unui atelier de lucru al Consiliului Copiilor, desfășurat în perioada 11-12 august 2023 de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România.

Membrii și membrele Consiliului au discutat cu avocatul copilului despre ce au realizat la atelierul precedent, inclusiv despre problemele pe care le-au identificat anterior și cu care copiii se confruntă cel mai des în școală: violența și abuzul, violența sexuală, discriminarea, bullyingul, accesul limitat la servicii medicale și calitatea precară a acestora, lipsa condițiilor de igienă, lipsa veceurilor în instituțiile de învățământ, lipsa intimității, relația nerespectuoasă între cadre didactice și elevi, nevoia de competențe digitale a cadrelor didactice, aplicarea în școală a unui stil de predare nedemocratic; lipsa psihologului școlar și calitatea precară a serviciilor psihologice școlare (nerespectarea confidențialității).

Totodată, membrii și membrele Consiliului i-au comunicat ombudsmanului copilului despre cercetarea pe care au ales să o elaboreze în următoarea perioadă.

Tema cercetării este relația profesor – elev, pe care Consiliul Copiilor a ales-o după ce a identificat mai multe subiecte de cercetare și le-au supus votului.

„Sunt foarte interesat de ceea ce voi faceți și cercetați. Și am venit în primul rând să vă ascult pe voi, să vă ascult opiniile, să aflu dificultățile cu care vă confruntați în școli și în viața de zi cu zi. Am nevoie să cunosc aceste dificultăți și să aflu idei de soluții din perspectiva copilului, pentru a-mi stabili prioritățile și a putea să aduc vocea voastră mai departe către autorități, atunci când este nevoie de a schimba anumite procese și practici”, a declarat Vasile Coroi, avocatul poporului pentru drepturile copilului.

Relația profesor – elev, subiectul noii cercetări

Atelierul Consiliului Consultativ al Copiilor s-a concentrat pe dezvoltarea instrumentului de consultare a opiniei copilului în procesul de cercetare.

Astfel, participanții și participantele, reflectând asupra atitudinii cadrelor didactice față de elevi, asupra modului în care copiii se simt în procesul educațional, și-au dezvoltat capacitățile privind procesul de elaborare a unui chestionar online (au exersat formularea mai multor tipuri de întrebări, au analizat structura chestionarului în Google forms); au identificat datele demografice necesare pentru chestionar; au elaborat un plan de promovare a chestionarului în rândul elevilor.

De asemenea, membrii și membrele Consiliului au făcut cunoștință cu Arina Zîcu, directoarea executivă a CIDDC, care i-a salutat la începutul atelierului, s-a alăturat activităților introductive ale atelierului și i-a încurajat să-și continue cu încredere procesele de cercetare.

O participantă și un participant și-au împărtășit impresiile din cadrul acestui atelier:

„Aici m-am simțit ascultată. Mi-am făcut auzită opinia în mod liber, fără a fi criticată pentru opinia mea. Am lucrat asupra chestionarului anonim, pe care îl vom utiliza în cadrul cercetării. Abia aștept să-l distribuim colegilor și prietenilor ca să aflăm opiniile lor”, a spus Alexandrina, membră a Consiliului Consultativ al Copiilor.

„Mă bucur să cunosc noul avocat al copilului, persoana responsabliă să faciliteze dialogul dintre copii și autorități, pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de a apărare a drepturilor. În cadrul discuțiilor, am acordat atenție în mod special subiectului relației dintre elevi și profesori, o temă sensibilă în multe școli.

La acest atelier am aflat că sunt și alți tineri care, la fel ca și mine, se confruntă cu aceleași probleme și împreună putem aborda aceste teme pentru a fi soluționate de către autorități”, a adăugat Denis, membru al Consiliului Consultativ al Copiilor.

Amintim că pe parcursul primului său an de activitate, Consiliul Copiilor a participat, cu suportul tehnic oferit de CIDDC, la mai multe activități de cercetare și la evenimente naționale și internaționale, printre care elaborarea cercetării privind Fenomenul discriminării în școli , Forumul Național al Copiilor „Respectarea drepturilor copiilor în și la educație”, ediția a șasea (19 noiembrie 2022), Conferința Științifică Internațională „Interesul superior al copilului: abordare socio-culturală, normativă și jurisprudențială” (30 septembrie – 1 octombrie 2022).

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

Activitatea acestei structuri consultative este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Consiliul Consultativ și-a început activitatea în septembrie 2022, acesta fiind creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului .

Pe lângă Consiliul Consultativ al Copiilor, CIDDC susține și alte ințiative de participare a copiilor: Platforma Copiilor , Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului etc.

GALERIE FOTO:

 

Last modified onMonday, 14 August 2023 16:47
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page