30 de cadre didactice și manageriale, care lucrează cu și pentru copii refugiați au împărtășit, în cadrul unei școli de vară, practici educaționale de intervenție în situațiile de bullying

Treizeci de cadre didactice și manageriale din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă care lucrează cu și pentru copii de vârste diferite, inclusiv cu copiii refugiați și familiile acestora, au participat la Școala de vară „Practici educaționale de intervenție în situațiile de bullying”, care s-a desfășurat în perioada 22-25 august curent, în Chișinău.

Școala a fost facilitată de către experții Sorina Petrică și Iosif Moldovanu, fiind organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) cu suportul financiar oferit de World Vision și Aktion Deutschland Hilft.

În cadrul școlii de vară, participanții și participantele au împărtășit experiențe pedagogice de intervenție în situațiile de bullying și au analizat în mod critic impactul acestora asupra dezvoltării copiilor.

Timp de patru zile, educatoare, profesoare și profesori, psihologi școlari, cadre manageriale ș.a. au explorat comportamente, convingeri, atitudini și valori personale despre copil, drepturile copilului, violență, educație. Au exprimat și au conștientizat nevoi, emoții și percepții, practicând exerciții de autocunoaștere (exerciții cu cardurile metaforice, instrumentul Fereastra lui Johari etc.)

Au abordat procesul de formare prin prisma celor două nevoi ale copilului, după Gabor Maté: nevoia de autenticitate și nevoia de a fi în relație.

Au definit conceptul de bullying, rolurile implicate într-o situație de bullying: inițiator, țintă, martori; au explorat dinamica de putere în situațiile de bullying. Au identificat contexte de învățare, abordări și strategii didactice de formare a competențelor copiilor în scopul prevenirii bullyingului.

Au reflectat despre ce competențe au nevoie adulții să-și formeze pentru a proiecta, facilita și evalua programe și activități de prevenire a bullyingului, astfel încât copiii să facă față situațiilor de bullying. Au exersat activități privind schimbarea comportamentului copiilor, al cadrelor didactice, al părinților și al altor membri ai comunității locale.

Au analizat diferite strategii de intervenție la nivel individual și de grup pentru copii/elevi, cadre didactice, părinți, care au ca scop stoparea comportamentelor de bullying.

Au primit resurse și instrumente care să faciliteze procesul de explorare a nevoilor copilului și a răspunde acestora în procesul educațional, valorizând demnitatea umană.

Au purtat dialog cu Valentina Olaru, secretara de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

Școala de vară oferă participantelor/nților oportunitatea de a inova procesul educațional

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, coach,a reiterat că împreună cu Sorina Petrică și CIDDC, va continua să abiliteze profesioniștii din educație să aplice Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului .

„Școala oferă participanților/ntelor oportunitatea de a se autoobserva în primul rând, apoi de a observa copiii – și unii, și alții – ființe umane cu demnitate. Iar faptul că la această școală de vară participă de la doi până la cinci profesori și profesoare din aceeași instituție arată că în instituțiile respective au loc procese sănătoase. Prin facilitarea acestei școli de vară, oferim o abordare inovatoare. Înțelegându-și propriile nevoi, conștientizându-și și valorizându-și propria demnitate, profesioniștii conștientizează nevoile și valorizează demnitatea fiecărui copil”, a explicat Iosif Moldovanu.

Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută, a menționat că școala oferă fiecărei persoane participante o călătorie în care fiecare se descoperă pe ea însăși și își onorează copilul interior.

„Scopul școlii este crearea unui mediu în care să învățați unele de la altele, unii de la alții, să vă exprimați vulnerabilitățile și să vă uitați înăuntrul dvs. Pentru că facem educație cu toată ființa, nu doar cu mintea, dar și cu inima. Și atunci e foarte important să vedem ce aduce fiecare în relația cu copiii.

Este nevoie să revoluționăm lucrurile în educație: să ne uităm la greșelile copiilor din perspectiva a ceea ce noi livrăm ca profesioniști. Nu este vorba doar despre copii, este despre ce creăm împreună. Noi nu putem să controlăm cum învață copiii, dar putem schimba modul în care noi lucrăm, în care ne uităm la copii”, a adăugat Sorina Petrică.

CIDDC, în cooperare cu MEC și cu suportul oferit de World Vision, vine în întâmpinarea nevoilor de formare ale profesioniștilor/istelor din educație

La deschiderea evenimentului, Arina Zîcu, directoarea executivă a CIDDC, a salutat inițiativa profesionistelor și profesioniștilor din educație de a contribui la un mediu sigur și respectuos pentru fiecare copil, iar la final, împreună cu Valentina Olaru, secretară de stat în cadrul MEC, și Adela Softic, multi-project manager în cadrul World Vision, le-a înmânat certificatele de participare.

„Vă mulțumesc pentru angajamentul dumneavoastră de a contribui la un mediu prietenos în procesul educațional, în care fiecare copil, fără nicio discriminare, este văzut, auzit și respectat. Totodată, vă mulțumesc pentru curajul de a contribui la schimbarea în domeniul educației. Noi vom continua, în cooperare cu partenerii noștri, să venim în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră de a vă dezvolta competențele și să realizăm programe inovatoare, centrate pe grija și respectul pentru fiecare ființă umană”, a declarat Arina Zîcu.

„Vă admir pasiunea de a lucra cu copiii și vă mulțumesc că ați ales să participați la această școală de vară, în care aveți oportunitatea să aflați și să învățați multe lucruri importante, inclusiv în vederea sprijinirii sigure în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a copiilor refugiați, și îmi exprim onoarea de a coopera cu CIDDC atât în cadrul acestui proiect, cât și în proiecte viitoare”, a declarat Adela Softic, multi-project manager în cadrul World Vision.

„Vă felicit că ați fost aici împreună în cadrul acestei școli și vă încurajez să împărtășiți printre colegii dvs. activitățile și practicile școlii. Cu cât mai mulți profesioniști vor participa la astfel de formări, cu atât mai pregătiți vor fi aceștia, cu atât mai sănătos va funcționa sistemul educațional și cu atât mai bine se vor simți copiii și cadrele didactice în procesul educațional.

Pentru prevenirea și combaterea bullyingului, merită să lucrăm toți împreună. De aceea, cred că ar fi bine să implicăm și părinții. Știu că mulți părinți sunt deschiși să coopereze cu cadrele didactice. Părinții sunt o resursă valoroasă în prevenirea și combaterea situațiilor de bullying și este important să fie implicați în acest proces, precum și în alte procese din instituții”, a declarat Valentina Olaru, secretară de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) .

„Până la această școală, eu credeam că știu totul despre bullying”

Participantele și participanții școlii de vară au împărtășit intenții, conștientizări și concluzii.

„Această școală de vară m-a determinat să-mi lărgesc vizorul cu privire la tema bullyingului, care pe mine, în calitate de manager școlar, mă interesează foarte mult. De asemenea, am cunoscut alți profesioniști din domeniu și am făcut schimb de contacte.

Am avut parte de patru zile informative, cu o atmosferă de lucru foarte bună. Fiecare participant/ă la această școală, aplicând în practică cele învățate aici, poate face ca instituția unde activează să fie cu un pas spre mai bine”, a opinat Alexandru Covtun, director, profesor în raionul Anenii Noi.

„Până la această școală, eu credeam că știu totul despre bullying”, a împărtășit Natalia Ștefan, directoare adjunctă pe educație, profesoară în raionul Ștefan Vodă.

„Bullyingul este un subiect de actualitate. Mi-am împrospătat cunoștințele în domeniu”, a spus Galina Plăcintă, profesoară în raionul Anenii Noi .

„Am venit aici pentru a-mi aprofunda cunoștințele despre bullying. Am înțeles mai bine această noțiune și deja știu să o delimitez de abuz și de alte tipuri de violență. Foarte utilă mi-a fost și metoda de prevenire, pe care o voi aplica și în școala noastră.

Ca de obicei, la activitățile desfășurate de CIDDC am un sentiment de siguranță și pot liber să exprim ceea ce simt, ceea ce sunt și să clarific foarte multe lucruri pentru mine ca persoană”, a adăugat Svetlana Spînachi, profesoară în raionul Anenii Noi.

Amintim că CIDDC inspiră adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborează cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului, acțiuni care definesc misiunea CIDDC.

GALERIE FOTO:

Last modified onMonday, 28 August 2023 08:29
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page