Aproape 400 de profesoare și profesori de Educație pentru societate au explorat experiențe didactice referitor la Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului
- Written by Admin
Pe 13 septembrie 2023, aproape 400 de profesoare și profesori de Educație pentru societate, directori de instituții și specialiști din cadrul Organelor locale de specialitate din domeniul învățământului au explorat experiențe didactice de proiectare, facilitare și evaluare a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului (CADO).
Activitatea profesioniștilor din educație s-a desfășurat în cadrul atelierului online privind cea de-a doua ediție a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului, care va avea loc în anul de studii 2023-2024, la nivel local, raional și național.
Atelierul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), cu suportul organizației Salvați Copiii România.
Atelierul a fost facilitat de către Iosif Moldovanu, coach, consultant în drepturile copilului, și Corina Lungu, consultantă principală în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, care au ghidat cadrele didactice să clarifice scopul și obiectivele Forumului CADO; să reflecteze în mod critic asupra ediției Forumului CADO din anul de studii 2022-2023; să-și împărtășească opiniile și sugestiile pentru îmbunățățirea procesului în cadrul Forumului CADO; să analizeze în mod critic rolul cadrului didactic în respectarea, protecția și împuternicirea CADO.
Interesul cadrelor didactice față de experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului și față de Forumul CADO este în creștere
„Le mulțumesc profesorilor și profesoarelor care s-au conectat la acest eveniment ca împreună să reflectăm asupra elementelor esențiale ale Forumului CADO.
Forumul CADO este un exercițiu relativ nou atât pentru comunitatea cadrelor didactice, cât și pentru sistemul educațional.
Este un exercițiu prin care dezvoltăm atât deschiderea adulților către elevi, cât și deschiderea elevilor către noi, un exercițiu care înseamnă mai mult decât lecția de educație pentru societate, astfel încât fiecare elev/ă, în procesul educațional, să înțeleagă critic atât propriile drepturi, cât și drepturile semenilor săi.
Este important să demarăm organizarea ediției a doua (atât la nivel local, cât și național) a Forumului CADO încă de la începutul noului an de studii, astfel încât, către luna decembrie, atât cadrele didactice, cât și elevii să participe în acest proces cu mai multă încredere”, a afirmat Corina Lungu, consultantă principală în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
„În acest an, interesul cadrelor didactice față de experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului și față de Forumul CADO este și mai mare. Aproape 600 de persoane s-au înscris la acest atelier.
Ca de obicei, programele și activitățile noastre sunt construite pe cele trei valori din cadrul european al competențelor pentru cultura democratică: prețuirea demnității umane; prețuirea diversității; respectul pentru democrație, egalitate și statul de drept. Aceste valori exprimă esența Forumului CADO.
În acest grup de aproape 400 de persoane, vorbim limbi diferite, suntem de etnii diferite, confesiuni diferite, venim din diferite comunități culturale, împărtășim experiențe diferite și manifestăm grijă și respect pentru fiecare”, a menționat Iosif Moldovanu, coach, consultant în drepturile copilului.
„Rolul nostru de profesor este să-i învățăm pe copii să-și aleagă calea, nu să-i manipulăm”
Totodată, profesorii și profesoarele care au participat la atelier au reflectat asupra diverselor experiențe ale elevilor care se exprimă și acționează în baza drepturilor și asupra mesajelor din spatele acestor experiențe, astfel încât să le ofere elevilor suportul de care au nevoie în monitorizarea, apărarea și promovarea drepturilor omului atât în școală, cât și în comunitate.
„Rolul nostru de profesor este să-i învățăm pe copii să-și aleagă calea, nu să-i manipulăm”, a subliniat Vlad.
O participantă a menționat că orice lecție poate avea abordarea unui forum, în care toate opiniile și experiențele copiilor sunt auzite și ascultate, iar rolul cadrului didactic este să creeze un spațiu de încredere și siguranță pentru fiecare elev/ă.
„Mi-au plăcut foarte mult etapele acestei atelier. Deja știu cum voi structura, desfășura Forumul cu elevii mei, astfel încât să le fie interesant și elevilor de clasa a cincea, și elevilor de clasa a douăsprezecea”, a împărtășit Tatiana.
„Îmi plac foarte mult aceste reuniuni online, pentru că aici mă încarc cu energie și am parte de ghidarea necesară”, a spus Elena.
„În urma acestui atelier am rămas cu foarte multe întrebări și reflecții. Cred că anume asta este misiunea unui forum, să trezească reflecții”, a adăugat Olesea.
Amintim că cea de-a doua ediție a etapei republicane a Forumului CADO se va desfășura în perioada 1-10 decembrie 2023 și este organizată de MEC în parteneriat cu CIDDC, cu suportul organizațiilor Salvați Copiii România și ERIKS Development Partner.
În cadrul primei ediții republicane a Forumului CADO, desfășurată în perioada 2-8 decembrie 2022, au participat 450 de copii din țară.
CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv elaborarea campaniilor de sensibilizare/ conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.
În acest Ghid, părinții, cadrele didactice, autoritățile publice, Avocatul Copilului, ONG-urile pot găsi informații utile și recomandări despre cum pot aplica drepturile CADO și cum pot oferi copiilor apărători ai drepturilor omului un mediu sigur, un mediu în care CADO se bucură de recunoaștere, vizibilitate, împuternicire și protecție.
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- Guvernanța democratică - un pilon al educației de calitate
- Solicităm oferte de prețuri pentru achiziționarea unei table interactive
- Participarea copiilor în elaborarea legilor abordată în ședința Parlamentului Republicii Moldova de copiii apărători ai drepturilor omului
- Concurs de selectare a unei experte/unui expert în comunicare
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a unui/-ei specialist/-e în domeniul protecției și salvgardării copilului