Cum autoritățile se asigură că și copiii participă în elaborarea legilor? Republica Moldova este prima țară care a deschis acest subiect, în cadrul unui eveniment organizat de CIDDC și Child Rights Connect
- Written by Admin
Pentru prima dată, un grup de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, Inițiativa CADO, a purtat un dialog cu autoritățile și societatea civilă națională și internațională despre dreptul copiilor la participare în elaborarea unei legi și despre rolul autorităților, al adulților în împuternicirea și protecția copiilor în acest proces.
Dialogul a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat la Chișinău, în perioada 10-11 octombrie 2023, și organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Child Rights Connect în cadrul proiectului „Advancing the rights, empowerment and protection of child human rights defenders (CHRDs) in promoting human rights in Moldova”.
CIDDC și Child Rights Connect implementează acest proiect cu suportul Ville de Genève și Swedish International Development and Cooperation Agency în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024.
Evenimentul a inclus o presesiune dedicată copiilor, desfășurată pe 10 octombrie, în care copiii au analizat cum se elaborează o lege, ce oportunități de participare a copiilor există și care sunt obstacolele.
„Vă mulțumesc pentru curajul vostru de a fi parte a unui grup de lucru în domeniul drepturilor omului, de a reprezenta vocea celorlalți copii, de a fi parte a unui proces foarte important și de a vă face auzite experiențele de apărare a drepturilor omului în școală, în comunitate și în alte medii. Este dreptul vostru de a participa în luarea deciziilor la nivel de țară și dreptul vostru de a cere de la autorități ca acest drept, la fel ca toate celelalte drepturi ale voastre, să fie respectate”, a încurajat Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC , copiii participanți în cadrul presesiunii.
La masa rotundă, de pe 11 octombrie, au participat membrii grupului CADO, deputate și deputați, reprezentanți ai Guvernului, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și reprezentante ale Oficiului Avocatului Poporului, reprezentante ale UNICEF Moldova, ale Consiliului Europei, ale organizațiilor CNPAC, Terre des Hommes Moldova, World Vision, Solidarités International, Plan International, Lumos, care au dialogat și au făcut schimb de opinii și experiențe cu privire la două aspecte:
La ce etapă se află participarea copiilor în Republica Moldova și ce acțiuni sunt necesare pentru ca participarea copiilor în elaborarea legii să devină o practică eficientă și sistematică?
Totodată, au identificat idei concrete și acțiuni comune de consolidare a Participării Copilului în jurul a două procese-cheie de elaborare a legii: actualizarea în curs a Legii privind drepturile copilului și elaborarea unei posibile legi privind apărătorii drepturilor omului, care este înaintată de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.
„Participarea copilului nu trebuie să depindă de atitudinea unui deputat, ea trebuie să fie instituționalizată”
Liliana Grosu, deputată, a vorbit pe înțelesul tuturor despre etapele procesului de elaborare a unei legi și a subliniat necesitatea unei legi care ar instituționaliza participarea copilului.
„E foarte important să fim deschiși noi, autoritățile, adulții, să lucrăm cu copiii.
Într-o societate democratică, cu cât oamenii se unesc ca să spună despre problemele lor, cu atât democrația este mai participativă.
Deocamdată, noi trăim într-o societate în care aplicăm democrația indirectă și este nevoie să trecem la un alt nivel – la democrația participativă. Adică, ceea ce aprobă autoritățile să vină de la cetățeni, deci problemele pe care le au oamenii să fie raportate către autorități și autoritățile, în comunicare permanentă cu grupurile de inițiativă, cu societatea civilă, cu societatea în general, să găsească soluții prin elaborarea legilor.
E foarte important să avem atitudine proactivă, să cultivăm această atitudine.
Și, indiferent de cum se schimbă deputații, proactivitatea cetățenilor să rămână. Participarea copilului nu trebuie să depindă de atitudinea unui deputat, ea trebuie să fie instituționalizată.
Deci, eu cred că este nevoie de elaborarea unei legi care ar instituționaliza și participarea copiilor”, a explicat Liliana Grosu, deputată .
Participarea copilului, cheia tuturor celorlalte trei principii fundamentale ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului
La cine se pot adresa CADO, copiii în general atunci când adulții nu îi ascultă în procesul de implementare a legii? Cum CADO, copiii pot avea o cooperare mai strânsă cu Guvernul, Parlamentul? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care Inițiativa CADO le-a adresat autorităților în cadrul mesei rotunde.
Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova, a subliniat rolul-cheie al principiului Participarea Copilului pentru respectarea celorlalte trei principii fundamentale ale Convenției cu privire la Drepturile copilului:
„În opinia mea, Supraviețuirea și dezvoltarea, Opinia copilului, Interesul superior al copilului pot fi realizate numai prin Participarea copilului. Participarea este cheia.
Când vorbesc de Participarea copilului, nu mă refer la faptul de a participa la o conferință, ci, așa cum au spus copiii în cadrul acestui eveniment, la faptul de a fi auzit, de a influența decizii la nivel de familie, comunitate, la nivel național.
Sunt atâtea legi care afectează copiii direct și indirect.
Din experiența mea de lucru de mai mulți ani în Participarea copilului, subliniez că principalele dificultăți vin din partea adulților, care văd Participarea copilului ca o luptă pentru putere. Mulți adulți asociază Participarea copilului cu faptul de a ceda copiilor puterea. Dar Participarea copilului înseamnă a împărți puterea cu copiii.
Nivelul minim de participare a copilului începe de la informarea copiilor, și a informa nu înseamnă a spune despre ce se va întâmpla, dar a spune de ce se întâmplă ceva și cum copiii pot influența ceea ce urmează să se întâmple.
Totodată, deseori Participarea copilului se limitează la consultarea copilului. Consultarea este participare, dar nu este nivelul maxim de participare.
Deci, ceea ce facem astăzi aici, la acest eveniment, este extrem de valoros pentru îmbunătățirea procesului legislativ și pentru a seta un model ce poate fi preluat de alte țări.”
Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, a subliniat importanța Participării copilului în procese decizionale la toate nivelurile, nu doar la nivel de școală, dar și la nivel de comunitate, țară, în procese legislative, în elaborarea de politici publice.
„Dreptul copilului la participare rămâne a fi unul dintre drepturile cele mai necunoscute și neînțelese în Republica Moldova. Deseori, auzim despre acest drept în contextul individual al unui copil care este audiat sau participă la luarea unei decizii individuale a unei proceduri administrativ-judiciare și mult mai puțin atunci când copiii sunt implicați ca grup. Atunci când sunt implicați ca grup, mai des auzim despre acest fapt în contextul educației, al Consiliilor Elevilor din instituțiile de învățământ, al Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, și mult mai puțin de participarea copiilor ca grup la luarea unor decizii la nivel de comunitate, la nivelul anumitor unități administrativ-teritoriale sau când sunt elaborate anumite politici publice.
Este foarte important ca adolescenții, copiii să participe și în procesul legislativ. Dacă ne gândim mai profund, nu știu dacă există vreo lege care nu îi afectează pe copii direct sau indirect.
Important este ca, pentru început, copiii să participe cel puțin în elaborarea legilor care îi afectează în mod direct și, desigur, în elaborarea noii Legi cu privire la drepturile copilului, care este la etapa de proiect.
Apreciez că Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în procesul de elaborare a acestui proiect de lege, a luat în considerare recomandările Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului.
Ce ține de conceptul ADO în Republica Moldova, suntem foarte avansați, deci putem fi un model pentru alte țări”, a declarat Vasile Coroi, Avocatul poporului pentru drepturile copilului.
„Să ne răspundeți la întrebări, propunerile noastre să fie ascultate și să fie luate în considerare!”
Copiii au spus care sunt așteptările lor față de autorități și de ce este important ca autoritățile să susțină copiii în influențarea deciziilor.
„Așteptările noastre sunt să ne răspundeți la întrebări, propunerile noastre să fie ascultate și să fie luate în considerare, să creăm conexiuni, parteneriate de lungă durată și să ne susțineți în viitoarele inițiative”, a afirmat Marinela, apărătoare a drepturilor omului, membră a Inițiativei CADO.
„Ne dorim o cooperare mai strânsă cu Guvernul, Parlamentul, Societatea Civilă”, a adăugat Vladimir, apărător al drepturilor omului, membru a Inițiativei CADO.
„Noi, copiii, avem nevoie de aceste legi (o nouă lege privind drepturile copilului și o lege cu privire la ADO, care să includă și copiii, CADO – n. CIDDC), pentru că ele contribuie la democrație”, a explicat Anastasia, apărătoare a drepturilor omului, membră a Inițiativei CADO.
Ulterior, deputate, reprezentanți ai Guvernului au împărtășit din experiența lor în ce măsură au ținut cont de principiile Participarea copilului și Opinia copilului în procese legislative și executive. Totodată, au făcut promisiuni de a răspunde la întrebările și solicitările copiilor ori de câte ori copiii simt nevoia.
Angela Munteanu-Pojoga, deputată, autoarea Legii antibullying :
„Atunci când am elaborat Legea antibullying, vreau să știți că ideea acestei legi a apărut din discuția cu copiii. Am discutat cu câteva grupuri de elevi și eleve din liceele din Chișinău, după care am desfășurat o conferință online cu peste 70 de copii din întreaga țară, în care copiii au venit cu recomandări despre ce trebuie să conțină o lege antibullying și, astăzi, eu sunt foarte mândră că, drept rezultat al acestei legi, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un mecanism de prevenire și combatere a fenomenului de bullying în instituțiile educaționale și, ulterior, au fost formați peste 400 de formatori. Este o experiență care m-a învățat cât de importantă este participarea copiilor. Vreau să vin cu un mesaj către voi, copii: Să știți că participarea voastră înseamnă atitudine și vă încurajez să luați atitudine față de orice problemă din societatea noastră. Vă aștept cu mare drag să discutăm ori de câte ori aveți nevoie.”
Igor Chișcă, șeful Direcţiei politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii, din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a vorbit despre mai multe documente importante cu privire la protecția copilului și, în mod special, despre proiectul noii legi privind drepturile copilului și despre măsura în care Ministerul a ținut cont că și copiii pot participa în elaborarea acestui proiect de lege.
„Guvernul vrea să fie mai aproape de copii și încurajează copiii să participe activ în grupuri de lucru. Copiii sunt bine-veniți la consultări, ședințe de lucru cu privire la elaborarea legilor. Vrem să asigurăm participarea unui număr cât mai mare de copii în procese decizionale prin intermediul Consiliilor Elevilor”, a adăugat Igor Chișcă.
Câteva concluzii pe final de eveniment
Liliana Astrahan, specialistă în politici de protecție a copilului și facilitare comunitară în cadrul Terre des Hommes Moldova, moderatoare a mesei rotunde, a subliniat necesitatea unui limbaj prietenos copilului, pe lângă educarea adulților.
Ilaria Paolazzi, directoare adjunctă a Child Rights Connect, a menționat necesitatea de a instituționaliza participarea copilului: „Ne dorim ca deschiderea față de Participarea copilului să vină de la parlamentari, responsabilii din guvern și să-i întrebe în mod constant pe copii cum autoritățile să includă o participare sistematică, astfel încât un număr cât mai mare de copii din țară să fie informați și să se bucure de dreptul la participare”.
Irina Gușan, coordonatoare de programe la CIDDC,a afirmat că „Participarea copilului este un proces de durată și depinde foarte mult de deschiderea autorităților, a societății civile și avem nevoie de adulți mai bine informați despre cum să creeze spațiu sigur și de încredere pentru fiecare copil”.
Drept urmare a opiniilor, viziunilor și concluziilor împărtășite în cadrul mesei rotunde, CIDDC va elabora, în cooperare cu copiii, autoritățile și societatea civilă, o Metodologie privind Participarea Copilului în elaborarea unei legi.
Câteva dintre acțiunile CADO în Republica Moldova, cronologic
Amintim că despre CADO s-a vorbit pentru prima oară în 2018, când Comitetul pentru Drepturile Copilului a constatat că este nevoie de o mai bună înțelegere a conceptului de copii apărători ai drepturilor omului și de protecție a acestor copii la toate nivelurile.
În Republica, despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului s-a vorbit în mod special în iunie 2021, când CIDDC, cu suportul tehnic oferit de Child Rights Connect, a creat spațiu de reflecții și schimb de experiență pentru ONG-urile naționale interesate și Ombudsmanul Copilului. Totodată, o parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale .
În octombrie 2021, 4 adolescenți apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova s-au întâlnit cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și au discutat despre nevoia de siguranță și protecție a CADO.
În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului.
În februarie 2022, Platforma Copiilor a inițiat o campanie online de sensibilizare a autorităților și altor titulari de obligații: Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului , cu hashtagurile #EuSusținCADO și #ÎmpreunăPentruCADO. CIDDC a acordat Platformei Copiilor suport tehnic. Campania a fost susținută de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, o deputată, președintele Consiliului pentru Egalitate, ONG-uri naționale și internaționale, profesori și profesoare, copii apărători ai drepturilor omului.
Pe 7 aprilie 2022, un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova s-a întâlnit cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului și a discutat despre ce trebuie să conțină o posibilă lege comprehensivă și incluzivă pentru copii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).
Ulterior, în septembrie 2022, situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova a fost discutată în cadrul unui briefing internațional, organizat la Geneva.
În noiembrie 2022, 45 de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina au vorbit cu Avocatul Copilului și reprezentanți/te din Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor în școală.
În iunie 2023, zece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina au format Grupul de initiațivă CADO și s-au întâlnit la primul atelier de lucru . Grupul pledează pentru participarea copiilor în procese legislative.
GALERIE FOTO:
https://drepturilecopilului.md/index.php?option=com_k2&view=item&id=408:cum-autoritatile-se-asigura-ca-si-copiii-participa-in-elaborarea-legilor-republica-moldova-este-prima-tara-care-a-deschis-acest-subiect-in-cadrul-unui-eveniment-organizat-de-ciddc-si-child-rights-connect&lang=en#sigProGalleriaaa0f6ee111
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a unui/-ei specialist/-e în domeniul protecției și salvgardării copilului
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a experților/-lor în domeniul drepturilor copilului
- Platforma Copiilor are un nou grup de tineri - CADO pentru drepturile copilului
- Dana Lichii, psihologă: „Comunitățile și clasele în care sunt incluși copiii refugiați ucraineni au nevoie de suport și dezvoltare pentru a sprijini integrarea acestora”
- Concurs de selectare a formatorilor/ formatoarelor pentru dezvoltarea capacităților profesorilor de Educație pentru societate de a sprijini copiii apărători ai drepturilor omului, inclusiv pe cei refugiați, de a-și monitoriza drepturile