Aproape 1100 de eleve și elevi au completat chestionarul online „Comunicarea profesor-elev”. Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului analizează rezultatele chestionarului și elaborează un raport

În perioada 21-22 octombrie 2023, membrii și membrele Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului (CCC) s-au întâlnit, în cadrul unui atelier de lucru, și au început să analizeze rezultatele chestionarului online „Comunicarea profesor-elev”, pe care, ulterior, le va prezenta la Forumul Național al Copiilor.

Atelierul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România.

Treizeci și cinci de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina, membri și membre ai, ale CCC, au inițiat, în august 2023, o cercetare pe subiectul comunicării profesor-elev. Ca instrument de cercetare, copiii au elaborat un chestionar online anonim pentru elevi și eleve, pe care l-au lansat public pe 14 septembrie 2023. Aproape o mie o sută (1070) de eleve și elevi din țară au completat chestionarul.

„Este un rezultat foarte bun, pe care Consiliul Copiilor l-a obținut într-un timp foarte scurt”, a punctat Elvira Drangoi, cofacilitatoarea atelierului.

În cadrul atelierului, copiii au împărtășit despre cum au diseminat chestionarul în școlile și comunitățile lor și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat în acest proces.

Au analizat rezultatele chestionarului, au formulat constatări și concluzii privind comunicarea profesor-elev; au identificat cine sunt adulții responsabili de soluționarea problemelor legate de comunicarea profesor-elev și au formulat recomandări către ei pentru îmbunătățirea comunicării profesor-elev.

Pentru îmbunătățirea comunicării profesor-elev, Consiliul Copiilor urmează să înainteze recomandări către autorități, în cadrul Forumului Național al Copiilor

În ziua a doua de atelier, membrii și membrele Consiliului s-au întâlnit cu Ombudsmanul Copilului și i-au comunicat că, în urma analizării răspunsurilor la chestionar, vor elabora o versiune în lucru a unui raport, pe care o vor prezenta către reprezentanți și reprezentante ai/ale autorităților în cadrul Forumului Național al Copiilor, în luna noiembrie 2023.

Vasile Coroi, Ombudsmanul Copilului, a mulțumit Consiliului Copiilor pentru contribuție în procesul de cercetare și a afirmat că le acordă suportul necesar.

Membrii și membrele Consiliului Copiilor au afirmat că vor monitoriza în ce măsură autoritățile vor ține cont de recomandările copiilor pentru a îmbunătăți comunicarea dintre profesori și elevi.

Amintim că până la inițierea cercetării Comunicarea profesor-elev , Consiliul Copiilor a elaborat, pe parcursul primului an de activitate, cercetarea Fenomenul discriminării în școli.

De asemenea, Consiliul Copiilor a participat la evenimente naționale și internaționale, printre care Forumul Național al Copiilor „Respectarea drepturilor copiilor în și la educație”, ediția a șasea (19 noiembrie 2022), Conferința Științifică Internațională „Interesul superior al copilului: abordare socio-culturală, normativă și jurisprudențială” (30 septembrie – 1 octombrie 2022).

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

Activitatea acestei structuri consultative este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Consiliul Consultativ și-a început activitatea în septembrie 2022, acesta fiind creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului .

Pe lângă Consiliul Consultativ al Copiilor, CIDDC susține și alte ințiative de participare ale copiilor: Platforma Copiilor , Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului etc.

Last modified onThursday, 26 October 2023 17:46
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page