Comunicat de presă: „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”, o campanie online pentru fete și băieți

Chișinău, 8 noiembrie 2023 – Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru Tineri” din Moldova, în parteneriat cu Inițiativa MSD for Mothers, cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România, lansează campania de prevenire a sarcinii timpurii „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” .

Campania se desfășoară online, în perioada 7 noiembrie – 10 decembrie 2023, se adresează fetelor și băieților și are scopul să prevină atât sarcina timpurie, cât și alte comportamente sexuale riscante în perioada adolescenței. Teaserul a fost publicat recent.

Campania „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” poate fi urmărităatâtpecanalele de Facebook, Instagram și YouTube ale CIDDC, cât și pe canalele de Facebook , Instagram , TikTok și YouTube ale Youth Klinic – rețeaua națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, și pe pagina de Facebook a Centrului Neovita .

Obiectivul acestei campanii este ca fetele și băieții să-și formeze competența de prevenire a sarcinii timpurii și a altor comportamente sexuale riscante: Să cunoască toți factorii care amplifică riscul; Să stabilească relații interpersonale bazate pe prețuirea demnității umane; Să anticipeze consecințele; Să se informeze din surse credibile; Să ia decizii favorabile pentru propria sănătate; Să solicite ajutor; Să spună „Nu!”.

Consimțământ, Contracepție, Mituri despre contracepție

Ne dorim ca fiecare adolescent/ă să înțeleagă ce este un abuz sexual, cum să pună limite, cum să identifice și să combată mituri despre contracepție și să conștientizeze că atât fetele, cât și băieții au responsabilitatea de a preveni sarcina.

Campania operează cu trei concepte-cheie: Consimțământ, Contracepție, Mituri despre contracepție, integrate într-o serie de materiale video elaborate de către experți și experte în cooperare cu un grup de adolescenți/nte care participă în programele CIDDC, inclusiv cu un grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru educație sexuală comprehensivă în școli (ESC), inclusiv cu tinere și tineri care au elaborat, în perioada iulie 2020 – iunie 2021, primul studiu participativ cuprinzător cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova.

Din studiul participativ al Platformei Copiilor, cunoaștem că mulți dintre profesori și profesoare își înțeleg rolul important în procesul de educație sexuală și sunt gata să și-l asume, însă, așa cum menționează în studiu, nu au suficientă pregătire profesională.

Materialele video au fost elaborate în limba română și subtitrate în limbile rusă și ucraineană, iar cadrele didactice de la treapta gimnazială și liceală le pot utiliza ca suport la orele de dirigenție și dezvoltare personală sau ori de câte ori este necesar să abordeze subiecte de educație sexuală.

Încurajăm atât adolescenții, cât și cadrele didactice să susțină campania

„CIDDC continuă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare al societății cu privire la drepturile și nevoile copiilor legate de educația sexuală.

Educația sexuală este un drept al copiilor și, pentru a asigura acest drept, este nevoie de cooperarea titularilor de obligații din diferite sectoare: și profesioniștii din educație, și profesioniștii din protecție socială, din sănătate; familia ș.a.

Prin această campanie, ne dorim ca fiecare adolescent și adolescentă să-și dezvolte, într-un mediu de încredere, respectuos, liber de prejudecăți, competența de prevenire a comportamentelor sexuale riscante.

Venim în sprijinul adolescenților cu mesajul că orice li s-ar întâmpla, există persoane de încredere la care atât fetele, cât și băieții se pot adresa pentru consultație și susținere și că noi, profesioniștii, le suntem aproape.

Campania se adresează adolescenților și subliniez că și adulții din cercul de încredere al adolescenților au responsabilitatea de a contribui la prevenirea sarcinii timpurii.

Oferind copiilor informațiile de care copiii au nevoie, abordând subiecte de educație sexuală fără prejudecăți și blamare, oferind copiilor sprijin în situații dificile, acești adulți contribuie la un mediu de siguranță pentru copii.

Materialele video despre Consimțământ, Contracepție , Mituri despre contracepție,până a fi publicate, deja au fost aplicate ca suport de lucru de către mai multe grupuri de cadre didactice care participă în programele CIDDC.

De aceea, încurajăm atât adolescenții, cât și cadrele didactice și de conducere să disemineze mesajele acestei campanii, în instituțiile unde activează, pe canalele lor de comunicare, în comunitate”, a declarat Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC.

„Noi ne dorim ca în lume să vină cât mai mulți copii doriți, sănătoși la părinți suficient de pregătiți atât fizic, cât și psihologic și social pentru rolul lor de părinte și aceasta se întâmplă de obicei după încheierea vârstei de adolescență. Iar în adolescență accesul la educație sexuală complexă îi ajută pe tineri să devină pe viitor astfel de părinți și să evite multe riscuri de sănătate, inclusiv sarcinile nedorite, infecțiile cu transmitere sexuală, violența în bază de gen și altele”, a declarat Galina Leșco, președinta Asociației „Sănătate pentru Tineri”, șefa Centrului de Resurse SSPT Neovita, medic ginecolog.

În Republica Moldova, fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată

În țara noastră, datele statistice cu privire la maternitatea timpurie continuă să fie îngrijorătoare.

Anual în jurul a 50 de fete cu vârsta de până la 15 ani devin mame în Republica Moldova. 8 din 10 mame adolescente sunt din mediul rural. O educație sexuală cuprinzătoare în familii și în școli ar preveni aceste riscuri.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, 1505 adolescente sub 20 de ani au devenit mame în 2022 . 1 din 16 nou-născuți din 2022 a fost din mamă adolescentă. 83% dintre adolescentele care au devenit mame în 2022 sunt din mediul rural. Fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată (a doua, a treia și chiar a patra).6% dintre cazurile de mortalitate maternă din ultimii 5 ani au fost printre adolescente.

Dacă ne referim la rata nașterilor la adolescente, atunci datele Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova prezintă că 23 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din 1000 au devenit mame în 2022 (media pentru zona Europei și Asiei Centrale fiind de 16 la 1000 în 2020).

Potrivit datelor preliminare ale HBSC Moldova, 2022: 73,7% dintre adolescenții sexual activi cu vârste de 15-17 ani au utilizat prezervativul la ultimul contact sexual în 2022 (62% în 2018); 8% dintre fetele adolescente de 15-17 ani care au avut relații sexuale au utilizat contraceptive la ultimul contact sexual în 2022 (în 2018 – numai 4,4%).

Comportamentele sexuale riscante ar putea fi prevenite dacă atât familiile, cât și școlile ar oferi copiilor o educație sexuală comprehensivă (ESC), care include 5 aspecte: Senzualitatea, Intimitatea emoțională, Identitatea de gen, Abuzul sexual, Sănătatea reproducerii. Despre ESC și aspectele acesteia, Platforma Copiilor, cu suportul CIDDC, a inițiat, în februarie-martie 2023, o campanie de informare online.

„Consider că includerea aspectului abuzului sexual în educația sexuală școlară este obligatorie. Din păcate, foarte multe fete, dar și băieți din țara noastră trec prin abuz sexual și nu știu cum să procedeze. Școala trebuie să pregătească adolescenții pentru viață, ceea ce, din păcate, încă nu se practică în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", menționa o adolescentă, membră a Platformei Copiilor.

„Înțelegerea și dezvoltarea abilităților de comunicare și intimitate emoțională pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate mintală și fizică asociate cu comportamentele sexuale riscante sau nesănătoase. De asemenea, învățarea cum să recunoaștem și să respectăm limitele personale și ale partenerului poate ajuta la prevenirea violenței sexuale și a altor forme de abuz în relații”, spunea un adolescent, membru al Platformei Copiilor .

Aproape 1500 de cadre didactice din 15 raioane ale țării învață cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate

Din decembrie 2021 până în februarie 2024, aproape 1500 de cadre didactice din 15 raioane participă la stagiul de formare privind aplicarea programului „Prevenirea sarcinii în adolescență” (raioanele Căușeni, Drochia, Hâncești, Cimișlia, Glodeni, Cahul, Strășeni, Șoldănești, Sângerei, Telenești, Cantemir, Orhei, Soroca, Comrat și din Chișinău). Programul a fost elaborat ca răspuns la studiile recente cu privire la calitatea educației sexuale în rândul copiilor în Republica Moldova.

Cadrele didactice învață cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate, cum să conștientizeze stereotipurile legate de sexualitate și cum să-i consilieze în procesul de prevenire a riscurilor pentru sănătate.

În timpul acestui stagiu formare, mai multe cadre didactice au menționat că educația sexuală este necesară în școli și discuțiile despre sarcină, consimțământ, contracepție sunt firești (ex.: trebuie să abordăm astfel de subiecte în mod liber, de parcă am discuta despre spălatul pe dinți)”.

Printre recomandările echipei de experți și experte care livrează programul către cadrele didactice sunt: Să exerseze și să consolideze capacitatea de facilitare a discuțiilor cu adolescenții, ținând cont de specificul vârstei; Să-și formeze propriile competențe de explorare și să adreseze cât mai multe întrebări deschise, pentru a intra în miezul problemei; Să discute în mod liber, degajat, fără să judece și fără să învinuiască; Să solicite suport ori de câte ori simt nevoia, pentru a desfășura activități cu elevii și elevele la disciplina Dezvoltare personală.

Atât Programul „Prevenirea sarcinii în adolescență”, cât și materialele campaniei „ Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”au fost elaborate în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”.

Pentru orice întrebări legate de sănătate, adolescenții, adolescentele, tinerii, tinerele, precum și părinții lor au la dispoziție telefonul de încredere YK Support Line 0 800 800 22: non-stop, gratuit, confidențial.

Last modified onThursday, 09 November 2023 17:17
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page