Viziunea și experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, tot mai cunoscute pe plan internațional. CIDDC contribuie la acest proces
- Written by Admin
Pe 12 decembrie 2023, la Geneva (Elveția),Anghelina Severin, o adolescentă apărătoare a drepturilor omului din Republica Moldova, a vorbit despre viziunea copiilor asupra Declarației Universale a Drepturilor Omului în cadrul conferinței dedicate celei de-a 75-a aniversări de la adoptarea acesteia. Veziversiunea prietenoasă a Declarației Universale privind Drepturile Omului .
Anghelina este membră a Platformei Copiilor și membră a Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Child Rights Connect (Child Advisory Team). Pe parcursul ultimilor doi ani, Anghelina a fost susținută de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) să reprezinte opinia copiilor în legătură cu respectarea dreptului la educație sexuală comprehensivă și a drepturilor pe care le au copiii apărători ai drepturilor omului (CADO) la nivel național și internațional.
În cadrul conferinței, adolescenta a împărtășit atât propria viziune și experiență de respectare a a drepturilor omului și copilului, cât și ale altor copii, inclusiv copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova.
Evenimentul a întrunit CADO din diferite țări și a găzduit dialoguri între copii și reprezentanți ai ONU din domeniul drepturilor omului, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale
Interesul copiilor față de subiecte precum criza climatică, egalitatea de gen, nondiscriminarea, educația sexuală cuprinzătoare ș.a. arată în mod clar implicarea civică a copiilor și nevoia lor de a fi recunoscuți, sprijiniți și protejați în calitate de apărători ai drepturilor omului – prin reglementări și legi clare, accesibile și prietenoase copilului.
„Participarea Copilului este un factor-cheie în dezvoltarea drepturilor omului, viziunea copiilor fiind esențială.
În majoritatea statelor, odată cu adoptarea și ratificarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului (CDC), copiii sunt recunoscuți ca deținători de drepturi.
Cu toate acestea, procesul de implementare holistică a CDC continuă să întâmpine dificultăți.
Drepturile copilului continuă să fie neînțelese de către mulți oameni, inclusiv de către autorități, drepturile copilului continuă să fie abordate fie în mod superficial, fie fragmentar și sunt intens dezbătute.
Copiii reprezintă peste 30% din populația din întreaga lume. Cu toate acestea, copiii continuă să nu fie incluși în mod sistematic în procesele decizionale care îi afectează în mod direct și indirect.
O abordare superficială a drepturilor copilului duce la o realizare parțială a drepturilor și/sau chiar la încălcarea acestora, drepturile civile și politice ale copiilor fiind neglijate și chiar negate”, a arătat nota de concept a organizatorilor evenimentului.
CIDDC susține această notă și continuă să pledeze pentru o înțelegere profundă a conceptului de participare a copilului – în toate mediile în care copilul se dezvoltă, în stat.
Fără viziunea copilului, nu putem vorbi despre drepturile omului
Pe 10 decembrie 2023, Declarația Universală a ONU a Drepturilor Omului a marcat 75 de ani de la adoptare, acest moment fiind o ocazie pentru fiecare de a învăța despre ea și despre importanța acesteia pentru viitor.
La nivel internațional și național, în 2023 au avut loc mai multe evenimente în legătură cu a 75-a aniversare a Declarației ONU a Drepturilor Omului.
Viziunea copiilor are un rol esențial în abordarea acestei declarații. Fără această viziune, nu putem vorbi despre drepturile omului.
Ce dificultăți privind drepturile omului experimentează copiii? Cum copiii apără drepturile omului? De ce suport au nevoie copiii pentru a apăra drepturile omului? În septembrie 2023, CIDDC a consultat opiniile a 18 copii apărători ai drepturilor omului din Moldova și din Ucraina, procesul de consultare având loc prin intermediul unui chestionar prietenos online, elaborat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului împreună cu Child Advisory Team (CAT, structură consultativă pe lângă Child Rights Connect), din care face parte Anghelina.
Reamintim că, din anul 2021 până în prezent, experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internațional, iar CIDDC facilitează acest proces și continuă să sprijine inițiativele şi acțiunile CADO în diferite țări, printre care Conferința Internațională Aniversară a Child Rights Connect, organizată la Geneva, în Elveția (mai 2023),Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future” (iunie 2023), RIGHTS Click BETTER-VERSE – Conferința internațională privind drepturile digitale ale CADO (Londra, Regatul Unit, 5-6 septembrie 2023).
CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.
GALERIE FOTO:
https://drepturilecopilului.md/index.php?option=com_k2&view=item&id=417:viziunea-si-experientele-copiilor-aparatori-ai-drepturilor-omului-din-republica-moldova-tot-mai-cunoscute-pe-plan-international-ciddc-contribuie-la-acest-proces&lang=en#sigProGalleria460a4ddb30
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- O nouă generație de formatori și formatoare în domeniul participării copilului iau parte la programul de formare de formatori inițiat de CIDDC
- Viorica, membră a grupului CADO prin storytelling, ne povestește experiența ei de promovare și apărare a drepturilor omului
- Guvernanța democratică - un pilon al educației de calitate
- Solicităm oferte de prețuri pentru achiziționarea unei table interactive
- Participarea copiilor în elaborarea legilor abordată în ședința Parlamentului Republicii Moldova de copiii apărători ai drepturilor omului