Un adolescent apărător al drepturilor omului din Republica Moldova, invitat de către Raportorul Special al ONU privind Dreptul la Educație să-și facă vocea auzită la un eveniment internațional

Pe 8 decembrie 2023, la Geneva (Elveția), Vasile Cocîrla, unadolescent apărător al drepturilor omului din Republica Moldova, căruia Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) îi acordă suport, și-a făcut vocea auzită în cadrul unei conferințe internaționaledespre rolul adolescenților, tinerilor în modelarea viitorului educației.

Vasile a participat la invitația Faridei Shaheed, Raportoare Specială a ONU privind Dreptul la Educație, și a vorbit atât despre schimbările pe care el însuși și le dorește în educație, precum și despre schimbările pe care și le doresc copiii din Republica Moldova, astfel încât educația să răspundă nevoilor fiecărui copil.

Evenimentul a fost dedicat celei de-a 25-a aniversări a Raportorului Special privind Dreptul la Educație de la adoptarea primului mandat al acestuia (în 1998) și marcării celor 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale privind Drepturile Omului (în 1948).

Vasile Cocîrla este membru al Inițiativei CADO, un grup format de 10 copii din Moldova și Ucraina, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. CIDDC susține acest grup în procesul de elaborare a unei legi comprehensive și incluzive pentru copii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).

În cadrul conferinței de la Geneva, Vasile a împărtășit atât experiența personală de apărare a drepturilor copilului în și la educație, cât și experiențele altor copii din Moldova, inclusiv experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova (CADO) în mediul educațional.

„M-a emoționat experiența de a lua cuvântul în sala Palatului Națiunilor din Geneva. Am vorbit despre importanța educației sexuale în Republica Moldova, subliniind că aceasta nu se rezumă doar la aspectele legate de sex și infecțiile cu transmitere sexuală, ci include și dimensiuni precum senzualitatea, intimitatea emoțională, identitatea de gen, prevenirea abuzului sexual și altele. Mă bucur să constat că împărtășim aceleași idei cu raportoarea specială privind viitorul dreptului la educație, care răspunde necesităților reale ale copiilor”, ne-a împărtășit Vasile Cocîrla.

La eveniment au participat adolescenți și tineri din diferite țări, precum și reprezentanți ai ONU din domeniul drepturilor omului, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale.

Evenimentul a găzduit un dialog între generații, un schimb reciproc de bune practici în procesul educațional, precum și un shimb de dificultăți pe care copiii le întâmpină în educație.

Pe parcursul anilor 2021-2023, Vasile a fost susținut de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) să reprezinte opinia copiilor în legătură cu respectarea dreptului la educație sexuală comprehensivă și a drepturilor pe care le au copiii apărători ai drepturilor omului (CADO) la nivel național și internațional.

Amintim că Vasile Cocîrla este și membru al Platformei Copiilor (structură consultativă creată de CIDDC în 2017). În 2022, Vasile reprezenta primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care s-a întâlnit cu Mary Lawlor, Raportoarea Specială a ONU privind situația apărătorilor drepturilor omului. Astfel, în aprilie 2022, pentru prima oară în istoria drepturilor omului, un Raportor Special privind Apărătorii Drepturilor Omului includea pe agenda sa și copiii în calitate de ADO .

În 2021, Vasile și alți copii apărători ai drepturilor omului din comunitatea lor și-au propus să contribuie la dezvoltarea acesteia. Au monitorizat cum se respectă dreptul elevilor la securitatea în traficul rutier de pe porțiunea de drum a străzii de lângă școală. Ulterior au transmis un raport cu constatări și recomandări către Administrația liceului, Autoritățile publice locale (APL) și Inspectoratul Național de Patrulare (INP). Experiența lui Vasile și a grupului a fost documentată în acest video.

În 2022, Vasile și colegele sale au participat în cadrul campaniei „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, cu sloganul „Eu apăr drepturile omului și vreau să mă simt în siguranță” și hashtagul #EuSusținCADO.

Prin activismul său civic, Vasile contribuie la diminuarea și prevenirea stereotipurilor sociale și la incluziune, iar la finele anului 2023 i s-au decernat mai multe premii.

CIDDC pledează pentru o educație despre, prin și pentru drepturile omului

Experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internațional începând cu anul 2021, iar CIDDC facilitează acest proces și continuă să sprijine inițiativele şi acțiunile CADO în diferite țări, printre care Conferința Internațională Aniversară a Child Rights Connect, organizată la Geneva, în Elveția (mai 2023),Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future”(iunie 2023), RIGHTS Click BETTER-VERSE – Conferința internațională privind drepturile digitale ale CADO (Londra, Regatul Unit, 5-6 septembrie 2023), Conferința Internațională „UDHR75: Revitalising the universal commitment to all children’s rights, with and for children” (Geneva, 12 decembrie 2023).

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv în elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.

CIDDC pledează pentru o educație despre, prin și pentru drepturile omului, care oferă fiecărui copil, fără nicio discriminare, un mediu sigur în care copilul își exercită drepturile la participare, apărărare, monitorizare și promovare a drepturilor omului.

Pe parcursul anului 2023, atât la nivel la nivel național, cât și la nivel internațional, au avut loc mai multe evenimente în legătură cu a 75-a aniversare a Declarației ONU a Drepturilor Omului. Te invităm să consulți și versiunea prietenoasă a Declarației Universale privind Drepturile Omului .

GALERIE FOTO:

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page