Copiii influențează legi - realizările Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului într-un proiect implementat de CIDDC timp de doi ani

În perioada octombrie 2022 – octombrie 2024, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în colaborare cu Child Rights Connect și sprijinul Ville de Genève, a implementat un proiect ambițios în Republica Moldova: „Recunoașterea drepturilor, împuternicirea și protecția Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului (CADO)”.

Prin acest proiect, s-a urmărit împuternicirea CADO, participarea lor la procesul național de elaborare a legislației și să influențeze dezvoltarea și implementarea viitoarei legi privind apărătorii drepturilor omului.

Cronologia evenimentelor

În cadrul acestui proiect, s-a deschis un apel pentru selectarea unui nou grup de copii care doresc să afle mai multe despre drepturile copilului și să acționeze în calitate de apărători ai drepturilor omului.

Astfel, a fost creat un grup de 10 fete și băieți cu vârste între 13 și 17 ani, dintre care doi sunt din Ucraina și doi din zona de securitate a Republicii Moldova.

„Participarea cetățenilor în procesul de elaborare a legilor este importantă pentru a înțelege cum sunt create legile și poate contribui la punerea lor în practică într-un mod mai eficient. Cetățenii sunt inclusiv persoanele până la 18 ani, adică copiii. Este un drept al copiilor să fie parte a procesului elaborare sau de modificare a legilor. Majoritatea copiilor au nevoie de sprijin și îndrumare suplimentară din partea autorităților publice, a Avocatului copilului sau a organizațiilor nonguvernamentale”, a explicat Rodica Caimac, coordonatoarea proiectului, expertă în Participarea Copilului.

Primele discuții cu autoritățile despre participarea copiilor în elaborarea legilor

În octombrie 2023, pentru prima dată, un grup de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova a purtat un dialog cu autoritățile și societatea civilă națională și internațională despre dreptul copiilor la participare în elaborarea unei legi și despre rolul autorităților, al adulților în împuternicirea și protecția copiilor în acest proces.

A fost o premieră pentru Republica Moldova, care a deschis astfel discuțiile despre implicarea tinerilor în dezvoltarea legilor la nivel național.

Participarea Internațională și Recunoașterea Oficială

Proiectul a susținut participarea copiilor din Republica Moldova la evenimente internaționale, printre care și Conferința de la Viena privind apărătorii drepturilor omului . În cadrul acesteia, copiii au împărtășit experiențele și provocările pe care le întâlnesc ca apărători ai drepturilor omului în Moldova. Ca urmare a acestui eveniment Raportoarea Specială privind Apărătorii Drepturilor Omului a elaborat un raport privind situația copiilor și tinerilor apărători ai drepturilor omului, în baza consultărilor din întreaga lume, inclusiv grupul CADO pentru lege a contribuit. Acest raport a fost prezentat Consiliului ONU pentru DrepturileOmului, în cea de a 55-asesiune, la eveniment a participat un membru a grupului CADO pentru lege.

Totodată, CIDDC a contribuit la publicarea unui ghid destinat adulților, despre implementarea drepturilor copiilor apărători ai drepturilor omului și a dezvoltat un set de instrumente pentru a încuraja autoritățile să sprijine participarea tinerilor la elaborarea legislației.

Conceptul CADO în legea privind drepturile copilului

Un alt pas important a fost adoptarea de către Republica Moldova a Legii 370/2023, care recunoaște oficial rolul copiilor apărători ai drepturilor omului, integrând în mod explicit contribuția lor legislativă în articolul 15 al legii. Acest cadru legal reprezintă un progres major în recunoașterea și protecția CADO, consolidând rolul tinerilor în societate și asigurându-le un loc activ în procesul decizional național.

Grupul CADO în Parlamentul Republicii Moldova

În decursul celor doi ani de proiect, adolescenții și adolescentele au beneficiat de ateliere de formare, în care au explorat drepturilor copiilor, drepturile la participare și conceptului de CADO, participarea copiilor în elaborarea legilor.

Pentru a crește gradul de conștientizare în rândul copiilor și autorităților, CADO a realizat și 6 videoclipuri explicative despre rolul copiilor în procesul legislativ, importanța includerii drepturilor lor în viitoarea lege ADO și provocările cu care aceștia se confruntă.

Mai mult, grupul, susținut de CIDDC, a lucrat la un set de instrumente pentru autoritățile publice. Documentul conține informații concrete despre cum adulții pot susțină participarea copiilor la elaborarea sau modificarea legilor.

Setul de instrumente a fost prezentat de grup în ședința Parlamentului Republicii Moldova în septembrie curent.

Acest proiect mi-a oferit accesul la informații privind crearea legilor într-un mod mai ușor și clar

„Experiența din cadrul proiectului m-a ajutat să înțeleg mai bine cine sunt copiii apărători ai drepturilor omului și ce fac, să înțeleg diversitatea de acțiuni ale CADO din diferite localități” a explicat un membru a grupului CADO pentru lege

„Acest proiect mi-a oferit accesul la informații privind crearea legilor într-un mod mai ușor și clar pentru toată lumea, inclusiv nouă copiii. Activitățile proiectului au avut un impact asupra dezvoltării mele prin faptul că mi-a dezvoltat anumite abilități pe care nu le posedam anterior precum, capacitatea de a procesa și înțelege termeni și concepte legale complexe, abilitatea de a extrage informații relevante dintr-o cantitate mare de text” a împărtășit o membră a grupului CADO pentru lege.

„La începutul proiectului nu cunoșteam mulți termeni, dar eram curioasă să aflu mai multe. Am studiat Convenția și Ghidul și acum sunt informată. De asemenea sunt gata să explic altora procesul de participare a copiilor în elaborarea legilor” a spus membră a grupului CADO pentru lege.

Resursele dezvoltate în cadrul proiectului pot fi accesate în secțiunea Resurse pentru profesioniști și Resurse pentru copii/ adolescenți în limba română și engleză.

Amintim că resursele au fost elaborat în cadrul proiectului „Advancing the rights, empowerment and protection of child human rights defenders (CHRDs) in promoting human rights in Moldova”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Child Rights Connect, în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, cu suportul Ville de Genève.

Last modified onВоскресенье, 10 Ноябрь 2024 17:39
Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page