Copiii vorbesc despre cum le sunt respectate drepturile, la 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU pentru Drepturile Copilului

21 noiembrie, Chișinău – Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, în perioada 20-21 noiembrie, Ministerul Educației și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova a organizat Turnamentul Național în domeniul Drepturilor Copilului/Omului. 8 grupuri de copii, după ce au monitorizat un drept din Convenție, s-au întâlnit la Chișinău pentru a prezenta rapoartele făcute de ei și pentru a selecta grupul ce va lua premiul cel mare.

În perioada 15 aprilie-1 noiembrie 2014 s-a desfășurat prima etapă a concursului în care 28 de grupuri de elevi din ciclul gimnazial din diferite localități ale țării au studiat Conveția ONU, au monitorizat modul în care este respectat un drept stipulat în document și au prezentat raportul lor autorităților din localitate.  În a doua etapă, după ce o comisie formată din reprezentanții ministerului și ai societății civile a preselectat dosarele expediate de copii, 8 grupuri au trecut în etapa finală a Turnamentului. 

Echipa care s-a clasat în final pe locul I este din satul Slobozia, Ștefan Vodă. Copiii au monitorizat cum le este respectat dreptul la sănătate în școală.

„Raportul nostru arată că pentru cei 353 de copii din gimnaziul nostru, dreptul la sănătate nu este respectat bine. Pe timp de iarnă temperatura în diferite săli de clasă variază (de la 8  18 C,) şi nu este constantă pe parcursul zilei. Din cauza temperaturilor joase elevii se îmbolnăvesc, nu se pot concentra asupra lecţiilor, le este incomod să scrie, să stea în bancă, scade frecvenţa elevilor la activităţil extracurs. În şcola noastră elevii de la gimnaziu  se confruntă cu probleme legate de alimentaţie: nu au posibilitate să mănînce produse calde, procură diferite produse dăunătoare pentru sănătate. Noi am recomandat să fie mărite sumele alocate din fondurile bugetare pentru a avea  energie termică confortabilă pe tot parcursul zilei,  lucrări de reparaţie a şcolii pentru conservarea energiei termice. Să fie reconstruite WC-uri în instituţia şcolară, care să fie dotare cu utilaj corespunzător normelor sanitare (lavoare, apă curgătoare, uscătoare şi săpun). În plus, credem că este necesar să se dezvolte capacităţile profesorilor şi a elevilor de a scrie proiecte, a colecta fonduri pentru rezolvarea problemelor” spune Crina Palanciuc, reprezentanta grupului de copii din Slobozia.

Constatări din rapoartele grupurilor de copii

 „Am observat că în timpul lunilor de toamnă lipsesc mulţi colegi de la şcoală, conform datelor oferite de directorul adjunct pe educație, de la începutul anului de studii pînă la 1 noiembrie 2014, la 139 de elevi din clasele gimnaziale s-au atestat  198 de absenţe, cauza cel mai des invocată fiind lucrul în gospodării sau pe cotele părinţilor.

Nici un elev din clasele gimnaziale nu ia masa în şcoală, deoarece nu există o cantină care să le ofere contra plată un dejun ferbinte. Aceşti copii aflându-se în şcoală până la orele 15-16, sunt nevoiţi să se alimenteze procurând fast-fuduri din magazinul din preajmă sau să aducă de acasă ceva bucate.

Prim intermediul unui experiment am constatat că fiecare elev duce în spate manuale, caiete, o tartină, dicţionare, etc. care cîntăresc  mediu 3.2 kg . La care mai adăugăm  lungimea drumului, condiţiile meteorologice (ploi, lapoviţă, vînt, soare etc.) şi drumurile deteriorate de ţară , drept rezultat putem constata că aceşti copii petrec aproximativ câte două ore pentru deplasare cu greutate în spate, asemeni unor soldaţi”, spune grupul de copii din raionul Șoldănești, satul Cobâlea.

Echipa de la Ștefan Vodă, satul Cioburciu a decis să lucreze cu un documente din legislația națională și să monitorizele cum sunt respecatate drepturile de consumator în cazul copiilor: „din 115 elevi pe care i-am intervievat, 44 nu au putut să enumere 3 drepturi ale consumatorului; când i-am întrebat cum reacționează vânzătorul la cererea bonului, 52 de elevi nu au răspuns nimic, iar restul au spus că vânzătoarea strigă la ei, îi alungă din magazin, nu îl prezintă, spun că s-au terminat sau îl dau forțat”.

La Soroca, un grup de copii a monitorizat în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2014 cum 2 ziare locale reflectă copiii în materialele lor. „Din analiza celor 135 de materiale, se poate concluziona că mass-media locală abordează predominant pozitiv copiii. Astfel, cele mai multe materiale conţin ştiri despre performanțele elevilor ( 39%), activități extracurriculare (32%), evenimente din domeniul instruirii și educației (15%). Ştirile despre copii din mediul urban și rural sunt reflectate în mod egal, același lucru îl remarcăm și la categoria fete / băieți. 

Considerăm însă, reduse ca număr, subiectele ce țin de inițiativele elevilor și problemelor copiilor cu nevoi speciale. De asemenea am constatat o insuficiență a materialelor care să reflecte dreptul copilului de participare la procesul de luare a deciziilor.

Credem că este necesar publicarea articolelor care să reflecte opiniilor copiilor pe diverse domenii, participarea lor în cadrul dezbaterilor publice, meselor  rotunde,  activitatea  elevilor în cadrul Consiliilor de Administrație  a școlilor și a  Consiliilor de Elevi.

Aceasta este foarte important în opinia grupului nostru, deoarece dreptul de participare la luarea  deciziilor îi permite copilului, sa-si formeze propriile păreri, să se dezvolte ca personalitate, să devină cetățean activ”. 

Scopul Turnamentului este de a implica elevii, ghidaţi de cadre didactice, în iniţiative cetăţeneşti de promovare a Drepturilor Copilului/ Omului prin monitorizarea acestora şi prezentarea opiniei lor factorilor decizionali. La concurs participă elevii claselor a VII-a – a XII-a care au studiat diverse aspecte ale drepturilor copilului/ omului în cadrul disciplinei şcolare Educaţia Civică.

Pentru grupurile din ciclul liceal faza finală a concursului va avea loc la 10 decembrie 2014, ziua  adoptării Declaraţiei Universale cu privire la Drepturile Omului.

Persoană de contact:

Irina Gușanu,

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Tel: 068499746

Email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

 

 

Last modified onПятница, 21 Ноябрь 2014 15:39
Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page