Ultimile știri 4

Cum autoritățile se asigură că și copiii participă în elaborarea legilor? Republica Moldova este prima țară care a deschis acest subiect, în cadrul unui eveniment organizat de CIDDC și Child Rights Connect

Pentru prima dată, un grup de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, Inițiativa CADO, a purtat un dialog cu autoritățile și societatea civilă națională și internațională despre dreptul copiilor la participare în elaborarea unei legi și despre rolul autorităților, al adulților în împuternicirea și protecția copiilor în acest proces.

Dialogul a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat la Chișinău, în perioada 10-11 octombrie 2023, și organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Child Rights Connect în cadrul proiectului „Advancing the rights, empowerment and protection of child human rights defenders (CHRDs) in promoting human rights in Moldova”.

CIDDC și Child Rights Connect implementează acest proiect cu suportul Ville de Genève și Swedish International Development and Cooperation Agency în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024.

Evenimentul a inclus o presesiune dedicată copiilor, desfășurată pe 10 octombrie, în care copiii au analizat cum se elaborează o lege, ce oportunități de participare a copiilor există și care sunt obstacolele.

„Vă mulțumesc pentru curajul vostru de a fi parte a unui grup de lucru în domeniul drepturilor omului, de a reprezenta vocea celorlalți copii, de a fi parte a unui proces foarte important și de a vă face auzite experiențele de apărare a drepturilor omului în școală, în comunitate și în alte medii. Este dreptul vostru de a participa în luarea deciziilor la nivel de țară și dreptul vostru de a cere de la autorități ca acest drept, la fel ca toate celelalte drepturi ale voastre, să fie respectate”, a încurajat Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC , copiii participanți în cadrul presesiunii.

La masa rotundă, de pe 11 octombrie, au participat membrii grupului CADO, deputate și deputați, reprezentanți ai Guvernului, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și reprezentante ale Oficiului Avocatului Poporului, reprezentante ale UNICEF Moldova, ale Consiliului Europei, ale organizațiilor CNPAC, Terre des Hommes Moldova, World Vision, Solidarités International, Plan International, Lumos, care au dialogat și au făcut schimb de opinii și experiențe cu privire la două aspecte:

La ce etapă se află participarea copiilor în Republica Moldova și ce acțiuni sunt necesare pentru ca participarea copiilor în elaborarea legii să devină o practică eficientă și sistematică?

Totodată, au identificat idei concrete și acțiuni comune de consolidare a Participării Copilului în jurul a două procese-cheie de elaborare a legii: actualizarea în curs a Legii privind drepturile copilului și elaborarea unei posibile legi privind apărătorii drepturilor omului, care este înaintată de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

„Participarea copilului nu trebuie să depindă de atitudinea unui deputat, ea trebuie să fie instituționalizată”

Liliana Grosu, deputată, a vorbit pe înțelesul tuturor despre etapele procesului de elaborare a unei legi și a subliniat necesitatea unei legi care ar instituționaliza participarea copilului.

„E foarte important să fim deschiși noi, autoritățile, adulții, să lucrăm cu copiii.

Într-o societate democratică, cu cât oamenii se unesc ca să spună despre problemele lor, cu atât democrația este mai participativă.

Deocamdată, noi trăim într-o societate în care aplicăm democrația indirectă și este nevoie să trecem la un alt nivel – la democrația participativă. Adică, ceea ce aprobă autoritățile să vină de la cetățeni, deci problemele pe care le au oamenii să fie raportate către autorități și autoritățile, în comunicare permanentă cu grupurile de inițiativă, cu societatea civilă, cu societatea în general, să găsească soluții prin elaborarea legilor.

E foarte important să avem atitudine proactivă, să cultivăm această atitudine.

Și, indiferent de cum se schimbă deputații, proactivitatea cetățenilor să rămână. Participarea copilului nu trebuie să depindă de atitudinea unui deputat, ea trebuie să fie instituționalizată.

Deci, eu cred că este nevoie de elaborarea unei legi care ar instituționaliza și participarea copiilor”, a explicat Liliana Grosu, deputată .

Participarea copilului, cheia tuturor celorlalte trei principii fundamentale ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului

La cine se pot adresa CADO, copiii în general atunci când adulții nu îi ascultă în procesul de implementare a legii? Cum CADO, copiii pot avea o cooperare mai strânsă cu Guvernul, Parlamentul? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care Inițiativa CADO le-a adresat autorităților în cadrul mesei rotunde.

Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova, a subliniat rolul-cheie al principiului Participarea Copilului pentru respectarea celorlalte trei principii fundamentale ale Convenției cu privire la Drepturile copilului:

„În opinia mea, Supraviețuirea și dezvoltarea, Opinia copilului, Interesul superior al copilului pot fi realizate numai prin Participarea copilului. Participarea este cheia.

Când vorbesc de Participarea copilului, nu mă refer la faptul de a participa la o conferință, ci, așa cum au spus copiii în cadrul acestui eveniment, la faptul de a fi auzit, de a influența decizii la nivel de familie, comunitate, la nivel național.

Sunt atâtea legi care afectează copiii direct și indirect.

Din experiența mea de lucru de mai mulți ani în Participarea copilului, subliniez că principalele dificultăți vin din partea adulților, care văd Participarea copilului ca o luptă pentru putere. Mulți adulți asociază Participarea copilului cu faptul de a ceda copiilor puterea. Dar Participarea copilului înseamnă a împărți puterea cu copiii.

Nivelul minim de participare a copilului începe de la informarea copiilor, și a informa nu înseamnă a spune despre ce se va întâmpla, dar a spune de ce se întâmplă ceva și cum copiii pot influența ceea ce urmează să se întâmple.

Totodată, deseori Participarea copilului se limitează la consultarea copilului. Consultarea este participare, dar nu este nivelul maxim de participare.

Deci, ceea ce facem astăzi aici, la acest eveniment, este extrem de valoros pentru îmbunătățirea procesului legislativ și pentru a seta un model ce poate fi preluat de alte țări.”

Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, a subliniat importanța Participării copilului în procese decizionale la toate nivelurile, nu doar la nivel de școală, dar și la nivel de comunitate, țară, în procese legislative, în elaborarea de politici publice.

„Dreptul copilului la participare rămâne a fi unul dintre drepturile cele mai necunoscute și neînțelese în Republica Moldova. Deseori, auzim despre acest drept în contextul individual al unui copil care este audiat sau participă la luarea unei decizii individuale a unei proceduri administrativ-judiciare și mult mai puțin atunci când copiii sunt implicați ca grup. Atunci când sunt implicați ca grup, mai des auzim despre acest fapt în contextul educației, al Consiliilor Elevilor din instituțiile de învățământ, al Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, și mult mai puțin de participarea copiilor ca grup la luarea unor decizii la nivel de comunitate, la nivelul anumitor unități administrativ-teritoriale sau când sunt elaborate anumite politici publice.

Este foarte important ca adolescenții, copiii să participe și în procesul legislativ. Dacă ne gândim mai profund, nu știu dacă există vreo lege care nu îi afectează pe copii direct sau indirect.

Important este ca, pentru început, copiii să participe cel puțin în elaborarea legilor care îi afectează în mod direct și, desigur, în elaborarea noii Legi cu privire la drepturile copilului, care este la etapa de proiect.

Apreciez că Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în procesul de elaborare a acestui proiect de lege, a luat în considerare recomandările Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului.

Ce ține de conceptul ADO în Republica Moldova, suntem foarte avansați, deci putem fi un model pentru alte țări”, a declarat Vasile Coroi, Avocatul poporului pentru drepturile copilului.

„Să ne răspundeți la întrebări, propunerile noastre să fie ascultate și să fie luate în considerare!”

Copiii au spus care sunt așteptările lor față de autorități și de ce este important ca autoritățile să susțină copiii în influențarea deciziilor.

„Așteptările noastre sunt să ne răspundeți la întrebări, propunerile noastre să fie ascultate și să fie luate în considerare, să creăm conexiuni, parteneriate de lungă durată și să ne susțineți în viitoarele inițiative”, a afirmat Marinela, apărătoare a drepturilor omului, membră a Inițiativei CADO.

„Ne dorim o cooperare mai strânsă cu Guvernul, Parlamentul, Societatea Civilă”, a adăugat Vladimir, apărător al drepturilor omului, membru a Inițiativei CADO.

„Noi, copiii, avem nevoie de aceste legi (o nouă lege privind drepturile copilului și o lege cu privire la ADO, care să includă și copiii, CADO – n. CIDDC), pentru că ele contribuie la democrație”, a explicat Anastasia, apărătoare a drepturilor omului, membră a Inițiativei CADO.

Ulterior, deputate, reprezentanți ai Guvernului au împărtășit din experiența lor în ce măsură au ținut cont de principiile Participarea copilului și Opinia copilului în procese legislative și executive. Totodată, au făcut promisiuni de a răspunde la întrebările și solicitările copiilor ori de câte ori copiii simt nevoia.

Angela Munteanu-Pojoga, deputată, autoarea Legii antibullying :

„Atunci când am elaborat Legea antibullying, vreau să știți că ideea acestei legi a apărut din discuția cu copiii. Am discutat cu câteva grupuri de elevi și eleve din liceele din Chișinău, după care am desfășurat o conferință online cu peste 70 de copii din întreaga țară, în care copiii au venit cu recomandări despre ce trebuie să conțină o lege antibullying și, astăzi, eu sunt foarte mândră că, drept rezultat al acestei legi, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un mecanism de prevenire și combatere a fenomenului de bullying în instituțiile educaționale și, ulterior, au fost formați peste 400 de formatori. Este o experiență care m-a învățat cât de importantă este participarea copiilor. Vreau să vin cu un mesaj către voi, copii: Să știți că participarea voastră înseamnă atitudine și vă încurajez să luați atitudine față de orice problemă din societatea noastră. Vă aștept cu mare drag să discutăm ori de câte ori aveți nevoie.”

Igor Chișcă, șeful Direcţiei politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii, din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a vorbit despre mai multe documente importante cu privire la protecția copilului și, în mod special, despre proiectul noii legi privind drepturile copilului și despre măsura în care Ministerul a ținut cont că și copiii pot participa în elaborarea acestui proiect de lege.

„Guvernul vrea să fie mai aproape de copii și încurajează copiii să participe activ în grupuri de lucru. Copiii sunt bine-veniți la consultări, ședințe de lucru cu privire la elaborarea legilor. Vrem să asigurăm participarea unui număr cât mai mare de copii în procese decizionale prin intermediul Consiliilor Elevilor”, a adăugat Igor Chișcă.

Câteva concluzii pe final de eveniment

Liliana Astrahan, specialistă în politici de protecție a copilului și facilitare comunitară în cadrul Terre des Hommes Moldova, moderatoare a mesei rotunde, a subliniat necesitatea unui limbaj prietenos copilului, pe lângă educarea adulților.

Ilaria Paolazzi, directoare adjunctă a Child Rights Connect, a menționat necesitatea de a instituționaliza participarea copilului: „Ne dorim ca deschiderea față de Participarea copilului să vină de la parlamentari, responsabilii din guvern și să-i întrebe în mod constant pe copii cum autoritățile să includă o participare sistematică, astfel încât un număr cât mai mare de copii din țară să fie informați și să se bucure de dreptul la participare”.

Irina Gușan, coordonatoare de programe la CIDDC,a afirmat că „Participarea copilului este un proces de durată și depinde foarte mult de deschiderea autorităților, a societății civile și avem nevoie de adulți mai bine informați despre cum să creeze spațiu sigur și de încredere pentru fiecare copil”.

Drept urmare a opiniilor, viziunilor și concluziilor împărtășite în cadrul mesei rotunde, CIDDC va elabora, în cooperare cu copiii, autoritățile și societatea civilă, o Metodologie privind Participarea Copilului în elaborarea unei legi.

Câteva dintre acțiunile CADO în Republica Moldova, cronologic

Amintim că despre CADO s-a vorbit pentru prima oară în 2018, când Comitetul pentru Drepturile Copilului a constatat că este nevoie de o mai bună înțelegere a conceptului de copii apărători ai drepturilor omului și de protecție a acestor copii la toate nivelurile.

În Republica, despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului s-a vorbit în mod special în iunie 2021, când CIDDC, cu suportul tehnic oferit de Child Rights Connect, a creat spațiu de reflecții și schimb de experiență pentru ONG-urile naționale interesate și Ombudsmanul Copilului. Totodată, o parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale .

În octombrie 2021, 4 adolescenți apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova s-au întâlnit cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și au discutat despre nevoia de siguranță și protecție a CADO.

În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului.

În februarie 2022, Platforma Copiilor a inițiat o campanie online de sensibilizare a autorităților și altor titulari de obligații: Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului , cu hashtagurile #EuSusținCADO și #ÎmpreunăPentruCADO. CIDDC a acordat Platformei Copiilor suport tehnic. Campania a fost susținută de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, o deputată, președintele Consiliului pentru Egalitate, ONG-uri naționale și internaționale, profesori și profesoare, copii apărători ai drepturilor omului.

Pe 7 aprilie 2022, un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova s-a întâlnit cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului și a discutat despre ce trebuie să conțină o posibilă lege comprehensivă și incluzivă pentru copii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).

Pe 14aprilie 2022, un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului de la Platforma Copiilor s-a întâlnit cu Mary Lawlor, Raportoare Specială a Organizației Națiunilor Unite pe situația apărătorilor drepturilor omului.

Ulterior, în septembrie 2022, situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova a fost discutată în cadrul unui briefing internațional, organizat la Geneva.

În noiembrie 2022, 45 de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina au vorbit cu Avocatul Copilului și reprezentanți/te din Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor în școală.

În iunie 2023, zece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina au format Grupul de initiațivă CADO și s-au întâlnit la primul atelier de lucru . Grupul pledează pentru participarea copiilor în procese legislative.

GALERIE FOTO:

 

Read more... 

Concurs de selectare de consultanți-formatori pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sectorul educație în vederea sprijinirii incluziunii copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova

1. CONTEXT

Facilitarea accesului la educație și incluziunea copiilor refugiați, este deopotrivă un drept în sine și un mijloc indispensabil pentru exercitarea altor drepturi ale copilului. Educația constituie factorul de bază în crearea și transmiterea de noi cunoștințe și valori, contribuie la dezvoltarea personală și profesională, la creșterea calității vieții și la participarea la viața socială și economică a țării gazdă. Activitățile educaționale au, inclusiv rolul de a readuce starea de normalitate și rutină în viața copiilor și adolescenților refugiați.

Conștientizând necesitatea acordării de sprijin specializat și orientat copiilor refugiați şi familiile lor către soluționarea nevoilor educaționale, psihologice, recreative și a altor nevoi specifice, Centrul de informare și documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC) sprijină profesioniștii din sectorul educație (cadre didactice și manageriale din învățământul preșcolar, primar și secundar general) să integreze copiii refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova prin:

‒ dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a aborda tema războiului cu copiii și de a le gestiona emoțiile;

‒ dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a preveni și răspunde la discriminarea și bullying-ul copiilor refugiați și a altor copii;

‒ dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a sprijini emoțional părinții, inclusiv pe cei refugiați, și de a le consolida abilitățile parentale prin sesiuni tematice de parenting.

Activitățile se realizează în parteneriat cu Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului din raioanele Călărași, Fălești și Hâncești în cadrul proiectului "Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", implementat de CIDDC în parteneriat Ministerul Educației și Cercetării și Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF), în cadrul programului de granturi al proiectului " Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii afectați de Conflict și cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova", finațat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (AA) prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

2. SARCINI ȘI LIVRABILE

Consultantul-formator va avea următoarele sarcini și responsabilități:

- Elaborarea conceptului și a agendei pentru instruiri (8 ateliere online);

- Pregătirea materialelor care urmează a fi utilizate în cadrul cursurilor;

- Elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare inițială și finală;

- Evaluarea nevoilor de formare a specialiștilor care urmează să fie instruiți (în primul atelier);

- Facilitarea atelierelor de formare și de follow-up cu durata de 3-4 ore, în format online (utilizând aplicația Zoom), pentru cca 80 persoane per atelier;

- Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;

- Menținerea comunicării cu beneficiarii instruiți între sesiuni;

- Elaborarea rapoartelor în urma desfășurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up, conform modelului oferit de CIDDC;

- Respectarea cerințelor menționate în acești Termeni de Referință în timp util și la cele mai înalte standarde.

Notă: Materialele și atelierele vor fi livrate în limba română și limba rusă.

3.TERMENUL DE REALIZARE ȘI CONDIȚIILE DE PLATĂ

Serviciile urmează să fie realizate în perioada septembrie 2023 - mai 2024.

Consultantul-formator va prezenta oferta financiară conform modelului: I. Date despre aplicant/ofertant:nume/ prenume, telefon, email,documente anexate la această ofertă, care confirmă eligibilitatea ofertantului (a se vedea dosarul aplicantului). II. Oferta financiară în lei moldovenești, incluzând suma brută (din aceasta vor fi reținute contribuțiile şi impozitele achitate de aplicant conform legislației în vigoare. Suplimentar se va calcula și achita fondul social – 24%), cu specificarea unui preț fix total pentru livrabile (atelier, agendă, raport) însoțită de o defalcare a costurilor .

Consultantul-facilitator va fi plătit prin virament bancar în MDL după livrarea serviciilor solicitate. Detaliile cu referire la plată vor fi stipulate în contractul de prestări servicii semnat între părți.

4. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

· Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;

· Studii universitare în domenii relevante;

· Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și a drepturilor copilului;

· Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

· Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire;

· Abilități analitice, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe abordate în cadrul cursului și în documentele scrise (agende, rapoarte);

· Bune abilități de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;

· Abilități de lucru în echipă;

· Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent pentru formatorii grupurilor de profesioniștii din instituțiile de învățământ cu predare în rusă; mediu pentru formatorii grupurilor de profesioniștii din instituțiile de învățământ cu predare în română).

5. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

  • CV-ul actualizat incluzând date privind experiența în domeniu;
  • Copia documentelor ce atestă studiile/ expertiza în domeniu;
  • Viziunea conceptuală a consultantului asupra executării sarcinilor propuse;
  • Oferta financiară.

Selecția consultanților-formatori se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; formatorii selectați vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selecția se va realiza în două etape:

Într-o primă etapă, eliminatorie, CIDDC va evalua, pe baza documentației transmise, admisibilitatea candidaturilor sub aspectul îndeplinirii următoarelor cerințe:

  • respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;

· respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință.

În a doua etapă se vor examina candidații preselectați din prima etapa, urmărind îndeplinirea de către aceștia a calificărilor și abilitaților solicitate. Aplicațiile vor fi evaluate în baza următoarelor criterii:

Criteriu

Pondere

Experiența consultantului-formator în prestarea serviciilor solicitate

40%

Experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului

20%

Viziunea consultantului asupra executării sarcinilor propuse

10%

Oferta financiară

30%

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Consultant-formator privind incluziunea copiilor refugiați” până la data de 02 octombrie 2023, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Read more... 

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru procurarea materialelor de birotică, inventar sportiv și a jocurilor de masă

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru procurarea materialelor de birotic ă,inventar sportivși a jocurilor de masă

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație neguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/ .

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru achiziționarea materialor pentru desfășurarea activităților cu copiii (inventar sportiv, birotică, jocuri de masă etc.) în 20 de instituții de învățământ din raioanele Glodeni, Florești, Strășeni și Telenești în care sunt înmatriculați copii refugiați. Vor fi procurate materiale în valoare de aproximativ 280 000 MDL.

Achiziția are loc în cadrul proiectului proiectului „Incluziunea sigură a copiilor refugiați în școlile din Republica Moldova”, implementat de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Solidarités International, Synergie Emergency Response cu suportul financiar oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Fundația Franței (FDF).

PRODUSE DE PAPETĂRIE/ BIROTICĂ

Nr.

Articol (cu specificații)

Cantitate

Nr.

Articol (cu specificații)

Cantitate

1.

Hârtie pentru xerox A3 (80 г/м2, 500л)

25 buc

2.

Creioane colorate 12 culori, MARCO SuperbWriter

62 buc

3.

Hârtie pentru xerox A4 80gr/m2

244 buc

4.

Creioane colorate 24 culori, MARCO SuperbWriter

29 buc

5.

Hârtie vatman, 200 g A1 61x86 cm

252 buc (foi)

6.

Acuarelă, 12 culori, LUCI CLASSICA

53 buc

7.

Hârtie flipchart, 25 foi (64*84 cm, 100g/m2)

37 buc

8.

Pensulă set 5 buc, Pelikan

49 buc

9.

Hârtie colorată pentru copii 16 foi, 8 culori

106 buc

10.

Guașă 6 culori, "Lori" Classic

18 buc

11.

Hârtie- color A4 80gr/m2, 250 foi,

36 buc

12.

Guașă 12 culori, "Lori" Classic

43 buc

13.

Album pentru desen , A4 24 foi, 70 gr./m2

71 buc

14.

Foarfece pentru copii cu riglă, 13.2cm

58 buc

15.

Mapă pentru desen А3, 170g 20foi

49 buc

16.

Plastilină (clasică) 12 culori

84 buc

17.

Mapă pentru desen А4 100g 25 foi

62 buc

18.

Cretă alba

77 set

19.

Carton colorat, set 8 culori

99 set

20.

Cretă colorată

77 set

21.

Caiete matematica 12 file

262 buc

22.

Bandă adezivă 12/30m, transparent

35 buc

23.

Caiete linii 12 file

265 buc

24.

Bandă adezivă 24 mm x 30 m, transparent

29 buc

25.

Caiete matematica 24 file

95 buc

26.

Bandă adezivă 48/30, transparent

26 buc

27.

Caiete linii 24 file

95 buc

28.

Bandă adezivă 24 mm x 25 m, de hârtie, OfficeLine

26 buc

29.

Clei Adeziv PVA 60 g

39 buc

30.

Bandă adezivă 48mm х 20m, de hârtie, OfficeLine

21 buc

31.

Clei creion 8 gr.

14 buc

32.

Corector pix 9 ml, Daco

23 buc

33.

Clei creion 15 gr.

28 buc

34.

Corector pensulă 20 ml, Daco

10 buc

35.

Clei creion 25 gr.

41 buc

36.

Radiera MILAN 4045, triunghi, „Miga de pan”

41 buc

37.

Clei creion 35gr.

34 buc

38.

Capsator №24/6

43 buc

 

Ascuțitoare dublă

36 buc

 

Capse №24/6

99 buc

39.

Carioci 12 culori CENTROPEN

31 buc

40.

Mapă A4 plastic, cu elastic

109 buc

41.

Carioci 24 culori CENTROPEN

39 buc

42.

Mapă din carton А4 cu elastic

138 buc

43.

Pix albastru cu bilă Flexi Soft

194 buc

44.

Agrafe OfficeLine 28 mm, 100 buc.,

41 buc

45.

Pix cu gel AIHAO 801A (albastru)

114 buc

46.

Marker CENTROPEN whiteboard (culori disponibile: negru, albastru închis și deschis, roșu, verde, violet, portocaliu)

48 buc

47.

Pix cu gel AIHAO 801A (negru)

66 buc

48.

Marker pentru flipchart CENTROPEN (set 4 culori: albastru, negru, roșu, verde)

58 buc

49.

Pix cu gel AIHAO 801A (verde)

54 buc

50.

Folii A4, 40mk

78 set

51.

Pix cu gel AIHAO 801A (roșu)

66 buc

52.

Creion simplu MARCO Grip-Rite, HB cu radiera

163 buc

54.

Creioane colorate MARCO Raffine, 12 culori

21 buc

55.

Creioane colorate MARCO Raffine, 24 culori

17 buc

INVENTAR SPORTIV

Nr.

Articol (cu specificații)

Cantitate

Nr.

Articol (cu specificații)

Cantitate

1.

Minge de fotbal

27 buc

7.

Cerc pentru gimnastică adolescenti

60 buc

2.

Minge de de volei

52 buc

8.

Set badminton

5 buc

3.

Minge de baschet

35 buc

9.

Palete pentru tenis de masă

68 buc

4.

Coardă de sărit

134 buc

10.

Plasă volei

9 buc

5.

Saltea de gimnastică pentru o persoana

13 buc

11.

Bastoane de gimnastică

86 buc

6.

Cerc pentru gimnastică copii

116 buc

12.

Minge de handbal

4 buc

JOCURI DE MASĂ

Nr.

Articol (cu specificații)

Cantitate

Nr.

Articol (cu specificații)

Cantitate

1.

Glob pământesc educațional

11 buc

9.

Joc educativ de masă Mozaic

12 buc

2.

Harta lumei

13 buc

10.

Joc educativ de masă Twister

4 buc

3.

Joc de dame

83 buc

11.

Șabloane cu forme geometrice, plastic

44 buc

4.

Joc de șah

45 buc

12.

Șabloane mari cu emoții, 6 emoții în set

33 buc

5.

Joc educativ de masă Domino

13 buc

13.

Set de corpuri geometrice din plastic

35 buc

6.

Joc educativ de masa Noriel LOTO-

6 buc

14.

Popice copii (bouling)

3 buc

7.

Joc educativ de masa Club Special LOTO (limba rusă)

15 buc

15.

Puzzle 100-150 piese

13 buc

8.

Broderii cu margele (bisere) A4/ A5 - set broderia + mărgelele, ata alba de brodat, ac foarte subtire cu urechea alungita

24 buc

     

Oferta trebuie să includă:

‒ Prețul în MDL per unitate (inclusiv TVA), denumirea produsului, denumirea producătorului, cantitatea;

‒ Certificatul de calitate al produsului;

‒ Termenul de livrare a produselor;

‒ Costul cutiilor, ambalării acestora și a adezivului de pe cutii;

‒ Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, email-ul și telefonul de contact;

‒ Copia certificatului de înregistrare a companiei

‒ Rechizitele bancare ale companiei;

‒ Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Condiții financiare, de plată:

Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 5 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Criteriile de selecție a ofertelor comerciale:

Criteriu

Pondere

Corespunderea ofertei specificațiilor tehnice cerute

40%

Completivitatea prețului

20%

Completivitatea termenilor de executare a lucrărilor / livrare a bunurilor

10%

Completivitatea condițiilor financiare, de plată

10%

Completivitatea condițiilor de livrare a bunurilor (adresa livrării, încărcare, descărcare, instalare)

10%

Completivitatea condițiilor de garanție și deservire post livrare

10%

Data limită de transmitere a ofertelor: 09 octombrie 2023, ora 17.00.

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data-limită de transmitere a ofertelor, semnate de persoana abilitată, vor fi expediate pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău, cu mențiunea: Oferta comercială.

Informații suplimentare și precizări, le puteți obține la nr. de telefon 068182551 sau la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Va fi selectată compania care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

Read more... 

18 copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina, împreună cu copii din întreaga lume, ajută Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului să dezvolte o campanie

Ce dificultăți privind drepturile omului experimentează copiii? Cum copiii apără drepturile omului? De ce suport au nevoie copiii pentru a apăra drepturile omului? Optsprezece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina și-au exprimat opiniile cu privire la diferite aspecte legate de drepturile omului, în cadrul unui proces de consultare la nivel național.

Procesul de consultare la nivel național s-a desfășurat în perioada 9-10 septembrie 2023, prin intermediul unui chestionar prietenos online, elaborat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului împreună cu Child Advisory Team (CAT, structură consultativă pe lângă Child Rights Connect), din care face parte și o membră a Platformei Copiilor, Anghelina Severin.

Activitatea de consultare a fost organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul organizației Salvați Copiii România.

Opiniile copiilor vor contribui la desfășurarea de către Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a unei inițiative în contextul marcării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului .

În procesul de consultare au participat copii care au diverse experiențe de monitorizare, apărare și promovare a drepturilor omului și fac parte din diverse grupuri ghidate și susținute de CIDDC: Platforma Copiilor, Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului (din care fac parte și copii din Ucraina), Inițiativa CADO.

Chestionarulîn baza căruia a fost desfășurată consultarea opiniilor cuprinde 25 de întrebări, se adresează copiilor din întreaga lume cu vârste de până la 17 ani și poate fi completataici,în limbile engleză, franceză și spaniolă, atât în mod individual, cât și în grup, până pe 26 septembrie 2023.

Subliniem că materialele prietenoase copilului pot fi dezvoltate numai cu participarea copiilor și reiterăm că acest chestionar a fost elaborat împreună cu un grup de copii din întreaga lume, inclusiv cu participarea unei fete din Republica Moldova, pe care CIDDC a ghidat-o și susținut-o în acest proces.

Rezultatele chestionarului vor fi analizate de către membrii și membrele CAT și de către experți și experte în drepturile copilului și vor fi publicatepe versiunea prietenoasă a paginii web a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, în decembrie 2023.

În cadrul activității de consultare la nivel național, copiii s-au familiarizat cu versiunea prietenoasă a Declarației Universale privind Drepturile Omului și versiunea prietenoasă despre Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, ambele elaborate de Child Rights Connect și Child Advisory Team (CAT), și au împărtășit când și cum au aflat despre acest document, cum subiecte legate de drepturile omului sunt abordate atât în școală, cât și în comunitate.

Participanții au discutat despre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă copiii în familie, în școală și în comunitate, precum și despre cele mai des încălcate drepturi ale lor. Drept rezultat, în urma exercițiilor de reflecție, copiii au concluzionat că cele mai des încălcate trei drepturi ale copiilor sunt: dreptul la opinie, dreptul la educație, dreptul la protecție față de orice formă de violență.

„Atât copiii, cât și adulții au nevoie nu doar să cunoască drepturile omului, dar și să le înțeleagă, să le aplice zi de zi”

Totodată, copiii au explorat diferite convingeri despre drepturile omului și au reflectat despre cum se respectă drepturile omului în Republica Moldova în general, concluzionând că în țara noastră cel mai des se încalcă: dreptul la egalitate și nondiscriminare, dreptul la viață decentă și dreptul la sănătate.

În timpul activității, copiii au subliniat că drepturile sunt conectate între ele și au exprimat nevoi în baza acestei reflecții.

„Atunci când îmi exprim opinia, vreau să știu și să simt că, indiferent de opinia mea, sunt protejată”, a menționat o membră a Platformei Copiilor.

„Atât copiii, cât și adulții au nevoie nu doar să cunoască drepturile omului, dar și să le înțeleagă, să le aplice zi de zi”, a afirmat un membru al Consiliului Consultativ.

Altcineva a menționat că „legea privind drepturile copilului este învechită” și este nevoie de actualizarea ei ca să răspundă nevoilor tuturor copiilor.

Copiii au împărtășit prin ce acțiuni apără drepturile omului: informarea semenilor și a adulților în școală despre drepturile lor; participarea la conferințe tematice, la Forumul CADO; dezvoltarea și susținerea campaniilor online; participarea la ateliere offline; sensibilizarea opiniei publice privind drepturile omului, organizarea întrunirilor pașnice și participarea la ele, semnarea petițiilor la nivel internațional și național etc.

„Eu apăr drepturile omului prin distribuirea în mediul online a materialelor de campanie”, a împărtășit un membru al CCC.

„În școala noastră, Consiliul Elevilor a pus o boxă anonimă prin care consultă opiniile copiilor despre cum se simt în școală”, a spus o membră a Inițiativei CADO.

„Vă mulțumesc că împărtășiți aceste experiențe. Astfel, adulții, statul, organizațiile naționale și internaționale vor avea o viziune mai clară asupra modului în care să vă acorde suportul necesar. Însuși faptul că participați la această consultare este o formă de apărare a drepturilor omului”, a concluzionat Rodica Caimac, coordonatoarea programului Participarea Copilului din cadrul CIDDC.

Menționăm că la nivel internațional și național, în 2023 au loc mai multe evenimente în legătură cu inițierea unei campanii privind a 75-a aniversare a Declarației ONU a Drepturilor Omului.

Pe 10 decembrie 2023, Declarația Universală ONU a Drepturilor Omului marchează 75 de ani de la adoptare, o ocazie pentru fiecare de a învăța despre ea și despre importanța acesteia pentru viitor.

Reamintim că, din anul 2021 până în prezent, experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internațional, iar CIDDC facilitează acest proces și continuă să sprijine inițiativele şi acțiunile CADO în diferite țări, cum ar fi, mai recent, Conferința Internațională Aniversară a Child Rights Connect, organizată la Geneva, în Elveția (mai 2023),Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future”(iunie 2023), RIGHTS Click BETTER-VERSE – Conferința internațională privind drepturile digitale ale CADO (Londra, Regatul Unit, 5-6 septembrie 2023).

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.

GALERIE FOTO:

Read more... 

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page