Ultimile știri 2

Coordonator de proiect, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) anunță concurs pentru suplinirea postului vacant de coordonator de proiect.

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală fondată în anul 1999 cu misiunea de a contribui la crearea unui mediu favorabil pentru realizarea drepturilor copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md

Perioada de angajare: 1 an (cu posibilitate de extindere)

Perioada de probă: 2 luni

Poziţie: full-time (8 ore)

Locul de muncă: Chişinău

 

Responsabilități:

· Coordonarea generală a proiectului;

· Comunicarea cu autorităţile publice pentru promovarea mesajelor referitoare la drepturile copilului;

· Coordonarea echipei de implementare a proiectului;

· Comunicarea cu toţi partenerii proiectului (autorități publice centrale și locale, alte ONG-uri sau grupuri de inițiativă) pentru planificarea, organizarea, monitorizarea și evaluarea activităţilor proiectului

· Comunicarea cu administratorul financiar pentru administrarea fondurilor proiectului şi respectarea liniilor de buget;

· Elaborarea şi prezentarea finanţatorului a rapoartelor intermediare şi finale de activitate.

 

Cerinţe faţă de candidat:

· Studii superioare;

· Experienţă de minim 1 an în managementul proiectelor. Experienţa de muncă în domeniul drepturilor omului/ drepturilor copilului va constitui un avantaj;

· Competențe de comunicare scrisă şi verbală în limba română și rusă;

· Cunoaşterea obligatorie a limbii engleze;

· Abilităţi şi aptitudini: punctualitate; bune abilităţi de organizare a timpului, sarcinilor şi locului de muncă; capacitate de a respecta termene limită; multitasking;

· Cunoașterea programelor Microsoft Office (Word, Excel, Power Point), Internet.

 

Ce oferim:

· lucru într-o echipă mică, dedicată de profesioniști cu experiență în diverse domenii (drept, educație, psihologie, asistență socială etc.), pentru care procesul este la fel de valoros ca și realizarea propriu-zisă a obiectivelor unui proiect și/ sau unei activități;

· oportunități de învățare/ dezvoltare continuă în domeniul drepturilor copilului și a implementării acestora în Moldova, inclusiv relaționarea cu autoritățile publice centrale și locale, dar și cu alte ONG-uri care lucrează în acest domeniu.

 

Procedura de recrutare a CIDDC se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia față de toate formele de violență a copilului în cadrul proiectelor şi activităţilor noastre, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului; candidatul selectat va semna o declarație prin care se va angaja să respecte această politică.

 

Dosarul candidatului va include:

· CV-ul candidatului cu indicarea a două referinţe şi a datelor de contact ale acestora;

· Scrisoare de intenție, maxim o pagină.

 

Persoanele interesate vor transmite dosarul la adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Data limită de depunere: 11 mai

Numai persoanele selectate pentru interviu vor fi contactate.

Read more... 

Devino membru al unui grup de adolescenți ce va cerceta cum sunt respectate drepturile copilului

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță concurs de constituire a unui grup de adolescenți ce va cerceta opiniile semenilor despre cum se respectă drepturile copilului în Republica Moldova și va contribui la administrarea Platformei Copiilor.

Scopul Platformei este de a face opinia copiilor cunoscută publicului, în special profesioniștilor, autorităților și organizațiilor, etc. ce lucrează cu și pentru copii.

Printre sarcinile principale ale grupului de copii vor fi:

  • elaborarea şi utilizarea instrumentelor interactive în mediul online pentru a colecta opinii diferite de la semeni despre respectarea drepturilor
  • oferirea informațiilor accesibile tuturor copiilor despre drepturile lor.

Fiind membru al acestui grup vei învăța mai multe despre:

  • ce sunt drepturile copilului şi cine sunt responsabilii de asigurarea acestora;
  • care sunt principalele probleme/ provocări întâlnite de copii în diferite medii în Moldova;
  • ce trebuie să întreprindă profesioniștii și autoritățile pentru a îmbunătăți respectarea şi protecţia drepturilor copilului;
  • cum se realizează o cercetare;
  • cum să faci fotografii și video calitative;
  • cum să utilizezi rețelele sociale pentru a colecta informații și promova mesaje, etc.

Grupul de copii va fi constituit pentru o perioadă de 2 ani și se va convoca în timpul vacanțelor școlare în ateliere de lucru a câte 2-3 zile fiecare. În perioada dintre ateliere, participanții vor avea de realizat sarcini ce țin de informarea colegilor, studierea situației în propriile comunități, documentarea foto și video, redactarea textelor etc.

Cine poate deveni membru al grupului?

Fete și băieți:

  • cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani;
  • din sat sau oraș; din sudul, nordul sau centrul Moldovei;
  • de orice naționalitate, etnie, religie și limbă vorbită;
  • cu orice reuşită şcolară;
  • din familii numeroase, cu părinți acasă, cu părinți plecați peste hotare, monoparentale sau fără părinți, etc.;
  • ce au acces la internet acasă, la școală sau la bibliotecă, etc.;
  • ce au cunoștințe și abilități de bază de utilizare a calculatorului;
  • ce sunt motivaţi să se implice voluntar.

Dacă ești interesată/interesat să faci parte din grup, completează acest formular. După încheierea etapei de înscriere, te vom contacta pentru anunțarea rezultatelor.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilulului (CIDDC) își asumă responsabilitatea de a păstra confidențialitatea datelor tale.

Data limită de înscriere este 25 iunie 2017

CIDDC este o organizație non-guvernamentală ce are o experiență de peste 15 ani în promovarea drepturilor copilului. Echipa centrului este convinsă că cei care știu cel mai bine cum se respectă drepturile copilului sunt chiar copiii.

Date de contact:
Irina Gușan, Comunicator CIDDC
Tel: (022) 747813; 716598; 744600. Mob:068 499746;
Facebook: facebook.com/platformacopiilor/
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: www.monitor.drepturilecopilului.md

Read more... 

Direcționează 2% din impozit pentru ca fiecare copil să fie protejat, respectat și ascultat

Până pe 30 aprilie 2017, persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot selecta o organizație necomercială spre care pot direcționa 2 procente din impozitul pe venitul calculat pentru anul 2016.

Procedura are loc odată cu depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit. Aceasta oferă contribuabililor posibilitatea de a decide în ce scop să fie utilizate două procente din impozitul lor și nu înseamnă calcularea unui impozit suplimentar.

Aproape 500 de organizaţii necomerciale și culte religioase au fost incluse în Lista beneficiarilor de mecanismul prevăzut în „Legea 2%”. Organizațiile selectate au depus cererea de înregistrare în perioada 5-29 decembrie 2016 și au prezentat informațiile necesare pentru a demonstra eligibilitatea. Solicitanții au demonstrat că activează cel puţin un an, nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare şi desfăşoară activităţi de utilitate publică sociale, morale, culturale sau de caritate.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este înregistrat în Lista beneficiarilor sub numărul 155.

CIDDC este o organizație ce ajută responsabilii de bunăstarea copiilor să-și dezvolte capacitățile pentru a asigura respectarea drepturilor copilului. De asemenea, centrul susține copiii și părinții lor să-și ceară drepturile.

Pentru a desemna cele 2% din impozitul său pe venit, persoana fizică trebuie să selecteze o singură organizație din lista beneficiarilor, să noteze Numărul de identificare de stat (IDNO) al ei; să completeze Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Formular CET 15) și să introducă INDO-ul beneficiarului selectat în secțiunea „Desemnare procentuală”; până pe 30 aprilie 2017 să prezinte declarația organului fiscal.

Persoanele ce doresc să direcționeze 2 procente din impozit pentru CIDDC, trebuie să noteze IDNO 1010620007454 înîn secțiunea „Desemnare procentuală” din Declarația pe venit.

 

 

Odată ajunse la beneficiari, sumele obținute în urma desemnării procentuale urmează să fie utilizate în următoarele scopuri:

 1. pentru susținerea activităților de utilitate publică a organizațiilor necomerciale, sau a activităților sociale, morale, culturale sau de caritate ale entităților religioase;

 2. pentru acoperirea cheltuielilor administrative în mărime de:

     ·50% dacă suma obținută este de până la 50 000 lei inclusiv,

     ·40% dacă suma obținută este mai mare 50 000 și nu depășește 100 000 lei;

     ·30% dacă suma obținută este mai mare de 100 000 și nu depășește 500 000 lei;

     ·25% dacă suma obținută este mai mare de 500 000 lei, însă nu mai mult de 250 000 lei.

Pentru a asigura transparența cheltuirii banilor publici, Guvernul va institui un mecanism de control prin care beneficiarii desemnărilor procentuale vor prezenta rapoarte privind modul de utilizare a mijloacelor obținute în urma desemnării procentuale.

 

Read more... 

Copiii din Moldova, despre dreptul la protecție față de violență, abuz și neglijare

În școală, în familie, în societate copiii nu sunt învățați cum să rezolve conflictele pe cale pașnică, fără violență; cum să identifice și unde să se adreseze în cazul în care sunt martori sau victime ale violenței. Este una din constatările regăsite în raportul Respectarea drepturilor copilului. Documentul a fost elaborat de copii și descrie modul în care sunt recpectate drepturile copilului în Republica Moldova, iar în februarie 2017 va fi prezentat Comitetului ONU pentru drepturile copilului.

Fiind susținuți de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, grupul de adolescenți a colectat punctele de vedere a peste 900 de copii: fete și băieți, din sate și orașe, care locuiesc cu părinți și care au părinți plecați la muncă peste hotare, din familii numeroase, în contact cu legea, mame adolescente, de etnii diferite etc., din circa 20 de localități ale Republicii Moldova.

Raportul conține studii de caz, fotografii, constatări și recomandări privind respectarea drepturilor copilului la: educație; protecție față de violență, abuz și neglijare; sănătate; protecție față de exploatare prin muncă; mediu familial.

În opinia tinerilor, violența fizică este o metodă prin care adulții educă și disciplinează copiii. „De exemplu, un profesor poate să tragă de urechi sau de păr un elev, pentru a-l disciplina”, explică Vlad, unul dintre membrii grupului ce a lurcat asupra raportului.

Totodată, acțiunile violente din partea adulților devin exemple de urmat pentru copii. Iar adulții fie nu sunt conștienți de acest fapt, fie sunt cei ce susțin copiii să lovească în alți copii.

„Profesorii de foarte multe ori tachinează elevii, îi numesc cu cuvinte jignitoare. Copiii preiau acest comportament și îl aplică în continuare... De foarte multe ori, adulții sunt cei care încurajează copiii să aplice violență pentru soluționarea unor conflicte. Probabil știți și voi mult renumita frază „dăi înapoi””, adaugă Vlad.

Un alt tip de violență despre care tinerii au vorbit în raport este violența sexuală. Copiii spun că deși acest subiect este des întâlnit în societate, despre el, totuși, se vorbește puțin.

„Violența sexuală este un subiect tabu. Adulții, printre care chiar și părinții și profesorii, nu sunt pregătiți să discute pe acest subiect, se rușinează și deja și copiilor le este rușine să vorbească cu adulții pe acest subiect. Totodată, dacă se întâmplă un caz de violență sexuală, copilul se face vinovat de acest fapt. Adulții înaintând versiunea că el s-a îmbrăcat așa provocator sau comportamentul lui provocator a generat aceste acțiuni”, explică tânărul.

Referidu-se la prevenirea tuturor tipurilor de violență, tinerii spun că în „localități nu există un mecanism eficient și, cel mai importat – confidențial, de raportare a cazurilor de violență. Copiii se tem să spună care este problema lor pentru că le e frică că această problemă va ieși la iveală și ei vor fi blamați”.

Pe lângă problemele identificate, tinerii au inclus în raportul lor un set de recomandări adresate autorităților ce sunt responsabile să asigure respectarea drepturilor copilului.

Pentru a colecta opiniile a mai multor semeni și pentru a disemina informații accesibile pentru toți copiii despre drepturile lor, adolescenții au decis să creeze o platformă online – Platforma Copiilor, unde fiecare copil s-ar simți în siguranță să vorbească despre cum îi sunt respectate drepturile. Prin intermediul acestui mecanism, copiii vor disemina raportul lor, precum și Observațiile finale ale Comitetului.

Context:

Odată cu ratificarea Convenţiei privind  Drepturile Copilului, în decembrie 1990, Republica Moldova și-a asumat obligația de a raporta o dată la 5 ani în fața Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului cum sunt respectate drepturile copilului în stat. Pe lângă raportul Guvernului, Comitetul examinează și un raport prezentat de societatea civilă, ce îl completează pe cel guvernamental. De obicei, din acest raport face parte și raportul elaborat de copii.

În baza acestor premise, începând cu 1 iulie 2014, un grup de copii, denumit Grupul de Reflecție (GR), susținut de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), și-a început activitatea de compilare a raportului privind respectarea drepturilor copiilor în Republica Moldova. Raportul grupului a fost expediat Comitetului în octombrie 2016, iar în februarie 2017 reprezentanții GR vor merge la Geneva pentru a-l prezenta membrilor Comitetului.

Din Grupul de Reflecție fac parte 49 de copii și tineri din 21 de regiuni ale țării, inclusiv Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și raioanele din stânga Nistrului, care au vârsta cuprinsă între 12-18 ani. Aceştia, la rândul lor, reprezintă diferite grupuri de lucru ale copiilor şi consilii consultative de la nivel local, raional și național, inclusiv copii cu necesităţi speciale, copii de etnie romă, beneficiari ai serviciilor de îngrijire rezidențială, membri ai Consiliilor Naționale ale Elevilor din învățământul general și din cel profesional tehnic, participanți la Turnamentul Național în domeniul Drepturilor Copilului/ Omului, membri ai rețelei de Educatori de la Egal la Egal Y-Peer.

 

Persoană de contact:

Irina Gușan, Coordonoatoare comunicare, CIDDC

tel: 068499746

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Read more... 

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page