Angajații școlilor profesionale învață cum să prevină violența în rândul adolescenților

Cine: profesori și maiștri din 9 școli profesionale din Chișinău

Ce: participă la un stagiu de formare de lungă durată în domeniul prevenirii violenței în rândul adolescenților.

Cum: timp de 2 zile participanții sunt ajutați să-și consolideze abilitățile de înțelegere și analiză a nevoilor și comportamentelor  adolescenților, astfel încât, să poată preveni cazurile de violență din sistemul educțional.

Când: 6-7 noiembrie 2014. Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe pe 7 noiembrie, ora 12.00

Unde: Școala profesională nr. 8, str. George Coșbuc nr. 5, Chișinău.

Context: De aproximativ 10 ani, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Republica Moldova (CIDDC) face auzită „vocea copiilor şi tinerilor”, în special, a absolvenților școlilor internat care își fac studiile în cadrul școlilor profesionale. Contactul direct cu tinerii, a determinat o cunoaştere mai profundă a problemelor din sistem de către reprezentanţii CIDDC. Una dintre probleme este utilizarea de către profesori a metodelor violente de educare și disciplinare. În majoritatea şcolilor, violenţa verbală este frecvent întâlnită la profesori în timpul orelor de studii. Tinerii mai povestesc și despre prezența agresiunilor fizice sub formă de bătăi. Relaţiile cu semenii sunt şi ele rezervate şi distante, dat fiind multitudinea problemelor şi conflictelor sociale nesoluţionate.

Seminarul are loc în cadrul unui program național de formare a reprezentanților tuturor școlilor profesionale, desfășurat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepurile Copilului din Moldova, cu suportul Filialei Fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Irina Gușanu

Coordonator Comunicare

Tel: 068499746

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Web: childrights.md

 

Angajații școlilor conlucrează pentru a combate violența față de copii

22 octombrie, Chișinău – Peste 80 de directori adjuncți din instituțiile de învățământ din Chișinău participă astăzi, 22 octombrie, la un seminar de instruire privind organizarea activităților cu părinții. Scopul seminarului este de a îmbunătăți abilitățile specialiștilor în susținerea și monitorizarea învățătorilor din școli când aceștia îi învață pe părinți cum să-și educe copii fără violență.

Activitatea face parte dintr-un program de formare de lungă durată inițiat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC). În cadrul programului, învățătorii și psihologii din școli sunt ghidați de experții CIDDC cum să organizeze activități de educație parentală pozitivă, iar directorii adjuncți cum să-i susțină și evalueze în acest proces. Scopul programului este de a combate toate formele de abuz și violență pe care părinții le aplică în raport cu copiii lor.

Datele statistice recente arată că 3 din 4 copii cu vârsta cuprinsă între 2-14 ani au fost supuși unei forme de disciplinare violentă.

Potrivit datelor expediate Ministerului Educației de către direcțiile de învățământ din toată țara, pe parcursul anului de învățământ precedent au fost înregistrate 12 614 de cazuri de violență asupra copiilor.

Pe 29 octombrie, la liceul Aleco Russo din Chișinău, urmează să fie desfășurat un alt seminar pentru directorii adjuncți din școlile cu predare în limba rusă.

Date de contact:
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturilor Copilului din Moldova
Adresa: Str. E. Coca nr. 15, Chișinău
Persoane de contact: Aliona Stepan, Irina Gușanu
Tel: 060202060, 068499746, 022744600
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: childrights.md

Educaţie parentală în învăţământul superior

Chişinău, 23 septembrie 2014. 30 de cadre didactice universitare de la catedrele de Științe ale Educației și Psihologie și angajați ai Serviciului Psihopedagogic participă în perioada 23-25 septembrie la un program de formare privind educația parentală pozitivă. Scopul programului este de a îmbunătăți abilitățile specialiștilor, astfel încât, aceștia să poată reacționa eficient la fenomenul violenței față de copii.

Elevii din școli profesionale și colegii s-au întrunit în cadrul Consiliului Național de pe lângă Ministerul Educației

22 septembrie, Chișinău – 34 de elevi din colegii și din școli profesionale și de meserii au intrat în componența primului Consiliului Național al Elevilor (CNE) din învățământul mediu de specialitate și secundar profesional de pe lângă Ministerul Educației. În perioada 19-21 septembrie 2014 elevii s-au întrunit în prima lor ședință  în calitate de consilieri.

Tinerii din Chișinău și Orhei discută prevenirea violenței

Tinerii bloggeri de la Centrul Media pentru Tineri și membrii Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei s-au întâlnit în acest week-end la Orhei pentru a discuta despre prevenirea violenței față de copii.

Scopul acestei întâlniri a fost de a crea un spațiu de comunicare între tinerii implicați activ în viața comunității și de a-i încuraja să vorbească, ulterior, semenilor săi despre semnele violenței și, mai ales, despre cât este de important să "să rupi tăcerea", fie că ești martor al unui act de violență, fie – victimă.

Absolvenții gimnaziilor internat sunt instruiți în dezvoltarea propriei afaceri

Peste 20 de tineri, absolvenți ai instituțiilor rezidențiale și actuali studenți la universitățile și colegiile din Moldova, au participat pe 21 și 22 martie la un seminar privind activitatea de antreprenoriat și dezvoltarea propriei afaceri.

"Scopul seminarului a fost să-i informăm pe foștii beneficiari ai proiectelor noastre despre existența acestei posibilități de dezvoltare, să-i informăm despre programele și legile din țară și respectiv despre pașii și componentele unui plan de afaceri", spune organizatorul evenimentului, Aliona Stepan.

Primele rezultate ale implementării procedurii de raportare a cazurilor de abuz

Peste 35 de specialiști din cadrul direcțiilor raionale de învățământ, responsabili de educația preșcolară, analizează procedura de raportare privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare și trafic a copiilor, pentru primul semestru de învățământ din anul școlar 2013-2014.

Activitatea a avut loc pe 28 martie și a urmărit scopul de a determina modul în care reprezentanții instituțiilor de învățământ aplică instrumentele procedurii și care sunt primele rezultate ale acesteia.

În căutarea viitoarei profesii

Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină. Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.

DREPTURILE COPILULUI MONITORIZATE DE COPII. Raportul copiilor despre cunoaşterea şi respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Anul 2013

»DREPTURILE COPILULUI MONITORIZATE DE COPII. Raportul copiilor despre cunoaşterea şi respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Anul 2013
Raportul apare în cadrul proiectului "Liber, Puternic şi Protejat - spre un sistem mai bun de protecţie a copiilor în Republica Moldova", implementat de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliile Raionale Leova şi Orhei, cu susţinerea financiară a Reprezentanţei UNICEF în Moldova şi Fundaţiei OAK.

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page