CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Ultimile știri 4

16 noiembrie 2022 | Seminar științifico-practic: Educația privind drepturile copilului în Republica Moldova | 4 ateliere tematice

Anual, la 20 noiembrie, comunitatea internațională marchează Ziua Universală a Drepturilor Copilului. Scopul acestei Zile este de a ne reaminti că atunci când Republica Moldova a ratificat Convenția cu privire la Drepturile Copilului, și-a asumat mai multe angajamente față de copii. Unul dintre acestea este educația privind drepturile copilului atât pentru copii, cât și pentru profesioniștii care lucrează cu sau pentru copii.

Pe 16 noiembrie 2022 , Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Fundația ERIKS Development Partner invită profesori și profesoare, studenți și studente, masteranzi și masterande la Seminarul științifico-practic „Educația privind drepturile copilului în Republica Moldova”.

În cadrul evenimentului se desfășoară patru ateliere de formare:

Atelierul „Aplicația interactivă «Provocările lui Dragoș»”

Atelierul va avea loc în format fizic, în incinta Universității Pedagogice de Stat„ Ion Creangă” și va fi facilitat de Diana Postu-Blăjinu, psihologă.

Grupul de participanți/te va exersaaplicația interactivă „Provocările lui Dragoș”.

Aplicația „Provocările lui Dragoș” este destinată copiilor cu vârste între 7-12 ani. Această metodă este utilă în abordarea subiectelor sensibile și are ca scop să încurajeze discuțiile despre un subiect tabu, cum este violența asupra copiilor. Cu ajutorul acestei aplicații, cadrele didactice pot ajuta copiii să recunoască diverse forme ale abuzului, să afle cum se pot comporta în situaţii riscante pentru ei şi să identifice persoane de încredere.

Pentru a participa la atelier, vă rugăm să vă înscrieți până în data de 7 noiembrie 2022, accesând formularul pentru înregistrare https://forms.gle/KwqJkFtjaXm5jns19 , iar organizatorii vor reveni cu un mesaj privind desfășurarea acestuia.

Atelierul „Prevenirea violenței asupra copilului prin «Fir de nisip»”

Atelierul va avea loc în format fizic, în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și va fi facilitat de Iulia Drozdov, psihologă.

Participanții/tele vor explora programulde prevenire a violenței față de copii„Fir de nisip".

Metoda „Fir de nisip" este gândită pentru adolescenţii/tele de 12-18 ani şi constă dintr-o discuţie de grup, moderată de o persoană adultă, în baza unei proiecţii video.

Metoda poate fi utilizată de diriginţi, psihologi, profesori la toate disciplinele școlare, în cadrul activităţilor curriculare şi extracurriculare pentru formarea competențele emoționale și sociale.

Pentru a participa la atelier, vă rugăm să vă înscrieți până în data de 7 noiembrie 2022, accesând formularul pentru înregistrare https://forms.gle/tE8sNfzWYZkFwEjF9 , iar organizatorii vor reveni cu un mesaj privind desfășurarea acestuia.

Atelierul „Politica de Protecție a Copilului în instituția de învățământ”

Atelierul va avea loc în format fizic, în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și va fi facilitat de Viorica Adăscăliță, conferențiară universitară.

În cadrul atelierului se va analiza procedura de elaborare a Politicii de Protecție a Copilului (PPC) în instituția de învățământ și utilitatea acesteia pentru comunitatea școlară.

PPC este unul dintre elementele de bază care contribuie la crearea unui mediu de învățare bazat pe sentimentul siguranței și al respectului pentru demnitatea umană. Această procedură creează un cadru legal sigur de acțiune pentru cadrele didactice și de conducere de a răspunde prompt la orice caz suspect de violență sau bullying și face ca toți angajații unei instituții să fie în siguranță atunci când acționează în interesul superior al copilului.

Pentru a participa la atelier, vă rugăm să vă înscrieți până în data de 7 noiembrie 2022, accesând formularul pentru înregistrare https://forms.gle/GgyBzGnvHBFEfBgQ6 , iar organizatorii vor reveni cu un mesaj privind desfășurarea acestuia.

Atelierul „Educația prin, pentru și despre drepturile copilului”

Atelierul va avea loc online, pe platforma de comunicare ZOOM și va fi facilitat de Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, coach.

În cadrul atelierului „Educația prin, pentru și despre drepturile copilului” participanții/tele vor reflecta asupra competențelor cadrelor didactice de a proiecta, facilita și evalua un proces de învățare bazat pe respectarea principiilor drepturilor omului. Participanții/tele vor împărtăși propriile abordări și metode de educație în domeniul drepturilor copilului, vor analiza dificultățile și vor identifica soluții care să asigure respectarea drepturilor atât ale adulților, cât și ale copiilor în procesul educațional.

Pentru a participa la atelier, vă rugăm să vă înscrieți până în data de 7 noiembrie 2022, accesând formularul pentru înregistrare https://forms.gle/np6hUeZhStzoMnH5A , iar organizatorii vor reveni cu un mesaj privind agenda și linkul pentru conectare.

Pentru mai multe detalii privind organizarea evenimentului vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail:

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau la numărul de telefon +37379532774

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau la numărul de telefon +37378009450

GALERIE FOTO:

Read more... 

Forumul copiilor apărători ai drepturilor omului

Dragi apărători/apărătoare ai/ale drepturilor omului,

Vă anunțăm că, în anul curent de studii, etapa republicană a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului are loc în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie 2022, în format fizic și online.

Evenimentul este organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Universitatea de Stat din Moldova, cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner și Salvați Copiii România.

În cadrul acestui eveniment, elevii și elevele:

- îşi fac vocea auzită în legătură cu respectarea, protecția și asigurarea drepturilor omului, cu ajutorul unor exerciții accesibile pentru fiecare;

- reflectează, într-o atmosferă sigură, incluzivă și prietenoasă, asupra experiențelor privind apărarea drepturilor omului;

- formulează propuneri de îmbunătățire a activității apărătorilor și apărătoarelor drepturilor omului;

- învață și se inspiră unii de la alții, oferă sprijin și încurajare.

La eveniment sunt invitați/te să participe elevii și elevele din clasele a V-a – a XII-a, care participă la activități, inițiative de apărare a drepturilor omului în diverse contexte (în școală, în comunitate, individual sau în grup etc.).

Pentru a vă înscrie la eveniment, expediați-ne un mesaj, până la data de 7 noiembrie 2022, la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. cu informația solicitată:

Instituția de învățământ (orașul/satul, raionul): _______________________________________

Opțional: Coordonatorul/coordonatoarea (nume/ prenume, date de contact): ________________

În ce inițiativă/ activitate de apărare a drepturilor omului ești implicat/ă (descrie în 2- 3 fraze): ____________________________________________________________________________

Componența: individual sau în grup

Nr.

Nume, prenume elev/elevă

Clasa

Date de contact (telefon, email)

Sexul

1.

       

2.

       

3.

       

4.

       

5.

       

După ce expediați formularul de înregistrare, organizatorii vor comunica data, ora și atelierul la care veți participa.

Dacă aveți întrebări și/sau sugestii referitor la organizarea evenimentului, vă rugăm să ne scrieți la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau să o contactați pe Olesea Cotiujanu la numărul de telefon 078009450.

Read more... 

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru procurarea a două laptopuri

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/.

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru două laptopuri.  Achiziția are loc în cadrul proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova.”, finanțat de către Consiliul Europei. Vor fi procurate două laptopuri în valoare de aproximativ 48000 MDL.

Caracteristici tehnice utilizate:

Componente:

Specificații:

Sistem de operare:

WINDOWS 11 Home 

Software:

Microsoft Office

Tipul procesorului: 

Intel Core i5 Processor or RYZEN 7

Capacitatea memoriei:

16 GB 

Baterie:

Minimum 9h

Display: 

13.0"-14.0" FHD 

Greutate:

1.2-1.4 kg

Material:

Aluminum

Camera:

HD

Puterea difuzorului:

Minimum 4W

Mouse:

Wireless 2-button, optical mouse

Garanție:

24 luni

Voltage:

220V

Oferta trebuie să includă:

  • Prețul în MDL (fără TVA), denumirea produsului, denumirea producătorului, cantitatea;
  • Certificatul de calitate al produsului;
  • Termenul de livrare a produselor;
  • Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, email-ul și telefonul de contact;
  • Rechizitele bancare ale companiei;
  • Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Plată:

  • Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 3 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Data limită de transmitere a ofertelor: vineri, 30 septembrie 2022, ora 17.00.

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data limită de transmitere a ofertelor, vor fi expediate pe adresa de email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău.

Persoana de contact: Arina Zîcu, tel. 06930702.

Va fi selectată compania care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

 

Read more... 

CIDDC lansează Programul de formare Analiza tranzacțională

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și OLSDÎ Briceni, Edineț, Ocnița, Soroca, cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner, anunță desfășurarea, pe parcursul anului de studii 2022-2023, a Programului de formare „Analiza tranzacțională”.

Programul este adresat personalului didactic și de conducere de la toate treptele de școlaritate din învățământul general din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Soroca.

Participanții, urmare a programului, vor dezvolta/forma următoarele competențe:

- clarificarea rolului de educator/învățător/ profesor/ piholog școlar/ director;
- înțelegerea sistemului educațional din perspectiva analizei tranzacționale (copii - cadre didactice - părinți - autorități);
- înțelegerea propriului stil de lucru în echipă, cu calitățile personale unice și aspectele de îmbunătățit;
- identificarea stilului de lucru al copiilor/părinților/colegilor, cu calitățile personale și aspectele de îmbunătățit;
- înțelegerea conceputului de "strokes" (calorii psihologice) - ce sunt, care este nevoia noastră, tipurile de stroke-uri;
- exersarea competențelor-cheie ale relațiilor armonioase în școală (cu colegii, elevii și părinții) - a da și a primi; a cere și a refuza;
- înțelegerea propriilor stări ale eu-lui – Părinte/Adult/Copil și a modului în care acestea influențează modul în care ne manifestăm în relații;
- înțelegerea pozițiilor de viață și a poziției de viață recomandate („Eu sunt OK, Tu ești OK”) în relația cu copiii și adulții;
- identificarea triunghiului dramatic și a rolurilor relaționale aferente (Persecutor, Salvator, Victimă);
- identificarea relației de tip „joc psihologic”; exemple de jocuri psihologice în mediul educațional;
- identificarea strategiilor de evitare a jocurilor psihologice (contractarea și cadrarea);
- echilibrul interior, alinierea personală și sistemică în rolul educațional.

Sunt create două grupuri de participanți:

Grupul 1: Educatori, metodiști, directori IET

Orarul formărilor online în semestrul I: 11 octombrie, 2 noiembrie (orele 13.00-15.00)

Doritorii de a participa la program se pot înregistra până la 3 octombrie 2022, accesând linkul de mai jos:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeG8s1uzYsOrvsZh_RSl7SbPnySeELi6HLo1fGd8YvPXhH1IA/viewform?usp=sf_link

Grupul 2: Cadre didactice și de conducere de la treapta primară, gimnazială, liceală, psihologi școlari

Orarul formărilor online în semestrul I: 27 septembrie, 11 octombrie, 2 noiembrie, 6 decembrie (orele 15.00-17.00)

Doritorii de a participa la program se pot înregistra până la 23 septembrie 2022, accesând linkul de mai jos

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWBRS715Q7wOF6dLhirePEjZyQRyW1TiKeEcjQ45QcNHY4-g/viewform?usp=sf_link

Participarea la program este confirmată prin certificat în vederea completării portofoliului de dezvoltare profesională.

Cine sunt formatorii programului?

Sunt Raluca Laura Mohanu, Master Coach acreditat internațional și facilitator sistemic.

Mottoul meu este „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” (Mahatma Gandhi) și este reflectat în numele companiei mele de coaching, Steps for Change.

Sunt o studentă permanentă a comportamentului uman, prima mea formare terapeutică fiind în domeniul analizei tranzacționale. Am susținut sute de ore de training în domeniul analizei tranzacționale cu audiențe diverse și de fiecare dată m-a uimit cât de puternice și clare sunt acest instrumente în îmbunățirea relațiilor dintre oameni.

Sunt pasionată de educație, iar învățarea continuă este una dintre valorile mele principale. Lucrez de peste 10 ani cu învățători, profesori și directori de școală, având o colaborare constantă de training și coaching pentru organizația “Teach for Romania”.

Stilul meu de lucru este direct și pragmatic, dăruind energie și prezență. Nu în ultimul rând, mă definesc perseverența și ... zâmbetul :)!

Sunt Iosif Moldovanu, consultant, facilitator și coach cu o experiență de peste 30 de ani în promovarea drepturilor copilului în diverse medii culturale, în educația formală și cea nonformală.

Am facilitat programe de formare pentru educatori, profesori și directori în domeniul educației pentru drepturile omului/copilului, formarea competențelor pentru cultură democratică, participarea copilului în procesul decizional, comunicarea nonviolentă, politica de protecție a copilului etc.

Îmi place procesul de formare bazat pe întrebări și reflecții critice asupra experiențelor personale. Pentru mine sunt importante respectarea demnității umane, prețuirea diversității culturale și pacea.

Read more... 

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page