CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

De ce sunt importante regulile pentru copil și cum se stabilesc acestea/ VIDEO

Cu intenția de ai proteja, deseori, părinţii au tendinţa de a impune multe reguli copilului, pentru a pune mare control pe viața lui. De fapt, regulile sunt importante pentru copii, deoarece, atunci când sunt corect formulate, ele prevăd care vor fi acțiunile ce urmează. O regulă ar trebui să spună copilului ce aşteaptă cei din jurul lui ca el să facă. Regulile sunt acele norme care ajută copilul să se adapteze la un context în care uneori, trebuie să stea câte 5-6 ore pe zi. Este important să existe reguli atât acasă cât şi la şcoală, spune psihoterapeuta Diana Stănculeanu, iar pentru ca ele să funcţioneze este nevoie de ținut cont de câteva aspecte, menționează specialista. 

 

Regulile trebuie să fie puţine. Cu cât nevoia de structură şi control este mai mare, cu atât tendinţa de a pune reguli pentru orice, va fi mai mare. Astfel, adulților le va fi greu să le monitorizeze, iar regulile a căror respectare nu este monotorizată îşi pierd foarte uşor valoarea. Este suficient să avem una-două situaţii în care un copil încalcă regula şi nu se întâmplă nimic, ca acel copil să înveţe că ele sunt degeaba. Este foarte important să avem puține reguli. Mai mult de cinci, un adult nu le va putea monitoriza. Accentul trebuie să fie pus pe acele comportamente care se vrea a fi văzute la copil sau pe cele de care se vrea să se scape. Pentru acestea se stabilesc reguli.

Să spună ce este de făcut, să nu fie interdicţii. Sunt și reguli care în mică măsură transmite unui copil ce are de făcut. O regulă trebuie să comunice copilului ce are de făcut, nu ce nu trebuie să facă.

Consecinţe. Regulile sunt ca şi legile. Dacă adultul nu le monitorizează, atunci nici cel mic nu le va respecta. Copilul trebuie să ştie clar ce urmează să se întâmple dacă regulile nu vor fi respectate. Consecinţele trebuie stabilite împreună cu el. E bine să înțeleagă că atunci când a ales să încalce regula, a ales să suporte şi consecinţa.

Afişate la vedere. Este important ca regulile să fie vizibile. Doar pentru că au fost verbalizate nu garantează că ele vor fi memorate. Mai este important ca copii să fie sprijiniţi în procesul de învăţare a regulilor. Faptul că încă nu respectă o regulă poate însemna că el încă are nevoie de ajutor pentru a o învăţa.

Regulile trebuie schimbate. Regulile sunt un proces viu şi dinamic, acestea trebuie schimbate în funcţie de ce se întâmplă în clasă sau acasă. La un moment dat, regulile se automatizează. O regulă care a dus la comportamentul dorit, trebuie înlocuită cu alta.


Atunci când se stabilesc regulile, acestea trebuie:

 Să aibă legătură cu vârsta

 Să fie stabilite împreună cu copilul

 Să conţină un limbaj pozitiv

 Să fie pe înţelesul copilului

 Să conţină indicatori comportamentali

 Să fie puţine, în raport cu vârsta

 Să fie dublate de consecinţe, stabilite din timp, împreună cu copilul.


Fragment video din cadrul atelierului de educaţie parentală destinat părinţilor şi cadrelor didactice din învăţământul primar, susţinut de psihologul Diana Stănculeanu. Eveniment organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului şi UNICEF Moldova.

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page