CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Disciplina în funcție de vârstă: de unde începem?

Disciplina are loc atunci când ajuți copilul să învețe cum să se comporte, precum și cum să nu să se comporte în anumite situaţii. Aceasta funcționează cel mai bine, atunci când aveți o relație caldă și iubitoare cu copilul. Strategiile de disciplinare a copilului trebuie să fie pozitive, să se bazeze pe vorbe și ascultare şi să depindă şi de vârsta copilului. Disciplina nu înseamnă pedeapsă. Disciplina ar trebui să ghideze copiii spre:

- A şti ce comportament să aibă fie acasă, în casa unui prieten, la şcoală sau în relaţiile cu alţi copii
- Să ştie să-şi gestioneze comportamentul și să dezvolte competențe importante
- Să înveţe să se înțeleagă, să-și poată gestiona și exprima emoțiile

O abordare pentru disciplină

A alegere o abordare pentru disciplină înseamnă a găsi unui echilibru adecvat. Prea multă asprime, disciplină negativă, lipsa laudelor şi recompenselor, ar putea duce la comportamente dorite de părinţi, dar ele vor avea la bază frică. Acest fapt poate provoca probleme cu stima de sine a copilului și poate duce la anxietate.

Pedeapsa fizică, de exemplu - pălmuirea, nu învață pe copii cum să se comporte. Când părinții folosesc pedepsele corporale, copiii sunt mai predispuși să aibă comportamente provocatoare, anxietate sau depresie. Plus că, atunci când îl loviți există riscul să-l răniți.

Disciplina funcționează cel mai bine atunci când este fermă, dar corectă. Aceasta înseamnă că se stabilesc limite și consecințe pentru comportamentul copilului, încurajând în același timp, comportamentul bun.

Abordarea privind disciplina mai depinde și de lucruri cum ar fi stilul parental, stadiul de dezvoltare a copilului și temperamentul lui.

Disciplina la vârste diferite

Modurile în care folosiți metodele de disciplinare se vor schimba pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă.

 

Disciplina: Cu ce începem

1. Stabilim reguli Un bun început poate porni de la 4-5 reguli de familie. Regulile de familie ar putea fi lucruri de genul:

  • Ne vorbim frumos reciproc
  • Avem grijă unii de alţii
  • Toată lumea ajută în treburile casnice
  • Avem grijă de propriile noastre lucruri

Odată ce regulile au devenit o obişnuinţă, ele pot fi înlocuite cu altele. Când copiii sunt de vârstă școlară și mai sus, ei pot fi implicați și în decizi mai importante.

2. Spune-i copilului care sunt așteptările de la el. Copiii fac ceea ce văd că faci. Arată-i copilului comportamentul care ți-ar place să-l facă. Astfel îl ajuți să învețe. De exemplu, dacă doriți ca copilul dumneavoastră să se așeze să mănânce, așezați-vă și mâncați împreună. Mesele de familie îl pot ajuta să învețe acest comportament.

3. Lăudă copilul pentru comportamentul bun. Lauda este atunci cand spui copilului ceea ce îți place la el sau comportamentul său. Când copilul este lăudat pentru comportamentul său, este probabil că va dori să repete acest comportament. Este important să precizaţi pentru ce-l lăudaţi. Lauda descriptivă este atunci când spui copilului exact ceea ce vă place. Este bine să încurajaţi buna purtare. De exemplu, ,,îmi place foarte mult cum folosești „te rog” și „mulțumesc”.

4. Stabiliţi limite și consecințe clare. Odată cu stabilirea regulilor, decideți și consecințe pentru încălcarea lor. Când utilizați consecințe în același mod și pentru același comportament, copilul știe la ce să se aștepte. Şi adulţii se confruntă cu consecințe pentru acțiunile lor, într-o multitudine de medii. De exemplu, o consecință pozitivă pentru că-şi face munca mai bine este că poate obţine o mărire de salariu. Dacă nu-şi face treaba, consecinţa poate fi concedierea. Ideea este că nu se poate de evitat consecinţele, iar asta dă sens faptului ca părinţii să pregătească copiii de mici.

Un alt beneficiu este că, în acest sens, copiilor le va crește sentimentul de siguranță și securitate. Când oferi o consecință pentru acțiunile copilului, îi poţi spune ,,Vreau să fii în siguranță și să te protejez". Nimic nu-l face pe copil să se simtă mai în siguranţă decât un părinte căruia îi pasă suficient pentru a-i stabili limite.

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page