CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Copiii au nevoie de un mediu sigur în care să monitorizeze, să apere și să promoveze drepturile omului. 4 adolescenți apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova au abordat acest subiect cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate

Patru adolescenți care apără drepturile omului în Republica Moldova, membri ai Platformei Copiilor, s-au întâlnit cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și au discutat despre dificultățile pe care le întâmpină copiii apărători ai drepturilor omului și ce trebuie să întreprindă autoritățile din țara noastră pentru a le asigura un mediu protectiv. Întrunirea a fost organizată online de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), pe 14 octombrie curent, pentru a oferi spațiu copiilor și tinerilor să prezinte rapoartele alternative din cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU).

Aisu, Elvira, Gheorghe, Romana, membri ai Platformei Copiilor, sunt adolescenți activi în diferite sfere și mișcări cu privire la drepturile omului și, din iunie 2021, colaborează cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu scopul de a crește gradul de conștientizare de către societate a drepturilor copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova.

Romana și Aisu apără drepturile minorităților sexuale. Gheorghe, este și membru al mișcării Fridays For Future Moldova și promovează dreptul copiilor la întruniri pașnice. Elvira este ambasadoare media pentru obiectivele de dezvoltare durabilă și, mai nou, promovează egalitatea de gen prin intermediul unei tabere fotografice. Toți ei au participat la elaborarea cercetării cu privire la educația sexuală în școlile din țară.

În cadrul evenimentului, ei au prezentat raportul alternativ Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova.

Din experiența lor și din experiența semenilor lor, ei au identificat riscuri ce arată că drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului NU sunt respectate și că titularii de obligații – adulții, autoritățile, NU susțin acești copii. Deseori, adulții, profesorii, părinții, pedepsesc copiii apărători ai drepturilor omului sau îi amenință cu exmatricularea. Poliția nu le asigură protecței când sunt agresați.

„Profesorii au pedepsit întreaga clasă și acest lucru mi-a distrus relațiile cu colegii.” (Raport DGD 2018)

„Dacă vrei să spui ceva (critic) profesorului, atunci notele tale scad.” (APSCF 2018, DGD)

„Adolescenții, tinerii care apără drepturile minorităților sexuale automat sunt considerați din grupul LGBTQ+ și hărțuiți.”

„Nu mă simt în siguranță și mă simt singur atunci când acționez ca să apăr drepturile omului.”

Adolescenții au comunicat scopul și obiectivele copiilor apărători ai drepturilor omului:

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile și dificultățile copiilor apărători ai drepturilor omului;

Sensibilizarea societății cu privire la drepturile copiilor în diferite domenii neglijate;

Împuternicirea copiilor apărători ai drepturilor omului.

„Acest raport are scopul să împuternicească copiii apărători ai drepturilor omului. Vrem ca toți copiii să se bucure de un mediu sigur în care să monitorizeze, să apere și să promoveze drepturile omului”, a explicat Elvira Drangoi.

„Republica Moldova a primit din partea Belgiei, Poloniei și Uruguay un set de recomandări privind importanța apărătorilor drepturilor omului și acestea constau în faptul că Republica Moldova trebuie să asigure un mediu protectiv și favorabil pentru apărătorii drepturilor omului în conformitate cu Convenția cu privire la Drepturile Omului, însă în această recomandare nu este specificat nimic despre copii. Copiii nu sunt menționați ca apărători ai drepturilor omului și, astfel, întâmpină un set de dificultăți. Respectiv, în raportul nostru, punem accent pe copiii apărători ai drepturilor omului și pe nevoia acestor copii de un mediu sigur, deci fără represiuni și intimidări”, a adăugat Rodica Caimac, coordonatoare a grupului reprezentativ al copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, CIDDC.

În cadrul întrunirii, adolescenții au prezentat câteva recomandări pentru titularii de obligații și au cerut să fie îmbunătățite următoarele aspecte:

Siguranța. Copiii vor să se simtă bine în școli, astfel încât să poată învăța în voie, să fie ascultați, respectați și să li se respecte drepturile.

Protecția. Autoritățile să reacționeze la petițiile, sesizările cu privire la abuzuri și violență în școli. Poliția să se asigure că copiii se simt protejați în timpul protestelor. Statul să aplice mecanisme de protecție confidențiale, iar în școli să funcționeze servicii de îngrijire.

Suportul. Copiii să primească sprijin de la persoane de încredere în școală sau în orice alt mediu. Să fie informați despre mecanisme de protecție la care pot apela. Să fie informați despre posibilitățile de a participa în diferite procese de apărare a drepturilor omului. Să fie dezvoltată educația pentru drepturie omului.

Ambasadele au salutat inițiativa organizatorilor evenimentului și și-au exprimat deschiderea să analizeze și să promoveze rapoartele copiilor și ale tinerilor și să-i susțină pe viitor, în strânsă conlucrare cu delegații Organizației Națiunilor Unite.

„Drepturile omului sunt foarte importante pentru noi. Mi-am făcut notițe pe marginea rapoartelor prezentate. Materialul conține aspecte bune pentru a adresa întrebări, inclusiv din partea Republicii Federale Germania. Deci, eu voi transmite sugestiile voastre către guvernul țării mele ca să putem contribui la ameliorarea situației cu privire la drepturile omului în Republica Moldova”, a declarat Ullrich Kinne, șef-adjunct al Misiunii diplomatice a Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, în cadrul evenimentului.

CIDDC pledează pentru o mai bună implementare a drepturilor copiilor apărători ai drepturilor omului

Pentru prima dată în istoria drepturilor copilului din țara noastră, adolescenții de la Platforma Copiilor urmează să prezinte raportul Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova la Geneva, în decembrie 2021, la presesiunea Evaluării Periodice Universale (EPU).

CIDDC este o organizație neguvernamentală înființată în 1999, care creează și facilitează pentru copii diverse oportunități de a participa în calitate de apărători ai drepturilor omului și, în același timp, oferă adulților oportunități de a învăța cum să asigure copiilor un mediu protectiv în care copiii să-și realizeze drepturile.

Astfel, în iunie 2021, CIDDC a creat spațiu de comunicare pentru un grup al copiilor interesați de subiectul copiilor apărători ai drepturilor omului. Ei s-au întrunit în mai multe sesiuni de lucru în care s-au familiarizat cu conceptul de copil apărător al drepturilor omului; cu modul în care acționează; au abordat drepturile civile și politice, precum și oportunitățile și dificultățile pe care le întâmpină copiii apărători ai drepturilor omului în țara noastră.

Sesiunile au fost facilitate de rețeaua globală Child Rights Connect și CIDDC, membru al acestei rețele, în baza versiunii prietenoase copilului a Ghidului de implementare cu privire la drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului. Concomitent, CIDDC, împreună cu Child Rights Connect, a facilitat sesiuni de informare, formare și consultare pe acest subiect și pentru adulți.

În urma consultării opiniilor copiilor și ale adulților, CIDDC, împreună cu un grup de organizații neguvernamentale, a prezentat în cadrul EPU un raport despre situația drepturilor copiilor apărători ai drepturilor omului, pledând pentru o mai bună implementare a acestor drepturi de statul Republica Moldova.

În cadrul EPU, un mecanism unic al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ce se referă la îmbunătățirea situației drepturilor omului în cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite, printre care și Republica Moldova, situația drepturilor omului din toate statele membre ale ONU este evaluată la fiecare cinci ani. Țara noastră va fi evaluată în ianuarie 2022.

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page