Un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova a discutat cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului, despre participarea copiilor în elaborarea legii cu privire la apărătorii drepturilor omului
Un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului (CADO) din Republica Moldova a discutat joi, 7 aprilie curent, cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului, despre conținutul legii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO) ce va fi dedicat copiilor apărători ai drepturilor omului și despre participarea copiilor în elaborarea acestuia. Întâlnilrea a avut loc online și a fost organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) la inițiativa Platformei Copiilor.
În cadrul întrunirii, copiii și tinerii au vorbit despre experiențele lor în calitate de apărători ai drepturilor omului, despre dificultățile pe care le întâmpină copiii atunci când acționează în baza drepturilor și despre nevoia lor de a beneficia de mecanisme clare de prevenire a riscurilor și de protecție din partea statului, a autorităților.
Astfel, copiii și tinerii au menționat că este necesar ca statul să recunoască prin lege copiii în calitate de apărători ai drepturilor omului, fapt care ar încuraja mai mulți copii să ceară respectarea drepturilor acestora. Totodată, ei au menționat că este necesar ca statul, autoritățile să pună accent pe informarea copiilor despre drepturile lor atunci când realizează acțiuni de apărare a drepturilor omului și pe prevenirea riscurilor față de CADO.
Principalele aspecte discutate în cadrul întrunirii, cu referire la viitoarea lege:
Libertatea CADO de a acționa individual, nu neapărat ca parte a unei organizații.
Modul prin care Avocatul poporului poate oferi protecție CADO.
Consultarea CADO în procesul de elaborare a noii legi cu privire la ADO.
Elaborarea acestei legi în baza experiențelor împărtășite de CADO.
Metode de prevenire și soluționare a riscurilor pentru CADO.
Specificări clare cine sunt persoanele/instituțiile responsabile de implementarea legii, la fiecare nivel local, regional, național.
În context, Maia Bănărescu a menționat că susține CADO și recunoașterea statutului de CADO prin lege.
„Mulțumim Platformei Copiilor și CIDDC că au venit cu propunerea de a îmbunătăți conceptul de lege pe care l-am lansat la începutul acestui an, prin elaborarea unui capitol separat dedicat copiilor apărători ai drepturilor omului, pentru a atribui un statut legal CADO. Propunerile voastre vor fi incluse. Despre viitorul acestei legi, urmează să desfășurăm noi ședințe de consultare cu mai multe ONG-uri și cu copiii”, a spus Maia Bănărescu.
La rândul său, Irina Gușan, coordonatoarea Programului participarea copilului din cadrul CIDDC, a venit cu un mesaj de mulțumire.
„Mulțumim Oficiului Avocatului Poporului pentru că susține inițiativele CADO, ale Platformei Copiilor și acțiunile CIDDC de a împuternici și proteja copiii apărători ai drepturilor omului. Urmează să gândim împreună următorii pași pentru obiectivele noastre comune”, a menționat Irina Gușan.
Amintim că în iunie 2021, CIDDC și un grup de ONG-uri au inițiat discuțiile despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova. Ei s-au întrunit în mai multe sesiuni de lucru în care s-au familiarizat cu conceptul de copil apărător al drepturilor omului; cu modul în care acționează CADO; au abordat drepturile civile și politice, precum și oportunitățile și dificultățile pe care le întâmpină copiii apărători ai drepturilor omului în țara noastră. O parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri din cadrul Platformei Copiilor au contribuit în același timp la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale.
În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului. Comentariul comun a fost consultat cu tinerii apărători ai drepturilor omului și include sugestiile acestora.
Pentru a sensibiliza societatea cu privire la riscurile pe care le întâmpină CADO, Platforma Copiilor, ghidată de CIDDC, a lansat, în februarie 2022, campania de conștientizare „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”. Inițiativa CADO a fost susținută de societatea civilă națională și internațională, precum și de peste 200 de profesori și profesoare.
Recunoașterea drepturilor CADO în Legea cu privire la ADO va ajuta la abordarea principalelor probleme și la îmbunătățirea situației acestora.