CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Studiul "Copiii din Republica Moldova: si(n)guri online?" a fost lansat recent la Chişinău

De ziua internaţională a siguranţei pe internet, marcată pe 7 februarie, la Chişinău a fost lansat studiul "Copiii din Republica Moldova: si(n)guri online?". (format PDF) Potrivit autorilor, scopul studiului a fost identificarea şi analiza comportamentului online al copiilor cu efect potential riscant, implicarea adulţilor în asigurarea unui grad mai înalt de siguranţă online a copiilor.

Cercetarea a fost desfasurată in a doua jumatate a anului 2011 şi se bazeaza pe un esantion reprezentativ de 1.347 copii utilizatori ai Internetului, cu varsta intre 12-16 ani, din 59 de localitati ale Republicii Moldova, pe 20 de interviuri cu specialisti din tot atatea localitati (profesori de informatica din licee si edu-catori/coordonatori de programe din centrele de tineret, 8 focus-grupuri din 8 localitati (rural/urban), precum si analiza documentara a rapoartelor de la peste 50 de seminare de informare a copiilor, cu subiectul „Siguranta copiilor online”, desfasurate in aprilie – iulie 2011.

Analiza scopului navigarii pe Net arata ca 89,5% din raspunsurile celor intervievati vizeaza vizitarea profilului personal pe retelele de socializare, 88,5% – pregatirea temelor pentru acasa, 77,4% – expedierea/receptionarea mesajelor in regim real si 75,9% – vizionarea clipurilor video/descarcarea filmelor. In medie copii stau incontinuu cate 3 - 4 ore pe Internet, dar un numar suficient de impunator – 7 - 8 ore si mai mult. Mai ingrijorator e faptul ca multi se afla in spatiul virtual pe timp de noapte, intre orele 22:00 - 8:00, cand practic nu sunt supravegheati de nimeni. Copiii din mediul rural sunt preponderent fanii retelelor de socializare www.odnoklassniki.ru si www.facebook.com, iar cei din mediul urban au profiluri pe de site-ri ca www.formspring.com, www.vkontakte.ru, www.facebook.com.

Rezultatele studiului mai atesta faptul ca exista o legatura directa intre varsta copiilor si riscurile la care se expun comunicand cu persoane din alte tari, care utilizeaza internetul pentru a-si facilita contactul cu copiii-potentiale victime ale exploatarii sexuale. Copii de 12 ani au raportat in proportie de 13,4% cazuri ca li s-au facut propuneri indecente, in timp ce cei de 16 ani au indicat in proportie de 29,3%. Tentatia cea mai mare de a se intalni in realitate cu cineva cu care au facut cunostinta online se atesta la copiii de 12 ani (23%), fete (52%) si cei de la sate (68%). Fiind intrebati in cadrul chestionarii despre varsta persoanelor cu care s-au cunoscut online si s-au intalnit offline, copiii au indicat ca acestia de cele mai multe ori erau semenii lor, cu varsta preponderent intre 10-15 ani (48,2%), 16-20 ani (42,8%), 21-25 ani (4%), iar 3,7% din copii au indicat diapazonul de varsta 26-38 ani. Avand in vedere ca intrebarile excludeau rudele copiilor, ramane a fi o enigma cine au fost persoane trecute de 20 de ani si care a fost scopul lor de a se vedea cu copiii.

Cel mai ingrijorator insa este faptul ca, atunci cand primesc propunerea de a se intalni cu persoane din alte tari, li se fac propuneri indecente, cand comunica online pe subiecte cu caracter sexual si cand se intalnesc ulterior offline cu persoane cunoscute online, potrivit analizei, copiii nu informeaza parintii despre toate acestea.

Pornind de la rezultatele studiului, specialistii Centrului International „La Strada” au formulat o serie de sugestii si recomandari.

      • Calculatorul cu acces la Internet e bine sa fie amplasat intr-o incapere unde si parintii pot avea acces la el si de unde monitorul este in vizorul lor. In cazul in care parintii sunt plecati peste hotarele tarii, activitatea online trebuie sa fie monitorizata de un adult. Este recomandabil ca parintii sa discute cu copiii ca parteneri de navigare si sa nu transforme discutia in interogatoriu. Pe langa lucrurile interesante descoperite online, ar fi sa-i faca pe copii sa le vorbeasca despre noii lor cunoscuti online, in special despre propunerile de a se intalni offline. La randul lor, copiii trebuie informati ca marele avantaj al comunicarii pe Internet – confidentialitatea, si acoperirea globala – poate fi exploatat de infractori cibernetici in detrimentul lor. O posibilitate reala pentru parinti de a monitoriza activitatea copiilor online este de a se adauga in lista prietenilor propriului copilul.
      • Este necesar a organiza pentru profesorii de informatica din scoli un curs de pregatire in domeniul sigurantei online, care ar viza semnificatia Internetului in viata copiilor si adultilor, beneficiile acestuia, dar si situatiile de risc pe care le comporta, dependenta de Internet, utilizarea Internetului ca resursa educationala si comunicarea parinte – copil, profesor – copil.
      • Intru diminuarea riscurilor online pentru copiii utilizatori activi ai Internetului, se recomanda ca toate calculatoarele din scoli cu acces la Internet sa fie asigurate cu programe-filtre ce nu ar permite accesarea anumitor site-uri, responsabililor din salile de calculatoare fiindu-le mai usor a monitoriza comportamentul copiilor online. Este imperios a intreprinde masuri pentru educarea copiilor intru prevenirea cazurilor de hartuire sexuala si intimidare, inclusiv online intre copii. Pedagogii din scoli trebuie sa fie instruiti in ceia ce priveste prevenirea acestor situatii, iar psihologii din scoli – cum sa intervina in asemenea cazuri. Copiii trebuie incurajati sa acceseze o lista de site-uri sigure de informare, in care ei pot gasi informatia necesara pregatirii temelor pentru acasa si dezvoltarii lor intelectuale.
    • Pentru a preveni comportamentul riscant online si a oferi in timp util solutii copiilor care doresc sa fie sprijiniti in situatii dificile online, este oportun a dezvolta un serviciu national de informare si consiliere – Linia Fierbinte, acompaniata de posibilitatea unui chat. Acest serviciu poate oferi copiilor, parintilor si cadrelor didactice consiliere telefonica generala privind riscurile online, site-urile indicate pentru anumite categorii de varsta sau cele care trebuie evitate, consiliere psihologica, redirectionarea catre specialisti sau autoritati competente pentru probleme mai complexe, aflate in raspunderea acestora.

Ziua Siguranţei pe Internet are loc în 65 de ţări, sub egida reţelei europene Insafe care promovează utilizarea tehnologiei online şi a telefoanelor mobile într-un mod mai sigur şi responsabil. Tema acestui an vizează participarea activă în mediul online a tuturor generaţiilor şi culturilor, încurajând membrii familiei să lucreze împreună pentru a asigura un Internet adecvat copiilor.

Sursă: http://www.lastrada.md/

Last modified onLuni, 30 Decembrie 2013 14:43
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page