CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

CIDDC a lansat Școala de vară pentru cadre didactice privind integrarea în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a copiilor refugiați din Ucraina

Cadre de conducere/manageriale, educatori/-oare din instituțiile de educație timpurie, învățători și învățătoare la treapta primară, profesori și profesoare la treapta gimnazială și liceală din patru raioane de frontieră ale Republicii Moldova: Briceni, Ocnița, Edineț, Soroca, își consolidează capacitățile pentru a susține integrarea în instituțiile de învățământ a copiilor refugiați.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) a organizat o școală de vară în acest scop, parte a proiectului „Susținerea integrării în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a copiilor refugiați”.

CIDDC implementează acest proiect, în perioada mai 2022 – iunie 2023, în parteneriat cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu sprijinul financiar oferit de Fundația ERIKS Development Partner.

Școala de vară a avut loc offline în perioada 8-10 august 2022. Conceptul Școlii a fost elaborat ca răspuns la nevoile personalului școlar, evaluate în cadrul mai multor ateliere. Au participat 26 de cadre manageriale și didactice din cele patru raioane ale proiectului. Următoarea ediție va avea loc în perioada 19-21 august.

„Atmosfera acestei școli îmi dă încredere, curaj, putere. Voi mai participa.”„Gheața s-a topit. Vreau să cunosc mai multe.”„Simt o atmosferă liberă, plăcută, de acceptare. Nu mai simt teamă de necunosut.”

Sunt câteva dintre opiniile despre program împărtășite de participantele/ții Școlii.

Pe parcursul a trei zile, participantele/ții au identificat și au analizat nevoile copilului și nevoile adultului, au reflectat, lucrând în grupuri, despre consecințele nesatisfacerii nevoilor; au analizat metode de comunicare și comportamente în situații de integrare a copiilor refugiați/nou-veniți în grup/clasă/comunitate, au anticipat posibile riscuri, simulând diverse situații. Vezi galeria foto a evenimentului.

„Atmosfera acestei școli îmi dă încredere, curaj, putere. Voi mai participa”

Facilitatoarele atelierului au ghidat participantele/ții să identifice și să analizeze situații dificile cu care s-au confruntat în comunicarea cu copii și/sau părinți refugiați; să exerseze tehnici de identificare, validare și reglare a emoțiilor, să deosebească emoțiile funcținale de cele disfuncționale.

„Gestionarea emoțională Nu înseamnă a anihila emoțiile, așa cum se confundă des, ci a conștientiza stările emoționale. Conștientizarea stărilor emoționale este importantă deoarece, atunci când recunoști propriile stări emoționale, devii capabil/ă să recunoști și stările emoționale ale altor persoane și acest lucru facilitează procesul de comunicare”, a menționat Diana Postu-Blăjinu, psihologă, facilitatoare.

Specialista a mai menționat că „scopul programului este să ajute participanții/tele în procesul de lucru atât cu copii refugiați, cât și cu alți copii nou-veniți în grup, care trec prin experiențe traumatizante, principiul Școlii fiind împărtășirea experienței și învățarea reciprocă”.

Totodată, participanții/tele au exersat tehnici de relaxare și meditație și s-au familiarizat cu serviciile de consiliere psihoemoțională de care vor beneficia în cadrul programului.

„Este firesc să ai nevoie de suport atunci când te confrunți cu situații care simți că te copleșesc și nu le mai poți face față cu resursele proprii. Oferim consiliere psihologică/psihoterapie copiilor și părinților refugiați, dar și cadrelor didactice care simt această nevoie, ”, a menționat Parascovia Topada-Coroi, psihologă, psihoterapeută.

„Este important ca personalul școlar să fie capabil să gestioneze anumite situații dificile ce ar putea împiedica integrarea copiilor refugiați, să poată susține emoțional atât copiii și părinții/îngrijitorii acestora, cât și propriii colegi/propriile colege”

Sub îndrumarea specialistelor, participanții/tele la atelier au elaborat algoritmul acțiunilor în procesul de integrare a unui copil nou-venit în grup, cu grijă și respect pentru mediul în care copilul s-a născut și s-a dezvoltat.

„Procesul de incluziune durează și e foarte important să nu forțăm lucrurile. Acest proces este reușit atunci când îi oferim copilului, nu doar verbal, dar și prin limbaj nonverbal, atitudine, posibilitatea să aleagă, îi lăsăm o ușă întredeschisă, îi dăm voie să aleagă când să vină spre noi. E un proces ce necesită timp și răbdare”, a subliniat Liliana Grosu, psihologă, facilitatoare.

Vasile Coroi, directorul CIDDC, a încurajat participantele/ții să împărtășească experiențele de integrare a copiilor în mediul educațional. Totodată, a subliniat că orice copil care se află, chiar și temporar, pe teritoriul Republicii Moldova, are aceleași drepturi ca și ceilalți copii, prevăzute de Convenția cu privire la Drepturile Copilului, inclusiv drepturile la și în educație.

„Este important ca personalul școlar să fie capabil să gestioneze anumite situații dificile ce ar putea împiedica integrarea copiilor refugiați, să poată susține emoțional atât copiii și părinții/îngrijitorii acestora, cât și propriii colegi/propriile colege”, a concluzionat Vasile Coroi.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 a cărei misiune este de a colabora cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a găsi soluții bazate pe drepturile copilului și pentru a-i inspira pe adulți să audă vocea fiecărui copil. Împreună contribuim la o societate cu mai multă grijă, înțelegere și respect pentru ființa umană.

Pentru mai multe informații despre CIDDC, accesați site-ul organizației și pagina acesteia pe Facebook.

Galeria foto:


Last modified onVineri, 12 August 2022 08:11
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page