CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

În curând, o noutate în sistemul educațional din Republica Moldova: Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului

Reprezentanți și reprezentante de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cadre didactice și manageriale din învățământul profesional tehnic și general, practicieni/e din Republica Moldova și România, o tânără participantă în campania „Școală fără bullying” și o deputată s-au întrunit într-o ședință de consultări publice pentru a contribui la îmbunătățirea proiectului Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului.

Evenimentul a fost desfășurat de MEC în format mixt (offline și online), la 6 septembrie curent.

Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului a fost elaborată de MEC în parteneriat cu CIDDC și APSCF, cu suportul financiar oferit de Fundația ERIKS Development Partner și Fundația Liechtenstein Development Service.

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor aplica acest document pentru a proteja copiii, elevii și elevele de hărțuire, acesta fiind parte a politicii de prevenire a violenţei faţă de copii şi adolescenți/te în instituțiile de învățământ din țară.

În cadrul evenimentului, fiecare participant/ă a avut posibilitatea de a prezenta sugestii și comentarii pe marginea proiectului de document. În linii mari, Metodologia a fost calificată drept „un document așteptat de către profesori și profesoare, pentru că aduce un cadru unitar, conceptual și practic, ajutându-i să înțeleagă ce trebuie să facă în situații de bullying”; „un document consistent cu anexe explicite, clare și practice”.

În continuare, vă invităm să urmăriți câteva declarații făcute în cadrul evenimentului.

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului:
„Felicit MEC pentru perseverența cu care susține angajamentul pentru protecția copilului față de violență. Încă din 2013 am început acest proces, pe atunci bullyingul era o noțiune foarte confuză pentru noi, se vorbea despre violență în general. Iată că am ajuns și la etapa în care, în Codul Educației și, respectiv, în Metodologie, este menționat în mod explicit ce este bullyingul și care este cadrul metodologic de a acționa în situații de bullying.

Aceasta e noutatea documentului și este un proces de creștere a noastră, a tuturor celor care au contribuit. Nu a fost ușor să delimităm bullyingul, pentru că sunt atâtea concepte, abordări, și mă bucur că în acest proces ne este alături Sorina Petrică, expertă din România. Ea ne-a ajutat și ne susține în continuare.

Mulți oameni au contribuit la elaborarea Metodologiei, începând cu adolescenții/tele care au inițat o campanie antibullying și continuând cu echipa de psihologi/e, pedagogi/e, educatori/oare de la școlile profesionale, coordontorii/oarele de la Direcția de învățământ, specialiștii Centrului Republican de Asistență Psiho-Pedagogică, practicieni din ONG-uri ș.a.”

Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută cognitiv-comportamentală cu o experiență de peste 25 de ani:

„Este al treilea proiect pe care îl am în Republica Moldova. Consider că a venit momentul să ne unim forțele, să ne aducem contribuția fiecare pe domeniul lui și să găsim cele mai eficiente strategii de a lupta cu fenomenul bullyingului. Este un fenomen complex, necesită abordări diferite, necesită să știm anumite aspecte, astfel încât să luăm cele mai bune decizii, care țin de contextul particular în care se manifestă comportamentul de bullying.

Nu există un singur răspuns. Există mai multe. Și avem nevoie de oameni pregătiți, care să știe ce să facă, iar această pregătire nu necesită o formare care să fie făcută de un singur specialist, ci de oameni din diferite domenii (științele educației, psihoterapie, psihologie, asistență socială, protecția copilului). Toți acești oameni au nevoie să se așeze la masă și să gândească ceva unitar ca să sprijine efortul oamenilor care lucrează în școli și care vor implementa lucrurile pe care noi le-am gândit.

Deci, Metodologia aduce acest cadru unitar, conceptual și practic prin instrumentele pe care le oferă și prin instrumente care vor fi dezvoltare. Este un prim pas, urmând ca anumite aspecte din Metodologie să fie dezvoltate.”

Vasile Coroi, director executiv la CIDDC:

„Mulțumesc ministerului pentru dedicația de a proteja copiii față de violență și de a ține cont de opinia lor. Problema bullyingului a fost adusă de multe ori la cunoștința autorităților de către copii prin rapoarte de monitorizare a drepturilor copilului, inclusiv într-un raport al Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT).

Asta arată că nu doar în învățământul general, dar și în cel profesional tehnic există bullying și acest fenomen trebuie prevenit și combătut.

Referitor la dezvoltarea capacităților cadrelor didactice privind identificarea, prevenirea și combaterea bullyingului, CIDDC va susține ministerul.

Cred că e nevoie atât de ateliere de formare, cât și de ateliere de lucru pentru împărtășirea experiențelor. În unele instituții acest proces deja are loc. Cadrele didactice pot împărtăși anumite bune practici de intervenție în situații de bullying și, astfel, învățând unele de la altele, să dezvolte împreună anumite instrumente ce pot fi aplicate, iar la următoarele ședințe să discute ce a funcționat, ce nu a funcționat și ce poate fi îmbunătățit.

Consider foarte important că în acest document se menționează că personalul din instituțiile de învățământ Nu deleagă copiilor, elevilor responsabilități ce țin de prevenirea și gestionarea situațiilor de bullying, pentru că asta, cu siguranță, nu este obligația copiilor. Elevii trebuie să cunoască ce este bullyingul și să poată reacționa în caz de bullying, dar, în același timp, niciodată nu este obligația lor de a stopa acțiunile de bullying, mai ales în cazurile în care, prin această acțiune, siguranța lor ar fi pusă în pericol.”

Liliana Grosu, deputată în Parlamentul Republicii Moldova:

„Elaborarea și implementarea Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului este un pas important în crearea unui mediu școlar sigur și protector pentru toată comunitatea școlară. Totodată, angajații instituțiilor de învățământ vor avea certitudinea că acțiunile pe care le întreprind pentru a preveni și interveni în situațiile de bullying sunt eficiente și răspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor.”

Andreea Cazacu, studentă, participantă la elaborarea primei campanii de prevenire a hărțuirii în școală printre elevi/e – „Școală fără bullying”, membră a CNE ÎPT 2021-2022:

Însăși noțiunea de bullying este clar expusă în document. Înainte de a dezvolta campania, am făcut o cercetare și am trecut printr-un proces de formare ca să înțelegem fenomenul, căci până la cercetare nu știam ce este bullyingul și îmi era greu să-l deosebesc de alt tip de violență.

Metodologia va ajuta profesorii la înțelegerea fenomenului și la raportarea mai multor cazuri de bullying. Și, desigur, îi va ajuta și la prevenire, căci e nevoie de formări cu accentul pe prevenire și pe empatizarea cu copiii.

Când eram elevă în clase mai mici, nu știam că ceea ce observ se numește bullying. Am aflat despre această noțiune fiind deja membră a CNE ÎPT și participând în programele CIDDC. Deja știam cum să intervin când cineva făcea bullying. Dar, cum se menționează în Metodologie, nu copilul este obligat să combată bullyingul, ci adultul. Personal nu m-am adresat pentru ajutor către un adult, probabil din lipsa de încredere, dar sper că pe viitor mai mulți copii, adolescenți se vor simți liberi să vorbească despre asta și să ceară ajutor atât personalului din instituție, cât și altor titulari de obligații.”

Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării:

„Cred că elevii, copiii pot să ne spună cel mai bine în ce măsură această formă de violență este prezentă în școli.

Cu siguranță, Metodologia va sensibiliza cadrele didactice să acorde mai multă atenție fenomenului de bullying.

Scopul acestui document este de a oferi suport instituțiilor de învățământ pentru a preveni și identifica situații de bullying cât mai devreme, prin instrumentele practice create pentru fiecare membru/ă al/a personalului școlar, iar atunci când școala nu are resursele proprii pentru soluționarea cazurilor de bullying, să apeleze la servicii de asistență psihopedagogică.

În contextul elaborării Metodologiei, noțiunea de bullying a fost inclusă și în Codul Educației, și în anexa Raportul privind evidența sesizărilor cazurilor de abuz, bullying, neglijare, exploatare, trafic, așa încât personalul școlar să-l poată identifica și raporta ca o formă de violență distinctă.

Totodată, această metodologie face trimitere la mecanismul intersectorial de Cooperare in Domeniul Protecţiei Copilului.

Mulțumesc grupului de experți și experte care a lucrat la acest document, unul atât de bun, realizat într-un termen atât de scurt.

Mulțumesc partenerilor care au susținut acest proces și tuturor participanților care au contribuit la îmbunătățirea documentului.”

Până la data de 15 septembrie curent pot fi prezentate propuneri de îmbunătățire a textului Metodologiei. Ulterior, documentul va fi aprobat și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

La dezvoltarea documentului, CIDDC a contribuit în mod direct, acest proces fiind parte a uneia dintre cele trei direcții strategice organizaționale: profesioniștii care lucrează cu și pentru copii practică abordarea bazată pe drepturi.

CIDDC, organizaţie nonguvernamentală ce activează în Republica Moldova de peste 20 de ani, contribuie la realizarea drepturilor copilului, în special, prin: fortificarea sistemelor, structurilor şi mecanismelor pentru a transpune drepturile în realitate; consolidarea capacităţilor titularilor de drepturi de a-şi cere drepturile şi ale titularilor de obligaţii de a-şi îndeplini responsabilităţile; integrarea aplicării principiilor generale ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

GALERIE FOTO: 


Last modified onVineri, 25 Noiembrie 2022 12:50
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page