CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

18 copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina, împreună cu copii din întreaga lume, ajută Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului să dezvolte o campanie

Ce dificultăți privind drepturile omului experimentează copiii? Cum copiii apără drepturile omului? De ce suport au nevoie copiii pentru a apăra drepturile omului? Optsprezece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina și-au exprimat opiniile cu privire la diferite aspecte legate de drepturile omului, în cadrul unui proces de consultare la nivel național.

Procesul de consultare la nivel național s-a desfășurat în perioada 9-10 septembrie 2023, prin intermediul unui chestionar prietenos online, elaborat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului împreună cu Child Advisory Team (CAT, structură consultativă pe lângă Child Rights Connect), din care face parte și o membră a Platformei Copiilor, Anghelina Severin.

Activitatea de consultare a fost organizată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul organizației Salvați Copiii România.

Opiniile copiilor vor contribui la desfășurarea de către Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a unei inițiative în contextul marcării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului .

În procesul de consultare au participat copii care au diverse experiențe de monitorizare, apărare și promovare a drepturilor omului și fac parte din diverse grupuri ghidate și susținute de CIDDC: Platforma Copiilor, Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului (din care fac parte și copii din Ucraina), Inițiativa CADO.

Chestionarulîn baza căruia a fost desfășurată consultarea opiniilor cuprinde 25 de întrebări, se adresează copiilor din întreaga lume cu vârste de până la 17 ani și poate fi completataici,în limbile engleză, franceză și spaniolă, atât în mod individual, cât și în grup, până pe 26 septembrie 2023.

Subliniem că materialele prietenoase copilului pot fi dezvoltate numai cu participarea copiilor și reiterăm că acest chestionar a fost elaborat împreună cu un grup de copii din întreaga lume, inclusiv cu participarea unei fete din Republica Moldova, pe care CIDDC a ghidat-o și susținut-o în acest proces.

Rezultatele chestionarului vor fi analizate de către membrii și membrele CAT și de către experți și experte în drepturile copilului și vor fi publicatepe versiunea prietenoasă a paginii web a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, în decembrie 2023.

În cadrul activității de consultare la nivel național, copiii s-au familiarizat cu versiunea prietenoasă a Declarației Universale privind Drepturile Omului și versiunea prietenoasă despre Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, ambele elaborate de Child Rights Connect și Child Advisory Team (CAT), și au împărtășit când și cum au aflat despre acest document, cum subiecte legate de drepturile omului sunt abordate atât în școală, cât și în comunitate.

Participanții au discutat despre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă copiii în familie, în școală și în comunitate, precum și despre cele mai des încălcate drepturi ale lor. Drept rezultat, în urma exercițiilor de reflecție, copiii au concluzionat că cele mai des încălcate trei drepturi ale copiilor sunt: dreptul la opinie, dreptul la educație, dreptul la protecție față de orice formă de violență.

„Atât copiii, cât și adulții au nevoie nu doar să cunoască drepturile omului, dar și să le înțeleagă, să le aplice zi de zi”

Totodată, copiii au explorat diferite convingeri despre drepturile omului și au reflectat despre cum se respectă drepturile omului în Republica Moldova în general, concluzionând că în țara noastră cel mai des se încalcă: dreptul la egalitate și nondiscriminare, dreptul la viață decentă și dreptul la sănătate.

În timpul activității, copiii au subliniat că drepturile sunt conectate între ele și au exprimat nevoi în baza acestei reflecții.

„Atunci când îmi exprim opinia, vreau să știu și să simt că, indiferent de opinia mea, sunt protejată”, a menționat o membră a Platformei Copiilor.

„Atât copiii, cât și adulții au nevoie nu doar să cunoască drepturile omului, dar și să le înțeleagă, să le aplice zi de zi”, a afirmat un membru al Consiliului Consultativ.

Altcineva a menționat că „legea privind drepturile copilului este învechită” și este nevoie de actualizarea ei ca să răspundă nevoilor tuturor copiilor.

Copiii au împărtășit prin ce acțiuni apără drepturile omului: informarea semenilor și a adulților în școală despre drepturile lor; participarea la conferințe tematice, la Forumul CADO; dezvoltarea și susținerea campaniilor online; participarea la ateliere offline; sensibilizarea opiniei publice privind drepturile omului, organizarea întrunirilor pașnice și participarea la ele, semnarea petițiilor la nivel internațional și național etc.

„Eu apăr drepturile omului prin distribuirea în mediul online a materialelor de campanie”, a împărtășit un membru al CCC.

„În școala noastră, Consiliul Elevilor a pus o boxă anonimă prin care consultă opiniile copiilor despre cum se simt în școală”, a spus o membră a Inițiativei CADO.

„Vă mulțumesc că împărtășiți aceste experiențe. Astfel, adulții, statul, organizațiile naționale și internaționale vor avea o viziune mai clară asupra modului în care să vă acorde suportul necesar. Însuși faptul că participați la această consultare este o formă de apărare a drepturilor omului”, a concluzionat Rodica Caimac, coordonatoarea programului Participarea Copilului din cadrul CIDDC.

Menționăm că la nivel internațional și național, în 2023 au loc mai multe evenimente în legătură cu inițierea unei campanii privind a 75-a aniversare a Declarației ONU a Drepturilor Omului.

Pe 10 decembrie 2023, Declarația Universală ONU a Drepturilor Omului marchează 75 de ani de la adoptare, o ocazie pentru fiecare de a învăța despre ea și despre importanța acesteia pentru viitor.

Reamintim că, din anul 2021 până în prezent, experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internațional, iar CIDDC facilitează acest proces și continuă să sprijine inițiativele şi acțiunile CADO în diferite țări, cum ar fi, mai recent, Conferința Internațională Aniversară a Child Rights Connect, organizată la Geneva, în Elveția (mai 2023),Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future”(iunie 2023), RIGHTS Click BETTER-VERSE – Conferința internațională privind drepturile digitale ale CADO (Londra, Regatul Unit, 5-6 septembrie 2023).

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.

GALERIE FOTO:

Last modified onMarți, 12 Septembrie 2023 13:30
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page