CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Copiii învață cum să-și aleagă viitoarea profesie

Chișinău – 55 de copii din clasele a 8-a și a 9-a din gimnaziile internat Bender și Orhei au participat la stagiul de dezvoltare a abilităților de viață necesare pentru angajarea în câmpul muncii, în perioada 17-20 octombrie. „Este o activitate dintre cele de prevenire a riscurilor la care sunt expuși copiii și de pregătire pentru viața independentă căreia va trebui să facă față după absolvirea gimnaziului, dar și acum”, spune Aliona Stepan, coordonatoare proiectului.

Procesul de educare și învățare în instituțiile de tip rezidențial nu se bazează pe abordare individuală a copilului și aceasta îi împiedică să înțeleagă în ce domeniu ar avea succes. Din acest motiv la etapa actuală a formării organizatorii implică tinerii în activități de cunoaștere de sine, de comunicare cu semenii și adulții și de luare a deciziilor. „În clasa a 9-a este prea târziu să vorbești cu copiii despre valori, socializare și să încerci să le dezvolți talentele și abilitățile. Am început să lucrăm și cu copiii din clasa a 8-a, dar această instruire trebuie să înceapă mult mai devreme în familie sau internat, cel târziu în clasa a 6-a”, adaugă Aliona Stepan.

Îmbinând activitățile de autocunoaștere și autoevaluare facilitatorii prezintă copiilor cât mai multe informații despre profesiile pe care le pot alege și studiile pe care le pot urma după absolvirea gimnaziului.

„Unii se orientează către o anumită profesie, dar nu cunosc ce presupune ea. Aici vorbim despre aspectele profesiei: riscuri, condiții, avantaje, dezavantaje” explică Inesa Papucciu. Galina va absolvi anul aceste gimnaziul și vrea să studieze medicina, dar spune că nu a vorbit „cu adevărat” până acum cu alte persoane despre alegerea sa.

„Eu știam că vreau să devin medic, dar nu mă întrebasem cum o voi face, cine mă va ajuta, ce îmi va oferi această profesie și ce pot eu să ofer ei. Nu m-am gândit nici dacă eu am abilități și dacă sănătatea îmi permite s-o fac. Acum mă simt bine pentru că nu m-am dezamăgit, sunt sigură că pot deveni un bun medic”.

Pierre Chambe, director executiv la Netizencall și reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova, fost invitat să vorbească despre activitatea în call-centru.

„Orice persoană care are un nivel bun de cunoaștere a unei limbi străine și posedă abilități de lucru la calculator poate fi acceptat în companie. Noi rămâne să vă instruim într-un domeniu apropiat vouă”.

Stagiul „Dezvoltarea abilităților de viață necesare pentru angajarea în câmpul muncii” este organizat în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de ființe umane în rândul copiilor rămași fără îngrijire părintească în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, cu suportul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

În perioada 24-27 octombrie copiii din gimnaziul internat de la Orhei vor participa la un seminar similar.

Pentru detalii suplimentare:
Tel./fax: 022-716-598, 022-747-813, 022-744-600
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Web: http://www.childrights.md
Aliona Stepan, coordonatoare proiect

Last modified onLuni, 30 Decembrie 2013 15:30
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page