Interviu cu Irina. Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale
- Written by Admin
Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale
Interviu cu Irina, elevă în clasa a X-a (raionul Ștefan Vodă)
Irina este membră a altui grup de inițiativă. Ea a lucrat asupra proiectului alături de colegii din clasa ei.
- Irina, spune-mi care era scopul proiectului vostru?
- Noi ne-am propus să îmbunătățim condițiile sanitaro-igienice a apei pe care o consumă elevii liceului. Soluția pe care am găsit-o consta în procurarea și instalarea a 2 dozatoare de apă, dotate cu filtre.
- Ați întâlnit anumite dificultăți în implementarea proiectului?
- Da. Cel mai greu a fost să găsim magazinul de la care am procurat aparatele. De la Ștefan Vodă a trebuit să mergem tocmai la Bălți. A fost greu să găsim și finanțatori, iar pe unii, după ce i-am găsit, i-am pierdut pentru că nu aveam cont în bancă și nu aveam cum să primim ajutorul financiar de la ei.
- Cum te-a marcat această experiență?
- După ce am purtat discuții cu mai mulți adulți: agenți comerciali, reprezentanți ALP, am început să atrag mai multă atenție la limbajul nonverbal al omului. Încerc să citesc gândurile acelei persoane și să mă adaptez după ea. Am început să citesc cărți de psihologie și comunicare.
- Ai sesizat schimbări și în modul de organizare și desfășurare a orelor de educație civică?
- În cazul nostru, schimbări s-au petrecut. Lecțiile ne-au ajutat să implementăm proiectul și ne ajută acum să lucrăm asupra altora. Sau poate după proiect lecțiile au devenit mai interesante. Eu mă simt ca în filmele americane, pe care le văd la TV. Mă simt importantă și vreau să mă implic mai mult în viața școlii și comunității.
- Și dacă ai avea posibilitatea, cum și în ce situații ai vrea să participi la luarea deciziilor în liceul tău?
- Eu aș vrea ca administrația liceului să țină cont de opinia elevilor atunci când face orarul de studii. Spre exemplu, eu și mulți alți colegi de-ai mei, vrem ca în ziua în care susținem teze să nu facem ore.
În plus, ne mai deranjează că nu avem un loc aparte pentru bufet. Zona în care putem să mâncăm acum este aglomerată și, de fapt, nu este o zonă separată, parcă-i o curte.
- Ai vrea să transmiți vreun mesaj semenilor tăi?
- Da. Vreau să spun celor ce caută succes, să nu le fie frică să facă primul pas. Frica o să dispară, trebuie să acționezi, să începi cu lucruri simple.
Eu încă mai am de lucrat asupra mea, pentru că am niște vise și vreau ca ele să se împlinească. Dar ca să se împlinească trebuie să muncești – Succesul este proporțional cu munca depusă.
- Irina, îți mulțumesc. Să mergem la treabă, atunci.
Toate istoriile de succes ale grupurilor urmează să fie publicate într-o broșură.
Inițiativele tinerilor au fost susținute prin co-finanţare de organizațiile Swedish Organisation for Individual Releif și ERIKS Development Partner din Suedia în cadrul proiectului „Participarea copiilor pentru incluziune socială”, implementat de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în perioada 1 aprilie 2012-31 decembrie 2013.
Admin
Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.Latest from Admin
- Guvernanța democratică - un pilon al educației de calitate
- Solicităm oferte de prețuri pentru achiziționarea unei table interactive
- Participarea copiilor în elaborarea legilor abordată în ședința Parlamentului Republicii Moldova de copiii apărători ai drepturilor omului
- Concurs de selectare a unei experte/unui expert în comunicare
- Termeni de Referință. Concurs de selectare a unui/-ei specialist/-e în domeniul protecției și salvgardării copilului