CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Oportunități și provocări de angajare pentru absolvenții colegiilor și școlilor profesionale

15 noiembrie, Chișinău: 30 de adolescenți – membri ai Consiliului Național al Elevilor din școli profesionale și colegii, reprezentanții societății civile și companiilor naționale discută în cadrul unei mese rotunde despre oportunitățile de angajare și necesitățile pieței forței de muncă.

La cea de-a doua ședință, din 13-15 noiembrie, membrii CNE au inițiat o discuție despre cât de pregătiți sunt absolvenții să practice meseriile și profesiile învățate și despre oportunitățile și provocările de angajare ale absolvenților de școli profesionale și colegii.

„Sunt puțini profesori care ne orientează în alegerea cel puțin a domeniului în care putem activa. Sunt puțini profesori care ne ajută, prin tehnici elementare – teste, discuții –  să ne cunoaștem. Iar autocunoașterea, după cum am discutat și azi, este foarte importantă atunci când vrei să te angajezi undeva”, spune Cristina Aftenii, membră a consiliului.

În opinia invitaților, pregătirea tehnică pe care o au elevii la școală nu este suficientă pentru a convinge un angajator să ofere un loc de muncă unui candidat. Tatiana Șevcenca, reprezentant Ad Astra, a menționat despre „un studiu internațional care arată că pe lângă cunoștințe și abilități tehnice, angajatorii sunt în căutarea persoanelor care știu cum să medieze o situație de conflict, cum să ieie decizii în timp scurt, cum să comunice asertiv. Reiese că dacă școala ne oferă doar cunoștințe, cealaltă parte trebuie să ne-o dezvoltăm noi ?!”.

Experiența de muncă este un alt criteriu de angajare, însă, așa cum spun membrii consiliului, lipsa sau prezența ei fac parte dintr-un cerc vicios: „Nu avem experiență pentru că nu ne putem angaja și invers, nu ne putem angaja pentru că nu avem experiență”. Dumitru Știrbalov, membru CNE, este de părerea că „stagiile de practică sunt prea scurte pentru a reuși să învățăm să facem ceva practic. Timp de un an, doar în 2 săptămâni putem învăța cum se lucrează. Vă dați seama că nu este suficient”.

Unele companii din țară sunt deschise spre colaborări cu instiuțiile de învățământ. „Compania noastră colaborează în mare parte cu instituții din domeniul tehnic. Periodic organizăm ziua ușilor deschise, mergem în școli și difuzăm filmulețe prin care explicăm tinerilor ce reprezintă anumite profesii, oferim locuri de stagiere pentru un an, doi sau pe durata studiilor. Ne dăm seama că este ireal să însușești ceva în câteva săptămâni. Din acest motiv lucrăm și cu legislația și credem că stagiile de practică trebuie să fie regândite”, spune Diana Doroș, director resurse umane Gaz Natural Fenosa. 

Activitatea CNE este parte a eforturilor Ministerului Educației de a dezvolta politici de participare a copilului în cadrul școlii, implementate în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și susținute de LED Moldova.

Datele oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că la nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate sunt oferite 2456  locuri de muncă, ce constituie 29% din numărul total de locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale ANOFM oferă 6141 locuri de muncă, ce constituie 71% din numărul total de locuri de muncă vacante.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Irina Gușanu

Coordonator Comunicare

Tel: 068499746

E-mail:  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Web: childrights.md

 

 

 

 

 

Last modified onVineri, 21 Noiembrie 2014 15:21
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page