Ultimile știri 2

Platforma Copiilor, susținută de CIDDC, a început să lucreze la o campanie de sensibilizare online din domeniul educației sexuale

În perioada 10-11 februarie 2024, Platforma Copiilor, o comunitate de adolescente și adolescenți care apără, monitorizează și promovează drepturile omului, s-a întrunit la primul atelier de lucru offline din acest an și a inițiat o campanie de sensibilizare online din domeniul educației sexuale.

Activitatea Platformei Copiilor este ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner.

În cadrul atelierului, adolescentele și adolescenții au realizat mai multe exerciții de cunoaștere interpersonală. Ulterior au lucrat atât cu studiul participativ „Educația sexuală, cum o face școala și ce poate fi diferit”, pe care Platforma Copiilor l-a realizat în 2021, cât și cu studiul la care lucrează în prezent și pe care urmează să-l publice în luna aprilie a acestui an.

Membrii și membrele Platformei au analizat constatări și recomandări atât din vechiul studiu, cât și din studiul aflat în lucru; au ales mesaje-cheie pentru a iniția o campanie de sensibilizare a autorităților pe tema intimității emoționale și au planificat evenimentul de prezentare a raportului către autorități.

„Educația sexuală este nu doar despre sex, ea este și despre intimitate emoțională, despre cum să ne protejăm de abuzuri”, consideră Platforma Copiilor.

Intimitatea emoțională este unul dintre cele cinci aspecte ale educației sexuale comprehensive/ cuprinzătoare, alături de identitatea de gen, senzualitatea, abuzul sexual, sănătatea reproducerii.

Educația sexuală cuprinzătoare răspunde nevoilor reale ale copiilor, motiv din care Platforma Copiilor și CIDDC pledează pentru introducerea acesteia în procesul educațional.

Numai prin educație sexuală comprehensivă, fără prejudecăți, copiii își pot forma și dezvolta competența de prevenire a comportamentelor sexuale riscante în adolescență.

Despre educație sexuală comprehensivă şi aspectele ei, Platforma Copiilor a inițiat o campanie de informare online în februarie – martie 2023, în care un grup de adolescente și adolescenți s-a întâlnit în mai multe sesiuni de lucru și a reflectat în baza următoarelor întrebări: De ce este importantă includerea fiecărui aspect în educația sexuală? Ce riscuri implică pentru copii excluderea sau neglijarea unuia dintre cele cinci aspecte ale educației sexuale?

Nevoile reale ale copiilor din Republica Moldova cu referire la educația sexuală au fost comunicate către însăși raportoarea specială a ONU privind dreptul la educație, la finele anului 2023, de către un membru al Platformei Copiilor, delegat să reprezinte vocea copiilor din Moldova. Detalii, aici .

Amintim că Platforma Copiilor este un grup de copii care monitorizează, apără și promovează drepturile copilului/omului în Republica Moldova și a fost lansată în 2017 de CIDDC.

Din 2017 până în prezent, Platforma Copiilor a realizat diverse activități de pledoarie pentru drepturile copilului în și la educație, inclusiv la nivel internațional, a inițiat și a elaborat diverse cercetări și campanii privind drepturile copilului/omului în familie, în școală, în comunitate, în stat.

Printre acestea, campaniile privind dreptul copiilor la toalete decente: „Salutări din școala mea” (2018), Școli cu toalete curate și sigure. Un drept, nu un privilegiu (februarie 2020); campania online de sensibilizare a autorităților și adulților „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului” (februarie 2022); Raportul Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova (Geneva, octombrie 2021).

Platforma Copiilor a contribuit și la realizarea, de către un grup de ONG-uri naționale, a documentului Raportul privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale).

Prin activitățile sale, Platforma Copiilor contribuie în mod esențial la înțelegerea și punerea în practică a drepturilor copilului în Republica Moldova.

CIDDC este o organizație neguvernamentală înființată în 1999. Încă de la înființare, CIDDC a avut intervenții legate de prevenirea și combaterea exploatării și abuzului sexual și dezvoltarea abilităților de viață ale adolescenților, tinerilor, inclusiv a celor referitoare la drepturile la sănătate sexuală și reproductivă.

În primii ani de activitate a organizației, multe intervenții s-au concentrat pe prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și HIV / SIDA (campanii de sensibilizare, instruire, distribuirea contraceptivelor). Majoritatea intervențiilor au avut loc în cadrul sistemului educațional și al centrelor de tineret.

Cea mai mare realizare a CIDDC a fost dezvoltarea, în 2005, a unui curs școlar numit „Deprinderi de viață”, care oferea educație sexuală și reproductivă și pe care Ministerul Educației l-a introdus în programele școlare obligatorii, curs retras la scurt timp. În 2018, CIDDC, împreună cu alte ONG-uri și experți, a reușit să introducă parțial educația sexuală în programa școlară obligatorie a disciplinei școlare Dezvoltare personală. În 2021, CIDDC a publicat un studiu participativ cuprinzător (cu participarea în toate fazele de lucru a adolescenților și adolescentelor) cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova: „Educația sexuală, cum o face școala și ce poate fi diferit”.

GALERIE FOTO:

Read more... 

Concurs de selectare a formatorilor/ formatoarelor în domeniul guvernanței democratice a școlii

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a formatorilor/formatoarelor ce vor facilita activități de instruire și mentorat în domeniul guvernanței democratice a școlii, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educație pentru democrație în Republica Moldova”.

Proiectul este implementat de CIDDC în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) în perioada decembrie 2023-noiembrie 2025 și este o continuare a inițiativei de pilotare a Ghidului metodologic privind Guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova în 49 de instituții, aprobat ulterior de către MEC (ordinul 1643/2023).

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1999, a cărei misiune este de a colabora cu copiii, familiile, autoritățile, instituțiile publice și societatea civilă pentru a găsi soluții bazate pe drepturile copilului și pentru a-i inspira pe adulți să audă vocea fiecărui copil. Credem că doar lucrând împreună putem contribui la o societate cu mai multă grijă, înțelegere și respect pentru fiecare ființă umană.

În cadrul proiectului, formatorii/formatoarele vor susține membrii comunității școlare să coreleze activitatea Consiliului de administrație (1), Consiliului profesoral (2), Consiliului elevilor (3), Consiliului reprezentativ al părinților (4) și a procesului didactic la Educația pentru societate (5) în demersul de guvernanță democratică a școlii.

Formatorii/formatoarele vor crea și susține spații de învățare și lucru într-o manieră participativă, sigură și respectuoasă, realizând următoarele responsabilități:

 • Proiectarea, facilitarea și evaluarea atelierelor de formare în demersul de implementare a Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova;
 • Oferirea sesiunilor de mentorat instituțiilor partenere în consolidarea guvernanței democratice în cadrul școlii, inclusiv analiza progreselor și dificultăților, identificarea soluțiilor și adaptarea planului de formare;
 • Susținerea procesului de dezvoltare participativă a instrumentelor și a metodelor de lucru axate pe îmbunătățirea proceselor de guvernanță democratică a școlii;
 • Urmărirea progreselor și dificultăților înregistrate de către participanții activităților de formare și furnizarea informațiilor privind acestea prin completarea rapoartelor de activitate;
 • Menţinerea comunicării cu organizația și grupul de lucru din comunitatea școlară.

Cerinţe faţă de candidat/candidată:

 • Studii universitare în domenii relevante;
 • Competențe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;
 • Competențe și experiență de formare în domeniul guvernanței democratice a școlii;
 • Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire și formare în manieră participativă;
 • Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent, mediu) precum și abilități de facilitare în limba rusă.

Procedura de recrutare a CIDDC se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor noastre, precum și în afara organizației. Persoanele selectate vor semna o declarație prin care se angajează să respecte Politica CIDDC de protecție a copilului.

Dosarul candidatului/candidatei va include:

 • CV-ul;
 • Copiile documentelor ce atestă studiile/expertiza în domeniu;
 • Scrisoare de intenție, maximum o pagină.

Persoanele interesate vor transmite dosarul la adresa de email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , cu subiectul: Formator/formatoare în guvernanța democratică a școlii.

Data limită de depunere a dosarelor: 18 ianuarie.

Pentru detalii, puteți contacta: Irina Gușan, 068499746, Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord ca datele dvs. personale să fie utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra pentru perioada de recrutare și implementare a proiectului.

Read more... 

Un adolescent apărător al drepturilor omului din Republica Moldova, invitat de către Raportorul Special al ONU privind Dreptul la Educație să-și facă vocea auzită la un eveniment internațional

Pe 8 decembrie 2023, la Geneva (Elveția), Vasile Cocîrla, unadolescent apărător al drepturilor omului din Republica Moldova, căruia Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) îi acordă suport, și-a făcut vocea auzită în cadrul unei conferințe internaționaledespre rolul adolescenților, tinerilor în modelarea viitorului educației.

Vasile a participat la invitația Faridei Shaheed, Raportoare Specială a ONU privind Dreptul la Educație, și a vorbit atât despre schimbările pe care el însuși și le dorește în educație, precum și despre schimbările pe care și le doresc copiii din Republica Moldova, astfel încât educația să răspundă nevoilor fiecărui copil.

Evenimentul a fost dedicat celei de-a 25-a aniversări a Raportorului Special privind Dreptul la Educație de la adoptarea primului mandat al acestuia (în 1998) și marcării celor 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale privind Drepturile Omului (în 1948).

Vasile Cocîrla este membru al Inițiativei CADO, un grup format de 10 copii din Moldova și Ucraina, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. CIDDC susține acest grup în procesul de elaborare a unei legi comprehensive și incluzive pentru copii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).

În cadrul conferinței de la Geneva, Vasile a împărtășit atât experiența personală de apărare a drepturilor copilului în și la educație, cât și experiențele altor copii din Moldova, inclusiv experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova (CADO) în mediul educațional.

„M-a emoționat experiența de a lua cuvântul în sala Palatului Națiunilor din Geneva. Am vorbit despre importanța educației sexuale în Republica Moldova, subliniind că aceasta nu se rezumă doar la aspectele legate de sex și infecțiile cu transmitere sexuală, ci include și dimensiuni precum senzualitatea, intimitatea emoțională, identitatea de gen, prevenirea abuzului sexual și altele. Mă bucur să constat că împărtășim aceleași idei cu raportoarea specială privind viitorul dreptului la educație, care răspunde necesităților reale ale copiilor”, ne-a împărtășit Vasile Cocîrla.

La eveniment au participat adolescenți și tineri din diferite țări, precum și reprezentanți ai ONU din domeniul drepturilor omului, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale.

Evenimentul a găzduit un dialog între generații, un schimb reciproc de bune practici în procesul educațional, precum și un shimb de dificultăți pe care copiii le întâmpină în educație.

Pe parcursul anilor 2021-2023, Vasile a fost susținut de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) să reprezinte opinia copiilor în legătură cu respectarea dreptului la educație sexuală comprehensivă și a drepturilor pe care le au copiii apărători ai drepturilor omului (CADO) la nivel național și internațional.

Amintim că Vasile Cocîrla este și membru al Platformei Copiilor (structură consultativă creată de CIDDC în 2017). În 2022, Vasile reprezenta primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care s-a întâlnit cu Mary Lawlor, Raportoarea Specială a ONU privind situația apărătorilor drepturilor omului. Astfel, în aprilie 2022, pentru prima oară în istoria drepturilor omului, un Raportor Special privind Apărătorii Drepturilor Omului includea pe agenda sa și copiii în calitate de ADO .

În 2021, Vasile și alți copii apărători ai drepturilor omului din comunitatea lor și-au propus să contribuie la dezvoltarea acesteia. Au monitorizat cum se respectă dreptul elevilor la securitatea în traficul rutier de pe porțiunea de drum a străzii de lângă școală. Ulterior au transmis un raport cu constatări și recomandări către Administrația liceului, Autoritățile publice locale (APL) și Inspectoratul Național de Patrulare (INP). Experiența lui Vasile și a grupului a fost documentată în acest video.

În 2022, Vasile și colegele sale au participat în cadrul campaniei „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, cu sloganul „Eu apăr drepturile omului și vreau să mă simt în siguranță” și hashtagul #EuSusținCADO.

Prin activismul său civic, Vasile contribuie la diminuarea și prevenirea stereotipurilor sociale și la incluziune, iar la finele anului 2023 i s-au decernat mai multe premii.

CIDDC pledează pentru o educație despre, prin și pentru drepturile omului

Experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internațional începând cu anul 2021, iar CIDDC facilitează acest proces și continuă să sprijine inițiativele şi acțiunile CADO în diferite țări, printre care Conferința Internațională Aniversară a Child Rights Connect, organizată la Geneva, în Elveția (mai 2023),Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future”(iunie 2023), RIGHTS Click BETTER-VERSE – Conferința internațională privind drepturile digitale ale CADO (Londra, Regatul Unit, 5-6 septembrie 2023), Conferința Internațională „UDHR75: Revitalising the universal commitment to all children’s rights, with and for children” (Geneva, 12 decembrie 2023).

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv în elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.

CIDDC pledează pentru o educație despre, prin și pentru drepturile omului, care oferă fiecărui copil, fără nicio discriminare, un mediu sigur în care copilul își exercită drepturile la participare, apărărare, monitorizare și promovare a drepturilor omului.

Pe parcursul anului 2023, atât la nivel la nivel național, cât și la nivel internațional, au avut loc mai multe evenimente în legătură cu a 75-a aniversare a Declarației ONU a Drepturilor Omului. Te invităm să consulți și versiunea prietenoasă a Declarației Universale privind Drepturile Omului .

GALERIE FOTO:

Read more... 

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor foto și video

TERMENI DE REFERINŢĂ. Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație neguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/ .

Achiziția are loc în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, implementat de Salvați Copiii România împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru tineri”, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România.

Echipamentele procurate vor fi utilizate pentru activitățile de comunicare în cadrul proiectelor CIDDC.

Nr.

Articol (cu specificații)

1.

Sistem de microfoane fără fir

cu înregistrare de sunet simultană, din 2 surse (mono și stereo)

1 x receptor, 2 x transmițător, 3 x SC20, 1 x SC5, 3 x protecție de vânt, 1 x husă

2.

Memorie externă/ Hard extern: Capacitate: 4 Terabaiți

3.

Phone Tripod, de podea:

Temperatura de funcționare: - 30 C +60C

Destinație: Foto, video

Greutate maximă suportată: 3 jg

Tip montură: ¼

Cap trepied: 3D

Unghiul de înclinare a picioarelor: 21 grade

Rotație panoramică: Da

4.

Power bank 20 000 mAh

5.

Adaptor telefon pentru trepied

6.

USB Flash stick, 128 Gb

7.

Căști

Timp de lucru: până la 35 de ore

Tip conectivitate: Fără fir

Tip căști: over the ear

Versiune bluetooth: v5.0

Bluetooth: Da

Oferta trebuie să includă:

‒ Prețul în MDL (inclusiv TVA) denumirea echipamentului, denumirea producătorului;

‒ Certificatul de calitate al echipamentului;

‒ Perioada de garanție;

‒ Termenul de livrare a echipamentelor;

‒ Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, e-mailul și telefonul de contact;

‒ Copia certificatului de înregistrare a companiei;

‒ Datele bancare ale companiei;

‒ Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Condiții financiare, de plată:

Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 5 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Criteriile de selecție a ofertelor comerciale:

Criteriu

Pondere

Corespunderea ofertei specificațiilor tehnice cerute

40%

Completivitatea prețului

20%

Completivitatea termenilor de executare a lucrărilor / livrare a bunurilor

10%

Completivitatea condițiilor financiare, de plată

10%

Completivitatea condițiilor de livrare a bunurilor (adresa livrării, încărcare, descărcare, instalare)

10%

Completivitatea condițiilor de garanție și deservire post livrare

10%

Data limită de transmitere a ofertelor:

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data-limită de transmitere a ofertelor, semnate de persoana abilitată, vor fi expediate pe adresa de e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău, cu mențiunea: Oferta comercială până în data de 18 decembrie 2023.

Este posibilă depunerea ofertei pentru toate produsele solicitate sau, după caz, doar pentru cele deținute de către ofertant.

Informații suplimentare și precizări, le puteți obține la nr. de telefon 079129313

Va fi selectată oferta care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

Read more... 

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page