Termen extins. Concurs de selectare a ofertelor pentru achiziția lucrărilor de reparații minore în cadrul Centrului de Resurse pentru profesioniști/e din domeniul educație, copii și tineri

TERMENI DE REFERINȚĂ

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a ofertelor pentru achiziția lucrărilor de reparații minore în cadrul unui Centru de Resurse pentru profesioniștii/ele din educație, copii și tineri, inclusiv copiii refugiați.

1. CONTEXT

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

De-a lungul celor 25 ani de activitate, CIDDC a dezvoltat și a acumulat o mulțime de resurse informaționale, cărți, materiale didactice, ghiduri metodologice, jocuri etc. care pot fi utile profesioniștilor, părinților și copiilor. În acest context, CIDDC își propune să organizeze toate aceste materiale într-un singur spațiu sub forma unui Centru de Resurse cu o suprafață de aproximativ 100 m ². În cadrul Centrului de resurse, CIDDC va organiza sesiuni de informare, sprijin pentru toți actorii interesați în înțelegerea și promovarea abordării bazate pe drepturile copilului, precum și activități pentru copii și tineri de înțelegere și monitorizare a drepturilor copilului.

Achiziția lucrărilor de reparație a Centrului de Resurse se realizează în cadrul proiectului Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC în colaborare cu MEC, cu suportul financiar al World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).

Compania selectată va semna un contract care va avea drept obiectiv realizarea eficientă a serviciilor solicitate.

2. SARCINI ȘI LIVRABILE:

Compania selectată va avea următoarele sarcini și responsabilități:

− Verificarea sistemului de scurgere, la necesitate, rezolvarea problemei identificate;

− Verificarea instalațiilor electrice, la necesitate, rezolvarea problemei identificate;

− Înlocuirea prizelor, întrerupătoarelor și becurilor;

− Înlocuirea capacelor de ventilare;

− Vopsirea pereților și tavanelor;

− Vopsirea ușilor și a plintelor de podea;

− Demontarea cabinei de duș din grupul sanitar;

− Îndepărtarea gresiei și faianței din grupul sanitar, ulterior înlocuirea acestora;

− Alte reparații minore identificate în timpul vizitei;

− Realizarea caietului de sarcini a lucrărilor de reparații necesare.

3. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

Cerințe față de candidați/ candidate:

− Persoane juridice înregistrate în Republica Moldova;

− Licență sau alte acte permisive în domeniul realizării lucrărilor de construcție/renovare;

− Experiență în domeniu, minimum 3 ani;

− Coordonarea tuturor activităţilor cu persoana responsabilă;

− Abilitatea de a lucra în termeni de timp restrânși;

− Experienţa pozitivă de lucru cu organizaţii nonprofit este un avantaj.

− Metodele și materialele de lucru ce țin cont de protecția mediului și sustenabilitate constituie un avantaj.

4. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

− CV-ul companiei şi/sau alte documente care vor demonstra experienţa în domeniu;

− Ofertă comercială completă, întocmită conform cerințelor, ștampilată și semnată, ce conține și termenii de realizare;

− Certificatul de înregistrare a companiei;

− Certificat înregistrare ca plătitor de TVA;

− Codul de conduită (anexat) completat și semnat.
Codul de conduită poate fi descărcat aici.

* Oferta va fi realizată de către aplicant, în format fizic, după realizarea unei vizite la adresa unde urmează a fi desfășurate lucrările de reparație. Organizarea acestei vizite va fi stabilită de comun acord între CIDDC și persoana de contact din partea aplicantului.

Selectarea companiei ce va realiza lucrările de reparațiese bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; compania selectată va semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selectarea se va realiza în baza următoarelor criterii:

● Respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;

● Respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință;

● Experiența companiei în prestarea serviciilor solicitate;

● Raportul dintre preț, calitate și termenul de executare a lucrărilor de reparație.

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Companie de realizare a lucrărilor de reparație” până la data de 5 aprilie 2024, ora 12:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau să sunați la numărul de telefon: 0 681 82 551.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în strictă conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord ca datele dvs. personale să fie utilizate în procesul de selectare și raportate partenerilor CIDDC.

Anunț de înscriere la programe de suport psiho-emoțional

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul financiar oferit de World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH), anunță două programe de suport psiho-emoțional pentru profesioniștii și profesionistele din domeniul educației:

1. „Eu sunt OK, Tu ești OK – curs de analiză tranzacțională pentru profesori”

Program facilitat de Raluca Laura Mohanu, master coach acreditat internațional și facilitatoare sistemică. Pentru mai multe detalii puteți accesa: https://shorturl.at/kqDPX

2. „Cum să am grijă de mine pentru a putea să-i îngrijesc pe ceilalți”

Program facilitat de Sorina Petrică, psihologă cliniciană și psihoterapeută. Pentru mai multe detalii, puteți accesa: https://shorturl.at/ozAGX

Programele sunt adresate personalului didactic și de conducere de la toate treptele de școlaritate din învățământul general (treapta preșcolară, primară, gimnazială și liceală), prioritar din instituțiile de învățământ în care își fac studiile copiii refugiați.

Fiecare program include 3 ateliere online (platforma ZOOM), ce vor fi desfășurate în perioada aprilie – iunie 2024. Doritorii pot participa la unul sau ambele programe. Participarea la program este confirmată prin certificat în vederea completării portofoliului de dezvoltare profesională.

Sesiunile de suport psiho-emoțional vor fi facilitate de psihologele Raluca Laura Mohanu, Master Coach acreditat international si facilitatoare sistemică și Sorina Petrică, psihologă cliniciană și psihoterapeută.

Pentru a vă înregistra, vă rugăm să completați linkul de mai jos până la data de 10 aprilie 2024: https://forms.gle/uxDbXbaK8EsYkRZi6

În cazul în care aveți întrebări sau aveți nevoie de suport tehnic, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau nr. 0681 82 551.

Vasile Cocîrla, adolescent apărător al drepturilor omului din Moldova, la a 55-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din Geneva: „Copiii pot să trăiască democrația zi de zi, nu doar să învețe din cărți despre ea”

În perioada 12-14 martie curent, Vasile Cocîrla, adolescent apărător al drepturilor omului din Republica Moldova, a vorbit, în cadrul celei de-a 55-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, desfășurată la Geneva, în Elveția, despre principalele bariere cu care se confruntă copiii din Moldova atunci când vor să-și promoveze drepturile și vor să fie ascultați când se iau decizii ce le afectează viața.

În cadrul sesiunii, Vasile a participat alături de președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Omar Zniber, cu suportul oferit de Child Rights Connect , Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Save the Children și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Evenimentul a întrunit copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Lituania, Thailanda, Paraguay, Madagascar, Peru, America Latină, Republica Togoleză, Ucraina, Republica Moldova, precum și reprezentanți și reprezentante ai, ale Națiunilor Unite, misiunilor diplomatice, Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului ș.a.

În discursul său, Vasile a menționat că sunt câteva instituții ale Națiunilor Unite care împuternicesc copiii și iau în considerare dificultățile cu care aceștia se confruntă. În context, adolescentul a subliniat câteva dintre barierele în participarea copiilor în procesul decizional: lipsa sau insuficiența oportunităților pentru copii de a fi auziți; majoritatea copiilor nu pot să ofere răspunsuri în procese de consultare la nivel internațional, deoarece copiii nu cunosc limbi de circulație internațională; instituțiile și organizațiile statului oferă copiilor documente prietenoase copilului doar pentru a urmări informațiile, nu și pentru a contribui la dezvoltarea acestor documente; în procesul de consultare, instituțiile statului oferă un termen-limită de răspuns foarte restrâns, dar copiii au nevoie de mai mult timp pentru a înțelege informațiile și, respectiv, pentru a oferi răspunsuri și feedback.

„Este important ca statul să ia în considerare opiniile copiilor și să creeze copiilor oportunități de participare în procesele decizionale. Atunci când copiii au oportunități să participe în procese decizionale, copiii își dezvoltă spiritul de cetățeni activi. Copiii pot să simtă și să trăiască democrația zi de zi, nu doar să învețe din cărți despre ea”, a declarat Vasile Cocîrla în timpul panelului se discuție.

Și Anghelina Severin, adolescentă apărătoare a drepturilor omului din Moldova, a menționat, în cadrul unei intervenții online la Geneva, că „statul trebuie să creeze spațiu sigur și prietenos pentru copii. În acest proces, copiii pot să-și dezvolte abilitățile să vorbească despre dificultățile cu care ei se confruntă”.

Opiniile copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova influențează agendele raportorilor speciali ai Națiunilor Unite

Vasile Cocîrla este membru al Inițiativei CADO, un grup format de 10 copii din Moldova și Ucraina, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. CIDDC susține acest grup în procesul de elaborare a unei legi, prin care se vrea ca apărătorii drepturilor omului, inclusiv copiii, să fie recunoscuți, protejați și împuterniciți.

Vasile și-a început activitatea de apărător al drepturilor omului în școală, acum trei ani. Atunci, împreună cu un grup de eleve și elevi, a monitorizat cum se respectă dreptul elevilor și elevelor la securitatea în traficul rutier de pe porțiunea de drum a străzii de lângă școală. Ulterior, Vasile și grupul au transmis un raport cu constatări și recomandări către autoritățile locale. Drept rezultat, pe porțiunea de drum spre școală, autoritățile au instalat indicatoare rutiere și au aplicat o trecere de pietoni. CIDDC a documentat acest proces aici .

Ulterior, Vasile a participat, alături de un grup de adolescente și adolescenți ADO, la inițierea, elaborarea și desfășurarea campaniei online „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului”, cu sloganul „Eu apăr drepturile omului și vreau să mă simt în siguranță ”și hashtagul #EuSusținCADO. Campania a fost susținută de mai multe organizații nonguvernamentale naționale și internaționale, cadre didactice, o deputată și instituțiile Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și Consiliul pentru Egalitate.

În cadrul campaniei a fost publicată versiunea prietenoasă a Ghidului „Punerea în practică a drepturilor CADO” , despre care au fost informate peste 200 de cadre didactice, care s-au alăturat campaniei.

În urma acestei campanii, Vasile s-a întâlnit cu diverși raportori speciali ai ONU și a discutat despre situația CADO din Republica Moldova. În 2022, Vasile și alți CADO din Moldova s-au întâlnit cu Mary Lawlor, raportoarea specială privind apărătorii drepturilor omului. Era pentru prima oară când raportoarea specială punea pe agenda sa subiectul copiilor apărători ai drepturilor omului.

După întâlnirea cu CADO din Moldova, la recomandarea lui Vasile și a grupului, Mary Lawlor s-a întâlnit, cu ocazia diferitor evenimente, cu CADO și tineri ADO din alte țări. Astfel, a fost organizată, în iunie 2023, Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future” , unde Vasile a participat alături de alți 40 de copii și tineri apărători ai drepturilor omului pentru a celebra 25 de ani de la adoptarea Declarației ONU a Drepturilor Omului și pentru a împărtăși propriile experiențe de apărare a drepturilor.

Mai mult decât atât, Vasile și alți CADO au recomandat raportoarei să elaboreze un raport privind situația CADO și, drept rezultat, Mary Lawlor, pentru prima dată în istoria drepturilor omului, a elaborat și publicat, în ianuarie 2024, un raport privind apărătorii drepturilor omului, bazat pe opiniile a 100 de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din 37 de state, inclusiv Republica Moldova. (A se vedea simbolulA/HRC/55/50, titlul "We are not just the future": challenges faced by child and youth human rights defenders - Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights defenders.) Pentru a contribui la realizarea acestui raport, copiii din Moldova – nouă la număr, au fost susținuți de CIDDC.

Totodată, menționăm că, în decembrie 2023, Vasile Cocîrla, la invitația Faridei Shaheed, raportoare specială a ONU privind Dreptul la Educație, și-a făcut vocea auzită cu privire la schimbările pe care și le doresc copiii din Republica Moldova în educație, astfel încât educația să răspundă nevoilor fiecărui copil .

În prezent, Vasile pledează pentru drepturile comunității LGBTIQ+, pentru educație sexuală comprehensivă și pentru egalitate de gen în școli, iar împreună cu grupul Inițiativa CADO continuă să pledeze pentru recunoașterea, împuternicirea și protecția CADO prin intermediul legilor.

Amintim că la 21 decembrie 2023, în Republica Moldova a intrat în vigoare noua Lege privind Drepturile Copilului, care menționează și recunoaște în mod explicit copiii apărători ai drepturilor omului, în articolul 15 (8), Dreptul copilului la opinie.

Președinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, Ann Skelton, a menționat că Republica Moldova este un exemplu de bună practică privind recunoașterea explicită a CADO

Cu referire la noua Lege privind drepturile copilului, în cadrul sesiunii, președinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, Ann Skelton, a menționat că Republica Moldova este un exemplu de bună practică în recunoașterea explicită a copiilor apărători ai drepturilor omului.

Totodată, în perioada vizitei sale la Geneva, Vasile, însoțit de CIDDC, s-a întâlnit și a dialogat atât cu Ann Skelton, cât și cu alte experte, alți experți în drepturile omului, printre care Najat Maalla M'jid, raportoarea specială privind violența împotriva copiilor, Omar Zniber, președintele Consiliului pentru Drepturile Omului, Mary Lawlor, raportoarea specială privind apărătorii drepturilor omului ș.a. Aceste experte, acești experți susțin participarea copiilor în toate procesele decizionale la nivel național și internațional.

GALEFIE FOTO / CIDDC:

 

Concurs de selectare a ofertelor pentru achiziția lucrărilor de reparații minore în cadrul Centrului de Resurse pentru profesioniști/e din domeniul educație, copii și tineri

TERMENI DE REFERINȚĂ

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a ofertelor pentru achiziția lucrărilor de reparații minore în cadrul unui Centru de Resurse pentru profesioniștii/ele din educație, copii și tineri, inclusiv copiii refugiați.

1. CONTEXT

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

De-a lungul celor 25 ani de activitate, CIDDC a dezvoltat și a acumulat o mulțime de resurse informaționale, cărți, materiale didactice, ghiduri metodologice, jocuri etc. care pot fi utile profesioniștilor, părinților și copiilor. În acest context, CIDDC își propune să organizeze toate aceste materiale într-un singur spațiu sub forma unui Centru de Resurse cu o suprafață de aproximativ 100 m ². În cadrul Centrului de resurse, CIDDC va organiza sesiuni de informare, sprijin pentru toți actorii interesați în înțelegerea și promovarea abordării bazate pe drepturile copilului, precum și activități pentru copii și tineri de înțelegere și monitorizare a drepturilor copilului.

Achiziția lucrărilor de reparație a Centrului de Resurse se realizează în cadrul proiectului Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC în colaborare cu MEC, cu suportul financiar al World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).

Compania selectată va semna un contract care va avea drept obiectiv realizarea eficientă a serviciilor solicitate.

2. SARCINI ȘI LIVRABILE:

Compania selectată va avea următoarele sarcini și responsabilități:

− Verificarea sistemului de scurgere, la necesitate, rezolvarea problemei identificate;

− Verificarea instalațiilor electrice, la necesitate, rezolvarea problemei identificate;

− Înlocuirea prizelor, întrerupătoarelor și becurilor;

− Înlocuirea capacelor de ventilare;

− Vopsirea pereților și tavanelor;

− Vopsirea ușilor și a plintelor de podea;

− Demontarea cabinei de duș din grupul sanitar;

− Îndepărtarea gresiei și faianței din grupul sanitar, ulterior înlocuirea acestora;

− Alte reparații minore identificate în timpul vizitei;

− Realizarea caietului de sarcini a lucrărilor de reparații necesare.

3. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

Cerințe față de candidați/ candidate:

− Persoane juridice înregistrate în Republica Moldova;

− Licență sau alte acte permisive în domeniul realizării lucrărilor de construcție/renovare;

− Experiență în domeniu, minimum 3 ani;

− Coordonarea tuturor activităţilor cu persoana responsabilă;

− Abilitatea de a lucra în termeni de timp restrânși;

− Experienţa pozitivă de lucru cu organizaţii nonprofit este un avantaj.

− Metodele și materialele de lucru ce țin cont de protecția mediului și sustenabilitate constituie un avantaj.

4. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

− CV-ul companiei şi/sau alte documente care vor demonstra experienţa în domeniu;

− Ofertă comercială completă, întocmită conform cerințelor, ștampilată și semnată, ce conține și termenii de realizare;

− Certificatul de înregistrare a companiei;

− Certificat înregistrare ca plătitor de TVA;

− Codul de conduită (anexat) completat și semnat.
Codul de conduită poate fi descărcat aici.

* Oferta va fi realizată de către aplicant, în format fizic, după realizarea unei vizite la adresa unde urmează a fi desfășurate lucrările de reparație. Organizarea acestei vizite va fi stabilită de comun acord între CIDDC și persoana de contact din partea aplicantului.

Selectarea companiei ce va realiza lucrările de reparațiese bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; compania selectată va semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selectarea se va realiza în baza următoarelor criterii:

● Respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;

● Respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință;

● Experiența companiei în prestarea serviciilor solicitate;

● Raportul dintre preț, calitate și termenul de executare a lucrărilor de reparație.

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Companie de realizare a lucrărilor de reparație” până la data de 1 aprilie 2024, ora 12:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau să sunați la numărul de telefon: 0 681 82 551.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în strictă conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord ca datele dvs. personale să fie utilizate în procesul de selectare și raportate partenerilor CIDDC.

Concurs de selectare a 2 experți/ experte în storytelling pentru dezvoltarea capacităților copiilor de a împărtăși experiența lor de apărare a drepturilor omului prin intermediul storytellingului

TERMENI DE REFERINȚĂ

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a 2 experți/experte în storytelling care vor realiza activități de formare pentru un grup de Copii Apărători ai Drepturilor Omului (CADO) în vederea dezvoltării capacităților de a utiliza storytellingul pentru promovarea drepturilor CADO și experiențelor lor.

 1. CONTEXT

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

Copiii din Moldova tot mai des acționează în calitate de apărători ai drepturilor omului și cer respectarea drepturilor lor și al altor semeni. Aceștia semnalează încălcări ale drepturilor omului, informează semenii despre drepturile omului, monitorizează cum sunt respectate drepturile copilului în școală și comunitate, prezintă autorităților rapoarte, organizează întruniri în care abordează problematici ale drepturilor omului etc. În sine, activitățile lor nu sunt vizibile de multe ori, sunt rar recunoscute și susținute de către adulți.

Activitățile se vor realiza în perioada martie - septembrie 2024, în cadrul proiectului „Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC, cu suportul financiar al World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).

CIDDC susține diferite inițiative ale copiilor apărători ai drepturilor omului, precum Plaforma Copiilor, grupul de inițiativă CADO și altele.În cadrul acestui proiect ne propunem explorăm experiența a 15 copii apărători ai drepturilor omului (CADO), inclusiv din stânga Nistrului și Ucraina, iar prin metoda storytellingului să promovăm experiența acestora.

 1. SARCINI ȘI LIVRABILE

Facilitatorii vor avea următoarele sarcini și responsabilități:

- Elaborarea conceptului și a agendei pentru atelierele de lucru;

- Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor;

- Pregătirea materialelor care urmează a fi utilizate în cadrul atelierelor;

- Elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare inițială și finală;

- Facilitarea sesiunilor de mentorat pentru grupului de lucru;

- Menținerea comunicării cu beneficiarii între sesiuni;

- Elaborarea rapoartelor în urma desfășurării atelierelor, conform modelului oferit de CIDDC;

- Respectarea cerințelor menționate în acești Termeni de Referință în timp util.

Notă: Materialele și atelierele vor fi livrate în limba română și limba rusă (la necesitate).

 1. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

● Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;

● Cunoașterea cadrului legal a drepturilor copilului;

● Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

● Experiență în elaborarea și facilitarea atelierelor de lucru cu copii;

● Bune abilități de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;

● Abilități de lucru în echipă;

 1. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

● CV-ul actualizat, incluzând date privind experiența în domeniu;

● Copia documentelor ce atestă studiile/ expertiză în domeniu.

● Scrisoare de intenție, maximum o pagină

● Codul de conduită completat și semnat (documentul poate fi descărcat aici)

Selectarea experților/experteise bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; formatorii selectați vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Facilitator - copii apărători ai drepturilor omului” până la data de11 martie 2024, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Concurs de selectare a consultanților-formatori pentru dezvoltarea capacităților profesorilor de Educație pentru societate privind drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului

TERMENI DE REFERINȚĂ

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a consultanților-formatori ce vor realiza activități de formare pentru cadrele didactice de Educație pentru societate în vederea dezvoltării competențelor lor de a susține elevii și elevele să înțeleagă rolul și drepturile Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului (CADO).

 1. CONTEXT

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md

Activitățile se realizează în perioada martie - septembrie 2024, în cadrul proiectului „Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC, cu suportul financiar al World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).

Copiii din Moldova tot mai des acționează în calitate de apărători ai drepturilor omului și cer respectarea drepturilor lor și al altor semeni. Aceștia semnalează încălcări ale drepturilor omului, informează semenii despre drepturile omului, monitorizează cum sunt respectate drepturile copilului în școală și comunitate, prezintă autorităților rapoarte, organizează întruniri în care abordează problematici ale drepturilor omului etc. În sine, activitățile lor nu sunt vizibile de multe ori, sunt rar recunoscute și susținute de către adulți.

 1. SARCINI ȘI LIVRABILE

Consultantul-formator va avea următoarele sarcini și responsabilități:

- Elaborarea conceptului și a agendei pentru instruiri (4 ateliere online și o școală de vară);

- Pregătirea materialelor care urmează a fi utilizate în cadrul instruirii;

- Elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare inițială și finală;

- Facilitarea atelierelor în format online (utilizând aplicația Zoom), pentru cca 150 persoane per atelier;

- Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;

- Menținerea comunicării cu beneficiarii instruiți între sesiuni;

- Elaborarea rapoartelor în urma desfășurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up, conform modelului oferit de CIDDC;

- Respectarea cerințelor menționate în acești Termeni de Referință în timp util și la cele mai înalte standarde.

Notă: Materialele și atelierele vor fi livrate în limba română și limba rusă (la necesitate).

 1. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

● Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității culturale;

● Studii universitare în domenii relevante;

● Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și a drepturilor copilului;

● Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

● Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire;

● Abilități analitice, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe abordate în cadrul cursului și în documentele scrise (agende, rapoarte);

● Bune abilități de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;

● Abilități de lucru în echipă;

 1. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

● CV-ul actualizat, incluzând date privind experiența în domeniu;

● Copia documentelor ce atestă studiile/ expertiză în domeniu;

● Scrisoare de intenție, maxim o pagină.

● Codul de conduită completat și semnat (documentul poate fi descărcat aici )

Selectarea consultanților-formatori se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; formatorii selectați vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Consultant-formator pentru cadrele didactice EPS”până la data de 11 martie, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Concurs de selectare de consultanți-formatori/ consultante-formatoare pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sectorul educației în vederea sprijinirii incluziunii copiilor refugiați în instituțiile de învățământ

TERMENI DE REFERINȚĂ

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a consultanților-formatorilor ce vor realiza în perioada martie-septembrie 2024 activități de capacitare a educatorilor, cadrelor didactice și manageriale în vederea sprijinirii incluziunii copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

 1. CONTEXT

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

În contextul fluxului de copii refugiați, cauzat de criza și războiul din Ucraina, profesioniștii din sectorul educației, dar și copiii refugiați au nevoie de suport în cadrul incluziunii copiilor refugiați în sectorul educației din Moldova. Facilitarea accesului la educație și incluziunea copiilor refugiați este deopotrivă un drept în sine și un mijloc indispensabil pentru exercitarea altor drepturi ale copilului. Educația constituie factorul de bază în crearea și transmiterea de noi cunoștințe și valori, contribuie la dezvoltarea personală și profesională, la creșterea calității vieții și la participarea la viața socială și economică a țării gazdă. Activitățile educaționale au, inclusiv, rolul de a readuce starea de normalitate și rutină în viața copiilor și adolescenților refugiați.

Conștientizând necesitatea acordării de sprijin specializat și orientat copiilor refugiați şi familiile lor către soluționarea nevoilor educaționale, psihologice, recreative și a altor nevoi specifice, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) sprijină profesioniștii din sectorul educației (cadre didactice și manageriale din învățământul preșcolar, primar și secundar general) să integreze copiii refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova prin:

‒ consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a dezvolta competențe de comunicare interculturală. Capacitatea de a comunica eficient și de a crea un mediu sigur și de încredere pentru copiii refugiați, care să respecte diversitatea culturală;

‒ dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a aplica metode de predare incluzivă. Dezvoltarea de strategii de predare care să răspundă nevoilor individuale ale copiilor refugiați și să promoveze participarea în procesul de învățare;

‒ dezvoltarea/consolidarea capacităților profesioniștilor din educație de a sprijini emoțional părinții, inclusiv pe cei refugiați, și de a le consolida abilitățile parentale.

Activitățile se realizează în parteneriat cu Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDI), în cadrul proiectului „Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC, cu suportul financiar al World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).

 1. SARCINI ȘI LIVRABILE

Consultantul-facilitatorul va avea următoarele sarcini și responsabilități:

- Elaborarea conceptului programului de formare (programul include 6 ateliere online și o școală de primăvară de 3 zile);

- Pregătirea materialelor care urmează a fi utilizate în cadrul cursurilor;

- Elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare inițială și finală.

- Evaluarea nevoilor de formare a specialiștilor care urmează să fie instruiți (în primul atelier);

- Facilitarea atelierelor de formare și de follow-up cu durata de 3 ore, în format online (utilizând aplicația Zoom), pentru cca 80 persoane per atelier;

- Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;

- Menținerea comunicării cu beneficiarii instruiți între sesiuni;

- Elaborarea rapoartelor în urma desfășurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up, conform modelului oferit de CIDDC;

- Respectarea cerințelor menționate în acești Termeni de Referință în timp util și la cele mai înalte standarde.

Notă: Materialele și atelierele vor fi livrate în limba română și limba rusă.

 1. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

Cerinţe faţă de candidat/-ă:

● Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;

● Studii universitare în domenii relevante;

● Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și a drepturilor copilului;

● Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

● Experiență în elaborarea și facilitarea atelierelor de instruire;

● Abilități analitice, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe abordate în cadrul cursului și în documentele scrise (agende și rapoarte);

● Bune abilități de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;

● Abilități de lucru în echipă;

● Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent pentru formatorii grupurilor de profesioniștii din instituțiile de învățământ cu predare în rusă; mediu pentru formatorii grupurilor de profesioniștii din instituțiile de învățământ cu predare în română).

 1. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

● CV-ul actualizat, incluzând date privind experiența în domeniu;

● Viziunea conceptuală a consultantului asupra executării sarcinilor propuse;

● Codul de conduită (anexat) completat și semnat.

Codul de conduită poate fi descărcat aici.

Selectarea consultanților-formatori se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; formatorii selectați vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selectarea se va realiza în baza următoarelor criterii:

● Respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;

● Respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință;

● Experiența consultantului-facilitator în prestarea serviciilor solicitate;

● Experiența de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

● Viziunea consultantului asupra executării sarcinilor propuse.

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Consultant-formator privind incluziunea copiilor refugiați” până la data de 11 martie 2024, ora 12:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau suna la numărul de telefon: 0 681 82 551.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Concurs de selectare a psihologilor/psihologelor pentru a oferi suport psiho-emoțional de grup pentru cadrele didactice care lucrează cu copii refugiați ce își fac studiile în instituțiile de învățământ

TERMENI DE REFERINȚĂ

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a psihologilor/psihologelor ce vor realiza în perioada martie-septembrie 2024 activități de suport psiho-emoțional de grup pentru educatori, cadre didactice și manageriale care lucrează cu copii refugiați înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

 1. CONTEXT

CIDDC este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

În contextul fluxului de copii refugiați, cauzat de criza și războiul din Ucraina, profesioniștii din sectorul educației, dar și copiii refugiați au nevoie de suport în cadrul incluziunii copiilor refugiați în sectorul educației din Moldova. CIDDC oferă sprijin psiho-emoțional copiilor pentru a se integra în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, dar și suportul psiho-emoțional acordat profesioniștilor din educație ceea ce reprezintă un set de resurse menite să sprijine bunăstarea mentală și emoțională a acestora în contextul incluziunii copiilor refugiați în școlile din Republica Moldova. Acest tip de suport poate include: stabilizare emoțională, prevenirea epuizării profesionale, strategii de comunicare și de reducere a impactului stresului asupra adaptării școlare a copiilor și a performanței academice.

Serviciile de suport psiho-emoțional (de grup)vor fi prestate în cadrul proiectului „Răspuns de urgență pentru satisfacerea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina în Moldova prin realizarea nevoilor de bază, educație, protecție și servicii MHPSS”, implementat de CIDDC, cu suportul financiar al World Vision și Aktion Deutschland Hilft (ADH).

 1. SARCINI ȘI RESPONSABILITĂȚI

Psihologul/a selectat/ă va avea următoarele sarcini și responsabilități:

- să ofere suport psiho-emoțional, în ședințe de grup, a câte 3 h, adaptat la nevoile cadrelor didactice de la toate treptele de școlaritate;

- să organizeze spațiul în care se află în momentul realizării suportului psiho-emoțional, astfel încât să asigure respectarea confidențialității și secretului profesional;

- să anunțe CIDDC și autoritățile competente în cazul în care beneficiarii au semnalizat intenția clară de a-și produce o vătămare gravă sie (suicid) sau altor persoane, pentru a le implica în rezolvarea situației (confidențialitatea în aceste situații, conform legislației Republicii Moldova, nu este aplicabilă);

- să elaboreze agende pentru fiecare sesiune și câte un raport după fiecare sesiune, conform modelului oferit de CIDDC.

 1. CERINȚE FAȚĂ DE APLICANȚI

● Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;

● Studii superioare în domeniul psihologiei;

● Cunoștințe sau experiență de lucru cu copiii/ adulții aflați în situație de criză sau care au trecut prin evenimente traumatice constituie un avantaj;

● Experiență de prestare a serviciilor de consiliere psihologică/ psihoterapie de minim 3 ani;

● Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent).

 1. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

● CV-ul actualizat, incluzând date privind experiența în domeniu;

● Viziunea conceptuală a consultantului asupra executării sarcinilor propuse;

● Codul de conduită (anexat) completat și semnat.

Codul de conduită poate fi descărcat aici.

Selectarea aplicantului/ei (psihologului/ei) se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; Psihologii/ele selectați/te vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selecția se va realiza în baza următoarelor criterii:

● Respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;

● Respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință;

● Experiența consultantului-facilitator în prestarea serviciilor solicitate;

● Experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

● Viziunea consultantului asupra executării sarcinilor propuse.

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea „Suport psiho-emoțional de grup pentru cadrele didactice” până la data de 11 martie 2024, ora 12:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau suna la numărul de telefon: 0 681 82 551.

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Cadre didactice și de conducere, elevi și eleve din 40 de gimnazii și licee analizează experiențele actuale de guvernanță democratică a școlii

Cadre didactice și de conducere, elevi și eleve din 40 de gimnazii și licee din 31 de raioane ale țării își dezvoltă competențele pentru guvernanța democratică a școlii, în cadrul Programului de formare pentru aplicarea Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova.

Un atelier de reflecție și evaluare a avut loc pe 1-2 martie curent la Chișinău, la care au participat aproximativ 80 de profesioniste, profesioniști din educație, eleve și elevi, reprezentante și reprezentanți din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Evenimentul a fost organizat deCentrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Corina Lungu,consultantă principală la Direcția învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova,a încurajat profesioniștii, profesionistele din educație să se implice în dezvoltarea comunității școlare și a reiterat nevoia de cooperare în procesul de guvernanță democratică a școlii.

„Atunci când a fost lansat apelul public de a participa la programul de formare privind guvernanța democratică a școlii și când am văzut că tocmai 133 de instituții s-au înscris, am înțeles că profesioniștii, profesionistele din educație au dat curs unei schimbări.

E momentul să înțelegem că școala nu este doar responsabilitatea dirigintelui și nici doar responsabilitatea directorului. Școala înseamnă o comunitate care cu adevărat comunică, cooperează și creează spațiu pentru fiecare membru, membră din comunitatea școlară: cadre didactice, elevi, eleve, părinți, administrație.

Cu toții vrem schimbare și vrem ca elevii, elevele să simtă că vocea lor contează și că ei, ele pot influența deciziile în școală. Această schimbare depinde de fiecare dintre noi, profesioniștii, profesionistele din educație”, a declarat Corina Lungu.

Dumitru Lazur, coordonator superior al proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, a mulțumit școlilor pentru inițiativa de a dezvolta guvernanța democratică în mediul educațional și a subliniat importanța cooperării.

„Lucrurile se schimbă spre bine atât în țară, cât și în comunitate. Mă bucur că tot mai multe instituții de învățământ doresc să contribuie la creșterea nivelului de guvernanță democratică a școlii. Consiliul Europei încurajează și sprijină inițiativele de participare ale comunităților școlare și, din 2019, în cadrul proiectului „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, oferă suport Ministerului Educației și Cercetării să implementeze disciplina Educație pentru societate și Ghidul metodologic de guvernanță democratică a școlii.

Îmi exprim încrederea că experiența anterioară de pilotare, în parteneriat cu CIDDC, a Ghidului metodologic în 49 de instituții de învățământ aduce plus-valoare în procesul de lucru cu cele 40 de instituții în următorii doi ani”, a menționat Dumitru Lazur.

Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC,aîncurajatparticipantele, participanții programului să-și exprime experiențele autentice și, astfel, a subliniat importanța diversității în procesul de guvernanță democratică.

„La prima etapă de aplicare a Ghidului metodologic, au participat instituții cu experiențe foarte diverse. La început, unii participanți ne spuneau: «Noi nu avem experiență de participare». Alții ne spuneau: «Școala noastră are un număr foarte mic de elevi și eleve». Ulterior, după ce au căpătat mai multă încredere, participanții ne împărtășeau cum consultă opinia copiilor, cum adaptează metodele de consultare. Deci, indiferent de numărul de elevi, eleve ai, ale instituției sau indiferent de alte criterii, fiecare experiență este valoroasă și vă încurajez să împărtășiți din experiența voastră, să creăm împreună o comunitate de învățare autentică”, a spus Arina Zîcu.

În cadrul atelierului de reflecție și evaluare, profesioniștii și profesionistele din educație au fost ghidați, ghidate de către Iosif Moldovanu și Corina Jumbei, iar elevele și elevii au fost ghidate, ghidați de către Petru Golban și Natalia Cebotar. Formatorii și formatoarele au ghidat participantele, participanții să analizeze modul în care structurile consultative și decizionale conlucrează și oferă spațiu tuturor membrilor comunității să participe la luarea deciziilor la etapa actuală, precum și să exploreze ce competențe sunt necesare atât pentru a crea condiții, cât și pentru a participa la procesul de guvernare democratică a școlii.

Reamintim că instituțiile participante la programul de formare în vederea aplicării Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova au fost selectare în urma unui concurs public, desfășurat în perioada 3-31 ianuarie 2024. În cadrul acestuia133 de gimnazii și licee din 31 de raioane ale țării s-au înscris la Programul de formare.

Programul a fost aprobat de MEC (ordinul 1643/2023) și reprezintă etapa a doua a proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, implementat de CIDDC în parteneriat cu MEC.

La etapa inițială a acestui proiect, CIDDC, în parteneriat cu MEC, a susținut 49 de școli să piloteze Ghidul metodologic privind guvernanța democratică a școlii. În cadrul acestei inițiative, 20 de instituții de învățământ au reușit să dezvolte și să pună în practică proceduri interne și instrumente prin care oferă spațiu membrilor comunității educaționale să-și exprime opinia despre aspectele care fac mediul și procesul educațional sigur, prietenos, și respectuos. Experiențele de pilotare a ghidului sunt compilate în Culegerea de bune practici privind Guvernanța democratică a școlii.

GALERIE FOTO:

Aproximativ 800 de psihologi școlari, cadre manageriale și didactice și-au consolidat, în perioada septembrie 2023 – februarie 2024, capacitățile de prevenire și combatere a bullyingului din perspectiva respectării demnității umane a fiecărui copil

Aproximativ 800de psihologi, cadre manageriale și didactice din instituții de educație din raioanele Glodeni, Florești, Strășeni și Telenești și-au consolidat capacitățile de prevenire și combatere a bullyingului în perioada septembrie 2023 – februarie 2024.

Formarea profesioniștilor din educație s-a desfășurat în cadrul Programului „Consolidarea capacităților cadrelor didactice și manageriale de aplicare a Metodologiei privind prevenirea și combaterea bullyingului”.

Programul a fost implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), Solidarités International, Synergie Emergency Response cu suportul financiar oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Fundația Franței (FDF) în cadrul proiectului „Incluziunea sigură a copiilor refugiați în școlile din Republica Moldova”.

Programul „Consolidarea capacităților cadrelor didactice și manageriale de aplicare a Metodologiei privind prevenirea și combaterea bullyingului” s-a desfășurat în format online, a fost facilitat de către Iosif Moldovanu, facilitator sistemic, consultant în drepturile copilului, și Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută. Programul a inclus 24 de sesiuni de lucru cu psihologi, cadre didactice și manageriale din instituțiile de educație timpurie, învățământul primar, gimnazial și liceal.

În acest program, profesioniștii/profesionistele din educație au împărtășit propriile experiențe de prevenție și intervenție în situațiile de bullying, au analizat în mod critic impactul metodelor de intervenție asupra dezvoltării copiilor și asupra mediului educațional, reflectând asupra propriilor convingeri despre bullying și educație și asupra modului în care aceste convingeri influențează relațiile cu elevii/elevele și părinții acestora.

Participanții, participantele au explorat manifestări ale bullyingului în bază de gen și bune practici de intervenție pe care profesioniști școlari din diverse țări le pun în aplicare cu succes. Una dintre aceste strategii este metoda implicării părților, aplicată îndeosebi în situațiile de bullying manifestate în adolescență, care include șase etape: Colectarea informației; Întâlniri individuale cu elevii suspectați că ar fi inițiat bullyingul; Întâlnirea cu elevul-țintă a bullyingului; Evaluarea progresului; Întâlnire de grup cu elevii care inițiază bullyingul; Întâlnire de grup cu elevul-țintă și elevii care inițiază bullyingul.

„Hai să mă schimb eu un pic!”

Totodată, profesioniștii și profesionistele din educație au identificat factorii ce contribuie la crearea unui mediu educațional de siguranță și încredere, au aflat ce instrumente pot aplica pentru a crește gradul de conștientizare a bullyingului atât în rândul copiilor, cât și în rândul personalului didactic și al părinților/îngrijitorilor, au împărtășit ce nevoi au pentru a asigura acest mediu fiecărui copil.

„Datorită acestui program, am căpătat mai multă încredere în rezolvarea conflictelor”, a menționat o directoare adjunctă.

„Prin prisma studiilor de caz, am aflat cum se intervine în situațiile de bullying în alte țări și am învățat atât din experiența profesioniștilor din alte țări, cât și de la colegii de program și de la experții programului”, a menționat o profesoară.

Sunt la început de carieră. În urma acestui program, am început să analizez mult, să fiu mai atentă la detalii cărora, până la program, nu le acordam atenție. Dacă înainte reacționam impulsiv, acum abordez lucrurile calm. Și, după acest curs, mi-am zis: «Hai să mă schimb eu un pic!» În primul rând, e nevoie de multă muncă asupra noastră”, a împărtășit o altă profesoară, dirigintă.

Experții recomandă evitarea etichetelor „victimă” și „agresor”

Sorina Petrică și Iosif Moldovanu subliniază că bullyingul este un fenomen social complex și este nevoie ca acesta să fie abordat cu maximă responsabilitate, astfel încât personalul didactic, în parteneriat cu părinții/îngrijitorii, psihologi școlari și profesioniști din alte domenii conexe, să intervină cu respect pentru demnitatea umană a fiecărui copil: și pentru copilul-țintă a bullyingului, și pentru copiii care observă bullyingul, și pentru copilul care inițiază bullyingul.

„Modul în care privim ceea ce vedem se reflectă în ceea ce facem. Deseori, elevii care inițiază bullyingul rămân fără ajutor, fără sprijinul necesar pentru a putea să iasă din cercul vicios al obținerii puterii folosind reacțiile copiilor din jur pe care îi percepe ca fiind mai slabi.

Este nevoie să vedem și suferința copiilor care inițiază bullyingul.

Totodată, este important să știm că rolul copiilor în bullying se schimbă în funcție de context.

Rolul respectiv nu definește persoana copilului. În situații diferite, copilul se poate comporta diferit. De accea, evităm etichetele «agresori» și «victime»”, a punctat Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută.

Metodologia privind prevenirea și combaterea bullyingului recomandă expresiile „țintă a acțiunilor de bullying”, „autor al acțiunilor de bullying”. Pot fi utilizate și expresiile „copil care este țintă a bullyingului”, „copil care este afectat de acțiunile de bullying”, „copil care inițiază, planifică, realizează acțiuni de bullying”, „copil care asistă la acțiuni de bullying în mod direct sau virtual”.

În cadrul programului a fost abordată și perspectiva de cooperare dintre cadre didactice și părinți, îngrijitori sau reprezentanți legali ai copiilor, elevilor/elevelor și alți actori importanți în procesul de prevenire a bullyingului.

Prevenția este mai puțin costisitoare decât intervenția

„Prevenirea și combaterea bullyingului este un proces de muncă în echipă. Este esențial ca profesioniștii din educație să coopereze cu părinții/ îngrijitorii tuturor copiilor implicați în situații de bullying, la fel cum este esențial ca profesioniștii să înțeleagă că părinții au nevoie și ei de formare în domeniu ca să poată recunoaște bullyingul și să acționeze cu răbdare, compasiune, respect pentru demnitatea umană și nevoile fiecărui copil și adult. Totodată, este sănătos ca profesioniștii din educație să ceară suport și din partea altor profesioniști din domenii conexe”, a subliniat Iosif Moldovanu, facilitator sistemic, consultant în drepturile copilului.

Facilitatorii programului au reiterat importanța implicării întregii comunități școlare în procesul de prevenție, pentru că prevenția este mai puțin costisitoare decât intervenția, atât în ceea ce privește resursele umane și materiale, cât și în ceea ce privește consecințele asupra sănătății și vieții fiecărui copil.

Amintim că, în octombrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a aprobat Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului. Instituțiile de învățământ din Republica Moldova aplică acest document pentru a proteja copiii, elevii și elevele de tachinare, acesta fiind parte a politicii de protecție a copiilor şi adolescenților/telor față de violenţă în instituțiile de învățământ din țară.

De la începutul anului 2023, CIDDC, în parteneriat cu MEC și cu suportul mai multor organizații, a desfășurat activități de formare privind prevenirea și combaterea bullyingului pentru profesioniști de educație: 300 de c oordonatori, coordonatoare și psihologi/e, cadre didactice din învățământul profesional tehnic, 58 de profesioniști și profesioniste din educație care activează în raioanele Basarabeasca, Anenii Noi, Ștefan Vodă, în UTA Găgăuzia, Cahul, Căușeni și Bălți, inclusiv profesioniste care activează în instituții de educație timpurie.

CIDDC este unica organizație care desfășoară activități de formare privind prevenirea și combaterea bullyingului cu cadre didactice din grădinițe.

La 12 februarie curent, a fost lansată, de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu MEC și cu suportul Liechtenstein Development Service (LED), campania „Împreună, fără bullying”. CIDDC s-a alăturat acestei campanii.

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page