„Școală fără bullying”, o campanie online creată de către elevi pentru elevi

Elevii sunt deciși să contribuie la dezvoltarea unei școli unde fiecare coleg de-al lor să fie respectat și acceptat așa cum este. Subiectul a fost abordat de către membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, întruniți la cea de-a doua sesiune online a celui de-al patrulea atelier al CNE ÎPT. În cadrul sesiunii, adolescenții au prezentat produsele media ale primei lor campanii online, „Școală fără bullying”. Acțiunea este inițiată de CNE ÎPT, susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Fundația Liechtenstein Development Service (LED), Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Școala Profesională nr. 5 din Chișinău, facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și ghidată de psihologul Sergiu Toma.

Fiecare elev a avut ocazia să împărtășească ce simte și ce crede despre fotografiile și mesajele campaniei, ce ar îmbunătăți la ele, cum le-ar promova mai departe printre semenii săi și ce riscuri trebuie să ia în considerare în tot acest proces complex.

„Mulți, atât elevi, cât și profesori, nu știu ce înseamnă cuvântul bullying. Prin intermediul acestei campanii, avem ocazia să explicăm fenomenul pe înțelesul fiecăruia”, a menționat Roman Duminică, elev la Școala Profesională nr. 1 din Bălți.

„Oricât de diferite au fost opiniile noastre în timpul discuției, totuși am ajuns la o concluzie comună: Bullyingul trebuie oprit, iar scopul nostru este să-i facem pe cât mai mulți oameni să înțeleagă asta”, a spus Tatiana Gîrneț, elevă la Școala Profesională nr. 2 din Cahul.

„Aceste imagini m-au făcut să înțeleg că e foarte important să fiu mai atentă la ce se întâmplă în jurul meu și să mă implic în anumite situații, chiar dacă ele pe mine aparent nu mă privesc”, a adăugat Maria-Magdalena Doina, elevă la Școala Profesională nr. 3 din Bălți.

„Datorită acestei campanii, i-am cunoscut mai bine pe membrii CNE ÎPT. Am surprins în fotografii diverse situații de bullying, pe care elevi de la Școala Profesională nr. 5 din Chișinău și câțiva membri ai CNE ÎPT le-au jucat, fără ca acestea să fie regizate. Din sute de imagini, le-am ales pe cele mai reprezentative. A fost o experiență autentică”, a spus Gheorghe Galbura, elev la Colegiul Național de Comerț al ASEM, membru al comunității Platforma Copiilor.

Potrivit lui Sergiu Toma, psiholog, campania online „Școală fără bullying” este o premieră pentru țara noastră. „Campanii de acest gen ale tinerilor nu s-au mai făcut în Republica Moldova, mai ales în situații de pandemie. Oameni reali au luat parte la situații autentice de bullying. Imaginile exprimă și tristețe, și frică, și agresiune, și curiozitate, și multe alte emoții. Dar a fost un joc în care fiecare participant a fost informat despre rolul său și care a fost desfășurat numai cu acordul fiecăruia. Or, în procesele de acest gen, participanții trebuie protejați de riscuri”, a opinat el.

Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic a MECC, prezent la eveniment, le-a mulțumit elevilor pentru perseverența de a continua campania. De asemenea, el și-a exprimat disponibilitatea de a le răspunde la întrebări, în caz că întâmpină anumite dificultăți în procesul educațional la distanță. „Este important să ne conectăm, mai ales în această perioadă, când, pe alocuri, se constată o lipsă de comunicare. Numai comunicând, putem să vedem când e cazul să intervenim pentru a îmbunătăți procesele din sistem, inclusiv pentru a preveni și a stopa cazurile de bullying”, a subliniat el.

„Membrii CNE ÎPT au un angajament civic puternic și de durată. Ei au inițiat această campanie, iar Gheorghe, de la Platforma Copiilor, a surprins procesul prin fotografie. Imaginile și mesajele elaborate de tineri sunt rezultatul unei munci îndelungate, desfășurate în mai multe sesiuni offline și online de la finele anului 2019 până în prezent. Scopul lor este să provoace discuții pe tema bullyingului, să sensibilizeze elevii pe această temă, să mobilizeze participarea cadrelor didactice la prevenirea fenomenului. Prevenirea bullyingului este un proces de durată și CIDDC, în colaborare cu partenerii săi, va continua să acorde elevilor și profesorilor suport pe parcursul întregului proces”, a menționat Iosif Moldovanu, facilitator în cadrul CIDDC.

Amintim că membrii CNE ÎPT au lansat, la 18 februarie 2020, prima lor campanie de prevenire a bullyingului în instituțiile de învățământ, după mai multe discuții cu elevi, profesori și psihologi din școli profesionale, colegii, centre de excelență. Ei au ajuns la concluzia că fenomenul poate fi diminuat dacă adolescenții și adulții ar fi mai bine informați despre acest subiect.

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală care activează în Republica Moldova de peste 20 de ani și susține copiii să-și facă vocea auzită și să influențeze deciziile adulților (părinți, profesori, autorități). Totodată, CIDDC informează şi instruiește adulții să înțeleagă ce nevoi are copilul și ce responsabilități au ei în legătură cu realizarea acestora în familie, la școală sau în orice alt mediu.

Galerie foto:

Fiecare copil are ocazia să vorbească deschis despre cum i se respectă drepturile. La Turnamentul în domeniul drepturilor omului/copilului

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță că a început înscrierea la etapa raională a Turnamentului în domeniul drepturilor omului/copilului. Ediția din acest an are un nou format, astfel încât apărătorii și apărătoarele drepturilor omului/copilului se vor reuni online. Este un eveniment unde fiecare copil are ocazia să vorbească deschis despre cum i se respectă drepturile.

În timpul evenimentului, elevii și elevele vor reflecta despre acest subiect într-o atmosferă sigură, inclusivă, prietenoasă și cu ajutorul unor jocuri și metode interesante și accesibile pentru fiecare.

La Turnament sunt invitați să participe câte 3-5 elevi – reprezentanți ai grupurilor care au început procesul de monitorizare a unui drept/a unor drepturi în școală sau în comunitate, indiferent de etapa la care au ajuns cu acest proces. Data, ora și platforma de comunicare vor fi anunțate de către organizatori.

Cei care doresc să se înscrie la eveniment vor completa un formular, care poate fi descărcat aici și expediat până pe 29 aprilie 2020 la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Turnamentul în domeniul drepturilor omului/copilului este un eveniment anual pentru elevi și eleve din diferite școli. El se organizează inițial la nivel raional, ulterior republican, este implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, CIDDC, Amnesty International Moldova și susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Save the Children International, ERIKS Development Partner.

VIDEO: Turnamentul raional în domeniul drepturilor omului/copilului 2020

Elevii din școli profesionale, colegii, centre de excelență, încurajați să-și apere dreptul la studii online de calitate

Membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT) au discutat cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), ai Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, ai Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) despre modul în care decurge învățarea la distanță și despre încheierea anului școlar curent în învățământul profesional tehnic. Discuția a avut loc în cadrul celui de-al patrulea atelier al CNE ÎPT, desfășurat online în perioada 21-22 aprilie 2020.

Adolescenții au spus că întâmpină diverse dificultăți: nu au acces la internet și alte utilități digitale; lecțiile la distanță sunt plictisitoare și/ obositoare; volumul de sarcini este prea mare; profesorii, de obicei, indică temele, foarte rar oferă explicații și resursele bibliografice de care elevii au nevoie, nu îi întreabă aproape deloc cum se simt; elevii sunt stresați din cauza pandemiei; nu sunt informați despre situația examenelor.

„Eu cred că profesorii trebuie să adapteze sarcinile după posibilitățile fiecărui elev”, a menționat o elevă dintr-o școală profesională.

O altă adolescentă de la un centru de excelență a spus că „stagiile de practică îndeplinite la calculator nu sunt deloc relevante pentru meseria pe care o studiez, ele mă obosesc și nu îmi dezvoltă competențele”.

Un elev de la un colegiu a adăugat că unii profesori interpretează normele stabilite de MECC și continuă să utilizeze conspectul ca metodă de învățare.

Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic a MECC, a încurajat elevii să raporteze ministerului cazurile în care li se încalcă dreptul la educație și a subliniat necesitatea ca fiecare instituție de învățământ să respecte Regulamentul cadru de organizare a învățământului profesional tehnic în perioada în care accesul în instituții este restricționat.

De asemenea, el a menționat că utilizarea conspectelor ca metodă de învățare este inadmisibilă. „Conspectele sunt o formă depășită de învățare. Timpul poate fi petrecut mult mai interesant. În acest scop, cadrele didactice au libertatea de a găsi diverse modalități creative de învățare, inclusiv să discute despre aceasta cu elevii, care să le ofere oportunitatea acestora de a cerceta diferite subiecte. Totodată, cadrele didactice sunt obligate să asigure elevii cu resurse bibliografice relevante.”

Silviu Gîncu a subliniat că în procesul învățării la distanță nu contează atât prezența fizică a elevului, cât felul în care profesorul încurajează elevul să reflecteze critic asupra problemelor. Activitățile de acest gen trebuie incluse în portofoliul digital. Și elevii care momentan nu au posibilitatea să-l prezinte o pot face atunci când revin la școală.

În ce privește procesul de organizare a examenului național de bacalaureat, Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a menționat că securitatea și bunăstarea emoțională a elevilor sunt cel mai important aspect și că examenul de bacalaureat se va desfășura în funcție de modul în care va evolua pandemia.

„Trăim momente istorice din care fiecare are de învățat ceva nou. Cele mai importante acum sunt sănătatea și siguranța fiecărui adolescent. Cum vor evolua lucrurile? E nevoie de răbdare ca să aflăm. Vă îndemn să vă continuați studiile, folosind toate resursele puse la dispoziția voastră. Clasa voastră este acasă”, a încheiat ea.

Reamintim că ieri s-a încheiat studiul online în colegii, școli profesionale, centre de excelență și membrii CNE ÎPT s-au întrunit la cel de-al patrulea atelier pentru a discuta ce dificultăți au întâmpinat pe parcurs. Evenimentul cuprinde mai multe sesiuni online, iar prima a demarat acum trei zile. Elevii au menționat că datorită experienței de a se conecta la acest atelier au primit răspunsuri la multe întrebări, pe care nu le puteau primi în instituțiile școlare.

Atelierele CNE ÎPT sunt organizate de CIDDC în colaborare cu MECC, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED) și cu suportul Fundației Liechtenstein Development Service (LED Moldova).

#ÎnvățămAcasă în siguranță emoțională. Recomandările psihologului Sergiu Toma pentru cadrele didactice

Copiii sunt departe de școală, colegi, profesori pentru că #StauAcasă și clasa, pentru o anumită perioadă, este înlocuită de casa în care ei se află împreună cu alți membri ai familiei. Orele de la școală nu pot fi înlocuite în totalitate cu temele individuale făcute acasă. Treptat, bucuria unor copii este înlocuită de emoții precum confuzia, oboseala, plictiseala, poate chiar tristețea că nu-și pot vedea colegii, prietenii și nu-și pot face activitățile preferate la școală.

Astfel, apare întrebarea: cum ar putea profesorii să contribuie la siguranța emoțională a copiilor? Iată ce recomandă psihologul Sergiu Toma.

Păstrați o rutină clară și previzibilă. Este extrem de important ca atât orarul lecțiilor să fie știut și respectat, cât și volumul sarcinilor, intervalul de timp în care le transmiteți, termenul-limită, perioada și modul în care vor fi evaluate. Orientați-vă atenția spre sarcini importante – în condiții de casă, motivația și voința pot fi mai scăzute decât la școală.

Potriviți sarcinile cu orele obișnuite. Încurajați copiii să realizeze sarcinile în orele care de obicei sunt dedicate învățării la școală.

Puneți accent pe sarcini interesante care le stârnesc curiozitatea și îi motivează să exploreze în mod indepedent. Izolarea e mai ușoară când rămânem curioși și încurajați.

Nu oferiți prea multe sarcini – dozați și verificați periodic dacă elevii se descurcă în ritmul propus. Fiecare, în condiții noi, are nevoie să se adapteze treptat și să fie încurajat pentru efortul făcut mai mult decât pentru rezultatul obținut.

Încurajați elevii să povestească despre cum se simt ei, cum se descurcă în condiții de casă sau poate chiar adaptați sarcinile specifice în așa fel încât să încurajeze relatarea despre situația și emoțiile pe care le trăiesc. Le puteți propune să țină zilnic un jurnal, să-și exprime stările interioare prin desen, poezie sau prin orice altă formă.

Încurajați-i să lucreze în grupuri mici la distanță. E important ca ei să continue să comunice unii cu alții, la telefon sau online, despre teme și despre viața de zi cu zi. Oferiți-le posibilitatea să-și povestească gândurile și emoțiile altor colegi.

Orele de muzică, educație fizică sunt extrem de importante în această perioadă, deoarece pot fi metode bune pentru a reduce emoțiile de neliniște și frică. Încurajați-i să asculte muzică, să danseze, să facă exerciții fizice și chiar să joace jocuri online.

Comunicați cu părinții. Rămâneți izolați fizic, dar conectați social. Împărtășindu-vă ideile, emoțiile, contribuiți la bunăstarea psihică a tuturor celor implicați în procesul educațional. #ÎnvățămAcasă în siguranță emoțională.

Video:

Un grup de profesori îi îndeamnă pe părinți să aibă grijă de siguranța emoțională a copiilor pe timp de criză

În condițiile de izolare socială cu scopul de a preveni îmbolnăvirea de COVID-19, activitățile pe care copiii obișnuiau să le facă la grădiniță sau la școală s-au mutat acasă. Astfel, părinți și îngrijitori din întreaga lume, pe lângă obligațiile lor tradiționale de până acum, au deja și responsabilitatea să continue procesul educațional al copiilor în familie, făcând temele și exercițiile împreună cu ei. E o situație care poate induce stări de stres tuturor, mai ales copiilor.

Pentru ca școala de acasă să fie un proces firesc, mai puțin frustrant, iată ce îndemnuri au lansat mai mulți profesori din Regatul Unit, citați în cadrul unui articol publicat de ziarul „The Guardian”.

Copiii ai căror părinți și îngrijitori țin cont de aceste reguli se simt protejați, respectați, iubiți și ascultați chiar și pe timp de criză.

Pune pe primul loc starea de bine a copilului

O bună învățare se desfășoară atunci când copilul se simte bine, într-un mediu emoțional confortabil, respectuos și protectiv.

Păstrează rutina

Dacă respecți regulile de bază de până la instalarea stării de criză, îl ajuți pe copil să înțeleagă că nu este vorba despre o vacanță, ci despre o perioadă în care activitățile esențiale continuă.

Oferă copilului o anumită autonomie

Încurajează-l să-și organizeze singur programul, să îmbine sarcinile și responsabilitățile legate de școală cu nevoile și preferințele personale. S-ar putea ca el să prefere jocurile online temelor pentru acasă. Ajută-l să înțeleagă de ce sunt importante și temele.

Lasă-l să se plictisească

Stările de plictiseală își au și ele rostul. Sfatul unor profesori este să-l lăsăm pe copil să se odihnească din plin și chiar să se plictisească. Ulterior, își vor relua studiile cu mai multă motivație, din nevoia de a cunoaște și de a învăța lucruri noi.

Încurajează-ți copilul să comunice cu prietenii/colegii

În această perioadă, telefonul sau rețelele de socializare sunt soluția cea mai potrivită. Comunicarea poate fi despre cele mai banale lucruri și ajută la bunăstarea emoțională. Timpul petrecut în mediul virtual îl stabilești împreună cu copilul (vezi următorul îndemn).

Limitează accesul la gadgeturi, TV, internet

Este important să ne trimitem în mediul online mesaje de încurajare în această perioadă de izolare socială, însă la fel de important este să avem grijă de sănătatea noastră fizică și mentală și a celor dragi, utilizând atât noi, cât și copiii rețelele de socializare, TV cu moderație.

Încurajează-l să facă exerciții de gramatică și matematică

Amintește-i că repetarea/exersarea cunoștințelor și abilităților de bază este importantă. Încurajează-l să-și scrie într-un caiet ceea ce a reușit să realizeze în fiecare zi și cât de mulțumit este el de asta.

Amintește-i că învățarea poate fi distractivă

Școala înseamnă nu doar gramatică și matematică, dar și pictură, broderie, croșetat, sport, plimbări în natură (în grădină, dacă aveți posibilitate).

Manifestă grijă

Ascultă-ți copilul. Informează-l despre sarcinile pe care urmează să le îndeplinească și neapărat ține cont de emoțiile și de părerea lui.

Încurajează-l să citească în fiecare zi

Recomandă-i o listă de lecturi. Nu este vorba neapărat de lecturile școlare. Puteți face împreună o listă de cărți cu personajele lui preferate. De asemenea, cea mai bună încurajare este să citești tu însuți/însăți în preajma copilului, ca să-i oferi un model demn de urmat.

Nu-i cere copilului tău să învețe non-stop

Renunță la exagerări. Activitățile copilului trebuie să corespundă vârstei și stării lui generale. Cu cât este mai mic, cut atât mai puține și mai ușoare trebuie să fie activitățile/sarcinile.

Ia în considerare impactul izolării sociale și monitorizează starea copilului

Este vital ca fiecare copil să se simtă, chiar și în situații de criză, relaxat și independent.

Fotografie de Elly Fairytale

Termeni de referinţă pentru selectarea unui expert/unei experte sau a unui grup de experți/experte în vederea elaborării Studiului privind educația sexuală în școală în Republica Moldova

Locul: Chișinău, Republica Moldova
Limba de lucru: română
Termen de implementare: 21 aprilie – 21 decembrie 2020
Termen-limită de înscriere: 10 aprilie 2020

1. Context
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1999, cu misiunea de a contribui la crearea unui mediu favorabil pentru realizarea drepturilor copilului. Pentru mai multe informații, accesați drepturilecopilului.md.

CIDDC sprijină copiii în procesul de monitorizare a propriilor drepturi. În luna februarie 2017, o delegație de adolescenți din Moldova a prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului raportul privind Respectarea drepturilor copilului. Acest raport reflectă viziunea copiilor despre modul în care sunt respectate prevederile Convenției cu privire la Drepturile Copilului în Republica Moldova. Unul dintre drepturile care au fost monitorizate este dreptul la sănătate, aspectul legat de sănătatea sexual-reproductivă a adolescenților. Constatările acestui raport pe segmentul dat confirmă necesitatea abordării subiectelor legate de sănătatea sexual-reproductivă în cadrul disciplinelor școlare și elaborarea unui studiu/unei cercetări privind competențele adolescenților în domeniul sănătății sexual-reproductive pe diferite regiuni și criterii demografice.

Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, în Observaţiile finale cu privire la raportul periodic combinat al patrulea şi al cincilea al Republicii Moldova (anul 2017), recomandă îmbunătăţirea educaţiei privind sănătatea reproducerii la adolescenţi, în toate școlile, pentru a reduce numărul sarcinilor în rândul adolescentelor, inclusiv prin consolidarea rețelei centrelor de sănătate prietenoase tinerilor. Această recomandare subliniază importanța realizării unui studiu focalizat pe educația sexuală în școli. Iar în acest an, ca urmare a solicitărilor venite din partea grupurilor de elevi implicați în diverse activități, CIDDC și-a propus elaborarea unui studiu privind educația sexuală în școală. Elaborarea acestui studiu este posibilă datorită suportului acordat de către OAK Foundation, prin intermediul Workshop for Civic Initiatives Foundation, pentru implementarea Strategiei CIDDC 2016-2020.

2. Obiectiv
Obiectivul studiului privind educația sexuală în școală este de a determina și documenta modul și măsura în care acest subiect este abordat în instituțiile de învățământ și cum acest lucru ar putea fi îmbunătățit din perspectiva actorilor interesați, inclusiv a adolescenților, părinților și profesorilor.

3. Metodologie
CIDDC va asigura crearea și facilitarea grupului consultativ de adolescenți care va avea un rol activ în procesul de cercetare și elaborare a studiului, fiind implicat la toate nivelurile/etapele. Expertul/experta sau grupul de experți/experte va lucra în strânsă colaborare cu echipa CIDDC și grupul consultativ de adolescenți. Cercetarea se va efectua preponderent prin metode calitative.

4. Sarcini și responsabilități
a) Expert/expertă sau grupul de experți/experte:
- Efectuarea unei cercetări documentare în domeniul educației sexuale în școală în Republica Moldova;
- Elaborarea, în colaborare cu grupul consultativ de adolescenți și reprezentanții CIDDC, a metodologiei de consultare a actorilor interesați;
- Colectarea datelor prin consultarea unui număr limitat de școli, inclusiv a grupurilor minoritare, cum ar fi comunitatea LGBTQ+, comunitățile religioase etc. și analiza lor cu implicarea grupului consultativ de adolescenți;
- Prezentarea proiectului de raport și definitivarea raportului în colaborare cu grupul consultativ de adolescenți și membrii CIDDC;
- Întocmirea raportului final cu recomandări pentru actorii interesați.

b) CIDDC
- Oferirea sprijinului informațional și logistic necesar. CIDDC va oferi suport tehnic expertului/expertei sau grupului de experți/experte selectat/e, care ar putea include: monitorizarea progresului, asigurarea cu documente, contacte relevante și disponibile cu referire la realizarea sarcinilor puse, avizarea promptă a materialelor/produselor prezentate.
- Crearea și facilitarea grupului consultativ de adolescenți.

5. Livrabile/servicii, termene de realizare și condiţii de plată
Raportul cu recomandări va fi predat nu mai târziu de 21 decembrie 2020. Plata se va efectua după prezentarea raportului și aprobarea versiunii finale a acestuia de către CIDDC.

Perioada de timp estimată* Livrabile/servicii
(coordonate cu CIDDC)
21 aprilie – 31 mai Cercetarea documentară și elaborarea planului de lucru detaliat.
1 iunie – 31 iulie Proiectarea în mod participativ a metodologiei de colectare a datelor.
1 august – 15 octombrie Colectarea și analiza datelor în mod participativ.
16 octombrie - 16 noiembrie Întocmirea proiectului de raport.
21 decembrie 2020 Prezentarea raportului final cu recomandări.

* Perioada de timp estimată ar putea varia în funcție de evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19 pe teritoriul țării.

6. Calificări și abilități
- Studii superioare în domeniile de sănătate publică, drept, politici publice, sociologie, educație, psihologie sau alte domenii conexe. Masteratul și/sau doctoratul vor fi considerate un avantaj;
- Experienţă de cel puțin 3 ani în efectuarea cercetărilor în domeniul educației;
- Experiență anterioară în cercetare, analiza datelor și elaborarea rapoartelor;
- Experiență de lucru cu instituții guvernamentale și/sau ONG-uri privind furnizarea serviciilor de expertiză în domeniul educației sexuale, inclusiv instruiri;
- Experiență în organizarea unor activități cu implicarea tinerilor, inclusiv pe subiectul educației sexuale;
- Abilităţi analitice excelente, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe;
- Abilităţi excelente de scriere, capacitatea de a scrie într-un mod structurat, inteligibil și concis, fără a pierde din esenţa mesajului;
- Abilitatea de a prezenta produsele conform orarului prestabilit.

7. Procedura de selecție
Aplicațiile vor fi evaluate în baza următoarelor criterii: calificarea și experiența expertului/expertei sau a grupului de experți/experte în furnizarea serviciilor de expertiză în domeniul educației sexuale și a elaborării rapoartelor, costul serviciilor.
Selecția expertului/ei sau a grupului de experți/experte se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului; expertul/a sau grupul de experți/experte selectat/ă va semna o declarație prin care se va angaja să respecte prevederile acesteia.

Dosarul candidatului/ei trebuie să conțină:
• CV-ul actualizat incluzând date privind experiența în furnizarea serviciilor de expertiză în domeniul egalităţii de gen și a elaborării de documente de politici;
• Scrisoare de intenție;
• Oferta financiară (în lei moldovenești) – cu specificarea unui preț fix net total pentru livrabile/servicii, însoțită de o defalcare a costurilor.

Dosarul va fi trimis prin e-mail la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau depus la sediul CIDDC (Chișinău, str. Eugen Coca, 15).
Dosarele incomplete nu vor fi evaluate.

Cum să le vorbim copiilor despre COVID-19 (coronavirus). Sfaturi pentru părinți și cadre didactice

Copiii au dreptul de a fi informați corespunzător vârstei lor. Accesul la informație este stipulat în Convenția cu privire la Drepturile Copilului.

Rețelele de socializare și mass-media transmit un flux enorm de informații despre coronavirus, unele verificate, altele mai puțin. Copiii sunt printre cei mai expuși acestui flux de informații și, deseori, își imaginează lucruri mai grave decât se întâmplă în realitate.

Este important să-i informăm corect și să-i protejăm. Iată câteva sfaturi utile pentru părinți și profesori în comunicarea lor cu copiii despre noul virus și despre metodele de prevenire a îmbolnăvirii. Ideile sunt preluate din experiența sistemului educațional irlandez, despre care poți afla mai multe AICI.

- Răspunde la toate întrebările copiilor legate de coronavirus:

Copiii de vârste fragede au nevoie de informații scurte, simple.

  • Spune-le mereu că ei sunt în siguranță, la fel ca oamenii în privința cărora își fac griji. S-ar putea să te întrebe: „Mă voi îmbolnăvi?” „Bunica/bunicul va muri?”
  • Asigură-i în permanență că autoritățile lucrează intens pentru sănătatea tuturor.
  • Explică-le că, în momentul de față, în țara noastră s-au îmbolnăvit foarte puțini oameni.
  • Spune-le că nu toți iau virusul, iar majoritatea celor care se îmbolnăvesc din cauza lui se recuperează complet.

Copiii mai mari s-ar putea să aibă nevoie de informații mai ample, mai la subiect.

  • Abordează subiectul în termeni concreți, fără ocolișuri.
  • Oferă-le posibilitatea, dacă ei doresc, să afle mai multe despre COVID-19 și despre metode de prevenire a îmbolnăvirii din surse de informare sigure, oficiale, veridice. Asta îi poate ajuta să învețe cum să se informeze mai bine și, astfel, să dețină controlul asupra anumitor situații.
  • Respectă toate regulile: fie de igienă, fie de informare. Evită comportamentele de nervozitate în situații de criză. Ei tind să imite adulții și, astfel, învață din comportamentele lor.
  • Dacă observi că sunt nervoși sau îngrijorați, încurajează-i să discute despre ceea ce simt și să-și revizuiască opiniile într-un mod constructiv.
  • Oferă-le mai multă atenție și mai mult timp decât de obicei pentru a discuta despre fricile lor.
  • Încurajează-i să pună întrebări. Tine minte că, uneori, ei nu adresează întrebările direct. S-ar putea să pună câteva întebări la început, după care să continue joaca, iar mai apoi să revină cu noi întrebări. Urmărește modul în care decurge toată discuția.
  • Spune-le că multe informații din internet, inclusiv legate de COVID-19, se bazează pe zvonuri, deci sunt false.
  • Evită să monitorizezi din minut în minut știrile despre COVID-19. Astfel vei preveni anxietatea ta și a copiilor.
  • Încearcă să limitezi accesul la internet, TV sau la orice altă sursă media ce i-ar putea supăra pe copii.
  • Amintește-Ie că nici un individ, nici un grup nu e vinovat de răspândirea virusului.
  • Descurajează orice comentariu negativ sau stereotip despre persoanele infectate de coronavirus.
  • Încurajează-i să-și facă temele și activitățile extracurriculare în continuare, dar nu-i presa dacă se simt supărați, extenuați.
  • Menține, pe cât de mult posibil, o rutină echilibrată, respectând un program normal.
  • Pentru informații sigure și documentare, accesează:
    https://www.facebook.com/OMSMoldova/
    https://www.ecdc.europa.eu/en/coronavirus

Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur!

Fotografie de Janko Ferlic

Aisu Isacov: „Toți, indiferent de sex, avem aceleași drepturi”

Este implicată civic. Apără drepturile omului și a reușit să-i mobilizeze pe mulți dintre semeni să fie mai conștienți de ele. S-a născut în Azerbaidjan și a crescut în Moldova. Are 18 ani, este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Molovata, Dubăsari, știind deja că va alege o facultate care o va ajuta să-și dezvolte competențele fie în relații Internaționale, fie în drepturile omului. Este activă în diverse comunități, printre care Platforma Copiilor, ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC); Asociația de Voluntariat Internațional (AVI) din Moldova; Hai Moldova, membră a Consiliului Raional al Elevilor, președintă a Consiliului Elevilor. Organizează în localitatea sa un club de discuții pentru tineri.

Mai nou, și-a făcut vocea auzită în campania online #JoinMyFight, lansată de ERIKS Development Partner pentru a susține fetele din întreaga lume să-și apere drepturile. Și are un mare vis: ca fiecare copil din Moldova, dar și din întreaga lume să fie tratat cu respect și să trăiască într-o societate fără discriminare.

Campania #JoinMyFight este despre faptul că fetele au aceleași drepturi ca și băieții. Ce dificultăți întâmpini atunci când abordezi subiectul egalității de gen în comunitatea ta?

În general, când vorbim despre fete și băieți, de parcă ne-am referi la două lumi care nu comunică între ele, nu au nimic în comun și sunt în concurență.

În societatea noastră, să fii fată înseamnă să te confrunți cu multe prejudecăți, să-ți aperi dreptul de a vorbi, de a te comporta, de a te îmbrăca așa cum dorești.

„Tu ești fată. Nu poți veni la concertul școlar îmbrăcată în blugi. Du-te acasă și îmbracă-te în fustă!” „Tu ești fată! Trebuie să fii cuminte, îngrijită și delicată.” „Tu ești fată. Nu se poate să ai note atât de mici!” „Tu ești fată. De ce vorbești așa?” „Tu ești fată. Nu se poate să stai cu băieții!” „Tu ești fată. Nu este OK să joci volei într-o echipă de băieți.” „Lucrul manual, dansul și poezia sunt pentru fete, baschetul e pentru băieți.” „Ce fel de fată ești tu? Prinde-ți părul!” „E rușinos să vorbești despre menstruație, mai ales cu băieții!”

Sunt prejudecăți cu care fetele se confruntă des.

De exemplu, am încercat să ating de câteva ori subiectul menstruației în școală, însă profesoara a luat în derâdere intenția mea, spunând că e rușinos ca o fată să vorbească despre ciclul menstrual, mai ales cu băieții. Au început să râdă și câțiva colegi și colege.

Eu nu văd nimic rușinos în a discuta despre sănătatea noastră, indiferent că este vorba despe fete sau despre băieți. Toți, indiferent de sex, avem aceleași drepturi.

Când a început implicarea ta civică ?

Mereu mi-am dorit să particip la soluționarea anumitor probleme. Am început să fiu mai implicată acum trei ani, la Platforma Copiilor, ghidată de CIDDC. Aici am găsit o atmosferă liberă, prietenoasă, total diferită de cea din școală. Parcă am ieșit din zona mea de confort, iar stereotipurile pe care le aveam au dispărut. Și dacă inițial inima îmi bătea foarte tare și transpiram în timp ce îmi spuneam opiniile, convinsă că nu vor fi acceptate de cei din jur, acum sunt mai deschisă, curajoasă și am o gândire critică. Am înțeles că implicându-mă fac ceva nu doar în folosul meu, dar și al comunității.

Ce schimbări ai adus în comunitatea ta?

Cred că am reușit să-i mobilizez pe tineri să fie mai critici atunci când este vorba despre drepturile lor. În școala noastră, de exemplu, elevii nu mai sunt nevoiți să stea de serviciu pe coridoare, căci am reușit să convingem profesorii că astfel ni se încalcă dreptul la timpul liber. A dispărut și Chipărușul, coala cea mare de hârtie unde se afișau numele elevilor „răi”, alături de orar. Elementar, vocea noastră a început să fie auzită. Mie personal nu-mi mai este teamă să mă apropii de profesori sau de directoare și să le spun că îmi displac anumite lucruri în școală. Pe agenda Consiliului Elevilor (CE) au apărut și alte activități decât organizarea festivităților precum „Toamna de aur” sau Ziua Profesorului. Căci misiunea CE este să indentifice problemele elevilor din școală, să propună idei de soluții și să le înainteze profesorilor, administrației.

De asemenea, tinerii din comunitatea mea sunt mai receptivi să ia parte la cluburile de discuții pe care le organizez lunar la Biblioteca Publică din sat, în urma unui training pe tema discriminării, la care am participat la AVI Moldova în toamna lui 2018.

Cum ți se pare atitudinea autorităților față de copiii și tinerii activi civic?

Autoritățile nu prea iau în serios rolul copilului ca apărător al drepturilor omului. De exemplu, atunci când am propus să fac un atelier pe tema discriminării în școala mea, mulți profesori nu m-au susținut, chiar dacă elevii și-au dorit și își doresc discuții de acest gen. Din păcate, mai sunt profesori care nu consideră Platforma Copiilor, CNE sau CE instrumente de consultare a copiilor/tinerilor.

Superioritatea adulților față de copii se simte în toată lumea. De exemplu, atunci când Greta Thunberg le-a spus autorităților că tinerii vor fi cu ochii pe ele, acestea au râs. Într-un final, cred că discursul ei i-a mișcat pe toți, chiar și pe cei care o discriminează.

În opinia ta, cum am putea să avem o societate bazată pe egalitatea de gen?

Dacă fetele și băieții ar fi implicați mai des în activități comune și dacă discuțiile despre discriminare și consecințele ei grave asupra societății ar fi încurajate, cred că stereotipurile ar dispărea.

Interviu de Tatiana Corcebaș-Onica

Galerie foto:

Copiii au dreptul la toalete decente în școală

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) susține declarația Amnesty International Moldova (AIM) în care cere Guvernului Republicii Moldova să implementeze urgent Standardele Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la apă, sanitație și igienă în toate școlile.

Atât datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cât și rezultatele unei cercetări realizate de către adolescenții de la Platforma Copiilor în 2018, ghidați de CIDDC, arată că aproximativ 50% din numărul total al școlilor din Republica Moldova nu dispun de toalete în interiorul instituției, care să fie conectate la un sistem public de canalizare sau, chiar dacă există, nu le folosesc.

Aceste practici încalcă grav dreptul la apă și sanitație, la sănătate, la trai decent și la educație.

În acest context, AIM a înaintat o petiție prin care cere următoarele:

  • În fiecare școală să existe grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii, și nu amplasate într-o clădire separată, în afara școlii;
  • În fiecare școală să existe un număr suficient de toalete pentru fete, băieți, profesori, femei și bărbați. OMS recomandă câte 1 cabină pentru fiecare 25 de fete sau femei și 1 cabină, plus 1 pisoar pentru fiecare 50 de băieți sau bărbați. Toaletele pentru profesori și elevi trebuie să fie de același standard;
  • Grupurile sanitare să fie accesibile tuturor, inclusiv personalului și copiilor cu necesități speciale;
  • Toaletele să asigure intimitate și siguranță. Toaletele pentru bărbați și femei trebuie să fie separate. În interiorul toaletelor pentru bărbați și femei trebuie să fie cabine separate pentru a oferi intimitate;
  • Toaletele să fie igienice pentru utilizare și ușor de curățat;
  • Lângă toalete să fie prevăzute lavoare comode;
  • Să fie introduse proceduri de curățare și întreținere pentru a asigura disponibilitatea, în orice moment, a toaletelor curate și funcționale.

Documentul a fost semnat de circa 4000 de persoane și urmează a fi transmis direct prim-ministrului, Ion Chicu, vineri, 28 februarie curent.

Prima campanie de prevenire a bullyingului, inițiată de elevii din învățământul profesional tehnic

Elevii din școli profesionale, colegii, centre de excelență lansează pe 18 februarie 2020 prima campanie de prevenire a bullyingului în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Acțiunea este inițiată de Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT), susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Fundația Liechtenstein Development Service (LED), Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Școala Profesională nr. 5 din Chișinău, facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și ghidată de psihologul Sergiu Toma.

Elevii vor participa la un exercițiu de reflecție critică asupra rolului tuturor părților implicate în bullying: agresori, victime, martori.

Astfel, ei vor afla răspunsuri la întrebări despre cum se manifestă bullyingul în școală și ce soluții pot fi găsite pentru a-l preveni și opri.

„La acest atelier, fiecare persoană va putea să-și spună liber opinia pe tema bullyingului”, a menționat Andreea Cazacu, membră a CNE ÎPT.

„Va fi un exercițiu de conștientizare din diferite roluri, agresor, victimă, martor, care ne va ajuta să înțelegem mai bine cine dintre ei deține puterea în realitate”, a spus Dorin Agapi, membru al CNE ÎPT.

„Astfel de ateliere sunt utile în fiecare școală. Tare mi s-a întipărit ideea de la atelierul precedent că, de fapt, agresorii sunt cei mai slabi oameni”, a adăugat colegul lor, Zamfir Onofrei.

Potrivit lui Sergiu Toma, psiholog, „scopul acestui atelier, conceput ca o experiență trăită în mod autentic, este să devalorizăm intenția agresorului și să împuternicim victima și martorul. În momentul în care cuvântul bullying va fi pe limba fiecăruia, indiscutabil se vor produce schimbări.”

În opinia lui Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic a MECC „elevul, în școală, trebuie să se simtă în siguranță, să aibă parte de o atmosferă prietenoasă și să poată împărtăși problemele pe care le întâmpină. De aceea, pentru a avea parte de un proces educațional de calitate, atelierele de acest gen sunt necesare atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.”

Iosif Moldovanu, formator în cadrul CIDDC, a menționat că „bullyingul este una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, motiv din care acest subiect trebuie abordat în mod strategic pentru a asigura fiecărui elev un mediu protectiv și respectuos în școală. Din lipsă de informare, pe fondul unor stereotipuri, acest fenomen este trecut sub tăcere și este cercetat superficial. Campania antibullying este inițiată de către elevi și asta înseamnă că sunt responsabili și implicați civic.”

Amintim că membrii CNE ÎPT, în ianuarie 2020, după mai multe discuții cu elevi, profesori și psihologi din școli profesionale, colegii, centre de excelență, au ajuns la concluzia că fenomenul poate fi diminuat dacă adolescenții și adulții ar fi mai bine informați despre acest subiect. Tot atunci elevii au început să elaboreze un instrument referitor la rolul Consiliului Elevilor și al profesorului coordonator în prevenirea bullyingului. Documentul va fi prezentat în cadrul evenimentului, care se va desfășura la Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală care activează în Republica Moldova de peste 20 de ani și susține copiii să-și facă vocea auzită și să influențeze deciziile adulților (părinți, profesori, autorități). Totodată, CIDDC informează şi instruiește adulții să înțeleagă ce nevoi are copilul și ce responsabilități au ei în legătură cu realizarea acestora în familie, la școală sau în alt mediu.

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page