Elevii din școli profesionale și colegii s-au întrunit în cadrul Consiliului Național de pe lângă Ministerul Educației

22 septembrie, Chișinău – 34 de elevi din colegii și din școli profesionale și de meserii au intrat în componența primului Consiliului Național al Elevilor (CNE) din învățământul mediu de specialitate și secundar profesional de pe lângă Ministerul Educației. În perioada 19-21 septembrie 2014 elevii s-au întrunit în prima lor ședință  în calitate de consilieri.

Tinerii din Chișinău și Orhei discută prevenirea violenței

Tinerii bloggeri de la Centrul Media pentru Tineri și membrii Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei s-au întâlnit în acest week-end la Orhei pentru a discuta despre prevenirea violenței față de copii.

Scopul acestei întâlniri a fost de a crea un spațiu de comunicare între tinerii implicați activ în viața comunității și de a-i încuraja să vorbească, ulterior, semenilor săi despre semnele violenței și, mai ales, despre cât este de important să "să rupi tăcerea", fie că ești martor al unui act de violență, fie – victimă.

Absolvenții gimnaziilor internat sunt instruiți în dezvoltarea propriei afaceri

Peste 20 de tineri, absolvenți ai instituțiilor rezidențiale și actuali studenți la universitățile și colegiile din Moldova, au participat pe 21 și 22 martie la un seminar privind activitatea de antreprenoriat și dezvoltarea propriei afaceri.

"Scopul seminarului a fost să-i informăm pe foștii beneficiari ai proiectelor noastre despre existența acestei posibilități de dezvoltare, să-i informăm despre programele și legile din țară și respectiv despre pașii și componentele unui plan de afaceri", spune organizatorul evenimentului, Aliona Stepan.

Primele rezultate ale implementării procedurii de raportare a cazurilor de abuz

Peste 35 de specialiști din cadrul direcțiilor raionale de învățământ, responsabili de educația preșcolară, analizează procedura de raportare privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare și trafic a copiilor, pentru primul semestru de învățământ din anul școlar 2013-2014.

Activitatea a avut loc pe 28 martie și a urmărit scopul de a determina modul în care reprezentanții instituțiilor de învățământ aplică instrumentele procedurii și care sunt primele rezultate ale acesteia.

În căutarea viitoarei profesii

Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină. Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.

DREPTURILE COPILULUI MONITORIZATE DE COPII. Raportul copiilor despre cunoaşterea şi respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Anul 2013

»DREPTURILE COPILULUI MONITORIZATE DE COPII. Raportul copiilor despre cunoaşterea şi respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Anul 2013
Raportul apare în cadrul proiectului "Liber, Puternic şi Protejat - spre un sistem mai bun de protecţie a copiilor în Republica Moldova", implementat de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliile Raionale Leova şi Orhei, cu susţinerea financiară a Reprezentanţei UNICEF în Moldova şi Fundaţiei OAK.

Concurs de desene. Familia Mea mă crește cu grijă

Fiecare copil are dreptul să fie tratat cu respect și fără violență! Dragostea, grija, comunicarea și răbdarea sunt cele mai eficiente metode de educare a unui copil! Familia, părinții, sunt exemplul cel mai apropiat pentru fiecare copil!

Asistenţii sociali discută şi exersează metode de consiliere

10 asistenţi sociali, angajaţi în proiectele CIDDC, și-au îmbunătăţit capacităţile de consiliere a beneficiarilor lor – absolvenţi ai instituţiilor rezidenţiale, actuali studenţi ai diverselor instituţii profesionale.

Împreună cu Svetlana Haraz, lector universitar superior în asistență socială și sociologie, asistenţii sociali au discutat şi exersat tehnici de consiliere în baza nevoilor şi intereselor fiecărui beneficiar în parte.

„La această întâlnire am vrut să dezvoltăm unul dintre segmentele pe care trebuie să le acopere un asistent social în activitatea lui. Dezvoltăm abilităţile de consiliere, de comunicare, de orientare profesională şi motivare a absolvenţilor instituţiilor rezidenţiale şi altor tineri în alegerea carierei şi integrarea socială”, a spus Svetlana Haraz.

Interviu cu Irina. Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale

Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale
Interviu cu Irina, elevă în clasa a X-a (raionul Ștefan Vodă)

Irina este membră a altui grup de inițiativă. Ea a lucrat asupra proiectului alături de colegii din clasa ei.

- Irina, spune-mi care era scopul proiectului vostru?
- Noi ne-am propus să îmbunătățim condițiile sanitaro-igienice a apei pe care o consumă elevii liceului. Soluția pe care am găsit-o consta în procurarea și instalarea a 2 dozatoare de apă, dotate cu filtre.

- Ați întâlnit anumite dificultăți în implementarea proiectului?
- Da. Cel mai greu a fost să găsim magazinul de la care am procurat aparatele. De la Ștefan Vodă a trebuit să mergem tocmai la Bălți. A fost greu să găsim și finanțatori, iar pe unii, după ce i-am găsit, i-am pierdut pentru că nu aveam cont în bancă și nu aveam cum să primim ajutorul financiar de la ei.

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page