Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /var/www/vhosts/childrights.md/drepturilecopilului.md/images/29.09.22
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/29.09.22

Ofertă de suport emoțional

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și OLSDÎ Briceni, Edineț, Ocnița, Soroca, cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner, oferă în mod gratuit suport emoțional (ședințe de consiliere psihologică/psihoterapie):

1. Copiilor din Ucraina care momentan se află pe teritoriul Republicii Moldova (indiferent dacă sunt înscriși sau nu ca audienți sau elevi/studenți în instituțiile de învățământ din țară)

2. Adulților din Ucraina (părinți sau îngrijitori/însoțitori ai copiilor)

3. Cadrelor didactice din instituțiile de învățământ (prioritar din cele în care s-au înscris să își facă studiile copiii refugiați) din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Soroca.

Serviciile sunt gratuite, confidențiale (tot ce se va discuta în cadrul ședințelor, precum și motivul solicitării ședințelor de psihoterapie nu se vor face publice). Dovadă a accesării serviciilor va fi doar acordul cu utilizatorul serviciului (cadru didactic, părinte/îngrijitor).

Puteți opta pentru ședințe față în față sau online. Ședințele cu prezență fizică în cabinet se vor desfășura în Centrul „Reflexie”, str. Dosoftei 132, or. Chișinău. Ședințele online se vor desfășura pe una din platformele de comunicare instalată pe telefonul/computerul Dvs. și agreate cu psihologul/ psihoterapeutul Dvs. (de ex. Viber, WhatsApp, Skype Zoom). Dacă optați pentru ședințele online este necesar să creați câteva condiții:

- o cameră sau un spațiu unde puteți purta conversații confidențial (să nu vă audă alți membri ai familiei, să nu vă întrerupă);

- acces la internet;

- una dintre platformele de comunicare instalate pe telefonul/computerul Dvs.: Viber, WhatsApp, Skype (parascovia.topada), Zoom.

Puteți solicita 1-4 ședințe de consiliere sau 8-10 ședințe cu elemente de psihoterapie. Durata ședințelor este de 45 minute.

Consilierea psihologică – o intervenție de durată scurtă, se discută despre probleme curente (care se întâmplă aici și acum), se va focaliza pe o problemă anume, un impas (de ex. cum să abordeze anumite probleme cu elevul, copilul, cum să comunice, cum să pună limite, cum să gestioneze o situație de conflict sau de bullying).

Psihoterapia – o intervenție de durată mai lungă (noi oferim gratuit 8-10 ședințe, dar o terapie poate dura câțiva ani), se adresează suferințelor emoționale sau dificultăților relaționale de durată, cum ar fi: anxietate, atacuri de panica, depresie, frică accentuată, frică de moarte, pierderi/doliu (divorț, pierderi de sarcină, deces, șomaj, pierderea casei), probleme identitare, tulburări psihosomatice, probleme de separare, relații dificile cu partenerii, cu copiii etc.

Atenționări: În lucrul nostru comun vom utiliza elemente de psihoterapie și vom aborda cu multă grijă suferința emoțională.

Puteți opta pentru unul dintre cei doi psihologi ai organizației:

Parascovia Topada-Coroi este psiholog clinician și psihoterapeut de orientare psihanalitică. Are o experiență de 12 ani, dintre care 7 în domeniul lucrului cu trauma. Realizează ședințe cu copiii, adolescenții și adulții. Este membru al Societății de Psihanaliză Clinică și Aplicată din Moldova. Puteți contacta psihoterapeutul pentru a vă face înscrierea la nr. 069813106 sau la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Oxana Șevcenco este psihoterapeut specializat în simboldramă, psihodramă, terapie prin artă. Are o experiență de 17 ani, în domeniul lucrului cu trauma. Realizează ședințe cu adolescenții și adulții. Este președintele Asociației de simboldramă și psihoterapie Catatim-Imaginativă din R. Moldova. Puteți contacta psihoterapeutul pentru a vă face înscrierea la nr. 0697 73 755 sau la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ion Caciula, formator: „Mă bucur că și orașul Glodeni este parte a proiectului «Clubul Taților»”

Ion Caciula, profesor de Educație pentru societate la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din Glodeni, este unul dintre cei șase noi formatori și formatoare care s-au alăturat proiectului „Clubul Taților”, la începutul anului 2022. În luna martie a acestui an, Ion Caciula a devenit parte a echipei care sprijină bărbații și băieții, actuali și viitori tați, să prevină și să combată stereotipurile și violența în bază de gen în comunităților lor.

Astfel, Ion Caciula deschis o Școală a taților la Centrul de Cultură Glodeni, Filiala Bibliotecii „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud. „Mă bucur că și orașul Glodeni este parte a acestui proiect. Împreună cu câțiva tați din comunitatea școlară, am creat un grup care, în timp, a devenit unit, flexibil, dornic de reflecții și discuții pe tema egalității de gen.

Am observat acest lucru în timpul procesului de facilitare. Când eram abia la etapa de creare a grupului, am întâlnit stereotipul că bărbații se implică mai puțin. Experiența taților pe care îi cunosc demonstrează contrariul.

Anume ei, participanții Clubului, sunt sursa ce mă inspiră să învăț mai mult și să caut răspunsuri.

„Dezvoltă-te ca să mă dezvolt! Îți mulțumesc că sunt! Îți mulțumesc că ești!”

Prin ceea ce fac zi de zi în cadrul Clubului, vreau să le transmit acest mesaj: «Dezvoltă-te ca să mă dezvolt! Îți mulțumesc că sunt! Îți mulțumesc că ești!»”, a împărtășit Ion Caciula.

Pe lângă Școala/Clubul Taților, Ion Caciula susține diverse procese de guvernanță democratică în școală și inițiativele copiilor apărători ai drepturilor omului, printre care campania de conștientizare a autorităților și altor titulari de obligații să ofere un mediu sigur copiilor care acționează în baza dreturilor și anume campania #EuSusținCADO.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, Ion Caciula, împreună cu echipa de formatori/oare, participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Amintim că din decembrie 2020 până în prezent, cu suportul CIDDC, au fost lansate cluburi ale actualilor și viitorilor tați în diverse locații din raioanele Strășeni, Fălești, Dondușeni, Glodeni, Drochia și în Chișinău.

În programul de formare continuă participă în total 18 formatori și formatoare.

Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

960 de participanți/te s-au înscris în Programul de dezvoltare a capacităților personalului didactic „Participarea copilului în procesul decizional” 2022-2023, de zece ori mai mulți decât în anii precedenți

373 de cadre didactice și manageriale, maiștri, bibliotecari/e, psihologi/e, învățători și învățătoare din Republica Moldova au participat la primul atelier online „Participarea copilului în procesul decizional”, desfășurat în două sesiuni online, pe 19 septembrie și, respectiv, pe 28 septembrie curent.

Activitatea este parte a Programului de dezvoltare a capacităților personalului didactic „Participarea copilului în procesul decizional, implementat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul Salvați Copiii România, în perioada anului de studii 2022-2023.

Participanții, participantele au reflectat despre cum pot contribui la crearea unui spațiu în care adulții care lucrează cu și pentru copii să învețe, să împărtășească și să se inspire împreună, identificând procese și metode realiste și legale, prin care se asigură că iau în considerare opinia copilului.

Prin intermediul acestui atelier, CIDDC și-a propus să clarifice care sunt nevoile participanților, ce întrebări au și cum pot contribui la programul de formare; să încurajeze procese de conștientizare de către participanți a propriilor cunoștințe, comportamente, convingeri, atitudini și valori referitor la participarea copilului; să ghideze participanții în procesul de înțelegere critică a principiului și drepturilor la participare, precum și în procesul de analiză critică a condițiilor care facilitează procesul de exprimare a opiniei de către copii.

În cadrul atelierului, participanții, participantele s-au familiarizat cu cele 9 Standarde pentru o participare adevărată și etică a copiilor, pe care Comitetul pentru Drepturile Copilului le stipulează în Comentariul General nr. 12 (2009), astfel încât toate procesele în cadrul cărora se solicită opiniile sau participarea unuia sau mai multor copii trebuie să fie:

1.Transparente și informative; 2. Benevole; 3. Respectuoase; 4. Relevante; 5. Prietenoase copilului; 6. Incluzive; 7. Susținute prin instruire; 8. Sigure și să țină cont de riscuri; 9. Responsabile.

Totodată, au observat, în baza unui material video didactic, atitudinile și comportamentele cadrelor didactice și ale elevilor în procesul de participare a copilului și au reflectat critic asupra acestora.

Rodica Braguța șefa Secției juridice din cadrul MEC,. a menționat că vocea copilului este importantă pentru MEC, a încurajat participanții, participantele să asculte această voce și a subliniat importanța cadrului legal național al participării copilului în luarea deciziilor:

„Mă bucur să fiu parte a unei comunități care acționează pentru drepturile copilului și să observ un deosebit interes față de participarea copilului în procesul decizional.

Vorbind din perspectiva juridică despre participarea copiilor în procesul decizional, în prim-plan sunt prevederile Codului Educației al Republicii Moldova, care spun că elevii, reprezentanții Consiliilor elevilor sunt parte a proceselor decizionale, inclusiv cu o calitate de membru activ cu drepturi depline în Consiliul de adminstrație, care este un organ suprem de conducere în instituția de învățământ și care are rol de decizie în probleme administrative.

Astfel fiind spus, vedem că participarea elevilor în procesul decizional este o realitate, ea se întâmplă. Cantitativ, este prezentă. Ne dorim mult și o participare calitativă.

Observ în unele situații o participare necorespunzătoare. Și este important să avem această claritate: când participă elevii, cum participă, când îi consultăm și mi-ar plăcea tare mult ca această participare să fie benevolă, să se întâmple firesc, nu din obligație și noi, adulții, să avem această deprindere a participării calitative în procesul decizional a tuturor actanților din sistem, mai ales a elevilor, care sunt beneficiarii procesului educațional.”

Interesul profesioniștilor în educație din Republica Moldova pentru participarea copilului în luarea deciziilor în școală, de zece ori mai mare comparativ cu anul de studii 2021-2022

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, facilitatorul programului, a explicat contextul dezvoltării acestui program și a subliniat interesul sporit și în creștere al profesioniștilor pentru participarea copilului în procesul decizional în educație:

„Mulțumim că ați răspuns invitației CIDDC de a participa la acest program inovator. Numărul mare de participanți arată că profesorii, educatorii, învățătorii sunt pregătiți să vină în acest proces și CIDDC rămâne la fel de deschis să ofere suportul de care profesioniștii în educație au nevoie. Aproape o mie de persoane înscrise este o cifră record.

În colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, am elaborat acest program de consolidare a capacităților profesioniștilor pentru a asigura drepturile la opinie în educație. În așa mod, răspundem nevoilor adulților de a acționa cu încredere, în baza unui cadru legal și conceptual, în interesele superioare ale copilului, pe de o parte, și de a aplica feedbackul copiilor referitor la luarea în considerare a opiniei lor referitor la toate aspectele vieții din instituții, pe de altă parte.

Scopul nostru general este să creăm un spațiu cu respect și cu prețuire pentru toate experiențele și pentru demnitatea umană. Vom împărtăși diferite experiențe și împreună vom identifica procese și metode realiste și legale prin care să ne asigurăm că opinia tuturor copiilor, elevilor este auzită.”

Amintim că Programul a fost lansat în 2020 de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), al cărei membru este și CIDDC, în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului în Republica Moldova (OAP), Ministerul Educației și Cercetării și, an de an, a înregistrat o creștere continuă a numărului de participanți.

Dacă pe parcursul anului de studii precedent, 2021-2022, în acest program s-au înscris peste 100 de directori de școală, directori adjuncți, psihologi școlari, cadre didactice, angajați din protecția copilului, de la Direcția municipală pentru drepturile copilului Chișinău, angajați ai centrelor de plasament temporar pentru copii sau alte servicii pentu copii s-au înscris, la începutul anului 2021, la ediția 2022-2023 s-au înscris 960 de persoane, adică de circa zece ori mai multe persoane.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 și, prin intermediul programelor sale, susține diverse mecanisme de participare a copilului în procesul decizional, printre care Platforma Copiilor, Consiliile elevilor din învățământul general, Consiliile Elevilor din învățământul profesional tehnic, Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, Consiliul Cosultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. CIDDC oferă suport autorităților, profesioniștilor, organizațiilor neguvernamentale pentru a-și dezvolta/consolida propriile capacități de a promova participarea copiilor în procesul decizional și pentru a se asigura că participarea copilului este conformă celor 9 Standarde.

GALERIE FOTO: {gallery}29.09.22:::0:0{/gallery}

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru procurarea a două laptopuri

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/.

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru două laptopuri.  Achiziția are loc în cadrul proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova.”, finanțat de către Consiliul Europei. Vor fi procurate două laptopuri în valoare de aproximativ 48000 MDL.

Caracteristici tehnice utilizate:

Componente:

Specificații:

Sistem de operare:

WINDOWS 11 Home 

Software:

Microsoft Office

Tipul procesorului: 

Intel Core i5 Processor or RYZEN 7

Capacitatea memoriei:

16 GB 

Baterie:

Minimum 9h

Display: 

13.0"-14.0" FHD 

Greutate:

1.2-1.4 kg

Material:

Aluminum

Camera:

HD

Puterea difuzorului:

Minimum 4W

Mouse:

Wireless 2-button, optical mouse

Garanție:

24 luni

Voltage:

220V

Oferta trebuie să includă:

  • Prețul în MDL (fără TVA), denumirea produsului, denumirea producătorului, cantitatea;
  • Certificatul de calitate al produsului;
  • Termenul de livrare a produselor;
  • Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, email-ul și telefonul de contact;
  • Rechizitele bancare ale companiei;
  • Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Plată:

  • Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 3 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Data limită de transmitere a ofertelor: vineri, 30 septembrie 2022, ora 17.00.

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data limită de transmitere a ofertelor, vor fi expediate pe adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău.

Persoana de contact: Arina Zîcu, tel. 06930702.

Va fi selectată compania care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

 

35 de fete și băieți din diferite regiuni ale țării, inclusiv copii refugiați din Ucraina, au creat Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului

Treizeci și cinci de fete și băieți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din diferite regiuni ale țării, inclusiv copii refugiați din Ucraina, au creat Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Crearea acestei structuri consultative este fără precedent în Republica Moldova și activitatea ei este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Primul atelier al Consiliului Consultativ s-a desfășurat în perioada 16-18 septembrie 2022, în format offline.

Consiliul a fost creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. A fost organizată o sesiune de informare (la care au participat aproape o sută de copii din diverse regiuni ale țării) despre cum va funcționa Consiliul Copilului, apoi Comisia de selecție, formată din cinci persoane (o persoană din partea CIDDC, două persoane din partea OAP, o persoană de la Platforma Copiilor și o persoană de la Centrul de Tineret din sectorul Râșcani a municipiului Chișinău), a evaluat formularele de intenție ale candidaților și candidatelor.

Din componența Consiliului Copiilor fac parte 27 de copii (14 fete și 13 băieți) din Republica Moldova și 8 copii (7 fete și un băiat) refugiați din Ucraina. Deci, participă în total 35 de copii, selectați din 166 de copii care și-au depus formularele de intenție de a deveni membru/ă.

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

La primul atelier al Consiliului, membrii și membrele s-au cunoscut reciproc, s-au conectat cu popriile nevoi și cu ceilalți participanți prin prisma drepturilor și au reflectat despre drepturile cele mai des încălcate ale copiilor.

Maia Bănărescu, Ombudsmanul copilului, a venit cu un mesaj de salut și i-a încurajat pe copii: „În primul rând, aduc mulțumiri tuturor copiilor care au participat la concursul de selectare a membrilor Consiliului Consultativ și felicit copiii care au devenit membri ai Consiliului. Sunt convinsă că împreună vom face vocea copiilor mai bine auzită de către titularii de obligații, iar interesul superior al copilului va fi în mod real aplicat, nu o bifare în politicile și acțiunile acestora, iar politicile elaborate vor avea o abordare bazată pe necesitățile copiilor. Succese nouă, tuturor, și vă încurajez să fiți activi și curajoși!

Este pentru prima oară în istoria activității Avocatului Poporului pentru drepturile copilului când se creează un consiliu ce încurajează opinia și participarea copilului. Este o oportunitate și pentru Ombudsman de a cunoaște permanent opinia copiilor privind respectarea drepturilor copilului și implicarea copiilor în soluționarea chestiunilor care-i privesc. Este o posibilitate de a cunoaște opinia copiilor asupra activității Avocatului Poporului pentru drepturile copilului și de a consulta copiii atunci când stabilim prioritățile în activitatea acestuia.

De asemenea, exprim mulțumiri CIDDC și APSCF și organizației Salvați Copiii România pentru această muncă colosală și colaborare frumoasă și continuă.”

Vasile Coroi, director executiv la CIDDC, a subliniat importanța acestui mecanism de consultare a opiniilor copiilor:

„Crearea acestui Consiliu este rezultatul unui proces îndelungat, la care CIDDC este parte din 2020, când Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru drepturile copilului/OAP și CIDDC, a lansat Programul de formare „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”.

În cadrul acestui program, un grup de reprezentanți și reprezentante din organizații membre ale APSCF și OAP, a elaborat proiectul Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului. Acest document a fost consultat cu peste 50 de copii din diferite regiuni ale țării, pe parcursul a trei sesiuni, desfășurate în noiembrie 2021.

Salutăm instituirea de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a acestui mecanism de consultare a opiniilor copiilor și sperăm cât mai multe instituții și organizații să-i urmeze exemplul și să implementeze procese de participare etică și adevărată a copiilor.”

Amintim că CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 care, prin activitățile și programele sale, împuternicește copiii în procese de luare a deciziilor și încurajează adulții, dezvoltând-le capacitățile să înțeleagă nevoile copilului, să ia în considerare opinia copilului și să ia decizii în interesul lui superior.

GALERIA FOTO: Mai multe imagini pot fi accesate pe pagina noastră de Facebook

 

Program de formare Analiza tranzacțională pentru personalul didactic și de conducere de la toate treptele de școlaritate din învățământul general din municipiul Chișinău

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, cu suportul Salvați Copiii România, anunță, în perioada septembrie - decembrie 2022, desfășurarea Programului de formare Analiza tranzacțională.


Programul este adresat personalului didactic și de conducere de la toate treptele de școlaritate din învățământul general din municipiul Chișinău.
Participanții, urmare a programului, vor dezvolta/forma următoarele competențe:

- clarificarea rolului de educator/învățător/profesor/psiholog școlar/ director;
- înțelegerea sistemului educațional din perspectiva analizei tranzacționale (copii - cadre didactice - părinți - autorități);
- înțelegerea propriului stil de lucru în echipă, cu calitățile personale unice și aspectele de îmbunătățit;
- identificarea stilului de lucru al copiilor/părinților/colegilor, cu calitățile personale și aspectele de îmbunătățit;
- înțelegerea conceputului de „strokes” (calorii psihologice) - ce sunt, care este nevoia noastră, tipurile de stroke-uri;
- exersarea competențelor-cheie ale relațiilor armonioase în școală (cu colegii , elevii și părinții) - a da și a primi; a cere și a refuza;
- înțelegerea propriilor stări ale eu-lui – Părinte/Adult/Copil și a modului în care acestea influențează modul în care ne manifestăm în relații;
- înțelegerea pozițiilor de viață și a poziției de viață recomandate („Eu sunt OK, Tu ești OK”) în relația cu copiii și adulții;
- identificarea triunghiului dramatic și a rolurilor relaționale aferente (Persecutor, Salvator, Victimă);
- identificarea relației de tip „joc psihologic”; exemple de jocuri psihologice în mediul educațional;
- identificarea strategiilor de evitare a jocurilor psihologice (contractarea și cadrarea);
- echilibrul interior, alinierea personală și sistemică în rolul educațional.

Sunt create două grupuri de participanți:

Grupul 1: Educatori, metodiști și directori IET

Orarul formărilor online în semestrul I: 20 octombrie, 24 noiembrie (orele 13.00-15.00)
Doritorii de a participa la program se pot înregistra până la 3 octombrie 2022, accesând linkul de mai jos:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeG8s1uzYsOrvsZh_RSl7SbPnySeELi6HLo1fGd8YvPXhH1IA/viewform?usp=sf_link

Grupul 2: Cadre didactice și de conducere de la treapta primară, gimnazială, liceală, psihologi școlari
Orarul formărilor online în semestrul I: 29 septembrie, 20 octombrie, 24 noiembrie, 8 decembrie (orele 15.00-17.00)

Doritorii de a participa la program se pot înregistra până la 23 septembrie 2022, accesând linkul de mai jos:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWBRS715Q7wOF6dLhirePEjZyQRyW1TiKeEcjQ45QcNHY4-g/viewform?usp=sf_link

Participarea la program este confirmată prin certificat în vederea completării portofoliului de dezvoltare profesională.

Cine sunt formatorii programului?

Sunt Raluca Laura Mohanu, Master Coach acreditat internațional și facilitator sistemic.

Mottoul meu este „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” (Mahatma Gandhi) și este reflectat în numele companiei mele de coaching, Steps for Change.

Sunt o studentă permanentă a comportamentului uman, prima mea formare terapeutică fiind în domeniul analizei tranzacționale. Am susținut sute de ore de training în domeniul analizei tranzacționale cu audiențe diverse și de fiecare dată m-a uimit cât de puternice și clare sunt aceste instrumente în îmbunătățirea relațiilor dintre oameni.

Sunt pasionată de educație, iar învățarea continuă este una dintre valorile mele principale. Lucrez de peste 10 ani cu învățători, profesori și directori de școală, având o colaborare constantă de training și coaching pentru organizația „Teach for Romania”.

Stilul meu de lucru este direct și pragmatic, dăruind energie și prezență. Nu în ultimul rând, mă definesc perseverența și ... zâmbetul ☺!

Sunt Iosif Moldovanu, consultant, facilitator și coach, cu o experiență de peste 30 de ani în promovarea drepturilor copilului în diverse medii culturale, în educația formală și cea nonformală.

Am facilitat programe de formare pentru educatori, profesori și directori în domeniul educației pentru drepturile omului/copilului, formarea competențelor pentru cultură democratică, participarea copilului în procesul decizional, comunicarea nonviolentă, politica de protecție a copilului etc.

Îmi place procesul de formare bazat pe întrebări și reflecții critice asupra experiențelor personale. Pentru mine sunt importante respectarea demnității umane, prețuirea diversității culturale și pacea.

În curând, o noutate în sistemul educațional din Republica Moldova: Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului

Reprezentanți și reprezentante de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cadre didactice și manageriale din învățământul profesional tehnic și general, practicieni/e din Republica Moldova și România, o tânără participantă în campania „Școală fără bullying” și o deputată s-au întrunit într-o ședință de consultări publice pentru a contribui la îmbunătățirea proiectului Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului.

Evenimentul a fost desfășurat de MEC în format mixt (offline și online), la 6 septembrie curent.

Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului a fost elaborată de MEC în parteneriat cu CIDDC și APSCF, cu suportul financiar oferit de Fundația ERIKS Development Partner și Fundația Liechtenstein Development Service.

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor aplica acest document pentru a proteja copiii, elevii și elevele de hărțuire, acesta fiind parte a politicii de prevenire a violenţei faţă de copii şi adolescenți/te în instituțiile de învățământ din țară.

În cadrul evenimentului, fiecare participant/ă a avut posibilitatea de a prezenta sugestii și comentarii pe marginea proiectului de document. În linii mari, Metodologia a fost calificată drept „un document așteptat de către profesori și profesoare, pentru că aduce un cadru unitar, conceptual și practic, ajutându-i să înțeleagă ce trebuie să facă în situații de bullying”; „un document consistent cu anexe explicite, clare și practice”.

În continuare, vă invităm să urmăriți câteva declarații făcute în cadrul evenimentului.

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului:
„Felicit MEC pentru perseverența cu care susține angajamentul pentru protecția copilului față de violență. Încă din 2013 am început acest proces, pe atunci bullyingul era o noțiune foarte confuză pentru noi, se vorbea despre violență în general. Iată că am ajuns și la etapa în care, în Codul Educației și, respectiv, în Metodologie, este menționat în mod explicit ce este bullyingul și care este cadrul metodologic de a acționa în situații de bullying.

Aceasta e noutatea documentului și este un proces de creștere a noastră, a tuturor celor care au contribuit. Nu a fost ușor să delimităm bullyingul, pentru că sunt atâtea concepte, abordări, și mă bucur că în acest proces ne este alături Sorina Petrică, expertă din România. Ea ne-a ajutat și ne susține în continuare.

Mulți oameni au contribuit la elaborarea Metodologiei, începând cu adolescenții/tele care au inițat o campanie antibullying și continuând cu echipa de psihologi/e, pedagogi/e, educatori/oare de la școlile profesionale, coordontorii/oarele de la Direcția de învățământ, specialiștii Centrului Republican de Asistență Psiho-Pedagogică, practicieni din ONG-uri ș.a.”

Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută cognitiv-comportamentală cu o experiență de peste 25 de ani:

„Este al treilea proiect pe care îl am în Republica Moldova. Consider că a venit momentul să ne unim forțele, să ne aducem contribuția fiecare pe domeniul lui și să găsim cele mai eficiente strategii de a lupta cu fenomenul bullyingului. Este un fenomen complex, necesită abordări diferite, necesită să știm anumite aspecte, astfel încât să luăm cele mai bune decizii, care țin de contextul particular în care se manifestă comportamentul de bullying.

Nu există un singur răspuns. Există mai multe. Și avem nevoie de oameni pregătiți, care să știe ce să facă, iar această pregătire nu necesită o formare care să fie făcută de un singur specialist, ci de oameni din diferite domenii (științele educației, psihoterapie, psihologie, asistență socială, protecția copilului). Toți acești oameni au nevoie să se așeze la masă și să gândească ceva unitar ca să sprijine efortul oamenilor care lucrează în școli și care vor implementa lucrurile pe care noi le-am gândit.

Deci, Metodologia aduce acest cadru unitar, conceptual și practic prin instrumentele pe care le oferă și prin instrumente care vor fi dezvoltare. Este un prim pas, urmând ca anumite aspecte din Metodologie să fie dezvoltate.”

Vasile Coroi, director executiv la CIDDC:

„Mulțumesc ministerului pentru dedicația de a proteja copiii față de violență și de a ține cont de opinia lor. Problema bullyingului a fost adusă de multe ori la cunoștința autorităților de către copii prin rapoarte de monitorizare a drepturilor copilului, inclusiv într-un raport al Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT).

Asta arată că nu doar în învățământul general, dar și în cel profesional tehnic există bullying și acest fenomen trebuie prevenit și combătut.

Referitor la dezvoltarea capacităților cadrelor didactice privind identificarea, prevenirea și combaterea bullyingului, CIDDC va susține ministerul.

Cred că e nevoie atât de ateliere de formare, cât și de ateliere de lucru pentru împărtășirea experiențelor. În unele instituții acest proces deja are loc. Cadrele didactice pot împărtăși anumite bune practici de intervenție în situații de bullying și, astfel, învățând unele de la altele, să dezvolte împreună anumite instrumente ce pot fi aplicate, iar la următoarele ședințe să discute ce a funcționat, ce nu a funcționat și ce poate fi îmbunătățit.

Consider foarte important că în acest document se menționează că personalul din instituțiile de învățământ Nu deleagă copiilor, elevilor responsabilități ce țin de prevenirea și gestionarea situațiilor de bullying, pentru că asta, cu siguranță, nu este obligația copiilor. Elevii trebuie să cunoască ce este bullyingul și să poată reacționa în caz de bullying, dar, în același timp, niciodată nu este obligația lor de a stopa acțiunile de bullying, mai ales în cazurile în care, prin această acțiune, siguranța lor ar fi pusă în pericol.”

Liliana Grosu, deputată în Parlamentul Republicii Moldova:

„Elaborarea și implementarea Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului este un pas important în crearea unui mediu școlar sigur și protector pentru toată comunitatea școlară. Totodată, angajații instituțiilor de învățământ vor avea certitudinea că acțiunile pe care le întreprind pentru a preveni și interveni în situațiile de bullying sunt eficiente și răspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor.”

Andreea Cazacu, studentă, participantă la elaborarea primei campanii de prevenire a hărțuirii în școală printre elevi/e – „Școală fără bullying”, membră a CNE ÎPT 2021-2022:

Însăși noțiunea de bullying este clar expusă în document. Înainte de a dezvolta campania, am făcut o cercetare și am trecut printr-un proces de formare ca să înțelegem fenomenul, căci până la cercetare nu știam ce este bullyingul și îmi era greu să-l deosebesc de alt tip de violență.

Metodologia va ajuta profesorii la înțelegerea fenomenului și la raportarea mai multor cazuri de bullying. Și, desigur, îi va ajuta și la prevenire, căci e nevoie de formări cu accentul pe prevenire și pe empatizarea cu copiii.

Când eram elevă în clase mai mici, nu știam că ceea ce observ se numește bullying. Am aflat despre această noțiune fiind deja membră a CNE ÎPT și participând în programele CIDDC. Deja știam cum să intervin când cineva făcea bullying. Dar, cum se menționează în Metodologie, nu copilul este obligat să combată bullyingul, ci adultul. Personal nu m-am adresat pentru ajutor către un adult, probabil din lipsa de încredere, dar sper că pe viitor mai mulți copii, adolescenți se vor simți liberi să vorbească despre asta și să ceară ajutor atât personalului din instituție, cât și altor titulari de obligații.”

Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării:

„Cred că elevii, copiii pot să ne spună cel mai bine în ce măsură această formă de violență este prezentă în școli.

Cu siguranță, Metodologia va sensibiliza cadrele didactice să acorde mai multă atenție fenomenului de bullying.

Scopul acestui document este de a oferi suport instituțiilor de învățământ pentru a preveni și identifica situații de bullying cât mai devreme, prin instrumentele practice create pentru fiecare membru/ă al/a personalului școlar, iar atunci când școala nu are resursele proprii pentru soluționarea cazurilor de bullying, să apeleze la servicii de asistență psihopedagogică.

În contextul elaborării Metodologiei, noțiunea de bullying a fost inclusă și în Codul Educației, și în anexa Raportul privind evidența sesizărilor cazurilor de abuz, bullying, neglijare, exploatare, trafic, așa încât personalul școlar să-l poată identifica și raporta ca o formă de violență distinctă.

Totodată, această metodologie face trimitere la mecanismul intersectorial de Cooperare in Domeniul Protecţiei Copilului.

Mulțumesc grupului de experți și experte care a lucrat la acest document, unul atât de bun, realizat într-un termen atât de scurt.

Mulțumesc partenerilor care au susținut acest proces și tuturor participanților care au contribuit la îmbunătățirea documentului.”

Până la data de 15 septembrie curent pot fi prezentate propuneri de îmbunătățire a textului Metodologiei. Ulterior, documentul va fi aprobat și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

La dezvoltarea documentului, CIDDC a contribuit în mod direct, acest proces fiind parte a uneia dintre cele trei direcții strategice organizaționale: profesioniștii care lucrează cu și pentru copii practică abordarea bazată pe drepturi.

CIDDC, organizaţie nonguvernamentală ce activează în Republica Moldova de peste 20 de ani, contribuie la realizarea drepturilor copilului, în special, prin: fortificarea sistemelor, structurilor şi mecanismelor pentru a transpune drepturile în realitate; consolidarea capacităţilor titularilor de drepturi de a-şi cere drepturile şi ale titularilor de obligaţii de a-şi îndeplini responsabilităţile; integrarea aplicării principiilor generale ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

GALERIE FOTO: 


CIDDC lansează Programul de formare Analiza tranzacțională

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și OLSDÎ Briceni, Edineț, Ocnița, Soroca, cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner, anunță desfășurarea, pe parcursul anului de studii 2022-2023, a Programului de formare „Analiza tranzacțională”.

Programul este adresat personalului didactic și de conducere de la toate treptele de școlaritate din învățământul general din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Soroca.

Participanții, urmare a programului, vor dezvolta/forma următoarele competențe:

- clarificarea rolului de educator/învățător/ profesor/ piholog școlar/ director;
- înțelegerea sistemului educațional din perspectiva analizei tranzacționale (copii - cadre didactice - părinți - autorități);
- înțelegerea propriului stil de lucru în echipă, cu calitățile personale unice și aspectele de îmbunătățit;
- identificarea stilului de lucru al copiilor/părinților/colegilor, cu calitățile personale și aspectele de îmbunătățit;
- înțelegerea conceputului de "strokes" (calorii psihologice) - ce sunt, care este nevoia noastră, tipurile de stroke-uri;
- exersarea competențelor-cheie ale relațiilor armonioase în școală (cu colegii, elevii și părinții) - a da și a primi; a cere și a refuza;
- înțelegerea propriilor stări ale eu-lui – Părinte/Adult/Copil și a modului în care acestea influențează modul în care ne manifestăm în relații;
- înțelegerea pozițiilor de viață și a poziției de viață recomandate („Eu sunt OK, Tu ești OK”) în relația cu copiii și adulții;
- identificarea triunghiului dramatic și a rolurilor relaționale aferente (Persecutor, Salvator, Victimă);
- identificarea relației de tip „joc psihologic”; exemple de jocuri psihologice în mediul educațional;
- identificarea strategiilor de evitare a jocurilor psihologice (contractarea și cadrarea);
- echilibrul interior, alinierea personală și sistemică în rolul educațional.

Sunt create două grupuri de participanți:

Grupul 1: Educatori, metodiști, directori IET

Orarul formărilor online în semestrul I: 11 octombrie, 2 noiembrie (orele 13.00-15.00)

Doritorii de a participa la program se pot înregistra până la 3 octombrie 2022, accesând linkul de mai jos:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeG8s1uzYsOrvsZh_RSl7SbPnySeELi6HLo1fGd8YvPXhH1IA/viewform?usp=sf_link

Grupul 2: Cadre didactice și de conducere de la treapta primară, gimnazială, liceală, psihologi școlari

Orarul formărilor online în semestrul I: 27 septembrie, 11 octombrie, 2 noiembrie, 6 decembrie (orele 15.00-17.00)

Doritorii de a participa la program se pot înregistra până la 23 septembrie 2022, accesând linkul de mai jos

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWBRS715Q7wOF6dLhirePEjZyQRyW1TiKeEcjQ45QcNHY4-g/viewform?usp=sf_link

Participarea la program este confirmată prin certificat în vederea completării portofoliului de dezvoltare profesională.

Cine sunt formatorii programului?

Sunt Raluca Laura Mohanu, Master Coach acreditat internațional și facilitator sistemic.

Mottoul meu este „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” (Mahatma Gandhi) și este reflectat în numele companiei mele de coaching, Steps for Change.

Sunt o studentă permanentă a comportamentului uman, prima mea formare terapeutică fiind în domeniul analizei tranzacționale. Am susținut sute de ore de training în domeniul analizei tranzacționale cu audiențe diverse și de fiecare dată m-a uimit cât de puternice și clare sunt acest instrumente în îmbunățirea relațiilor dintre oameni.

Sunt pasionată de educație, iar învățarea continuă este una dintre valorile mele principale. Lucrez de peste 10 ani cu învățători, profesori și directori de școală, având o colaborare constantă de training și coaching pentru organizația “Teach for Romania”.

Stilul meu de lucru este direct și pragmatic, dăruind energie și prezență. Nu în ultimul rând, mă definesc perseverența și ... zâmbetul :)!

Sunt Iosif Moldovanu, consultant, facilitator și coach cu o experiență de peste 30 de ani în promovarea drepturilor copilului în diverse medii culturale, în educația formală și cea nonformală.

Am facilitat programe de formare pentru educatori, profesori și directori în domeniul educației pentru drepturile omului/copilului, formarea competențelor pentru cultură democratică, participarea copilului în procesul decizional, comunicarea nonviolentă, politica de protecție a copilului etc.

Îmi place procesul de formare bazat pe întrebări și reflecții critice asupra experiențelor personale. Pentru mine sunt importante respectarea demnității umane, prețuirea diversității culturale și pacea.

Situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, discutată în cadrul unui briefing internațional, organizat la Geneva

Cea mai importantă dificultate a copiilor apărători ai drepturilor omului (CADO) este că aceștia nu sunt luați în serios de către cadre didactice, administrația publică locală și națională și nici de structurile de nivel internațional.

Este constatarea unui grup de CADO din Republica Moldova, reprezentat de Elvira Drangoi și Gheorghe Galbura, coordonatori la Platforma Copiilor, comunitate pe care Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) o susține.

Constatarea a fost făcută în cadrul Briefingului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului și Evaluarea Periodică Universală (EPU), desfășurat pe 5 septembrie 2022, la Geneva, în format mixt, de Child Rights Connect și UPR Info în colaborare cu Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, Misiunile Permanente din Irlanda și Mexic de pe lângă ONU.

La eveniment au participat reprezentanți și reprezentante, ambasadori din diferite țări membre ale ONU.

Elvira Drangoi și Gheorghe Galbura au fost invitați deoarece reprezintă primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru drepturile CADO în procesul EPU.

În cadrul evenimentului, Elvira și Gheorghe au vorbit despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor și tinerilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova și au subliniat că este timpul ca tinerii și copiii apărători ai drepturilor omului să fie luați în serios atât la nivel național, cât și la nivel internațional, cum este Evaluarea Periodică Universală (EPU).

Elvira Drangoi și Gheorghe Galbura reprezintă primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru drepturile CADO în Evaluarea Periodică Universală

„Sunt apărătoare a drepturilor omului de la vârsta de 13 ani. Eu și alți copii și tineri pledăm pentru diverse drepturi când acționăm în calitate de CADO: educația sexuală în școli, drepturile femeilor, drepturile comunității LGBTQ, dreptul la mediul înconjurător. Făcând asta, întâmpinăm diferite dificutăți. În primul rând, nu suntem luați în serios de către profesori, administrația locală și națională. De asemenea, întâmpinăm acestă dificultate și în procese internaționale, precum este Evaluarea Periodică Universală (EPU).

În procesul EPU, am prezentat situația CADO în cadrul întâlnirilor separate Ambasadei Germaniei și Ambasadei din Mexic, deși au fost invitate mai multe state”, a declarat Elvira Drangoi, coordonatoare la Platforma Copiilor, tânără apărătoare a drepturilor omului.

„Mexic a venit cu o recomandare către Republica Moldova privind ADO – „Adoptarea, printr-un proces participativ și incluziv, a unei legi comprehensive privind apărătoriI drepturilor omului.”

O asemenea recomandare a venit și din partea Spaniei, dar nicio țară nu a integrat în mod explicit conceptul de CADO. În urma acestui proces, acum lucrăm la creșterea gradului de conștientizare a autorităților privind recunoașterea CADO și la elaborarea unui capitol privind CADO în viitoarea lege cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).

Luând în considerare dificultățile pe care le întâmpinăm acum, ca rezultat al lipsei recomandărilor privind CADO pentru Republica Moldova, cerem ca statele membre ale ONU și statele observatoare în procesul EPU: să recunoască copiii ca apărători ai drepturilor omului și drepturile acestora; să se întâlnească cu CADO pentru a afla constatările și recomandările acestora; să accepte recomandările CADO; să realizeze recomandări privind CADO și să le înainteze către guvernele acestora”, a subliniat Gheorghe Galbura, coordonator la Platforma Copiilor, tânăr apărător al drepturilor omului.

La eveniment au luat cuvântul, de asemenea, Mikiko Otani, președinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, reprezentanți și reprezentante ai/ale Misiunii Permanente a Irlandei, Misiunii Permanente a Mexicului pe lângă ONU, ai/ale organizației Amnesty Thailanda;

Mary Lawlor, Raportoare Specială a ONU pe situația apărătorilor drepturilor omului, interesată în mod special de situația apărătorilor drepturilor comunității LGBTQ, a persoanelor cu dizabilități și a copiilor apărători ai drepturilor omului.

„Evaluarea Periodică Universală, un instrument direct prin care CADO pot fi recunoscuți și împuterniciți”

Raportoarea Specială a ONU a atras atenția spre rezistența societății față de activismul copiilor și spre lipsa unor mecanisme de protecție accesibile și funcționale pentru CADO. Dânsa a subliniat importanța procesului EPU în recunoașterea și susținerea CADO, și-a exprimat disponibilitatea de a face advocacy sistematic pentru drepturile CADO, menționând că va colecta opiniile, comentariile țărilor membre ale ONU despre CADO.

„Am decis ca drepturile CADO și ale tinerilor apărători ai drepturilor omului să fie o prioritate pentru mine pe perioada mandatului meu. Copiii, deseori, sunt excluși din viața publică și politică, atât părinții și alți reprezentanți legali ai copiilor, cât și guvernele și alți factori de decizie neavând o înțelegere clară a importanței participării copiilor în acest domeniu.

Este nevoie să împuternicim mecanismele de protecție a drepturilor civile, politice și de participare a copiilor în procese de luare a deciziilor. Comunicarea directă între copii și factorii de decizie este importantă.

Este nevoie să fie create spații, procese și structuri bazate pe drepturi, în care să fie incluși și copiii din grupurile marginalizate.

Pentru asta, guvernele trebuie să creeze spații sigure pentru copii și împreună cu copiii, auzindu-le și ascultându-le vocea.

EPU este un instrument direct prin care CADO pot fi recunoscuți și împuterniciți. Și asta poate fi făcut prin diferite căi, încurajând copiii înșiși și acceptând recomandările lor.

E nevoie ca guvernele, societatea civilă națională și alți titulari de obligații să depună mai multe eforturi pentru a se asigura că mecanismele de protecție a drepturilor CADO sunt funcționale și accesibile copiilor”, a declarat Mary Lawlor.

Despre situația CADO din țara noastră Mary Lawlor a aflat în aprilie 2022, când a invitat un grup de copii de la Platforma Copiilor în cadrul unei sesiuni online și a discutat cu ei despre dificultățile și riscurile pe care le întâmpină copiii și tinerii când acționează în baza drepturilor.

Întâlnirea din aprilie a grupului CADO cu Mary Lawlor a fost precedată de întâlnirea cu Maia Bănărescu, Avocata Copilului. Atunci CADO au discutat cu avocata despre viitoarea lege cu privire la ADO și au propus îmbunătățirea acestei legi prin elaborarea unui capitol separat dedicat copiilor apărători ai drepturilor omului, pentru a atribui un statut legal acestora.

Maia Bănărescu a menționat că susține inițiativele CADO, ale Platformei Copiilor și acțiunile CIDDC de a împuternici și proteja copiii apărători ai drepturilor omului și că va include propunerile CADO și ale Platformei Copiilor în proiectul de lege.

Amintim că discuțiile despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova au fost inițiate în iunie 2021 de CIDDC și un grup de ONG-uri. O parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit în același timp la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale.

Rezumatul cu rezultatele briefingului cu ambasadele și misiunile diplomatice ale țărilor ONU (apelul către state să formuleze recomandări în procesul EPU privind CADO), poate fi accesat în acest link: https://childrightsconnect.org/wp-content/uploads/2022/06/upr-brief-chrds-v3-2.pdf

GALERIE FOTO: 

CIDDC lansează ediția 2022-2023 a Programului de dezvoltare a capacităților personalului din educație referitor la participarea copilului în procesul decizional

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul Salvați Copiii România, anunță, pe parcursul anului de studii 2022-2023, desfășurarea Programului de dezvoltare a capacităților personalului din educație referitor la participarea copilului în procesul decizional.

Scopul programului este crearea unui spațiu adulților care lucrează cu și pentru copii pentru a învăța, a împărtăși și a se inspira împreună, identificând procese și metode realiste și legale, prin care se asigură că iau în considerare opinia copilului.

Obiectivele programului de formare sunt:

i). Înțelegerea dreptului şi principiului de a fi auzit al copilului;

ii). Dezvoltarea capacităților specialiștilor de a crea condiţii/instrumente pentru ca vocea copilului să fie auzită în procesele care îl afectează;

iii). Împărtășirea practicilor în aplicarea standardelor de participare a copilului în diferite contexte și la niveluri diferite.

Conținutul orientativ al programului de formare:
· Convenția cu privire la Drepturile Copilului (CDC): principii de bază, drepturile referitor la participare, măsuri generale de implementare a CDC;
· Comentariul General nr. 12 (2009) al Comitetului pentru Drepturile Copilului referitor la standardele de participare adevărată și etică a copilului;
· Cadrul normativ național de participare a copilului în procesul decizional;
· Concepte și abordări în participarea copilului în procesul decizional și în viața de zi cu zi, bazate pe respectarea drepturilor omului/copilului;
· Elaborarea, actualizarea, consultarea procedurilor și instrumentelor privind modalitățile de aplicare a standardelor de participare a copilului contextualizate pentru/la specificul sistemului de educație;
· Monitorizarea și evaluarea participării copilului în procesul decizional.

Participanți ai programului:
· Personalul de conducere și didactic;
· Specialiști/iste ai instituțiilor publice centrale și locale.
· Angajați/te, specialiști/iste, voluntari/e din ONG-uri locale și naționale;

Programul se va realiza lunar, în format online, din a doua decadă a lunii septembrie.

Persoanele interesate să participe la program se vor înregistra, până în data de 12 septembrie 2022, accesând linkul de mai jos:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhY9aWsMrB_sNCvQ-9d8M2Nx-4ZUV_nyTsm4gYJzw4i-atiw/viewform?usp=sf_link

Pentru informații suplimentare:
Iosif Moldovanu, facilitatorul programului
tel.: +373 69981166 (viber sau whatsapp)

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page