CIDDC solicită oferte de prețuri pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor foto și video

TERMENI DE REFERINŢĂ. Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație neguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/ .

Achiziția are loc în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, implementat de Salvați Copiii România împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru tineri”, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România.

Echipamentele procurate vor fi utilizate pentru activitățile de comunicare în cadrul proiectelor CIDDC.

Nr.

Articol (cu specificații)

1.

Sistem de microfoane fără fir

cu înregistrare de sunet simultană, din 2 surse (mono și stereo)

1 x receptor, 2 x transmițător, 3 x SC20, 1 x SC5, 3 x protecție de vânt, 1 x husă

2.

Memorie externă/ Hard extern: Capacitate: 4 Terabaiți

3.

Phone Tripod, de podea:

Temperatura de funcționare: - 30 C +60C

Destinație: Foto, video

Greutate maximă suportată: 3 jg

Tip montură: ¼

Cap trepied: 3D

Unghiul de înclinare a picioarelor: 21 grade

Rotație panoramică: Da

4.

Power bank 20 000 mAh

5.

Adaptor telefon pentru trepied

6.

USB Flash stick, 128 Gb

7.

Căști

Timp de lucru: până la 35 de ore

Tip conectivitate: Fără fir

Tip căști: over the ear

Versiune bluetooth: v5.0

Bluetooth: Da

Oferta trebuie să includă:

‒ Prețul în MDL (inclusiv TVA) denumirea echipamentului, denumirea producătorului;

‒ Certificatul de calitate al echipamentului;

‒ Perioada de garanție;

‒ Termenul de livrare a echipamentelor;

‒ Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, e-mailul și telefonul de contact;

‒ Copia certificatului de înregistrare a companiei;

‒ Datele bancare ale companiei;

‒ Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Condiții financiare, de plată:

Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 5 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Criteriile de selecție a ofertelor comerciale:

Criteriu

Pondere

Corespunderea ofertei specificațiilor tehnice cerute

40%

Completivitatea prețului

20%

Completivitatea termenilor de executare a lucrărilor / livrare a bunurilor

10%

Completivitatea condițiilor financiare, de plată

10%

Completivitatea condițiilor de livrare a bunurilor (adresa livrării, încărcare, descărcare, instalare)

10%

Completivitatea condițiilor de garanție și deservire post livrare

10%

Data limită de transmitere a ofertelor:

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data-limită de transmitere a ofertelor, semnate de persoana abilitată, vor fi expediate pe adresa de e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău, cu mențiunea: Oferta comercială până în data de 18 decembrie 2023.

Este posibilă depunerea ofertei pentru toate produsele solicitate sau, după caz, doar pentru cele deținute de către ofertant.

Informații suplimentare și precizări, le puteți obține la nr. de telefon 079129313

Va fi selectată oferta care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță concurs privind achiziția de servicii de traducere scrisă

TERMENI DE REFERINȚĂ

1. CONTEXT

Centrul de informare și documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

Achiziția se realizează în cadrul proiectului "Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", implementat de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF), în cadrul programului de granturi al proiectului "Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii afectați de Conflict și cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova", finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (AA) prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).

CIDDC solicită oferte de la persoanele fizice și juridice, pentru contractarea serviciilor de traducere scrisă a textelor pentru următoarele perechi de limbi: 1. Română – Engleză; 2. Engleză – română. Traducătorul/oarea/ va fi implicat/ă/ în traducerea rapoartelor și studiilor tematice, notelor de concept, materialelor pentru instruiri (inclusiv prezentări PPT).

Persoanele fizice și/sau juridice selectate vor presta serviciile conform condițiilor indicate de CIDDC și în baza unui contract de prestare servicii semnat între două părți (persoana fizică și/sau juridică și CIDDC) pentru perioada decembrie 2023 – mai 2024.

2. OFERTA

Persoanele fizice sau juridice interesate, pot să participe la concurs prin transmiterea ofertei care va conține informația cu indicarea următoarelor date:

· Date generale despre companie (denumirea, persoana și telefonul de contact, adresa electronică, pagina web) sau Nume, Prenume și datele de contact ale persoanei fizice;

· Copia certificatului de înregistrare pentru persoană juridică (indicând persoana responsabilă de efectuarea traducerii și anexând CV-ul acesteia) sau CV-ul actualizat al candidatului pentru persoană fizică, prin care să confirme experiența de traducere;

· Oferta financiară, în lei moldovenești, care să indice prețul NET per pagină (1800 caractere fără spațiu) pentru persoane fizice sau prețul inclusiv TVA pentru persoanele juridice. Oferta financiară trebuie să includă și tariful pentru prestarea serviciilor în regim de urgență . De asemenea, persoanele juridice vor indica disponibilitatea livrărilor cu aplicarea scutirii de TVA, la prezentarea documentelor confirmative de către beneficiar. Compararea ofertelor financiare se va face în lei moldovenești (MDL). Ofertele prezentate în altă valută vor fi convertite la cursul oficial al BNM din data limită pentru prezentarea ofertelor;

 • Termenul de realizare a traducerii (pagini per zi);

3. CRITERIILE DE EVALUARE:

• Prezentarea setului complet de acte solicitate;

• Corespunderea structurii ofertei cu cerințele enumerate mai sus;

• Avantajul ofertei, respectând raportul de calitate/preț.

4. PROCEDURA DE APLICARE

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. cu mențiunea Servicii de traducere până la data de 18 decembrie 2023, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Rezultatul desfășurării procesului de achiziție se va comunica individual doar ofertantului selectat, pe adresa electronică indicată în ofertă. După caz, rezultatul procesului de achiziție va fi comunicat tuturor ofertanților participanți la acest proces, pe adresa electronică indicată în ofertă.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , tel. 079129313

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Форум детей-защитников прав человека. республиканский этап, 2023

ФОРУМ ДЕТЕЙ-ЗАЩИТНИКОВ ПРАВ ЧЕЛОВЕКА

республиканский этап, 2023

Уважаемые защитники прав человека,

Сообщаем Вам, что в текущем учебном году республиканский этап Детского форума правозащитников проходит с 01 декабря по 10 декабря в онлайн формате.

Цель Форума — создать безопасное и инклюзивное пространство, где ученики и ученицы изучают опыт правозащитников, учатся и вдохновляются друг другом, а также формулируют предложения по улучшению работы защитников прав детей.

В рамках данного мероприятия ученикии ученицы:

- критически размышляет о процессе защиты прав человека в различных жизненных ситуациях;

- осознает ценности, отношения, навыки и знания, полученные в результате участия в защите прав человека;

- разъясняет роль взрослых в уважении, защите и расширении прав и возможностей защитников прав детей;

- проявляет уважение к различным практикам, методам и подходам в отношении процесса защиты прав человека.

- учиться и вдохновляться друг другом, оказывать поддержку.

Для участия в мероприятии необходимо до 25 ноября заполнить форму https://forms.gle/fppvJJLjy5eX1snK6 . К участию в мероприятии приглашаются все ученики и ученицы, независимо от класса/возраста, при проявлении открытости и доступности в день и время проведения семинара, согласно расписанию:

График занятий с учениками :

Nr.

Участники семинара

Дата и время

Язык общения

1.

Ученики и ученицы X-XII классов

1 декабря 2023 г., 17:00

Румынский язык

2.

Ученики и ученицы X-XII классов

2 декабря 2023 г., 10:00

Русский язык

3.

Ученики и ученицы V-VI классов

3 декабря 2023 г., 10:00

Румынский язык

4.

Ученики и ученицы V-VI классов

4 декабря 2023 г., 15:00

Русский язык

5.

Ученики и ученицы VII-VIII классов

5 декабря 2023 г., 17:00

Румынский язык

6.

Ученики и ученицы VII-VIII классов

6 декабря 2023 г., 17:00

Русский язык

7.

Ученики и ученицы IX- класса

7 декабря 2023 г., 17:00

Румынский язык

8.

Ученики и ученицы IX- класса

8 декабря 2023 г., 17:00

Русский язык

9.

Ученики и ученицы средней школы – итоговые размышления

10 декабря 2023 г., 11:00

Румынский и Русский язык

Если у вас есть вопросы и/или предложения по организации мероприятия, напишите нам на Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. или свяжитесь с Олесей Котюжану по телефону 078009450.

Forumul copiilor apărători ai drepturilor omului - etapa republicană – 2023

FORUMUL COPIILOR APĂRĂTORI AI DREPTURILOR OMULUI

etapa republican ă – 2023

Dragi apărători/apărătoare ai/ale drepturilor omului,

Vă anunțăm că, în anul curent de studii, etapa republicană a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului are loc în perioada 01 decembrie – 10 decembrie 2023, în format online.

Scopul Forumului CADO este crearea unui spațiu sigur și incluziv în care elevii și elevele explorează experiența de apărator a drepturilor omului, învață și se inspiră unii de la alții și formulează propuneri de îmbunătățire a activității copiilor apărători ai drepturilor omului.

În cadrul acestui eveniment, elevii și elevele:

- reflectează critic asupra procesului de apărare a drepturilor omului în diferite situații de viață;

- conștientizează valorile, atitudinile, abilitățile și cunoștințele obținute în urma implicării în apărarea drepturilor omului;

- clarifică rolul adulților în respectarea, protecția și împuternicirea CADO;

- manifestă respect pentru practici, metode și abordări diferite privind procesul de apărare a drepturilor omului.

- învață și se inspiră unii de la alții, oferă sprijin și încurajare.

Pentru a participa la eveniment, te rugăm să completezi următorul formular https://forms.gle/fppvJJLjy5eX1snK6 , până la data de 25 noiembrie. La eveniment sunt invitați/te să participe toți elevii/ elevele, indiferent de clasă/ vârstă, atunci când aceștia manifestă deschidere și sunt disponibili pentru ziua și ora atelierului, conform orarului:

Orarul atelierelor de reflecție cu elevii/ elevele

Nr.

Participanții/ participantele la atelierele de reflecție

Data și ora

Limba de comunicare

1.

Elevii/elevele claselor a X-XII-a

1 decembrie 2023, ora 17.00

Limba româna

2.

Elevii/elevele claselor a X-XII-a

2 decembrie 2023, ora 10.00

Limba rusă

3.

Elevii/elevele claselor a V-VI-a

3 decembrie 2023, ora 10.00

Limba română

4.

Elevii/elevele claselor a V-VI-a

4 decembrie2023, ora 15.00

Limba rusă

5.

Elevii/elevele claselor a VII-VIII-a

5 decembrie 2023, ora 17.00

Limba română

6.

Elevii/elevele claselor a VII-VIII-a

6 decembrie 2023, ora 17.00

Limba rusă

7.

Elevii/elevele clasei a IX-a

7 decembrie 2023, ora 17.00

Limba română

8.

Elevii/elevele clasei a IX-a

8 decembrie 2023, ora 17.00

Limba rusă

9.

Elevii/elevele de la treapta gimnazială – reflecții finale

10 decembrie 2023, ora 11.00

Limba română

Limba rusă

Pentru întrebări și/sau sugestii referitor la organizarea evenimentului, te rugăm să ne scrii la adresa Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , sau să o contactezi pe Olesea Cotiujanu la numărul de telefon 078009450.

Comunicat de presă: „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”, o campanie online pentru fete și băieți

Chișinău, 8 noiembrie 2023 – Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru Tineri” din Moldova, în parteneriat cu Inițiativa MSD for Mothers, cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România, lansează campania de prevenire a sarcinii timpurii „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” .

Campania se desfășoară online, în perioada 7 noiembrie – 10 decembrie 2023, se adresează fetelor și băieților și are scopul să prevină atât sarcina timpurie, cât și alte comportamente sexuale riscante în perioada adolescenței. Teaserul a fost publicat recent.

Campania „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” poate fi urmărităatâtpecanalele de Facebook, Instagram și YouTube ale CIDDC, cât și pe canalele de Facebook , Instagram , TikTok și YouTube ale Youth Klinic – rețeaua națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, și pe pagina de Facebook a Centrului Neovita .

Obiectivul acestei campanii este ca fetele și băieții să-și formeze competența de prevenire a sarcinii timpurii și a altor comportamente sexuale riscante: Să cunoască toți factorii care amplifică riscul; Să stabilească relații interpersonale bazate pe prețuirea demnității umane; Să anticipeze consecințele; Să se informeze din surse credibile; Să ia decizii favorabile pentru propria sănătate; Să solicite ajutor; Să spună „Nu!”.

Consimțământ, Contracepție, Mituri despre contracepție

Ne dorim ca fiecare adolescent/ă să înțeleagă ce este un abuz sexual, cum să pună limite, cum să identifice și să combată mituri despre contracepție și să conștientizeze că atât fetele, cât și băieții au responsabilitatea de a preveni sarcina.

Campania operează cu trei concepte-cheie: Consimțământ, Contracepție, Mituri despre contracepție, integrate într-o serie de materiale video elaborate de către experți și experte în cooperare cu un grup de adolescenți/nte care participă în programele CIDDC, inclusiv cu un grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru educație sexuală comprehensivă în școli (ESC), inclusiv cu tinere și tineri care au elaborat, în perioada iulie 2020 – iunie 2021, primul studiu participativ cuprinzător cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova.

Din studiul participativ al Platformei Copiilor, cunoaștem că mulți dintre profesori și profesoare își înțeleg rolul important în procesul de educație sexuală și sunt gata să și-l asume, însă, așa cum menționează în studiu, nu au suficientă pregătire profesională.

Materialele video au fost elaborate în limba română și subtitrate în limbile rusă și ucraineană, iar cadrele didactice de la treapta gimnazială și liceală le pot utiliza ca suport la orele de dirigenție și dezvoltare personală sau ori de câte ori este necesar să abordeze subiecte de educație sexuală.

Încurajăm atât adolescenții, cât și cadrele didactice să susțină campania

„CIDDC continuă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare al societății cu privire la drepturile și nevoile copiilor legate de educația sexuală.

Educația sexuală este un drept al copiilor și, pentru a asigura acest drept, este nevoie de cooperarea titularilor de obligații din diferite sectoare: și profesioniștii din educație, și profesioniștii din protecție socială, din sănătate; familia ș.a.

Prin această campanie, ne dorim ca fiecare adolescent și adolescentă să-și dezvolte, într-un mediu de încredere, respectuos, liber de prejudecăți, competența de prevenire a comportamentelor sexuale riscante.

Venim în sprijinul adolescenților cu mesajul că orice li s-ar întâmpla, există persoane de încredere la care atât fetele, cât și băieții se pot adresa pentru consultație și susținere și că noi, profesioniștii, le suntem aproape.

Campania se adresează adolescenților și subliniez că și adulții din cercul de încredere al adolescenților au responsabilitatea de a contribui la prevenirea sarcinii timpurii.

Oferind copiilor informațiile de care copiii au nevoie, abordând subiecte de educație sexuală fără prejudecăți și blamare, oferind copiilor sprijin în situații dificile, acești adulți contribuie la un mediu de siguranță pentru copii.

Materialele video despre Consimțământ, Contracepție , Mituri despre contracepție,până a fi publicate, deja au fost aplicate ca suport de lucru de către mai multe grupuri de cadre didactice care participă în programele CIDDC.

De aceea, încurajăm atât adolescenții, cât și cadrele didactice și de conducere să disemineze mesajele acestei campanii, în instituțiile unde activează, pe canalele lor de comunicare, în comunitate”, a declarat Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC.

„Noi ne dorim ca în lume să vină cât mai mulți copii doriți, sănătoși la părinți suficient de pregătiți atât fizic, cât și psihologic și social pentru rolul lor de părinte și aceasta se întâmplă de obicei după încheierea vârstei de adolescență. Iar în adolescență accesul la educație sexuală complexă îi ajută pe tineri să devină pe viitor astfel de părinți și să evite multe riscuri de sănătate, inclusiv sarcinile nedorite, infecțiile cu transmitere sexuală, violența în bază de gen și altele”, a declarat Galina Leșco, președinta Asociației „Sănătate pentru Tineri”, șefa Centrului de Resurse SSPT Neovita, medic ginecolog.

În Republica Moldova, fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată

În țara noastră, datele statistice cu privire la maternitatea timpurie continuă să fie îngrijorătoare.

Anual în jurul a 50 de fete cu vârsta de până la 15 ani devin mame în Republica Moldova. 8 din 10 mame adolescente sunt din mediul rural. O educație sexuală cuprinzătoare în familii și în școli ar preveni aceste riscuri.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, 1505 adolescente sub 20 de ani au devenit mame în 2022 . 1 din 16 nou-născuți din 2022 a fost din mamă adolescentă. 83% dintre adolescentele care au devenit mame în 2022 sunt din mediul rural. Fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată (a doua, a treia și chiar a patra).6% dintre cazurile de mortalitate maternă din ultimii 5 ani au fost printre adolescente.

Dacă ne referim la rata nașterilor la adolescente, atunci datele Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova prezintă că 23 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din 1000 au devenit mame în 2022 (media pentru zona Europei și Asiei Centrale fiind de 16 la 1000 în 2020).

Potrivit datelor preliminare ale HBSC Moldova, 2022: 73,7% dintre adolescenții sexual activi cu vârste de 15-17 ani au utilizat prezervativul la ultimul contact sexual în 2022 (62% în 2018); 8% dintre fetele adolescente de 15-17 ani care au avut relații sexuale au utilizat contraceptive la ultimul contact sexual în 2022 (în 2018 – numai 4,4%).

Comportamentele sexuale riscante ar putea fi prevenite dacă atât familiile, cât și școlile ar oferi copiilor o educație sexuală comprehensivă (ESC), care include 5 aspecte: Senzualitatea, Intimitatea emoțională, Identitatea de gen, Abuzul sexual, Sănătatea reproducerii. Despre ESC și aspectele acesteia, Platforma Copiilor, cu suportul CIDDC, a inițiat, în februarie-martie 2023, o campanie de informare online.

„Consider că includerea aspectului abuzului sexual în educația sexuală școlară este obligatorie. Din păcate, foarte multe fete, dar și băieți din țara noastră trec prin abuz sexual și nu știu cum să procedeze. Școala trebuie să pregătească adolescenții pentru viață, ceea ce, din păcate, încă nu se practică în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", menționa o adolescentă, membră a Platformei Copiilor.

„Înțelegerea și dezvoltarea abilităților de comunicare și intimitate emoțională pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate mintală și fizică asociate cu comportamentele sexuale riscante sau nesănătoase. De asemenea, învățarea cum să recunoaștem și să respectăm limitele personale și ale partenerului poate ajuta la prevenirea violenței sexuale și a altor forme de abuz în relații”, spunea un adolescent, membru al Platformei Copiilor .

Aproape 1500 de cadre didactice din 15 raioane ale țării învață cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate

Din decembrie 2021 până în februarie 2024, aproape 1500 de cadre didactice din 15 raioane participă la stagiul de formare privind aplicarea programului „Prevenirea sarcinii în adolescență” (raioanele Căușeni, Drochia, Hâncești, Cimișlia, Glodeni, Cahul, Strășeni, Șoldănești, Sângerei, Telenești, Cantemir, Orhei, Soroca, Comrat și din Chișinău). Programul a fost elaborat ca răspuns la studiile recente cu privire la calitatea educației sexuale în rândul copiilor în Republica Moldova.

Cadrele didactice învață cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate, cum să conștientizeze stereotipurile legate de sexualitate și cum să-i consilieze în procesul de prevenire a riscurilor pentru sănătate.

În timpul acestui stagiu formare, mai multe cadre didactice au menționat că educația sexuală este necesară în școli și discuțiile despre sarcină, consimțământ, contracepție sunt firești (ex.: trebuie să abordăm astfel de subiecte în mod liber, de parcă am discuta despre spălatul pe dinți)”.

Printre recomandările echipei de experți și experte care livrează programul către cadrele didactice sunt: Să exerseze și să consolideze capacitatea de facilitare a discuțiilor cu adolescenții, ținând cont de specificul vârstei; Să-și formeze propriile competențe de explorare și să adreseze cât mai multe întrebări deschise, pentru a intra în miezul problemei; Să discute în mod liber, degajat, fără să judece și fără să învinuiască; Să solicite suport ori de câte ori simt nevoia, pentru a desfășura activități cu elevii și elevele la disciplina Dezvoltare personală.

Atât Programul „Prevenirea sarcinii în adolescență”, cât și materialele campaniei „ Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”au fost elaborate în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”.

Pentru orice întrebări legate de sănătate, adolescenții, adolescentele, tinerii, tinerele, precum și părinții lor au la dispoziție telefonul de încredere YK Support Line 0 800 800 22: non-stop, gratuit, confidențial.

Aproape 1100 de eleve și elevi au completat chestionarul online „Comunicarea profesor-elev”. Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului analizează rezultatele chestionarului și elaborează un raport

În perioada 21-22 octombrie 2023, membrii și membrele Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului (CCC) s-au întâlnit, în cadrul unui atelier de lucru, și au început să analizeze rezultatele chestionarului online „Comunicarea profesor-elev”, pe care, ulterior, le va prezenta la Forumul Național al Copiilor.

Atelierul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România.

Treizeci și cinci de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina, membri și membre ai, ale CCC, au inițiat, în august 2023, o cercetare pe subiectul comunicării profesor-elev. Ca instrument de cercetare, copiii au elaborat un chestionar online anonim pentru elevi și eleve, pe care l-au lansat public pe 14 septembrie 2023. Aproape o mie o sută (1070) de eleve și elevi din țară au completat chestionarul.

„Este un rezultat foarte bun, pe care Consiliul Copiilor l-a obținut într-un timp foarte scurt”, a punctat Elvira Drangoi, cofacilitatoarea atelierului.

În cadrul atelierului, copiii au împărtășit despre cum au diseminat chestionarul în școlile și comunitățile lor și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat în acest proces.

Au analizat rezultatele chestionarului, au formulat constatări și concluzii privind comunicarea profesor-elev; au identificat cine sunt adulții responsabili de soluționarea problemelor legate de comunicarea profesor-elev și au formulat recomandări către ei pentru îmbunătățirea comunicării profesor-elev.

Pentru îmbunătățirea comunicării profesor-elev, Consiliul Copiilor urmează să înainteze recomandări către autorități, în cadrul Forumului Național al Copiilor

În ziua a doua de atelier, membrii și membrele Consiliului s-au întâlnit cu Ombudsmanul Copilului și i-au comunicat că, în urma analizării răspunsurilor la chestionar, vor elabora o versiune în lucru a unui raport, pe care o vor prezenta către reprezentanți și reprezentante ai/ale autorităților în cadrul Forumului Național al Copiilor, în luna noiembrie 2023.

Vasile Coroi, Ombudsmanul Copilului, a mulțumit Consiliului Copiilor pentru contribuție în procesul de cercetare și a afirmat că le acordă suportul necesar.

Membrii și membrele Consiliului Copiilor au afirmat că vor monitoriza în ce măsură autoritățile vor ține cont de recomandările copiilor pentru a îmbunătăți comunicarea dintre profesori și elevi.

Amintim că până la inițierea cercetării Comunicarea profesor-elev , Consiliul Copiilor a elaborat, pe parcursul primului an de activitate, cercetarea Fenomenul discriminării în școli.

De asemenea, Consiliul Copiilor a participat la evenimente naționale și internaționale, printre care Forumul Național al Copiilor „Respectarea drepturilor copiilor în și la educație”, ediția a șasea (19 noiembrie 2022), Conferința Științifică Internațională „Interesul superior al copilului: abordare socio-culturală, normativă și jurisprudențială” (30 septembrie – 1 octombrie 2022).

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

Activitatea acestei structuri consultative este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Consiliul Consultativ și-a început activitatea în septembrie 2022, acesta fiind creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului .

Pe lângă Consiliul Consultativ al Copiilor, CIDDC susține și alte ințiative de participare ale copiilor: Platforma Copiilor , Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului etc.

DECLARAȚIE: Bullyingul nu se soluționează prin reality-show-uri și trebuie abordat cu responsabilitate

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) își exprimă îngrijorarea față de modul în care o instituție de presă a relatat despre cazul recent de cyberbullying asupra unei eleve. Ca urmare a neglijenței din partea mai multor titulari de obligații și date fiind multiplele încălcări ale mai multor acte normative (Convenția cu privire la Drepturile Copilului, Codul Educației, Politica de Protecție a Copilului, Codul Deontologic al Jurnalistului etc.), declarăm următoarele:

Condamnăm modul în care un prezentator TV și un post de televiziune au relatat despre cazul unei eleve care este ținta cyberbullyingului.

Solicităm instituțiilor de mass-media să relateze despre copii respectând demnitatea umană și să dea dovadă de maximă acuratețe atunci când comunică despre situația copiilor aflați în dificultate.

Solicităm Consiliului Audiovizualului să evalueze acest caz și să ia măsurile necesare.

Recomandăm instituțiilor de învățământ de la toate treptele de școlaritate să respecte prevederile Regulamentului privind comunicarea între instituțiile de învățământ și mass-media, aprobat prin ordinul nr. 60 din 7 februarie 2014, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Recomandăm personalului didactic să monitorizeze și să raporteze în permanență cazurile suspecte de bullying, alături de cazurile suspecte de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului.

Din ianuarie 2023, instituțiile de învățământ au această obligație.

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat formularul Raportului cu privire la evidența cazurilor suspecte de abuz, bullying, neglijare, exploatare, trafic.

Această modificare în procesul de raportare este parte a Metodologiei de prevenire și combatere a bullyingului, document aprobat prin ordinul nr.1024 din 13 octombrie 2022, în care se menționează că „personalul instituției аrе obligația de а identifica саzurilе de bullying prin diferite metode: оbsеrvarea dirесtă, studierea climatului psiho-social, соmuпiсаrеа сu copiii/elevii și рărinții (сопfоrm Anexei пг. 5. Comportamente manifestate de copiii/elevii implicați îп bullying)”.

Scopul de bază al acestor acțiuni este asigurarea pentru fiecare copil a unui mediu educațional bazat pe respectarea demnității umane, protecție, siguranță și incluziune.

De asemenea, în Metodologie se menționează:

„Se interzice personalului instituției de învățământ să delege copiilor și elevilor responsabilități ce țin de prevenirea și gestionarea situațiilor de bullуing”.

Totodată, recomandăm personalului din educație să-și consolideze capacitățile de prevenire și combatere a bullyingului, pentru a gestiona în mod eficient și potrivit fiecare situație și pentru a aplica instrumentele de intervenție într-un mod profesionist, cu grijă și respect pentru fiecare copil (și pentru copilul-țintă a bullyingului, și pentru copilul care inițiază bullyingul, și pentru copiii martori ai bullyingului). În situațiile de bullying toți copiii suferă și este nevoie de acțiuni clare din partea adulților pentru a răspunde nevoii de siguranță și protecție a fiecărui copil, fără nicio discriminare.

Încurajăm părinții, îngrijitorii, reprezentanții legali ai copiilor să evalueze riscurile, potențialele consecințe atunci când dau acordul ca ai lor copii să fie filmați și fotografiați și să ceară mai multe detalii atunci când cineva relatează despre copiii lor.

Recomandăm persoanelor cu inițiative de a oferi copiilor suport, sprijin să evalueze în ce măsură aceste inițiative respectă principiile Convenției cu privire la Drepturile Copilului: Nondiscriminarea, Interesul superior al copilului, Dezvoltarea holistică a copilului, Luarea în considerare a opiniei copilului.

Totodată recomandăm să evalueze potențialele riscuri ale oricăror inițiative care se referă la copii, chiar și ale celor care pornesc din intenții bune.

Bullyingul nu se soluționează prin reality-show-uriși trebuie abordat cu maximă acuratețe și responsabilitate, cu implicarea profesioniștilor care au pregătire în a preveni și gestiona situațiile de bullying.

Cum autoritățile se asigură că și copiii participă în elaborarea legilor? Republica Moldova este prima țară care a deschis acest subiect, în cadrul unui eveniment organizat de CIDDC și Child Rights Connect

Pentru prima dată, un grup de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, Inițiativa CADO, a purtat un dialog cu autoritățile și societatea civilă națională și internațională despre dreptul copiilor la participare în elaborarea unei legi și despre rolul autorităților, al adulților în împuternicirea și protecția copiilor în acest proces.

Dialogul a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat la Chișinău, în perioada 10-11 octombrie 2023, și organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Child Rights Connect în cadrul proiectului „Advancing the rights, empowerment and protection of child human rights defenders (CHRDs) in promoting human rights in Moldova”.

CIDDC și Child Rights Connect implementează acest proiect cu suportul Ville de Genève și Swedish International Development and Cooperation Agency în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024.

Evenimentul a inclus o presesiune dedicată copiilor, desfășurată pe 10 octombrie, în care copiii au analizat cum se elaborează o lege, ce oportunități de participare a copiilor există și care sunt obstacolele.

„Vă mulțumesc pentru curajul vostru de a fi parte a unui grup de lucru în domeniul drepturilor omului, de a reprezenta vocea celorlalți copii, de a fi parte a unui proces foarte important și de a vă face auzite experiențele de apărare a drepturilor omului în școală, în comunitate și în alte medii. Este dreptul vostru de a participa în luarea deciziilor la nivel de țară și dreptul vostru de a cere de la autorități ca acest drept, la fel ca toate celelalte drepturi ale voastre, să fie respectate”, a încurajat Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC , copiii participanți în cadrul presesiunii.

La masa rotundă, de pe 11 octombrie, au participat membrii grupului CADO, deputate și deputați, reprezentanți ai Guvernului, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și reprezentante ale Oficiului Avocatului Poporului, reprezentante ale UNICEF Moldova, ale Consiliului Europei, ale organizațiilor CNPAC, Terre des Hommes Moldova, World Vision, Solidarités International, Plan International, Lumos, care au dialogat și au făcut schimb de opinii și experiențe cu privire la două aspecte:

La ce etapă se află participarea copiilor în Republica Moldova și ce acțiuni sunt necesare pentru ca participarea copiilor în elaborarea legii să devină o practică eficientă și sistematică?

Totodată, au identificat idei concrete și acțiuni comune de consolidare a Participării Copilului în jurul a două procese-cheie de elaborare a legii: actualizarea în curs a Legii privind drepturile copilului și elaborarea unei posibile legi privind apărătorii drepturilor omului, care este înaintată de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

„Participarea copilului nu trebuie să depindă de atitudinea unui deputat, ea trebuie să fie instituționalizată”

Liliana Grosu, deputată, a vorbit pe înțelesul tuturor despre etapele procesului de elaborare a unei legi și a subliniat necesitatea unei legi care ar instituționaliza participarea copilului.

„E foarte important să fim deschiși noi, autoritățile, adulții, să lucrăm cu copiii.

Într-o societate democratică, cu cât oamenii se unesc ca să spună despre problemele lor, cu atât democrația este mai participativă.

Deocamdată, noi trăim într-o societate în care aplicăm democrația indirectă și este nevoie să trecem la un alt nivel – la democrația participativă. Adică, ceea ce aprobă autoritățile să vină de la cetățeni, deci problemele pe care le au oamenii să fie raportate către autorități și autoritățile, în comunicare permanentă cu grupurile de inițiativă, cu societatea civilă, cu societatea în general, să găsească soluții prin elaborarea legilor.

E foarte important să avem atitudine proactivă, să cultivăm această atitudine.

Și, indiferent de cum se schimbă deputații, proactivitatea cetățenilor să rămână. Participarea copilului nu trebuie să depindă de atitudinea unui deputat, ea trebuie să fie instituționalizată.

Deci, eu cred că este nevoie de elaborarea unei legi care ar instituționaliza și participarea copiilor”, a explicat Liliana Grosu, deputată .

Participarea copilului, cheia tuturor celorlalte trei principii fundamentale ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului

La cine se pot adresa CADO, copiii în general atunci când adulții nu îi ascultă în procesul de implementare a legii? Cum CADO, copiii pot avea o cooperare mai strânsă cu Guvernul, Parlamentul? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care Inițiativa CADO le-a adresat autorităților în cadrul mesei rotunde.

Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova, a subliniat rolul-cheie al principiului Participarea Copilului pentru respectarea celorlalte trei principii fundamentale ale Convenției cu privire la Drepturile copilului:

„În opinia mea, Supraviețuirea și dezvoltarea, Opinia copilului, Interesul superior al copilului pot fi realizate numai prin Participarea copilului. Participarea este cheia.

Când vorbesc de Participarea copilului, nu mă refer la faptul de a participa la o conferință, ci, așa cum au spus copiii în cadrul acestui eveniment, la faptul de a fi auzit, de a influența decizii la nivel de familie, comunitate, la nivel național.

Sunt atâtea legi care afectează copiii direct și indirect.

Din experiența mea de lucru de mai mulți ani în Participarea copilului, subliniez că principalele dificultăți vin din partea adulților, care văd Participarea copilului ca o luptă pentru putere. Mulți adulți asociază Participarea copilului cu faptul de a ceda copiilor puterea. Dar Participarea copilului înseamnă a împărți puterea cu copiii.

Nivelul minim de participare a copilului începe de la informarea copiilor, și a informa nu înseamnă a spune despre ce se va întâmpla, dar a spune de ce se întâmplă ceva și cum copiii pot influența ceea ce urmează să se întâmple.

Totodată, deseori Participarea copilului se limitează la consultarea copilului. Consultarea este participare, dar nu este nivelul maxim de participare.

Deci, ceea ce facem astăzi aici, la acest eveniment, este extrem de valoros pentru îmbunătățirea procesului legislativ și pentru a seta un model ce poate fi preluat de alte țări.”

Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, a subliniat importanța Participării copilului în procese decizionale la toate nivelurile, nu doar la nivel de școală, dar și la nivel de comunitate, țară, în procese legislative, în elaborarea de politici publice.

„Dreptul copilului la participare rămâne a fi unul dintre drepturile cele mai necunoscute și neînțelese în Republica Moldova. Deseori, auzim despre acest drept în contextul individual al unui copil care este audiat sau participă la luarea unei decizii individuale a unei proceduri administrativ-judiciare și mult mai puțin atunci când copiii sunt implicați ca grup. Atunci când sunt implicați ca grup, mai des auzim despre acest fapt în contextul educației, al Consiliilor Elevilor din instituțiile de învățământ, al Consiliului Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, și mult mai puțin de participarea copiilor ca grup la luarea unor decizii la nivel de comunitate, la nivelul anumitor unități administrativ-teritoriale sau când sunt elaborate anumite politici publice.

Este foarte important ca adolescenții, copiii să participe și în procesul legislativ. Dacă ne gândim mai profund, nu știu dacă există vreo lege care nu îi afectează pe copii direct sau indirect.

Important este ca, pentru început, copiii să participe cel puțin în elaborarea legilor care îi afectează în mod direct și, desigur, în elaborarea noii Legi cu privire la drepturile copilului, care este la etapa de proiect.

Apreciez că Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în procesul de elaborare a acestui proiect de lege, a luat în considerare recomandările Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului.

Ce ține de conceptul ADO în Republica Moldova, suntem foarte avansați, deci putem fi un model pentru alte țări”, a declarat Vasile Coroi, Avocatul poporului pentru drepturile copilului.

„Să ne răspundeți la întrebări, propunerile noastre să fie ascultate și să fie luate în considerare!”

Copiii au spus care sunt așteptările lor față de autorități și de ce este important ca autoritățile să susțină copiii în influențarea deciziilor.

„Așteptările noastre sunt să ne răspundeți la întrebări, propunerile noastre să fie ascultate și să fie luate în considerare, să creăm conexiuni, parteneriate de lungă durată și să ne susțineți în viitoarele inițiative”, a afirmat Marinela, apărătoare a drepturilor omului, membră a Inițiativei CADO.

„Ne dorim o cooperare mai strânsă cu Guvernul, Parlamentul, Societatea Civilă”, a adăugat Vladimir, apărător al drepturilor omului, membru a Inițiativei CADO.

„Noi, copiii, avem nevoie de aceste legi (o nouă lege privind drepturile copilului și o lege cu privire la ADO, care să includă și copiii, CADO – n. CIDDC), pentru că ele contribuie la democrație”, a explicat Anastasia, apărătoare a drepturilor omului, membră a Inițiativei CADO.

Ulterior, deputate, reprezentanți ai Guvernului au împărtășit din experiența lor în ce măsură au ținut cont de principiile Participarea copilului și Opinia copilului în procese legislative și executive. Totodată, au făcut promisiuni de a răspunde la întrebările și solicitările copiilor ori de câte ori copiii simt nevoia.

Angela Munteanu-Pojoga, deputată, autoarea Legii antibullying :

„Atunci când am elaborat Legea antibullying, vreau să știți că ideea acestei legi a apărut din discuția cu copiii. Am discutat cu câteva grupuri de elevi și eleve din liceele din Chișinău, după care am desfășurat o conferință online cu peste 70 de copii din întreaga țară, în care copiii au venit cu recomandări despre ce trebuie să conțină o lege antibullying și, astăzi, eu sunt foarte mândră că, drept rezultat al acestei legi, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un mecanism de prevenire și combatere a fenomenului de bullying în instituțiile educaționale și, ulterior, au fost formați peste 400 de formatori. Este o experiență care m-a învățat cât de importantă este participarea copiilor. Vreau să vin cu un mesaj către voi, copii: Să știți că participarea voastră înseamnă atitudine și vă încurajez să luați atitudine față de orice problemă din societatea noastră. Vă aștept cu mare drag să discutăm ori de câte ori aveți nevoie.”

Igor Chișcă, șeful Direcţiei politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii, din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a vorbit despre mai multe documente importante cu privire la protecția copilului și, în mod special, despre proiectul noii legi privind drepturile copilului și despre măsura în care Ministerul a ținut cont că și copiii pot participa în elaborarea acestui proiect de lege.

„Guvernul vrea să fie mai aproape de copii și încurajează copiii să participe activ în grupuri de lucru. Copiii sunt bine-veniți la consultări, ședințe de lucru cu privire la elaborarea legilor. Vrem să asigurăm participarea unui număr cât mai mare de copii în procese decizionale prin intermediul Consiliilor Elevilor”, a adăugat Igor Chișcă.

Câteva concluzii pe final de eveniment

Liliana Astrahan, specialistă în politici de protecție a copilului și facilitare comunitară în cadrul Terre des Hommes Moldova, moderatoare a mesei rotunde, a subliniat necesitatea unui limbaj prietenos copilului, pe lângă educarea adulților.

Ilaria Paolazzi, directoare adjunctă a Child Rights Connect, a menționat necesitatea de a instituționaliza participarea copilului: „Ne dorim ca deschiderea față de Participarea copilului să vină de la parlamentari, responsabilii din guvern și să-i întrebe în mod constant pe copii cum autoritățile să includă o participare sistematică, astfel încât un număr cât mai mare de copii din țară să fie informați și să se bucure de dreptul la participare”.

Irina Gușan, coordonatoare de programe la CIDDC,a afirmat că „Participarea copilului este un proces de durată și depinde foarte mult de deschiderea autorităților, a societății civile și avem nevoie de adulți mai bine informați despre cum să creeze spațiu sigur și de încredere pentru fiecare copil”.

Drept urmare a opiniilor, viziunilor și concluziilor împărtășite în cadrul mesei rotunde, CIDDC va elabora, în cooperare cu copiii, autoritățile și societatea civilă, o Metodologie privind Participarea Copilului în elaborarea unei legi.

Câteva dintre acțiunile CADO în Republica Moldova, cronologic

Amintim că despre CADO s-a vorbit pentru prima oară în 2018, când Comitetul pentru Drepturile Copilului a constatat că este nevoie de o mai bună înțelegere a conceptului de copii apărători ai drepturilor omului și de protecție a acestor copii la toate nivelurile.

În Republica, despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului s-a vorbit în mod special în iunie 2021, când CIDDC, cu suportul tehnic oferit de Child Rights Connect, a creat spațiu de reflecții și schimb de experiență pentru ONG-urile naționale interesate și Ombudsmanul Copilului. Totodată, o parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale .

În octombrie 2021, 4 adolescenți apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova s-au întâlnit cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și au discutat despre nevoia de siguranță și protecție a CADO.

În ianuarie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a lansat spre dezbateri publice conceptul Legii cu privire la apărătorii drepturilor omului, iar CIDDC și un grup de organizații cu un angajament pe termen lung față de drepturile copiilor au solicitat de a integra drepturile copiilor apărători ai drepturilor omului într-o lege, astfel încât statul Republica Moldova să recunoască și să protejeze copiii apărători ai drepturilor omului.

În februarie 2022, Platforma Copiilor a inițiat o campanie online de sensibilizare a autorităților și altor titulari de obligații: Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului , cu hashtagurile #EuSusținCADO și #ÎmpreunăPentruCADO. CIDDC a acordat Platformei Copiilor suport tehnic. Campania a fost susținută de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, o deputată, președintele Consiliului pentru Egalitate, ONG-uri naționale și internaționale, profesori și profesoare, copii apărători ai drepturilor omului.

Pe 7 aprilie 2022, un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova s-a întâlnit cu Maia Bănărescu, Avocata poporului pentru drepturile copilului și a discutat despre ce trebuie să conțină o posibilă lege comprehensivă și incluzivă pentru copii cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).

Pe 14aprilie 2022, un grup de copii și tineri apărători ai drepturilor omului de la Platforma Copiilor s-a întâlnit cu Mary Lawlor, Raportoare Specială a Organizației Națiunilor Unite pe situația apărătorilor drepturilor omului.

Ulterior, în septembrie 2022, situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova a fost discutată în cadrul unui briefing internațional, organizat la Geneva.

În noiembrie 2022, 45 de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina au vorbit cu Avocatul Copilului și reprezentanți/te din Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor în școală.

În iunie 2023, zece copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina au format Grupul de initiațivă CADO și s-au întâlnit la primul atelier de lucru . Grupul pledează pentru participarea copiilor în procese legislative.

GALERIE FOTO:

 

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță prelungirea concursului de selectare a consultanților-formatori pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sectorul educație de a facilita sesiuni tematice

TERMENI DE REFERINȚĂ

 1. CONTEXT

Centrul de informare și documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

Din ce in ce în ce mai mulți profesioniști din educație raportează dificultăți în comunicarea cu părinții, inclusiv cu părinții copiilor ucraineni, de a coopera cu personalul instituției în procesul de dezvoltare a copilului, din cauza reacțiilor de stres și/sau a lipsei/insuficienței unor abilități parentale. Ne propunem să sprijinim cadrele didactice, într-un cadru sigur și incluziv, să reflecteze asupra experiențelor de relaționare cu părinții și în dezvoltarea abilităților de comunicare asertivă cu părinții în cadrul unor sesiuni tematice de parenting.

Activitățile se realizează în parteneriat cu Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului raioanele Călărași, Fălești și Hâncești în cadrul proiectului "Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", implementat de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF), în cadrul programului de granturi al proiectului "Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii afectați de Conflict și cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova", finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (AA) prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).

 1. SARCINI ȘI LIVRABILE

Consultantul-formator va avea următoarele sarcini și responsabilități:

- Elaborarea conceptului și a agendei pentru instruiri (8 ateliere online);

- Pregătirea materialelor care urmează a fi utilizate în cadrul instruirii;

- Elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare inițială și finală:

- Evaluarea nevoilor de formare a specialiștilor care urmează să fie instruiți (în primul atelier);

- Facilitarea atelierelor de formare și de follow-up cu durata de 3-4 ore, în format online (utilizând aplicația Zoom), pentru cca 45 persoane per atelier;

- Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;

- Menținerea comunicării cu beneficiarii instruiți între sesiuni;

- Elaborarea rapoartelor în urma desfășurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up, conform modelului oferit de CIDDC;

- Respectarea cerințelor menționate în acești Termeni de Referință în timp util și la cele mai înalte standarde.

Notă: Materialele și atelierele vor fi livrate în limba română.

 1. TERMENUL DE REALIZARE ȘI CONDIȚIILE DE PLATĂ

Serviciile urmează să fie realizate în perioada septembrie 2023 - mai 2024.

Consultantul-formator va prezenta oferta financiară conform modelului: I. Date despre aplicant/ofertant:nume/ prenume, telefon, email,documente anexate la această ofertă, care confirmă eligibilitatea ofertantului (a se vedea dosarul aplicantului). II. Oferta financiară în lei moldovenești, incluzând suma brută (din aceasta vor fi reținute contribuțiile şi impozitele achitate de aplicant conform legislației în vigoare. Suplimentar se va calcula și achita fondul social – 24%), cu specificarea unui preț fix total pentru livrabile (atelier, agendă, raport) însoțită de o defalcare a costurilor .

Consultantul-formator va fi plătit prin virament bancar în MDL după livrarea serviciilor solicitate. Detaliile cu referire la plată vor fi stipulate în contractul de prestări servicii semnat între părți.

 1. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

· Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității;

· Studii universitare în domenii relevante;

· Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și a drepturilor copilului;

· Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

· Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire;

· Abilități analitice, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe abordate în cadrul cursului și în documentele scrise (agende, rapoarte);

· Bune abilități de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;

· Abilități de lucru în echipă;

· Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent).

 1. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

 • CV-ul actualizat incluzând date privind experiența în domeniu;
 • Copia documentelor ce atestă studiile/ expertiza în domeniu;
 • Viziunea conceptuală a consultantului asupra executării sarcinilor propuse;
 • Oferta financiară.

Selecția consultanților-formatori se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; formatorii selectați vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selecția se va realiza în două etape:

Într-o primă etapă, eliminatorie, CIDDC va evalua, pe baza documentației transmise, admisibilitatea candidaturilor sub aspectul îndeplinirii următoarelor cerințe:

 • respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;
 • respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință.

În a doua etapă se vor examina candidații preselectați din prima etapa, urmărind îndeplinirea de către aceștia a calificărilor și abilitaților solicitate. Aplicațiile vor fi evaluate în baza următoarelor criterii:

Criteriu

Pondere

Experiența consultantului-formator în prestarea serviciilor solicitate

40%

Experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului

20%

Viziunea consultantului asupra executării sarcinilor propuse

10%

Oferta financiară

30%

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. cu mențiunea „Consultant-formator pentru dezvoltarea programului de parenting” până la data de 18 octombrie2023, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță prelungirea concursului de selectare a consultanților-formatori pentru dezvoltarea capacităților profesorilor de Educație pentru societate de a oferi suport elevilor

TERMENI DE REFERINȚĂ

 1. CONTEXT

Centrul de informare și documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md

Activitățile se realizează în parteneriat cu Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului raioanele Călărași, Fălești și Hâncești în cadrul proiectului "Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", implementat de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF), în cadrul programului de granturi al proiectului "Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii afectați de Conflict și cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova", finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (AA) prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).

Propaganda și/sau manipularea sunt subiecte des apărute pe agenda publică. Suntem înconjurați de mai multe mesaje ca niciodată, fiind expuși aproape constant la publicitate, la știri difuzate 24 de ore din 24, programe TV, aplicații și rețele de socializare. La un volum atât de mare de mesaje care vin sub diverse forme și dinspre numeroase canale, devine din ce în ce mai dificil pentru copii să recunoască propaganda și/sau manipularea. Gândirea critică este o competență esențială a cetățenilor în secolul 21.

Programul oferă suport cadrelor didactice care predau disciplina Educație pentru societate să reflecteze critic asupra propriilor competențe de a proiecta, facilita și evalua activități de învățare pentru dezvoltarea gandirii critice a elevilor.

 1. SARCINI ȘI LIVRABILE

Consultantul-formator va avea următoarele sarcini și responsabilități:

- Elaborarea conceptului și a agendei pentru instruiri (8 ateliere online);

- Pregătirea materialelor care urmează a fi utilizate în cadrul instruirii;

- Elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare inițială și finală;

- Evaluarea nevoilor de formare a specialiștilor care urmează să fie instruiți (în primul atelier);

- Facilitarea atelierelor de formare și de follow-up cu durata de 3-4 ore, în format online (utilizând aplicația Zoom), pentru cca 80 persoane per atelier;

- Participarea la ședințele de lucru privind organizarea atelierelor de formare;

- Menținerea comunicării cu beneficiarii instruiți între sesiuni;

- Elaborarea rapoartelor în urma desfășurării atelierelor de formare şi a celor de follow-up, conform modelului oferit de CIDDC;

- Respectarea cerințelor menționate în acești Termeni de Referință în timp util și la cele mai înalte standarde.

Notă: Materialele și atelierele vor fi livrate în limba română.

 1. TERMENUL DE REALIZARE ȘI CONDIȚIILE DE PLATĂ

Serviciile urmează să fie realizate în perioada septembrie 2023 - mai 2024.

Consultantul-formator va prezenta oferta financiară conform modelului: I. Date despre aplicant/ofertant:nume/ prenume, telefon, email,documente anexate la această ofertă, care confirmă eligibilitatea ofertantului (a se vedea dosarul aplicantului). II. Oferta financiară în lei moldovenești, incluzând suma brută (din aceasta vor fi reținute contribuțiile şi impozitele achitate de aplicant conform legislației în vigoare. Suplimentar se va calcula și achita fondul social – 24%), cu specificarea unui preț fix total pentru livrabile (atelier, agendă, raport) însoțită de o defalcare a costurilor .

Consultantul-formator va fi plătit prin virament bancar în MDL după livrarea serviciilor solicitate. Detaliile cu referire la plată vor fi stipulate în contractul de prestări servicii semnat între părți.

 1. CALIFICĂRI ȘI ABILITĂȚI

· Competențe de valorizare a demnității umane, drepturilor omului și diversității culturale;

· Studii universitare în domenii relevante;

· Cunoașterea cadrului legal în domeniul educației și a drepturilor copilului;

· Cunoștințe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;

· Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire;

· Abilități analitice, capacitatea de a sintetiza și de a prezenta cu claritate procese și aspecte complexe abordate în cadrul cursului și în documentele scrise (agende, rapoarte);

· Bune abilități de organizare a timpului și sarcinilor, capacitate de a respecta termene limită;

· Abilități de lucru în echipă;

· Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent pentru formatorii grupurilor de profesioniștii din instituțiile de învățământ cu predare în rusă; mediu pentru formatorii grupurilor de profesioniștii din instituțiile de învățământ cu predare în română).

 1. DOSARUL APLICANTULUI ȘI PROCEDURA DE SELECTARE

Toate ofertele trebuie să conțină:

 • CV-ul actualizat incluzând date privind experiența în domeniu;
 • Copia documentelor ce atestă studiile/ expertiza în domeniu:
 • Viziunea conceptuală a consultantului asupra executării sarcinilor propuse:
 • Oferta financiară.

Selecția consultanților-formatori se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor și activităților CIDDC, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecție a copilului; formatorii selectați vor semna o declarație prin care se vor angaja să respecte prevederile acesteia.

Selecția se va realiza în două etape:

Într-o primă etapă, eliminatorie, CIDDC va evalua, pe baza documentației transmise, admisibilitatea candidaturilor sub aspectul îndeplinirii următoarelor cerințe:

 • respectarea termenului limită pentru depunerea dosarului;
 • respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință.

În a doua etapă se vor examina candidații preselectați din prima etapa, urmărind îndeplinirea de către aceștia a calificărilor și abilitaților solicitate. Aplicațiile vor fi evaluate în baza următoarelor criterii:

Criteriu

Pondere

Experiența consultantului-formator în prestarea serviciilor solicitate

40%

Experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului

20%

Viziunea consultantului asupra executării sarcinilor propuse

10%

Oferta financiară

30%

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. cu mențiunea „Consultant-formator pentru dezvoltarea programului în prevenirea și combaterea propagandei, manipulării și dezinformării” până la data de 18 octombrie 2023, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Subscribe to this RSS feed

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page